MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Pytania do osób mieszkających w Londynie

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 4 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ] - Skocz do strony

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Melwil

Post #1 Ocena: 0

2014-01-20 18:32:55 (11 lat temu)

Melwil

Mężczyzna

Z nami od: 19-01-2014

Witajcie, jestem obecnie w 3 klasie technikum informatycznego. Mam zamiar za rok (po ukończeniu szkoły) wyjechać do Londynu. Oczywiście wcześniej mam zamiar przez 3-4 miesiące popracować żeby mieć za co zacząć. Pytanie pierwsze: Czy da mi coś to, że mam wykształcenie średnie i tytuł technika informatyka przy znalezieniu pracy? (oczywiście nie mówię o konkretnej pracy jako informatyk tylko ogólnie jakiejś roboty nawet za najniższą krajową) pytanie drugie: Czy da się utrzymać w Londynie za najniższą lub lekko powyżej płacę? Od razu mówię, że pochodzę ze stosunkowo biednej rodziny i nie myślę o wielkich luksusach na początek. Ogólnie bardzo podoba mi się Londyn i mam zamiar wyjechać na stałe chcąc uniezależnić się od rodziców. Pytanie trzecie: Czy np. jeśli zatrudnię się w biedronce czy jakimś innym supermarkecie żeby zarobić +/- 1000F na początek to da mi to coś jeśli wpiszę to w angielskim CV ?
Ostatnie czwarte pytanie: Szacunkowo na jaki okres starczy mi 1000 F w Londynie przy dosyć skromnym życiu ? Chodzi mi o to żeby zabezpieczyć się, ponieważ nie zawsze ma się takiego farta, że od razu praca się trafia.
Pozdrawiam i czekam na odpowiedź. Melwil:)

[ Ostatnio edytowany przez: Melwil 20-01-2014 18:44 ]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Richmond

Post #2 Ocena: 0

2014-01-20 18:56:13 (11 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

A co umiesz w praktyce z tego IT? Bo to ze konczysz technikum, to niewiele znaczy. Byl tu na forum mlody dwudziestoletni, ktore mial portoflio i dostal prace jeszcze z Polski, ale to trzeba sie czyms wykazac.

Mozesz probowac dostac sie na staz do jakiejs firmy, ale od razu mowie, ze nie placa za dobrze na takich stazach i trudno sie dostac, ale to dobry poczatek.

PRaca w "Biedronce" a raczej lokalnym supermarkecie da Ci pieniadze, ale poza tym nic szczegolnego. No chyba, ze bedziesz mial tam kontakt z klientem i potem bedziesz startowal do jakiegos Helpdesku i bedziesz chcial tego uzyc jako potwierdzenia umiejetnosci obcowania z klientami.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

Melwil

Post #3 Ocena: 0

2014-01-20 19:04:13 (11 lat temu)

Melwil

Mężczyzna

Dzięki za odpowiedź, co do umiejętności nabytych w technikum raczej nic co mógłbym wykorzystać w Anglii ze względu na brak większej znajomości fachowych zagadnień w j. angielskim, tak poza tym nie oszukujmy się w polskiej szkole średniej na profilu IT uczą bardzo mało istotnych rzeczy. Nie chodziło mi o pracę typowo w IT. Są prace związane pośrednio z komputerem gdzie jest wymagana chociażby znajomość oprogramowania typu MS Office itd. Nawet nie mam zamiaru szukać pracy w IT chociażby na początku, ponieważ priorytetem jest dla mnie utrzymać się i stopniowo iść w górę tj. szukać lepszej i lepiej płatnej roboty. Na ogół jestem chłopakiem, który nie boi się roboty. Pracowałem już na "na czarno" w Polsce w okresie wakacyjnym (te wakacje w 2013 r i poprzednie) chociażby na wsi czy w pracy typu ogrodnictwo, budowanie konstrukcji z drewna i inne fizyczne prace.

[ Ostatnio edytowany przez: Melwil 20-01-2014 19:10 ]

Do góry stronyOffline

clockwork_orang

Post #4 Ocena: 0

2014-01-20 19:20:14 (11 lat temu)

clockwork_orange

Z nami od: 28-06-2007

£1000 to starczy Ci na 4 tygodnie... wynajecie pokoju (plus depozyt) pochlonie 2/3 kwoty (od reki znajdziesz za 100-110 tygodniowo, za tanszym musisz troche poszukac), dojazdy (do pracy i ew. zobaczenie pokoju) 19.60 tygodniowo za buspass, na metro kosztuje jeszcze wiecej; telefon, jesli bedziesz intensywnie poszukiwal pracy, to kilka funtow dziennie (raczej sie nie ludz, ze wezmiesz abonament bez historii), acha, jesli masz ponizej 21 lat, to NMW wynosi £5.03/h...

Do góry stronyOffline

Melwil

Post #5 Ocena: 0

2014-01-20 19:27:00 (11 lat temu)

Melwil

Mężczyzna

A co jeśli w ogłoszeniu jest np. napisane, że stawka wynosi przykładowo najniższą krajową (chodzi o tą dla osób 21+) czyli te 6 z kawałkiem ? W takim wypadku też dostanę te £5.03 za godzinę pracy ?

[ Ostatnio edytowany przez: Melwil 20-01-2014 19:27 ]

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #6 Ocena: 0

2014-01-20 19:40:15 (11 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Cytat:

2014-01-20 19:04:13, Melwil napisał(a):
Dzięki za odpowiedź, co do umiejętności nabytych w technikum raczej nic co mógłbym wykorzystać w Anglii ze względu na brak większej znajomości fachowych zagadnień w j. angielskim,

Hm.. to ciekawe. IT, ktore jest takie angielskie, a Ty piszesz, ze nie znasz zwrotow po angielsku. A co stoi na przeszkodzie, zeby nauczyc sie ich. Poczytac sobie angielskie strony o IT, fora internetowe, itp.

Cytat:

tak poza tym nie oszukujmy się w polskiej szkole średniej na profilu IT uczą bardzo mało istotnych rzeczy.

Tia, a co Ty zrobiles dla siebie?

Masz jeszcze czas, mozesz sie poduczyc roznych rzeczy, zeby zaczac od czegos te kariere w UK, nie koniecznie od samego dolu.

Poszukaj firm oferujacych Apprenticeship. Mialam w swoim zespole takiego praktykanta i uwazam, ze w bardzo mlodym wieku duzo sie nauczyl i jak skonczy te praktyki, to bez problemu dostanie dobra prace gdzie indziej, chyba ze firma go zatrzyma u siebie. Tyle, ze on siedzial wieczorami i uczyl sie, przygotowywal do egzaminow IT, itp.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

clockwork_orang

Post #7 Ocena: 0

2014-01-20 20:02:06 (11 lat temu)

clockwork_orange

Z nami od: 28-06-2007

Cytat:

2014-01-20 19:40:15, Richmond napisał(a):

Poszukaj firm oferujacych Apprenticeship. Mialam w swoim zespole takiego praktykanta i uwazam, ze w bardzo mlodym wieku duzo sie nauczyl i jak skonczy te praktyki, to bez problemu dostanie dobra prace gdzie indziej, chyba ze firma go zatrzyma u siebie. Tyle, ze on siedzial wieczorami i uczyl sie, przygotowywal do egzaminow IT, itp.

'czeladnik' dostaje niecale £3/h, wiec to raczej dla ludzi, ktorzy maja gdzie mieszkac i co jesc, ale nie maja doswiadczenia... 8-)

ps. stawka NMW jest zalezna od wieku, wiec jesli napisane jest ze tyle placa, to placa wedle stawek rzadwych, oczywiscie moga zaproponowac tylko wiecej

Do góry stronyOffline

Melwil

Post #8 Ocena: 0

2014-01-20 20:47:22 (11 lat temu)

Melwil

Mężczyzna

Richmond, poruszam się po forach związanych z informatyką dosyć często, ale to nie wystarczy żeby od tak mieć wiedzę pozwalającą na pracę za normalną pensję, która pozwoli mi się utrzymać. Co innego po konkretnych studiach gdzie poznajesz to wszystko. Nie liczę na pracę w tym zawodzie, ponieważ moja wiedza ogranicza się do naprawy systemowej/sprzętowej i trochę html, ale w niewielkim stopniu. Obecnie staram się skupić na szkoleniu angielskiego żeby chociaż część rzeczy rozumieć chociaż i tak wiem, że przez 2-3 tygodnie w UK ciężko mi się będzie dogadać z Anglikiem. Niemniej jednak zawsze lepiej uczyć się słówek do codziennej komunikacji i później po przyjeździe tylko szkolić język niż nie robić nic przed wyjazdem. Tak jak wspomniał clockwork z pieniędzy za pracę z praktyk raczej się nie utrzymam a matka, która samotnie mnie wychowuje nie da rady wyłożyć nawet tych 200 funtów miesięcznie :)

[ Ostatnio edytowany przez: Melwil 20-01-2014 20:50 ]

Do góry stronyOffline

Melwil

Post #9 Ocena: 0

2014-01-20 20:55:52 (11 lat temu)

Melwil

Mężczyzna

Ogólnie mam jeszcze jedno pytanie. Jak żyje się Wam w Londynie ? Było to Wasze pierwsze miasto do jakiego przyjechaliście w Anglii czy na początku jakieś mniejsze ? W sumie im mniejsze miasto tym mniej pracy, ale mniejsze koszta życia i odwrotnie im większe miasto tym więcej roboty i trochę droższe życie. Da się w Londynie utrzymać za tą najniższą krajową tj. około £1000 miesięcznie, ogólnie jak tutaj jest ?

[ Ostatnio edytowany przez: Melwil 20-01-2014 20:57 ]

Do góry stronyOffline

Post #10 Ocena: 0

2014-01-20 21:11:32 (11 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Strona 1 z 4 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »