MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Matura , studia , kilka watpliwosci.

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

NatBiel

Post #1 Ocena: 0

2014-05-07 17:36:18 (11 lat temu)

NatBiel

Kobieta

Z nami od: 07-05-2014

Czesc ;) . Pisze do Was o rade I odpowiedz na kilka pytan .Z gory prosze o szczegolowe I wiarygodne odpowiedzi iz jestem troszke zaklopotana. Wiem ze duzo odpowiedzi moglabym znalezc w starszych trmatach itd ale chcialabym wiedziec wszystko idnosnie mojej sytulacji.

A mianowicie ...
Przyjechalam do anglii rok temu
Od razu rozpoczelam nauke w College . Na dzien dzisiejszy zaliczylam juz wszystkie egzaminy na poziomie ESOL entry 3 (nie bylo to dla mnie problemem iz przez przypadek trafilam nie na ten level o powinnam) . Nie mam zaliczonej jeszcze matury iz musialam ze wzgledu na przyjazd zrezygnowac z nauki w pl . Teraz moja sytulacji jest na tyle dobra ze robie liceum dla doroslych przez internet aby w przysLym roku zdac mature, rowniez Od wrzesnia ide na kurs tu w anglii na travel and tourism z angielskim zeby miec jakis zawod. I tu rodzi sie kilka pytan .
1. Czy po ukonczeniu takiego liceum I zdaniu matury bede mogla smialo isc na studio w anglii ? Oczywiscie nie mowie o jakims prestizowym univerku ale dobrym.
2. Czy jezeli mam tu podjeta jakas nauke I w czasie kiedy bede szla na studia bede tu w anglii OK 2-3 Lata to przysluguje mi pozyczka studencka?
3.Czy wartime sie pakiwac w pozyczke studencka ? Przyznam sie ze bone sie troche brac taka pozyczke bo to nie mala suma.

Wiem rowniez ze teraz moglabym isc po entry 3 na GCSC ci jest duzo lepsze ale po 1 nie mam na to tyle funduszu bo niestety przekroczylam 19 lat I musze placic ponad 2 tys a kurs taki do studiow trwa 4 lata . No I rozwiazanie z natura daje mi mozliwosc pojscia na studia po roku a nie po 4 latach .
Co o tym sadzicie ?
Mulej lektury *ROFL* I z gory dziekuje za odpowiedz.*THUMBS UP*

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Edi1165

Post #2 Ocena: 0

2014-06-07 14:22:38 (11 lat temu)

Edi1165

Mężczyzna

Z nami od: 30-05-2014

Dołączam się do pytania, sam jestem tylko po zawodówce, ale mam 27 lat i słyszałem, że w UK można iść na studia w tym wieku jako "mature student" i nie trzeba mieć matury, wystarczy zrobić tzn. entry year i po zaliczeniu tego roku można potem iść na studia na tej samej uczelni.

Czy ktoś robił coś takiego? Mógłby powiedzieć coś więcej na ten temat?

Do góry stronyOffline

Adacymru

Post #3 Ocena: 0

2014-06-07 14:37:44 (11 lat temu)

Adacymru

Konto usunięte

mature students
Ada

Do góry stronyOffline

Edi1165

Post #4 Ocena: 0

2014-06-07 15:24:20 (11 lat temu)

Edi1165

Mężczyzna

Z nami od: 30-05-2014

Bardzo pomocny link dzięki Adacymru.
Czy ktoś wie może, czy podczas Access Course można ubiegać się od razu o pożyczkę na studia?

Czy dopiero gdy już zaczniemy właściwy uniwersytet po zaliczeniu Acces Course?

Oraz czy podczas trwania AC mamy od razu status studenta i przysługują nam różnego rodzaju zniżki np. na transport?

Do góry stronyOffline

LukaszSmartPros

Post #5 Ocena: 0

2014-06-23 20:17:34 (11 lat temu)

LukaszSmartProspects

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 23-06-2014

Cześć wszystkim!

1. To co liczy się dla uniwersytetu to dokument jaki otrzymasz pod koniec liceum. Jeżeli będziesz miał maturę to nie będzie problemu.

2.O pożyczkę studencką można się ubiegać jeśli nie ukończyło się licencjatu w Polsce. Taką pożyczkę zazwyczaj dostaje się od ręki

3. Sam mam taką pożyczkę i nawet jej jeszcze nie spłacam. Jest ona na bardzo dobrych warunkach. Nie spłacasz jeżeli nie osiągasz określonego pułapu, a po jakimś czasie jeśli go nie osiągniesz to umarzają Ci ją.

Do góry stronyOffline

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,