|
---|---|
ewi234 | Post #1 Ocena: 0 2014-01-28 09:14:34 (11 lat temu) |
Z nami od: 28-01-2014 Skąd: Londyn |
Witam! Proszę o poradę co zrobić,jeżeli ktoś z Was był również w takiej sytuacji. Miesiąc temu musieliśmy znalezć nowe mieszkanie,gdyż na stare wprowadzał się właściciel. Znalezliśmy przez agencje 2 bedroom na parterze z ogrodem. Wszystko byłoby ładnie,pięknie gdyby nie to, że po podpisaniu umowy i zgłoszeniu do councilu kontynuacji HB,okazało się że takiego mieszkania nie mają w systemie i nie mogą nam przyznać HB. Poszliśmy do agencji a tam nas poinformowali że na chwilę obecną to mieszkanie jest wynajmowane nielegalnie,gdyż wcześniej był tam jeden dom 2 bedroom house,a właściciel podzielił to na flaty,czyli u góry teraz jest 2 bedroom z poddaszem i na dole jest 2 bedroom które my wynajmujemy i nie zgłosił jeszcze podziału domu na flaty i mamy nie zgłaszać nic do councilu,a podział nie wiadomo kiedy będzie, mydlą nam oczy że ma to nastąpić jak najszybciej. A my tu mieszkamy już miesiąc i tego podziału na flaty nie ma. Dodam jeszcze że w całym tym domu jest jeden licznik na dwa mieszkania za prąd,gaz,wodę i wszystko mamy wliczone w czynsz. Co mam zrobić w takiej sytuacji skoro bez HB nie stać nas na czynsz,gdyż jesteśmy rodziną z 5 letnim dzieckiem,ja obecnie jestem w ciąży,mąż tylko pracuje. A obowiązuje nas 6 miesiączna umowa,a po drugie nie stać nas na zmiane kolejnego mieszkania,gdyż to się wiąże z kolejnymi kosztami. Proszę o radę i jakieś podpowiedzi z Waszej strony. Dzięki
|
Post #2 Ocena: 0 2014-01-28 09:23:09 (11 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
stara_gruszka | Post #3 Ocena: 0 2014-01-28 09:27:07 (11 lat temu) |
Z nami od: 09-09-2013 Skąd: Penrith |
CAB-ALBO DOCZEKASZ SIE ODPOWIEDZI TYLKO BARDZO ODPOWIEDZIALNYCH ZABEZPIECZONYCH DOBRZE SYTUOWANYCH OSOB ,KTORE DO WSZYSTKIEGO DOSZLY SWOJA BARDZO CIEZKA PRACA I ROZWAZNYMI DECYZJAMI -I NIE ROZUMIEJA DLACZEGO KTOS DOROSLY Z WOLNEJ WOLLI MOZE DOKONYWAC INNYCH WYBOROW NIZ JEDYNIE SLUSZNYCH
![]() |
karjo1 | Post #4 Ocena: 0 2014-01-28 09:30:25 (11 lat temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
Jak mozna decydowac sie na wynajem i jak agencja wynajela lokal, skoro najemcow nie stac na jego oplacenie?
Jak mozna podejmowac taka decyzje swiadomie, nie bedac przygotowanym finansowo na nia? Pozostaje pojsc do pracy, ciaza w tym nie przeszkadza, a mezczyzna moze szukac kolejnego etatu. Co do legalnosci wynajmu i zasad, mozna porozmawiac w CAB i shelter, jednak trzeba sie liczyc z opcja wypowiedzenia z agencji, taki urok. Macie umowe pisemna? |
buszko | Post #5 Ocena: 0 2014-01-28 09:30:36 (11 lat temu) |
Z nami od: 22-12-2012 Skąd: Wonderland |
stać was czy nie, sprawa powinna zostać zgłoszona do council, masz umowę na 6 miesięcy, więc mieszkać masz gdzieś, jak się sama tym nie zainteresujesz to nie sądzę by agencja specjalnie dla was i waszej kasy wszystko przyspieszała. Co to znaczy że macie nie zgłaszać??? Bo co??? Bo ktoś sobie walki kręci i nie wywiązuje się ze swoich obowiązków?
Edit: przed upływem umowy nie dostaną wypowiedzenia bo z jakiej racji? To nie ich wina, a skoro agencja wynajęła im mieszkanie to chyba nie na piękne oczy, naepwno ich sprawdzali, więc takie powyższe komentarze są poniżej poziomu [ Ostatnio edytowany przez: buszko 28-01-2014 09:33 ] |
|
|
Richmond | Post #6 Ocena: 0 2014-01-28 10:05:55 (11 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Mozna powiedziec, ze landlord ma teraz problem, bo jak nie podzielil mieszkan, to najemca nie bedzie mu placil na czas.
Jak landlord nie dostanie pieniedzy na czas, to dostanie przyspieszenia, zeby podzielic lokal. Ale gmina raczej nie wyplaci HB wstecz za lokal, ktory nie istnial. W zwiazku z tym dlug i tak bedzie rosl. Jedyna rada to zwiekszyc dochody, bo na zasilki nie ma co liczyc w tym przypadku. Wyrzucic Was nie wyrzuci, bo macie swieza umowe. Moze probowac eksmisje za brak platnosci, ale to zajmie pare miesiecy. Najpierw bedziecie musieli byc zadluzeni za dwa okresy platnosci. Placcie co miesiac na ile Was stac, by Wasze zadluzenie nie uroslo do dwoch czynszow. Carpe diem.
|
ewi234 | Post #7 Ocena: 0 2014-01-28 10:58:40 (11 lat temu) |
Do wszystkich którzy potrafią tylko krytykować. Wiem doskonale że ciąża to nie choroba,pracować pracowałam ale niestety teraz nie mogę gdyż ciąża może być zagrożona. Więc postaralismy się o HB,po drugie wynajmując mieszkanie,wynajelismy takie na które nas stac po kontynuacji HB na nowym mieszkaniu, w councilu taką kontynuacje byśmy otrzymali bez problemu, tak nam powiedzieli. Ale w zaistniałej sytuacji nie stać nas na całkowite opłaty miesięcznie. Kolejna rzecz to to że gdyby nas agencja poinformowała przed podpisaniem umowy że jest to nielegalnie wynjamowane mieszkanie,to wogóle byśmy z nimi nie podpisali umowy i tego mieszkania nie wynajeli. Więc Dziękuję tym ktorzy potrafią wesprzeć i coś podpowiedzieć a nie tylko krytykować.
|
ewi234 | Post #8 Ocena: 0 2014-01-28 11:07:15 (11 lat temu) |
Posiadanie dzieci nie jest wymówka i nie oceniaj czy jestem osoba dojrzałą bo tego nie wiesz. Wspomniałam o dziecku gdyż ciężko znaleźć mieszkanie gdzie akceptują dzieci i w miarę rozsądnej cenie,więc nie pisz wcale jak masz krytykowac,bo ja prosiłam o radę a nie krytykę pod moim adresem.
|
Post #9 Ocena: 0 2014-01-28 11:15:28 (11 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Richmond | Post #10 Ocena: 0 2014-01-28 11:41:16 (11 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Wez pod uwage, ze oficjalnie podzielenie nieruchomosci zaowocuje tym, ze bedzie trzeba placic council tax i byc moze inne rachunki, np za wode, itp.
Co do legalnosc i nielegalnosci, to trudno powiedziec tutaj o nielegalnym wynajmie. Landlord mogl wynajac Wam ten lokal bez oficjalnego podzialu. Mozecie zlozyc skarge do agencji, ze nie poinformowali Was o stanie prawnym mieszkania, ale to i tak nic nie wniesie do tematu. Mysle, ze wliczone rachunki w cene wynajmu byly tutaj sygnalem ostrzegawczym. Normalnie rachunki nie sa wliczone do czynszu przy samodzielnych mieszkaniach. Carpe diem.
|