|
---|---|
maestrouk | Post #1 Ocena: 0 2014-02-04 16:45:53 (11 lat temu) |
Z nami od: 04-02-2014 Skąd: Londyn |
Witam,
Mam pytanie czy jezeli dostalem list na temat zawieszenia mnie w pracy w celu przeprowadzenia dochodzenia odnosnie stawianych mi zarzutow (przyjmowanie prezentow w pracy, zastraszenie pracownikow, itp) to czy jezeli zwolnie sie w trakcie tego procesu bede mogl dostac referencje od pracodawcy bez informacji o tym ? Pytam na 'zapas' bo nie wiem czy bedzie mi latwo udowodnic te wszystkie klamstwa i boje sie ze jednak polegne na ktoryms z zarzutow. Jako ze ostatnio zaczalem glosno komentowac pewne praktyki, ktore sie dzieja w pracy od razu zaczalem miec rowniez problemy na swoim stanowisku. Ewentualnie co chcialbym zrobic to po prostu miec szanse zobaczyc te wszystkie zarzuty i dowody jakie maja aczkolwiek jezeli nie bede widzial sensu aby z nimi walczyc to czy moj pomysl by zlozyc wypowiedzenie przed postepowaniem dyscyplinarnym nie jest lepszy ? |
angela89223 | Post #2 Ocena: 0 2014-02-04 17:02:08 (11 lat temu) |
Z nami od: 29-05-2013 Skąd: Mk |
Jesli nie jestes winny to napewno to udowodnisz, jesli jednak masz cos sobie do zarzucenia to mysle, ze oni to Ci udowodnia.
Moja kolezanke w pracy zawiesili za kradziez choc niczego nie ukradla. Sprawa sie wyjasnila i jeszcze ja przepraszali. Do tej pory im glupio. |
Post #3 Ocena: 0 2014-02-04 17:12:38 (11 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Shrekone | Post #4 Ocena: 0 2014-02-04 17:14:39 (11 lat temu) |
Z nami od: 21-01-2014 Skąd: Ladne |
Jesli nie jest tak jak mowisz to po co sie zwalniac ? Nikt tak po prostu tego nie wymyslil, referencje oczywiscie ze dostaniesz pytanie tylko jakie? Nie ma znaczenia ze sie zwolnisz. Przewaznie przyszly pracodawca kontaktuje sie i tak z poprzednim pracodawca telefonicznie.
Dear cupid, next time hit us both!
|
Wielim | Post #5 Ocena: 0 2014-02-04 17:18:59 (11 lat temu) |
Z nami od: 03-09-2013 Skąd: Londyn |
Jak jesteś winny to Ci to udowodnia a jak nie to za poszlaki nie powinni Ci przypisać winy i się obronisz
Swego czasu zawiesili u mnie w pracy supervisiora i menadzerke , chodziły pogłoski ze ponoć wpisują na listę płac fikcyjnych pracowników agencyjnych (nie wiem ile w tym prawdy bo to tylko plotki) , supervisior wrócił na stanowisko po miesiącu a menadzerki juz nie ma ... |
|
|
__lenka | Post #6 Ocena: 0 2014-02-04 18:44:53 (11 lat temu) |
Konto usunięte |
Pracodawca nie ma obowiązku prawnego wystawienia referencji, a zalezy to od jego dobrej woli.
Od tej reguły są dwa wyjątki. Job references [ Ostatnio edytowany przez: __lenka 04-02-2014 18:48 ] la-terra-del-pudding
|
espe-7 | Post #7 Ocena: 0 2014-02-04 20:14:17 (11 lat temu) |
Z nami od: 04-06-2010 Skąd: Londyn |
Cytat: 2014-02-04 17:12:38, ie2ox4 napisał(a): Nie mogą dać złych bo do sądu pójdziesz Juz kiedys wspominalam, ze to jest mit. Dopoki referencje sa 'fair and accurate' mozna powiedziec wszystko. Ja na pewno nie powiem, ze ktos kto dla mnie pracowal jest np. glupi, bo to by bylo niezgodne z prawem I bardzo subiektywne, ale to, ze ktos u mnie z pracy wylecial, bo nacpal sie przed praca I przez to spowodowal wypadek drogowy, w ktorym nie tylko rozbil kilkaset butelek wina, ktore przewozil, ale takze rozwalil pojazd firmowy I ten, w ktory wjechal, w wyniku czego narazil pasazerow drugiego pojazdu na utrate zdrowia, a moja firme na duze straty finansowe to jak najbardziej ujawnie, bo mam na to dowody. ![]() "Lovers of air travel find it exhilarating to hang poised between the illusion of immortality and the fact of death." Alexander Chase
|
Post #8 Ocena: 0 2014-02-04 22:56:47 (11 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
maestrouk | Post #9 Ocena: 0 2014-02-04 23:23:48 (11 lat temu) |
Z nami od: 04-02-2014 Skąd: Londyn |
Hej, dzis dostalem wszystkie informacje na maila. Jestem maksymalnie zmeczony, zawieszony jestem od ostatniego wtorku czyli w sumie 7 dni. Wydaje mi sie ze jestem w stanie udowodnic wszystko (mam maile, rozmowy, sms'y), ktore potwierdzaja ze to wszystko to spisek, o ktorym pisalem dzisiaj do HR'u. Pracuje jako manager w wiekszej firmie i wiem ze pewne osoby postanowily mnie po prostu 'wydymac' za to ze zaczalem mowic niczym Max Kolnko, jak jest a nie jak by ludzie chcieli slyszec.
Wysle jutro wszystkie zalaczniki odnosnie sprawy wraz z moimi odpowiedziami i bylbym wdzieczny za konkretne odpowiedzi. W razie czego zaryzykuje o ile powiecie ze warto zeby z tym isc do prawnika, ktory na pewno sobie troche policzy za swoj serwis. Jutro rowniez ide z tym do Citizen Advice, w ktorym juz bylem zaraz po zawieszeniu i chce pokazac im wszystko aby doradzili cos przed spotkaniem, ktore mam w piatek. Wydaje mi sie ze to nie jest wystarczajaco duzo czasu bym sie przygotowal tak wiec chce im dac zwolnienie lekarskie odnosnie mojego stanu zdrowia (od 4 tygodni biore antybiotyki od mojego GP ale nie poprosilem o zwolnienie lekarskie tylko chodzilem dalej do pracy). Pozdrawiam i do uslyszenia jutro ! |
espe-7 | Post #10 Ocena: 0 2014-02-05 09:20:34 (11 lat temu) |
Z nami od: 04-06-2010 Skąd: Londyn |
Cytat: 2014-02-04 22:56:47, ie2ox4 napisał(a): I tak pójdę do sądu i zawsze coś tam wynajdę, a Ty będziesz miała kłopot. Więc ja nie daję takich złych bo po co mi to?? Daję dobre lub mówię że nie mogę. Wczesniej napisales, ze nie mozna dac zlych referencji, to nie to samo, co napisales teraz ![]() A co do wynajdowania 'czegos', to powodzenia - sytuacja, ktora opisalam powyzej to za duzy kaliber, zeby ktos mogl na mnie cos wynalezc ![]() Ale z jednym sie zgadzam - jesli nie jestem po prostu zadowolona z danego pracownika I bym go ponownie nie zatrudnila, to zlych tez nie daje, w ogole nie nic nie daje, ewentualnie potwierdzam tylko, ze pracowal u mnie od-do. I tyle. "Lovers of air travel find it exhilarating to hang poised between the illusion of immortality and the fact of death." Alexander Chase
|