|
---|---|
sporpigal | Post #1 Ocena: 0 2014-01-08 19:04:57 (11 lat temu) |
Z nami od: 03-11-2012 Skąd: Londyn |
Witam wszystkich mam takie oto zapytanie odnośnie samozatrudnienia do osób obeznanych z tym tematem. Czy jako niezależny cleaner sprzątający mieszkania prywatne mogę odprowadzać sam składki na ubezpieczenie zdrowotne oraz tax ? Jeżeli tak to jaki procent wynagrodzenia miesięcznie muszę oddać ( dla przykładu powiedzmy że zarabiam 1200 funtów miesięcznie ). Czy w HM Revenue muszę zakładać swoja własną działalność ?
|
krakn | Post #2 Ocena: 0 2014-01-09 10:13:51 (11 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
Tak, musisz wypełnić formę z internetu i otrzymasz papiery do poczytania, w ciągu kilku tygodni lub miesiecy również rachunek do zapłącenia na składki, coś jak zus, w wysokości około 2,5-3 funty tygodniowo, płatne wg twojego uznania, raz w tygodniu, kwartalnie lub rocznie.
Podatek jest wysokości 20% ale jest też spora kwota zwolniona z opodatkowania, tak że tak na prawdę jest to mniej. Więcej info z detalami znajdziesz w istniejącym temacie. W dziale http://www.mojawyspa.co.uk/forum/55/Podatki oraz http://www.mojawyspa.co.uk/forum/48/Business Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
alamalam | Post #3 Ocena: 0 2014-10-21 20:24:14 (11 lat temu) |
Z nami od: 13-03-2011 Skąd: Londyn |
Witam. Prosze podzielic sie ze mną informacją (chodzi o sprzatanie) jak czesto i o ile podnosicie swoim klientom cene za godzine waszej pracy?
I drugie pytanie: czy wasi klienci placą wam jak wyjezdzają na wakacje i z tego powodu tracicie u nich te godziny i dochód? Kolejna watpliwosc: czy ktorys z klientow placi wam jak wy wyjezdzacie na wakacje? np na 2 lub 3 tygodnie w roku? Dziekuje za wszelkie informacje dotyczace powyzszych zagadnien. |
ie2ox4-b | Post #4 Ocena: 0 2014-10-22 00:39:40 (11 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 27-05-2014 Skąd: Oxford |
Zależy jak Contrakt mówi. Piszesz, idziesz do podpisu no i jak klientowi pasuje to podpisuje i płaci. Jeżeli jest odmiennego zdania to nie podpisuje a Ty idziesz do następnego... a nuż podpisze. Jeżeli nie znajdziesz takiego no to nie masz kłopotu jak wyjedzie no i ty nie wyjedziesz na wakacje więc też "wakacyjnego" nie dostaniesz.
Jeżeli jesteś samozatrudniony przez agencję no to też zależy od umowy co z Twoim wakacyjnym. Ale są takie co płacą urlop lub możesz dostawać dodatek np co tydz, czy miesiąc. |
stanislawski | Post #5 Ocena: +1 2014-10-22 00:52:54 (11 lat temu) |
Z nami od: 10-04-2008 Skąd: Narnia |
Nie spotkałem się z takim faktem, aby klienci płacili za robotę, której się nie wykonuje.
Oni cię nie zatrudniają, aby płacili ci za urlop. I to pytanie "jak często podnosicie"... Powodzenia w biznesie. |
|
|
boszka8 | Post #6 Ocena: 0 2014-10-22 07:39:50 (11 lat temu) |
Z nami od: 08-08-2014 Skąd: londyn |
Jeśli się jest bardzo dobrym w tym co robisz to możesz mieć płacone w czasie wolnym przeważnie jest to połowa stawki.Chodzi o to abyś nigdzie nie odszedł a i na życie żeby było.Ale musisz być naprawdę Bardzo Dobry!!!Że bez Ciebie ani rusz.Wszystko zależy od klienta i podejściem do niego.Powodzenia
![]() |
alamalam | Post #7 Ocena: 0 2014-10-22 07:44:08 (11 lat temu) |
Z nami od: 13-03-2011 Skąd: Londyn |
ie2ox4-b,dziekuje za Twoje sugestie. Ok kilku lat jestem cleanerką ale tez i troche opiekunka dla moich klientow, bo to starsi ludzie po 80-tce. Przychodze do nich regularnie co tydzien.Szanują mnie i lubią. Niektorzy z nich uwazają ze to nie w porządku, ze wyjezdzają na wakacje i zostawiają mnie bez dochodu ( wiadomo, rachunki musze placic)Zostawiaja mi pieniadze za ten tydzien lub 2 kiedy ich nie ma. Niektorzy sami placą mi "wakacyjne" jak wyjezdzam na 3 tygodnie w roku, ale nie placą mi jak oni wyjezdzają.To bardzo milo z ich strony, bo tak jak piszesz, samozatrudniajacy nie ma płatnego urlopu, no chyba ze sam dogada sie z klientami.Ja chcialam te kwestie płatnego urlopu ujednolicic, wiec bede musiala z nimi porozmawiac.
stanislawski, moj przyklad pokazuje,ze jednak jest to mozliwe.Jesli w umowie mam zapisane ze pojawiam sie u nich np we wtorki o 8am na 3 godziny, i robie to juz od 5 lat, to moi klienci czują sie jak pracodawcy. To pytanie:" jak czesto podnosicie cene.... Juz wyjasniam, o co mi chodzi. Zaczełam 5 lat temu ze stawką ,powiedzmy 8funtów za godzine. Wiadomo, ze cenowo wszystko idzie w góre, wynagrosdzenie za godzine mojej pracy tez powinno. i z tym mam problem. Pytanie skierowane do cleanerek. Podnosicie cene np o funta, lub o 50 p raz na rok? raz na 2 lata? Zeby mi sie powiodło w biznesie, to nie moge przez nastepne lata nie podnosic stawki. ![]() boszka8, dziekuje za te sugestie, bede to rozwazala przed podjeciem rozmow z moimi "pracodawcami" [ Ostatnio edytowany przez: alamalam 22-10-2014 07:58 ] |
Turefu | Post #8 Ocena: 0 2014-10-22 08:00:50 (11 lat temu) |
Z nami od: 26-05-2013 Skąd: York |
Funt na godzine co dwa lata.
|
Wielim | Post #9 Ocena: 0 2014-10-22 09:03:46 (11 lat temu) |
Z nami od: 03-09-2013 Skąd: Londyn |
Samozatrudniony płaci śmiesznie małe pieniądze na ubezpieczenie i może sobie sporo rzeczy odliczyć od podatku. ..samo to to spora dodatkową kasa przez rok nazbiera się więcej niż za płatne wakacje
|
Richmond | Post #10 Ocena: 0 2014-10-22 09:14:34 (11 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Mysle, ze i tak dobrze, ze niektorzy klienci placa Ci ekstra jak jada na wakacje lub Ty jedziesz, ale oczekiwanie tego od innych moze skonczyc sie ich utrata. W koncu nie sa Twoim pracodawca, tylko kupuja uslugi od Ciebie.
Ty swiadczysz uslugi, nie jestes pracownikiem. Carpe diem.
|