MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Gdzie mieszkać w Londynie żeby nie spędzić połowy życia w metrze?

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Edi1165

Post #1 Ocena: 0

2014-05-30 14:27:50 (11 lat temu)

Edi1165

Mężczyzna

Z nami od: 30-05-2014

Witam, z narzeczoną przeprowadzamy się do Londynu i zastanawialiśmy się, które dzielnice się najlepiej rozwijają? Wśród których dzielnic warto szukać mieszkania aby łatwo było znaleźć pracę?

Przeszukuję fora i strony internetowe, na których wszyscy polecają konkretne dzielnice do mieszkania, ale nikt nie pisze o tym, że trzeba dojeżdżać do pracy 1h w jedną stronę bo wokoło są same lasy, parki i osiedla mieszkalne.

Dlatego zastanawiam się, które dzielnice są najlepsze dla profesjonalistów, którzy chcą mieszkać i jednocześnie pracować w obrębie konkretnej dzielnicy. Ja jestem kucharzem a ona nauczycielką.

Znajomy z NZ mieszkał jakiś czas i pracował w Camden Town i bardzo sobie chwalił, że on ze swoją profesją (też jest kucharzem) miał tam wszędzie łatwy dostęp do pracy bo jest tam mnóstwo knajp, restauracji, kawiarni i nie musiał dojeżdżać do pracy.

Które dzielnice moglibyście polecić patrząc na nie z bardziej praktycznego punktu widzenia?

[ Ostatnio edytowany przez: Edi1165 30-05-2014 14:29 ]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

NieCzarnyKot

Post #2 Ocena: 0

2014-05-30 14:58:44 (11 lat temu)

NieCzarnyKot

Kobieta

Z nami od: 05-08-2013

Hmm, nauczyciel raczej znajdzie prace w dzielnicach na obrzezach, gdzie jest duzo rodzin z dziecmi, kucharz ma wieksze szanse na prace w centrum, bo tam jest wiekszosc restauracji. Takze troche konflikt interesow. Pewnie dobrym rozwiazaniem byloby zamieszkac na poczatek gdzies w drugiej albo trzeciej strefie z dobrym transportem, a po znalezieniu pracy przez obojga zainteresowanych przeniesc sie w dogodniejsze miejsce. 1 h dojazdu to wcale nie jest duzo na Londyn.
"Niech na Ziemi będzie przyjemnie, niech to się zacznie ode mnie."

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #3 Ocena: 0

2014-05-30 15:02:25 (11 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Obawiam sie, ze musialbys miec duze szczescie, zeby znalezc prace akurat obok miejsca zamieszkania. Zapewne czeka Cie przeprowadzka po znalezieniu w miare stalej pracy.

Lasy i parki w rejonie miejsca zamieszkania, to dobra rzecz :-)
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

Edi1165

Post #4 Ocena: 0

2014-05-30 15:15:45 (11 lat temu)

Edi1165

Mężczyzna

Czyli celować w 2-3 strefę? Ile kosztuje teraz bilet tygodniowy żeby się łatwo i sprawnie poruszać po Londynie?

Ja lubię miasta i lubię mieć wszystko blisko, teraz mieszkam niby w mieście, ale tak daleko od centrum, że jest to tak naprawdę wioska i wszędzie jest daleko a ceny prawie takie same jak w centrum. Dlatego zastanawiam się, które dzielnice Londynu są najbardziej, że tak powiem zurbanizowane. Wiecie takie miasteczko w mieście. Na pewno są takie miejsca w Londynie.

[ Ostatnio edytowany przez: Edi1165 30-05-2014 15:18 ]

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #5 Ocena: 0

2014-05-30 15:21:09 (11 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Kazda dzielnica ma swoja High Street i wszystko co potrzebne jest w okolicy.

Ceny biletow na tfl.gov.uk
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

NieCzarnyKot

Post #6 Ocena: 0

2014-05-30 15:33:46 (11 lat temu)

NieCzarnyKot

Kobieta

Jw, wszystkie dzielnice maja high street, z tym ze czasem na tym highstreet za wiele nie ma ;) u mnie np jest taka sytuacja, na poludniu londynu to sie zdarza tez czasem w 3 strefie, moze i w drugiej.

Jesli lubisz klimat mocno miejski, to np Startford jest dobrym rozwiazaniem. Nie jest tam za ladnie ale dobry dojazd i blisko 2 centra handlowe ( o ile ulokujecie sie gdzies przy stacji Startford). Shepherds Bush tez ma dobrze polaczenia, i tak samo multum sklepow dookola i wszystko co potrzebne. Co do Camden to bym raczej za nim nie obstawala, chyba ze faktycznie bedziesz mial tam prace. Kiepskie dojazdy stamtad, jedna linia metra ktora czesto jest w remoncie (mieszkalam na jej trasie kiedys, co drugi weekend autobusy zastepcze). No i dosyc tam drogo.

Do góry stronyOffline

clockwork_orang

Post #7 Ocena: 0

2014-05-30 15:35:41 (11 lat temu)

clockwork_orange

Z nami od: 28-06-2007

zalezy co rozumiesz przez urbanizacje... ale moim zdaniem poludnie bardziej 'zaludnione' 8-)

poczawszy od Wansworth a na Waterloo konczac - Clapham to w sumie centrum rozrywkowe, wiec ceny sa dosc wysokie, Stockwell z kolei portugalski jest a London Bridge posh sie zrobil...

Do góry stronyOffline

Edi1165

Post #8 Ocena: 0

2014-05-30 15:36:39 (11 lat temu)

Edi1165

Mężczyzna

Dzięki wielkie Richmond.

A jak wygląda sytuacja ze ścieżkami rowerowymi?
Niedawno czytałem, że powstał projekt budowy specjalnej ścieżki rowerowej łączącej wszystkie najważniejsze punkty w Londynie. Cała ścieżką ma być nad ziemią zbudowana na specjalnych palach tak żeby rowerzyści mogli podróżować po całym mieście bez korków i bez strachu, że potrąci ich samochód. Znając życie jeśli plan zostanie zrealizowany to potrwa to jeszcze kilka lat zanim takie ścieżki powstaną, a jak wygląda sytuacja dzisiaj? Czy Londyn jest przyjazny rowerzystom?

Do góry stronyOffline

clockwork_orang

Post #9 Ocena: 0

2014-05-30 15:44:35 (11 lat temu)

clockwork_orange

Z nami od: 28-06-2007

to sie nazywa Cycle Superhighway

przez niektorych kierowcow przeklinane nacodzien :-]

[ Ostatnio edytowany przez: clockwork_orange 30-05-2014 15:45 ]

Do góry stronyOffline

NieCzarnyKot

Post #10 Ocena: 0

2014-05-30 15:46:08 (11 lat temu)

NieCzarnyKot

Kobieta

A mnie nie dziekujesz? :P co do rowerow wiem duzo, poruszam sie tylko w ten sposob. Ta superhighway powietrzna raczej nie powstanie w najblizszym czasie ,to tylko taki projekt byl. Niemniej rowerem mozna sie poruszac bardzo bezpiecznie, jesli masz dobra kondycje to przemawia to na korzysc stratford, jest sciezka rowerowa (cycle superhighway) bardzo dobrej jakosci biegnaca do samego centrum w zasadzie. No ale to kawalek, z 10 km chyba. Jest podobna trasa z Clapham, ktore swoja droga tez jest bardzo przyjemne, tylko znowu troche drogo i dojazdy tez troche czasochlonne (tak mysle, bo sama tam nei mieszkalam)>

[ Ostatnio edytowany przez: NieCzarnyKot 30-05-2014 15:47 ]

Do góry stronyOffline

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,