MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Plan zwiedzania Londynu

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

kupakabra

Post #1 Ocena: 0

2014-02-14 14:39:05 (11 lat temu)

kupakabra

Mężczyzna

Z nami od: 14-02-2014

Witam,

w Londynie będę (ja plus dwie osoby) 19.02.2014r. o godzinie 8.00 na stacji Londyn Victoria, następnie pieszo udajemy się na Victoria Coach Station aby zostawić bagaże w przechowalni bagażu (tu moje pierwsze pytanie czy ta przechowalnia na pewno tam jest? I czy cena 2 funtów za bagaż na dobę jest aktualna?). Z Victoria Coach Station udajemy się do Madame Tessaud (i tu pytanie czy lepiej transportem miejskim czy taryfą (to ok. 3 mile) - ile kosztują taryfy w Londynie?). Do Madame Tessaud planujemy wejść o 10.00 - bilety już mam kupione - na zwiedzanie chcemy poświęcić 2h - czy to wystarczająco czy za krótko? Około 12.00 planujemy przemieścić się do ChinaTown (taryfa czy TM?). W ChinaTown zakładam, że spokojnie do 13.00 się zjawimy i szczerze mówiąc nie mam pojęcia ile czasu poświęcić (założyłem, że 1h ale to taki typowy strzał). Z ChinaTown chcemy wrócić do Victorii zobaczyć Big Bena, Buckhingam Palace oraz wejść na London Eye (mamy już bilety) i następnie wejść do London Dungeon. To wszystko chcielibyśmy obrócić do 18 i potem udać się pod Emirates Stadium (TM czy taxi?) i spróbować kupić bilety (czy dużo osób chce odsprzedać z zyskiem?), a jeśli nie uda nam się wejść to w jakim pobliskim barze można obejrzeć mecz? Po meczu wracamy do Victoria Coach Station skąd jedziemy autobusem na Stansted.

Czy taki plan jest realny? Jaka pogoda w Londynie? Ile kosztuje taxi w centrum? Jakie taryfy łapać? Czy jest jeszcze coś godnego do zobaczenia?

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

radzik77

Post #2 Ocena: 0

2014-02-14 14:58:28 (11 lat temu)

radzik77

Konto usunięte

Taksowki odradzam, gdyz w gre wchodza jedynie caby, te sie cenia. Day travel card kupiona po godzinie 9.30 kosztuje dla stref o ktorych piszesz ok £8 na osobe. Mozesz podrozowac autobusem i underground.

Co do Madame, nie wiem jak teraz ale w lato stalem jakies 2h w kolejce do wejscia. W srodku 2h starczy w zupelnosci.

[ Ostatnio edytowany przez: radzik77 14-02-2014 14:58 ]

Do góry stronyOffline

espe-7

Post #3 Ocena: 0

2014-02-14 15:07:56 (11 lat temu)

espe-7

Kobieta

Z nami od: 04-06-2010

Cytat:

2014-02-14 14:58:28, radzik77 napisał(a):
Co do Madame, nie wiem jak teraz ale w lato stalem jakies 2h w kolejce do wejscia. W srodku 2h starczy w zupelnosci.

Ja tez, a nawet dluzej, bo 2 godziny to byly do drzwi wejsciowych, a na drzwiach wisiala informacja - 'od tego momentu jest 1,5 godziny czekania' :-](wiele osob niezle sie zezloscilo) I z tego powodu nastepnym razem kupilam bilety przez internet, z priorytetowym wejsciem ...I tez czekalam, bo wszyscy takie mieli :-8 A w ogole dla mnie to zadna atrakcja I w zyciu bym tam sie sama nie wybrala, ale gosciom z PL musialam zapewnic rozrywke.

Co do pytania glownego - nie sadze, zeby Ci jeden dzien wystarczyl na to, co masz zaplanowane - szykuje Ci sie bardzo intensywny dzien.

[ Ostatnio edytowany przez: espe-7 14-02-2014 15:13 ]

"Lovers of air travel find it exhilarating to hang poised between the illusion of immortality and the fact of death." Alexander Chase

Do góry stronyOffline

kupakabra

Post #4 Ocena: 0

2014-02-14 15:58:51 (11 lat temu)

kupakabra

Mężczyzna

A jak to wygląda z tą przechowalnią bagażu, już nawet pomijając cenę czy ona tam jest na pewno :)? Bo nie chciałbym cały dzień łazić z bagażami. Gdzie mogę kupić ten bilet? Będzie dostępny np. w kasach victoria? Czy kupuje się to w kioskach? Na jaką strefę to musi być strefę? (1,2,3?) Pierwszy raz będę w Anglii dlatego pytam. Czy do London Eye też są duże kolejki w środku tygodnia? I czy w Chinatown jest jakiś punkt odniesienia? To jest jakaś jedna główna ulica (generalnie wiem, że to dzielnica) w sensie do przejścia czy jest tam coś innego wartego obejrzenia? I jeszcze zapomniałem gdzie można w okolicach Victorii dobrze zjeść?

[ Ostatnio edytowany przez: kupakabra 14-02-2014 16:01 ]

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #5 Ocena: 0

2014-02-14 16:02:00 (11 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Przechowalnia na pewno tam jest, bo w zeszlym roku migrowalam im serwery ;-) Sa czynni chyba od ok. 6.00 do 22.45 czy 23.00.

Odpuscilabym China Town, jesli chcesz zobaczyc pozostale rzeczy i zrobic to do 18.00. Proponuje podrozowac metrem albo autobusem.

http://www.tfl.gov.uk/tickets/fares-2014/29089.aspx

Wejdz na forum fly4free.pl, tam znajdziesz mnostwo info o zwiedzaniu Londynu i komunikacji miejskiej.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

Wielim

Post #6 Ocena: 0

2014-02-14 16:48:09 (11 lat temu)

Wielim

Mężczyzna

Z nami od: 03-09-2013

China town to nic szczegolnego, kilkadziesiat chniskich knajpek na jednej ulicy , kilka chinskich dekoracji i na tym koniec ... dupy nie urywa , ale jak juz chcesz to chyba najblizej bedzie ze stacji metra Leicester square, jakies kilka minut na piechote od stacji...
Radzilbym najpierw pojechac do Madame Tessaud , pozniej na piechote przejsc sie do Oxford Street , ulica Regent Street dojsc do Piccadilly Circuis , stamtad na trafalgar square i pozniej pod Big Bena na Westminster, Na London Eye nie powinno byc kolejek , zwlaszcza w taka pogode... Nastepnie na Westminster wsiasc w Jubilee Line , przesiasc sie w Piccadily Line na Green Parku i prosto na Arsenal, watpie byscie kupili jakiekolwiek bilety ale mozecie probowac , tylkozeby cena od konikow nie zwalila Was z nog , na obejrzenie w pubie tez nie wiem czy jest co liczyc bo zazwyczaj wdni meczowe jest komplet :)
Zapomnialem ze Buckingham Palace chcecie zobaczyc... moze najlepiej po wyjsciu z London Eye po prostu isc tam na piechote , pozniej wyjsc od strony Green Parku i tam wsiac w metro i bezposrednio pojechac na Arsenal bez przesiadek :)

[ Ostatnio edytowany przez: Wielim 14-02-2014 16:50 ]

Do góry stronyOffline

Post #7 Ocena: 0

2014-02-14 16:59:12 (11 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Post #8 Ocena: 0

2014-02-14 17:02:48 (11 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Post #9 Ocena: 0

2014-02-14 19:10:27 (11 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

kupakabra

Post #10 Ocena: 0

2014-02-15 07:13:11 (11 lat temu)

kupakabra

Mężczyzna

Dzięki za odpowiedzi. Oczywiście jakby ktoś jeszcze chciał coś dodać to jestem otwarty na sugestie.

Zdecydowaliśmy kupić TravelCard off-peak który kosztuje 8.9 funta (w sumie nieźle 45 zł płacić za bilet dzienny). Z tego co zrozumiałem możemy się na nim poruszać od 9.30 do 4.00 dnia następnego.

Do góry stronyOffline

Strona 1 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,