![:-] :-]](modules/Forum/images/smiles/lol.gif )
|
---|---|
anetaaneta222 | Post #1 Ocena: 0 2014-07-27 09:16:09 (11 lat temu) |
Z nami od: 27-07-2014 Skąd: Londyn |
Jako samotnej matce wiele osób mi odradza wyjazd, z powodu ryzyka, dlatego chciałabym wszytsko załatwić tu w Polsce żeby przyjechać na gotowe, bo niestety nie moge liczyć na pomoc ze strony rodziny czy znajomych, tak więc jak właściwie mam zacząć sie przygotowywać do wyjazdu, jak załatwić żłobek dla syna (ma 2 i pół roku) jaki koszt miesięczny wyniósł by mnie żłobek i w jakich godzinach funkcjonuje? Czy bez problemu znajde prace w godzinach gdy syn bedzie przebywał w żłobku? napewno bym musiała mieć ze soba jakies pieniadze na początek chociażby na żłobek i mieszkanie, na jaka kwote mniej wiecej mam sie przygotować? i czy wgl jest szansa że dam rade finansowo ? gdzieś czytała że koszty żłobka są wysokie, ale w zależności od dochodów itd można sie ubiega o znaczny zwrot kosztow, pytanie moje po jakim czasie i jakie warunki musiałabym spełniać , jakie papiery mieć ze sobą? gdzie szukać pracy na jakiej stronie żeby przyjechać i żeby ta praca napewno była, i gdzie szukać mieszkania lub pokoju , zależy jak taniej, żeby wiadomo nie przyjechać a okazałoby sie że ktoś mnie oszukał, jeżeli czyta to jakaś samotna matka która była w podobnej sytuacji prosze o napisanie mi szczegółów, bo pewnie jest coś co pominełam co musiałabym załatwić. pozatym ojciec dziecka przebywa w Anglii ale nie utrzymuje z nami kontaktu więc jestem zmuszona ograniczyć mu prawa rodzicielskie żeby wyrobić paszport, oraz alimenty, nie wiem czy to istotne ale pisze cała sytuacje jaka mam i prosze o pomoc informacyjną
![]() |
kik1976 | Post #2 Ocena: 0 2014-07-27 09:27:15 (11 lat temu) |
Z nami od: 30-08-2006 Skąd: Neverland |
coz, znajomi maja troche racji. sama z dzieckiem na poczatek nei dasz rady. sa doplaty do zlobka, ale najpierw trzeba pare innych rzeczy wyrobic, miec prace itd... moze to potrwac nawet rok zanim cos dostaniesz. z praca w godzinach ktore ci pasuja, nie jest tak rozowo.
zeby sie utrzymac na paczatek musialabys miec calkiem sporo pieniedzy. na ogol ludzie robia tak, ze dzieci zostaja w pl, a oni tu organizuja baze i sprowadzaja, jesli nei maja zadnej pomocy. Actus hominis non dignitas iudicentur ..
|
anetaaneta222 | Post #3 Ocena: 0 2014-07-27 15:12:38 (11 lat temu) |
Z nami od: 27-07-2014 Skąd: Londyn |
problem w tym że ja nie mam takiej opcjii na pomoc przy opiece na czas kiedy bym sobie pozałatwiała wszytsko, wierze że dałabym rade ale potrzebuje jasnych wskazówek żebym była przygotowana na wszytsko żeby mogło mi sie udać
|
kik1976 | Post #4 Ocena: 0 2014-07-27 15:22:52 (11 lat temu) |
Z nami od: 30-08-2006 Skąd: Neverland |
wierz mi to jak wyprawa na mont everest.
Actus hominis non dignitas iudicentur ..
|
agarudii | Post #5 Ocena: 0 2014-07-27 15:43:02 (11 lat temu) |
Z nami od: 30-08-2011 Skąd: trolford ;-) |
zlobek to ok 600-800f miesiecznie, wynajem jakiegos mieszkania + rachunki to ok 800f+ depozyt. czyli na dzien dobry potrzeba ci ok2500f, to na pierwszy miesiac + pieniadze na jedzenie i dojazd do pracy, jak zacisniesz pasa, to w 3tys funtow sie zamkniesz( to pierwszy miesiac). jezeli znasz bardzo dobrze angielski, to moze uda ci sie znalezc prace w jakim biurze, ktore pracuje 8-17. jezeli nie znasz jezyka w najlepszym wypadku trafisz do fabryki na zmiany ( wtedy masz problem z opieka nad dzieckiem). mozesz szukac tez pracy na 16h tydzien i ubiegac sie o wszelkie benefity, ale to tez nie jest proste, bo chyba musisz popracowac najpierw 3miesiace, zeby sie o cokolwiek ubiegac( glowy nie dam). na benefity mozesz czekac nawet 6miesiecy, wiec nie utrzymasz sie z 16h/tydzien( kolko sie zamyka). nie przyjezdzaj z dzieckiem na poczatek, bo "utoniesz".
ps co do mieszkania, to pewnie i tak nikt ci nie wynajmie, bez referencji, wiec na poczatek pokoj ( z malym dzieckiem bedzie ciezko )bedzie taniej, ale warunki, jak w bursie :/ teraz zobaczylam, ze masz Londyn pod awatarem, zapomnij, wiec o mieszkaniu samej. tam buda dla psa chodzi po 800-900+rachunki. [ Ostatnio edytowany przez: agarudii 27-07-2014 15:46 ] Błogosławiony ten, co nie ma nic do powiedzenia, a pomimo to milczy.
|
|
|
momofthethree | Post #6 Ocena: 0 2014-07-28 15:28:09 (11 lat temu) |
Z nami od: 17-04-2014 Skąd: leeds |
agarudii żłobek 600-800? mieszkanie 800 plus depozyt? o kurde to chyba w londynie , ale ogólnie odradzam Tobie wyjazd z dzieckiem, ja też jestem samotną matką , po pierwsze szukasz jakielkowiek pracy , jak najszybciej aplikujesz do child benefit , tak żeby móc się starać o mieszkanie, ale od kogo? kto daje mieszkania od tak? pewnie ciapki , ale tam musisz się liczyć z ich oszustwami ( często słyszę że wyrzucają od tak z mieszkania , a umowa była fałszywa) kiedy będziesz miała pracę , od razu staraj się o work tax credit i child tax
kiedy potwierdzisz że masz adres , nie zamierzasz się z tam tąd przeprowadzać w szysbkim czasie (min 6 mies) wtedy masz 90% szans że dziecko dostanie miejsce w najbliższej placówce , jeśli będziesz mieszkać bez mężczyzny na adresie , tzn. formalnie jesteś samotna , wtedy żłobek jest z councilu opłacany , ponieważ ty pracujesz , jeśli dostaniesz taxy i będziesz miała opiekunkę do dziecka na umowie , wtedy także dają dodatek , aby móc ją opłacić na początek jak jesteś baaardzo oszczędna starczą tobie te 3 tys funtów , życie tutaj nie jest drogie , ale początek będziesz miała przechlapane |
MamaMyszow | Post #7 Ocena: 0 2014-07-28 15:53:37 (11 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat: 2014-07-28 15:28:09, momofthethree napisał(a): (...)jeśli będziesz mieszkać bez mężczyzny na adresie , tzn. formalnie jesteś samotna , wtedy żłobek jest z councilu opłacany , ponieważ ty pracujesz (...) Chcialam zapytac, bo chyba cos mnie ominelo ![]() Bez pewnej na stowe pracy nie pchalabym sie z dzieciakiem do Anglii, zwlaszcza do Londynu ![]() U mnie w miescie pokoju nie znalazlabys, bo nikt po kilkunastu czasem godzinach pracy nie chce sie uzerac z cudzym dzieckiem. Zostaloby mieszkanie do wynajecia - nie masz referencji - nawet prywatny landlord wola o nie. Nie wiem ile sie czeka na benefity, ja sweogo czasu czekalam 6 miesiecy na ChB i housing benefit, a placic trzeba bylo. I to byl najgorszy czas w naszym zyciu, po oplaceniu mieszkania, rachunkow i niani jak zostalo mi £50 na tydzien zycia to max. |
momofthethree | Post #8 Ocena: 0 2014-07-28 16:09:30 (11 lat temu) |
Z nami od: 17-04-2014 Skąd: leeds |
tak, opłacą tobie żłobek , jeśli masz więcej dzieci, tak jak mojej koleżance , która ma troje i napisała wniosek , a argumentem dla nich jak widać wystarczającym był fakt że ona chciała zrezygnować z życia za pieniądze państwa , tutaj pomagają, jeśli widzą że ty chcesz coś ze sobą zrobić
Ja też nie pchałabym się z dzieckiem do anglii , byłam tutaj rok przed przyjazdem molich dzieci , najgorszy czas w moim życiu , ale się opłaciło ![]() |
jotkadakotka | Post #9 Ocena: 0 2014-07-28 16:24:10 (11 lat temu) |
Z nami od: 05-12-2008 Skąd: Poole |
Cytat: 2014-07-28 16:09:30, momofthethree napisał(a): tak, opłacą tobie żłobek , jeśli masz więcej dzieci, tak jak mojej koleżance , która ma troje i napisała wniosek , a argumentem dla nich jak widać wystarczającym był fakt że ona chciała zrezygnować z życia za pieniądze państwa , tutaj pomagają, jeśli widzą że ty chcesz coś ze sobą zrobić Ja też nie pchałabym się z dzieckiem do anglii , byłam tutaj rok przed przyjazdem molich dzieci , najgorszy czas w moim życiu , ale się opłaciło ![]() Troche nie rozumiem. Chciala zrezygnowac kolezanka z zycia za pieniadze panstwa, a zlobek, to niby kto oplaca? Dobra wrozka? Nie jestem ekspertem w temacie benefitow, ale nie sa raczej one przyznawane indywidualnie, tylko trzeba sie na nie kwalifikowac. A pisanie wnioskow, nie ma zadnego wplywu. Niech mnie ktos poprawi, jak sie myle. Ja w londynie nie mieszkam, a u mnie zlobek to F850 za miesiac (pelny wymiar godzin 8-18). Mieszkanie one bedroom, to minimom F500 + rachunki. [ Ostatnio edytowany przez: jotkadakotka 28-07-2014 16:24 ] |
MamaMyszow | Post #10 Ocena: 0 2014-07-28 16:49:09 (11 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat: 2014-07-28 15:28:09, momofthethree napisał(a): wtedy żłobek jest z councilu opłacany , ponieważ ty pracujesz , jeśli dostaniesz taxy i będziesz miała opiekunkę do dziecka na umowie , wtedy także dają dodatek , aby móc ją opłacić Ja to tego nie rozumiem ![]() Nie wiem jak i co sie zmienilo w przepisach, ale ja musialam pracowac min 16 godzin tygodniowo, by dostac WTC I CTC. Musialam znalezc sobie miejsce dla dziecka i podpisac kontrakt, potem HMRC dokladalo mi do niani, nie pokrywalo tego w calosci, a to jest rozpatrywane indywidualnie. Dzieki temu "dokladalo" moglam pracowac i akurat z tego dodatku cieszylam sie najbardziej. |