MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Pytania do osób mieszkających w Londynie

« poprzednia strona

Strona 4 z 4 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ] - Skocz do strony

Str 4 z 4

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Fa_zzi

Post #1 Ocena: 0

2014-01-21 09:21:30 (11 lat temu)

Fa_zzi

Mężczyzna

Z nami od: 05-04-2013

Ok, napisz moze w czym jestes lepszy od tubylcow?

Jak znajdziesz chociaz jeden argument, to spokojnie mozesz tutaj przyjezdzac.

Przez te ostatnie lata rynek pracy w Londynie zmienil sie niesamowicie. Praktycznie na kazda nawet najprostsza oferte czy ogloszenie, w aplikacjach jest + 100. Chyba ze uda Ci sie zaczepic na budowie jako pomocnik, ale to tez musisz wyrobic troche dokumentow co napewno sporo czasu potrwa. Takze proponuje Ci szukac pracy bedac jeszcze w Polsce. Bo inaczej to przyjedziesz, 1000 funtow w miesiac sie rozejdzie i wrocisz z podkulonym ogonem.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Melwil

Post #2 Ocena: 0

2014-01-21 10:01:38 (11 lat temu)

Melwil

Mężczyzna

Z nami od: 19-01-2014

A kto powiedział, że mam zamiar jechać w Ciemno ? To najgorsza głupota. Jak napisałeś mam zamiar szukać roboty jeszcze w Polsce. Co myślicie o pracy przez agencję przynajmniej na początek ?

[ Ostatnio edytowany przez: Melwil 21-01-2014 10:33 ]

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #3 Ocena: 0

2014-01-21 10:05:42 (11 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Bynajmniej - http://portalwiedzy.onet.pl/140089,,,,bynajmniej_a_przynajmniej,haslo.html
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

lamargo

Post #4 Ocena: 0

2014-01-21 10:06:31 (11 lat temu)

lamargo

Kobieta

Z nami od: 12-06-2013

Cytat:

2014-01-20 23:21:10, Melwil napisał(a):
W większości ogłoszeń jakie widziałem odnośnie pracy w charakterze specjalisty jest wyraźnie napisane, że trzeba mieć przepracowane X lat w zawodzie. Od czegoś trzeba zacząć. Nikt mi nie powie, że którykolwiek pracodawca w anglii przyjmie jak to Pan określił 20 latka po technikum, który zna tylko podstawy swojego zawodu, angielski na poziomie podstawowym i zapłaci mu najniższą krajową za pracę, którą wykonuje nieprawidłowo ze względu na brak doświadczenia, umiejętności wynikających z małego obycia z zawodem.

[ Ostatnio edytowany przez: <i>Melwil</i> 20-01-2014 23:25 ]

po pierwsze slabo szukales w takim razie, dopisz sobie do slow kluczowych "junior" albo "graduate", trudno by ktos wymagal doswiadczenia szukajac absolwenta oraz by wymagal od niego wiedzy "Seniora"...

po drugie - dlaczego z gory zakladasz ze bedziesz wykonywac prace nieprawidlowo - mam wrazenie ze swoimi slowami probujesz nam udowodnic ze sie do niczego nie nadajesz poza zmywaniem czy przerzucaniem pudel w magazynie - twoja sprawa, szczerze powiem mnie osobiscie to dynda czy pojdziesz na zmywak czy zawalczysz o swoja przyszlosc juz teraz, to twoje zycie rob sobie z nim co chcesz, prosiles o rady wiec ludzie pisza (starsi od Ciebie, bardziej doswiadczeni, ktorzy mnostwo swoich dobrych decyzji juz w zyciu podjeli jak tez przejechali sie na swoich bledach...), przemysl to :)

po trzecie - mam nadzieje ze zdajesz sobie sprawe ze w wiekszosci profesji zwiazanych z IT trzeba byc na biezaco? wszystko sie zmienia bardzo szybko, odpuscisz trzy lata wchodzenia po stopniach zmywakowej kariery i moze sie okazac ze powrot do zawodu nie bedzie juz tak latwy...

Do góry stronyOffline

Strona WWW

karjo1

Post #5 Ocena: 0

2014-01-21 10:07:23 (11 lat temu)

karjo1

Mężczyzna

Z nami od: 01-06-2008

I myslisz, ze komukolwiek chce sie i oplaca sciagac kogos bez jezyka i zawodu?
Praca przez agencje nie jest niczym dziwnym, ale przez agencje angielska.
Najwyzej bedziesz mial wakacje za granica, polaczone ze szkola zycia.

Do góry stronyOffline

Melwil

Post #6 Ocena: 0

2014-01-21 10:30:13 (11 lat temu)

Melwil

Mężczyzna

Cytat:

2014-01-21 10:06:31, lamargo napisał(a):
Cytat:

2014-01-20 23:21:10, Melwil napisał(a):
W większości ogłoszeń jakie widziałem odnośnie pracy w charakterze specjalisty jest wyraźnie napisane, że trzeba mieć przepracowane X lat w zawodzie. Od czegoś trzeba zacząć. Nikt mi nie powie, że którykolwiek pracodawca w anglii przyjmie jak to Pan określił 20 latka po technikum, który zna tylko podstawy swojego zawodu, angielski na poziomie podstawowym i zapłaci mu najniższą krajową za pracę, którą wykonuje nieprawidłowo ze względu na brak doświadczenia, umiejętności wynikających z małego obycia z zawodem.

po pierwsze slabo szukales w takim razie, dopisz sobie do slow kluczowych "junior" albo "graduate", trudno by ktos wymagal doswiadczenia szukajac absolwenta oraz by wymagal od niego wiedzy "Seniora"...

po drugie - dlaczego z gory zakladasz ze bedziesz wykonywac prace nieprawidlowo - mam wrazenie ze swoimi slowami probujesz nam udowodnic ze sie do niczego nie nadajesz poza zmywaniem czy przerzucaniem pudel w magazynie - twoja sprawa, szczerze powiem mnie osobiscie to dynda czy pojdziesz na zmywak czy zawalczysz o swoja przyszlosc juz teraz, to twoje zycie rob sobie z nim co chcesz, prosiles o rady wiec ludzie pisza (starsi od Ciebie, bardziej doswiadczeni, ktorzy mnostwo swoich dobrych decyzji juz w zyciu podjeli jak tez przejechali sie na swoich bledach...), przemysl to :)

po trzecie - mam nadzieje ze zdajesz sobie sprawe ze w wiekszosci profesji zwiazanych z IT trzeba byc na biezaco? wszystko sie zmienia bardzo szybko, odpuscisz trzy lata wchodzenia po stopniach zmywakowej kariery i moze sie okazac ze powrot do zawodu nie bedzie juz tak latwy...

No widocznie tak, moje szukanie ograniczyło się jedynie do orientacji na rynku pracy.
Co do pracy w zawodzie po Technikum to nie dokładnie o to mi chodziło :D Prosty schemat Nauka języka, Początkowa Praca > Szukanie pracy blisko zawodu. Jest chyba różnica w wymaganiu języka, późniejsza praca już ujmę to "bardziej wyszukana". Serio szanuję ludzi, którzy do czegoś doszli, bo domyślam się, że takiemu Polakowi jest ciężej tam zacząć niż w Polsce.
Co do bycia na bieżąco to zgadzam się z Tobą tylko w dziedzinach takich jak programowanie, tworzenie stron typu HTML, CSS bo to łatwo zapomnieć a naprawa komputerów, która jest moim "konikiem" to już inna bajka. Tego nikt praktycznie nie uczył mnie w Technikum tylko uczyłem się sam naprawiając komputery chociażby po rodzinie, więc ogarniam temat i raczej ciężko to zapomnieć.

[ Ostatnio edytowany przez: Melwil 21-01-2014 10:33 ]

Do góry stronyOffline

Melwil

Post #7 Ocena: 0

2014-01-21 10:32:51 (11 lat temu)

Melwil

Mężczyzna

Cytat:

2014-01-21 10:05:42, Richmond napisał(a):
Bynajmniej - <a href="http://portalwiedzy.onet.pl/140089,,,,bynajmniej_a_przynajmniej,haslo.html" target="_blank" target="_new">http://portalwiedzy.onet.pl/140089,,,,bynajmniej_a_przynajmniej,haslo.html</a>

Mój błąd, już poprawiam :)

Do góry stronyOffline

luko89

Post #8 Ocena: 0

2014-01-21 12:41:15 (11 lat temu)

luko89

Mężczyzna

Z nami od: 07-02-2013

Cytat:

2014-01-21 09:21:30, Fa_zzi napisał(a):
Przez te ostatnie lata rynek pracy w Londynie zmienil sie niesamowicie. Praktycznie na kazda nawet najprostsza oferte czy ogloszenie, w aplikacjach jest + 100.

Nie przesadzajmy -.- Siedzę tutaj od 3 miesięcy, teraz zacząłem niedawno trzecią pracę. Teraz co prawda znalazł mi pracę przyjaciel mojego szwagra ale wcześniej, jak przyjechałem znalazłem pracę po 4 dniach. Zadzwonili do mnie że potrzebują
kogoś nawet bez doświadczenia, praca byłą ciężka no ale faktycznie umiejętności zbytnich tam nie wymagali, potem już była praca bardziej dla kogoś kto się znał na budownictwie.
Druga praca to odpowiedziałem na ogłoszenie na Londynku i telefon dostałem po paru godzinach (a pracy ogólnie szukałem koło tygodnia).
Nie sądze żebym miał takie szczęście że wybrali mnie spośród 100+ kandydatów.

Mimo wszystko sporo zależy od tego żeby wiedzieć gdzie szukać (ja mam troche z tym problem), ja do tej pory nie szukałem "na całość" tzn nie stosowałem wszystkich metod, moje szukanie głównie ograniczało się do poszukiwań online, więc i moje szanse na znalezienie nie były zmaksymalizowane przeze mnie. Znajomości są też bardzo ważne.
A o samym Londynie się za dużo nie wypowiem bo jestem tutaj za krótko. A to miasto jest ogromne niezależnie od tego co się komu wydaje u nas w kraju. I nie jest też tak kolorowo jak niektórzy opowiadają. Zresztą co kto lubi. Ale pewne jest że chciałbym spróbować w przyszłości w mniejszym mieście, nawet w miasteczku pomieszkać, lubie większy spokój i wolałbym mieć bardziej kontakt z rodowitymi Brytyjczykami niż taką zbieraniną z całego świata.

Do góry stronyOffline

Strona 4 z 4 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,