MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Wynajem pokoju od polaka czy anglika, zmiana adresu do NI number

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

tobikedz

Post #1 Ocena: 0

2014-06-01 16:48:11 (11 lat temu)

tobikedz

Z nami od: 25-05-2014

Hej!

Mam na imię Tobiasz. Może kilka słów wstępu. W tym roku ponownie na okres kilkumiesięczny w przerwie na studiach jadę do angli w celach zarobkowych. W tym roku, mój cel to Londyn, londyn zachodni, gdzie mam mieć prace. Bilet już zabookowany

W ubiegłym roku pracowałem na farmie, w okolicach Taunton. Zarobki tygodniowe wahały się w zależności od mozliwosci akordowych od 70 funtów do 330 na tydzień.Brutto wyszło 5F/hr

Na początku, będę pracował w agencji pracy, już rozmawiałem z kilkoma i jest możliwość pracy. W jednej z nich 4 dni w tygodniu po 12 godzin na fabryce. Mam doświadczenie z polski, wiem ze ciężka praca i monotonna ale to tylko 3 miesiące. Zawsze prace można zmienić lub znaleźć jeszcze jedną dorywczą na dodatkowe np 2 dni

Czytają informacje o pokojach, w wielu tekstach pisało o: podnajmowaniu pokoi przez polaków innym polakom, brak umowy, nie grzeczne zachowania podwynajemcy, nieuczciwość np. artykuł
http://www.naszestrony.co.uk/index.php/park-blog/3710-podnajem-pokoi-kant-goni-kant.html.

Dlatego myślę o wynajęciu pokoju od angielskiej rodziny( Dodatkowo podszkolę sobie język), której jest to mieszkanie, oferując normalną umowę najmu, przeszukując serwis Gumtree lub jeśli macie inne znane popularne angielskie serwisy proszę o adres. Jesli też będę chciał otworzyc konto w banku to potrzebuje adresu zamieszkania, a jak go mogę przedstawić banku? Tylko na podstawie np. rent book czy wpłaty za depozyt ? Bez umowy najmu?

Ostatnie pytanie dotyczy NI number . Rok temu miałem go przyznany, płaciłem składki. Czy w tym roku po powrocie muszę ubiegać się o nowy i czekać na niego 2 tygodnie? Czy mogę poprosić tylko o zmianę adresu i czas przyznania będzie krótszy, bez interview?

Moja dziewczyna niestety będzie pisać pracę magisterską, moi znajomi w dużej mierze znają język na poziomie niskim, gdzie szukałem osoby chętnej do wyjazdu na poziomie komunikatywnym jak moim. Dlatego jadę też sam ;/

Jeśli ktoś z was mieszka w tej części Londynu, ma czas, to może mógłby mi pomóc w pierwszych krokach, wspomóc dobrą radą tam na miejscu. Dobrze jak jakiś rodak na miejscu udzieli choć troche wsparcia. Sam też pomagałem w zeszłym roku polakom np. w banku czy rozmowie z właścicielem

Pozdrawiam

[ Ostatnio edytowany przez: tobikedz 01-06-2014 16:50 ]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

martunia2302

Post #2 Ocena: 0

2014-06-01 16:51:51 (11 lat temu)

martunia2302

Kobieta

Z nami od: 18-10-2010

Zagladnij na strone Spareroom.

Do góry stronyOffline

Post #3 Ocena: 0

2014-06-01 17:04:14 (11 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

tobikedz

Post #4 Ocena: 0

2014-06-01 17:17:03 (11 lat temu)

tobikedz

Z nami od: 25-05-2014

Cytat:

2014-06-01 17:04:14, Garingo napisał(a):

Nie chciałem nikogo urazic, jednak po przeczytaniu troche for, artykułów, wyłania się taki niepewny obraz. Chce jechać po przygodę, zarobić pieniądze swoja pracą, jednak nie chce byc wyśmiany później i żałować nie przemyślanych decyzji

Do góry stronyOffline

Post #5 Ocena: 0

2014-06-01 18:41:53 (11 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #6 Ocena: 0

2014-06-01 19:12:46 (11 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Cytat:

2014-06-01 16:48:11, tobikedz napisał(a):

Czytają informacje o pokojach, w wielu tekstach pisało o: podnajmowaniu pokoi przez polaków innym polakom, brak umowy, nie grzeczne zachowania podwynajemcy, nieuczciwość np. artykuł
http://www.naszestrony.co.uk/index.php/park-blog/3710-podnajem-pokoi-kant-goni-kant.html.

Dlatego myślę o wynajęciu pokoju od angielskiej rodziny( Dodatkowo podszkolę sobie język), której jest to mieszkanie, oferując normalną umowę najmu, przeszukując serwis Gumtree lub jeśli macie inne znane popularne angielskie serwisy proszę o adres. Jesli też będę chciał otworzyc konto w banku to potrzebuje adresu zamieszkania, a jak go mogę przedstawić banku? Tylko na podstawie np. rent book czy wpłaty za depozyt ? Bez umowy najmu?

Ostatnie pytanie dotyczy NI number . Rok temu miałem go przyznany, płaciłem składki. Czy w tym roku po powrocie muszę ubiegać się o nowy i czekać na niego 2 tygodnie? Czy mogę poprosić tylko o zmianę adresu i czas przyznania będzie krótszy, bez interview?

Akurat takie same problemy z wynajmem mozesz miec niezaleznie od narodowosci landlorda. Jak wynajmiesz pokoj u rodziny, to bedzisz lodger (lokator) i umowy raczej nie dostaniesz, a Twoje prawa beda znikome. Zrob sobie search na tym forum na ten temat lub w Google.

Numer NI juz masz i nic nie musisz z nim robic poza podaniem go agencji. To jak numer NIP w Polsce, dostajesz i masz na cale zycie.

A konto w banku mozesz otworzyc bez potwierdzenia adresu. Znajdziesz multum watkow na forum. Nawet pare dni temu ktos sie o to pytal i dostali liste watkow.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,