MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Wyjazd Londyn - budowlanka/wykończeniówka - czy się opłaca ?

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 4 z 7 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 ] - Skocz do strony

Str 4 z 7

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

MistrzBlachy

Post #1 Ocena: 0

2013-12-11 11:50:18 (12 lat temu)

MistrzBlachy

Mężczyzna

Z nami od: 11-12-2013

Cytat:

pewnego dnia na tej samej ulicy zaparkowal bus i wysiadlo dwoch starszawych fachowcow, ktorzy zaczeli wnosic narzedzia. Zagadalem po swojskiemu ,,Hau ar ja bojs'' i od slowa do slowa pokazalem swoja i kolegi robote. Natychmiast dostalem oferte lepsza 2 razy i pol (2004r z 4 na 11/h). Zaczalem pracowac jak czlowiek, zadnej tyry

To się nazywa szczęście no ale z drugiej strony patrząc jakby nie zobaczyli Twojej dobrze wykonanej pracy to by Cię nie zatrudnili:-]

Pozdrawiam

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Wielim

Post #2 Ocena: +1

2013-12-11 13:33:53 (12 lat temu)

Wielim

Mężczyzna

Z nami od: 03-09-2013

No nareszcie w domu :-D
Takze Mistrzu Blachy najpierw tak jak ludzie z forum radza, upewnij sie na jakich zasadach masz pracowac, nie znam sie na self-emplyer chociaz mialem kiedys cos takiego i z tego co pamietam musialem oplacic NIN w wysokosci 2-3 funty tygodniowo. Nie znam sie na SE i moze niech ktos inny zaglebi Cie w ten temat , i koniecznie obgadaj dokladnie warunki pracy bo napawde Polacy na obczyznie to straszni wyzyskiwacze , placa malo albo wcale nie placa wiec radze byc ostroznym i wypytac wszystko by potem nie zostac na lodzie . Uwierz mi slyszalem wiele historii o polskich "bosach" ktorym sloma z butow wystawala a za kazdego funta by Cie zabili , dlatego nigdy osobiscie nie pracowalem dla Polaka...
Ale dobra zalozmy ze zarobisz te 300 funtow na tydzien. Nie wiem jak ma wygladac Twoja praca , czy bedziesz pracowal w jednym miejscu czy bedziesz rzucany po calym miescie w zaleznosci gdzie bedzie fucha. Tak czy siak wynajmnij jedynke dla siebie koszt max 100 funtow , mozesz znalezsc i za 80 w zaleznosci od dzielnicy i wielkosci pokoju . Nie powiem Ci ktora dzielnica jest dobra gdyz w calym Londynie wielu kolorowych i Polakow wiec nigdzie nie jest rozowo. Druga rzecz to transport- jesli bedziesz mial jedno miejsce pracy to wynajmnij pokoj nieopodal i klopot z biletami z glowy... Ale liczmy ze bedziesz rzucany i potrzebna Ci bedzie travel card na strefy 1-3 - koszt okolo 35 funtow/tydz
Jedzenie - jestes sam , chcesz oszczedac na kredyt i odlozyc cos by sciagnac rodzine ... radze jesc tanio ale bez przesady bo pracujac na budowie musisz miec sily ... Zakupy rob w supermarketach typu Asda czy Lidl. W Asdzie czesto jest promocja na mieso typu kup 3 paczki piersi czy kotletow i zaplac 10 funtow , korzystaj i mroz sobie w zamrazalce . Do tego ziemniaki czy ryz , szynka w polskim sklepie koszt okolo 10f/kg , pol kilo tygodniowo chyba Ci starczy , troche sera , maslo , chleb i mysle ze nie wydasz wiecej na jedzenie niz 40 funtow tygodniowo.
Jesli palisz papierosy - nie kupuj ich w UK gdyz ceny Cie zaskocza , lepiej kupuj tabake spod lady w lokalnym ciapku (Polacy Ci pokaza gdzie) i skrecaj sobie skrety - tabaka 50g + filtry i papierki okolo 10 funtow a na tydzien Ci starczy
Kontakt z rodzina - najlepiej wez laptopa , prawie w kazdym domu pod wynajem jest internet i rozmawiaj przez skype , jesli nie mozesz to przywiez sam odblokowany telefon i kup contract SIM Only ,nie musisz miec konta w banku bo kiedys Polak poprosil mnie w sklepie Carphone Warehouse bym mu to zalatwil za gotowke , i np siec Orange za 11 funtow na miesiac oferuje 1000 darmowych minut , do tego dokupujesz karte typu Talk Home kozt 5 funtow i dzieki minutom z kontraktu za te 5 funto mozesz miec 1000 minut na stacjonarne lub ok 200 na komorki do Polski
Podsumowujac
pokoj - liczmy srednio 90
jedzenie - 40
travel card - 35
telefon - 11/4 tygodnie = 3f / tydz
tabaka - 10
NIN 3
Zarabiasz 300 - 181 = 119 Ci zostaje
Myslac ze czesto sa nieprzewidziane wydatki , a i czesto czlowieka smali a , ze nie wielblad to wypic musi wiec jakas flaszeczka czy zgrzewka piwa sie nalezy :) Oszczedz ta 100 tygodniowo i bedziesz mial na kredyt i bedziesz mogl zbierac na przyjaz rodziny. Po drodze szukaj czegos lepszego , zapoznaj sie z rzeczywistoscia w UK , z zyciem w Londynie itp itd . Jesli masz przyjezdzac to zrob to jak najszybciej bo juz za miesiac Anglie najada tiry Rumunow i Bulgarow ktorzy chetnie popracuja za te 6 funtow .
Wiem , ze latwo pisac ile sie wyda na to i na to , a ja tak szczerze przez pierwsze 4 lata nie oszczedzilem ani funta , ale jestem innym przypadkiem , nie mialem rodziny , zobowiazan , wiec bawilem sie ile da i nie zaluje tego :-D
Uwazaj tez na rady niektorych kobiet na forum smiejace sie ze 6 funtow mozna sobie w dupe wsadzic... owszem to bardzo malo , ale co One moga wiedziec przyjezdzajac do meza na gotowe ?

Zrobisz jak uwazasz , ale pierw dogadaj wszystkie szczegoly Twojej pracy z "szefem" , i pamietaj - nie ufaj zbytnio Polakom za granica. To smutne , ale to prawda .

Do góry stronyOffline

radzik77

Post #3 Ocena: 0

2013-12-11 13:53:23 (12 lat temu)

radzik77

Konto usunięte

Cytat:

2013-12-11 13:33:53, Wielim napisał(a):
Uwazaj tez na rady niektorych kobiet na forum smiejace sie ze 6 funtow mozna sobie w dupe wsadzic... owszem to bardzo malo , ale co One moga wiedziec przyjezdzajac do meza na gotowe ?

*ROFL*

Ludzie szybko zapominaja o poczatkach, dlatego tak rozne opinie.
Ja oralem za piataka przez pierwszy rok pobytu w UK i jakos nie cierpialem strasznej biedy a i odlozyc dalem rady. Fakt, ze bylo to pare lat temu, ale za mieszkanie placilem 90 tyg wiec az tak strasznie tanio to nie bylo. Miesiecznie zarabialem 800fun.

Do góry stronyOffline

MistrzBlachy

Post #4 Ocena: 0

2013-12-11 14:46:44 (12 lat temu)

MistrzBlachy

Mężczyzna

Wielim
THX za zaangażowanie w temat.
Więc tak, zdecydowany na wyjazd jestem (trzeba będzie jeszcze kobitce wyjaśnić że póki nie odłożę paru funtów to nie ma co jechać do mnie...).Z przyszłym szefem będę się widział w przerwę świąteczną więc wszystko uzgodnię i mam nadzieję że wynegocjuję trochę lepszą stawkę.Z dojazdem do pracy jest tak że jeżeli znajdę mieszkanie w Tooting lub bardzo blisko to odchodzą mi koszty dojazdu do pracy.Z tego co wstępnie rozmawiałem to będę mógł się zabierać z innymi pracownikami ale jak wiadomo to jest jeszcze do zweryfikowania.

Do góry stronyOffline

lamargo

Post #5 Ocena: 0

2013-12-11 14:50:08 (12 lat temu)

lamargo

Kobieta

Z nami od: 12-06-2013

to ze przyjmiesz obecna oferte "pracodawcy" nie wyklucza tego bys szukal innych ofert w miedzyczasie. Skoro wyjezdzasz w lutym to kto wie moze cos lepszego znajdziesz do wyjazdu.

Do góry stronyOffline

Strona WWW

MistrzBlachy

Post #6 Ocena: 0

2013-12-11 14:57:38 (12 lat temu)

MistrzBlachy

Mężczyzna

lamargo
Nie mogę sobie pozwolić na wyjazd i nie wiedzieć czy będę pracował czy nie ponieważ mam zobowiązania. Ten punkt zaczepienia (6 funtów/h) musi mi tymczasowo wystarczyć.
BTW
Ta praca była załatwiana po znajomości ;)

Do góry stronyOffline

barbarabarbarka

Post #7 Ocena: 0

2013-12-11 15:06:13 (12 lat temu)

barbarabarbarka

Kobieta

Z nami od: 25-11-2013

My jestesmy 9lat.tak samo zczynalismy.Bylo ciezko,ale z czasem sie poprawilo.Zycze powodzenia.Trzeba probowac dopoki jestesmy w Uni.

Do góry stronyOffline

Post #8 Ocena: 0

2013-12-11 18:05:38 (12 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

grzes-24

Post #9 Ocena: 0

2013-12-11 20:18:24 (12 lat temu)

grzes-24

Mężczyzna

Z nami od: 06-06-2009

Cytat:

2013-12-11 10:16:01, Dwunasty napisał(a):

Pamiętaj iż jako selfemployed(samo-zatrudniony) rozliczasz się sam, a jeśli tego nie zrobisz w terminie to na start masz 100f kary.

Teoretycznie jak jesteś self employed to opłacasz podatek sam.
A nawet jak Ty go opłacasz to na koniec okresu rozliczeniowego czyli po 5 kwietnia następnego roku do końca lipca masz czas (online do końca stycznia 2015) więc jest czas na odłożenie kasy na podatek.
Self employed to własna działalność - sam wynajdujesz sobie prace, masz swoje narzędzia, sam decydujesz kiedy, gdzie i w jakich godzinach pracujesz.
Wiele polskich firm zatrudnia ludzi jako "self employed" by nie dawać kontraktu. Jest robota to pracujesz, niema to siedzisz w domu. I to szef decyduje gdzie kiedy i ile godzin pracujesz. W 80% w takich firmach szef odprowadza za Ciebie podatek.

[ Ostatnio edytowany przez: grzes-24 11-12-2013 20:26 ]

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

grzes-24

Post #10 Ocena: 0

2013-12-11 20:22:37 (12 lat temu)

grzes-24

Mężczyzna

Z nami od: 06-06-2009

Cytat:

2013-12-11 13:33:53, Wielim napisał(a):
No nareszcie w domu :-D
Takze Mistrzu Blachy najpierw tak jak ludzie z forum radza, upewnij sie na jakich zasadach masz pracowac, nie znam sie na self-emplyer chociaz mialem kiedys cos takiego i z tego co pamietam musialem oplacic NIN w wysokosci 2-3 funty tygodniowo. Nie znam sie na SE i moze niech ktos inny zaglebi Cie w ten temat , i koniecznie obgadaj dokladnie warunki pracy bo napawde Polacy na obczyznie to straszni wyzyskiwacze , placa malo albo wcale nie placa wiec radze byc ostroznym i wypytac wszystko by potem nie zostac na lodzie . Uwierz mi slyszalem wiele historii o polskich "bosach" ktorym sloma z butow wystawala a za kazdego funta by Cie zabili , dlatego nigdy osobiscie nie pracowalem dla Polaka...
Ale dobra zalozmy ze zarobisz te 300 funtow na tydzien. Nie wiem jak ma wygladac Twoja praca , czy bedziesz pracowal w jednym miejscu czy bedziesz rzucany po calym miescie w zaleznosci gdzie bedzie fucha. Tak czy siak wynajmnij jedynke dla siebie koszt max 100 funtow , mozesz znalezsc i za 80 w zaleznosci od dzielnicy i wielkosci pokoju . Nie powiem Ci ktora dzielnica jest dobra gdyz w calym Londynie wielu kolorowych i Polakow wiec nigdzie nie jest rozowo. Druga rzecz to transport- jesli bedziesz mial jedno miejsce pracy to wynajmnij pokoj nieopodal i klopot z biletami z glowy... Ale liczmy ze bedziesz rzucany i potrzebna Ci bedzie travel card na strefy 1-3 - koszt okolo 35 funtow/tydz
Jedzenie - jestes sam , chcesz oszczedac na kredyt i odlozyc cos by sciagnac rodzine ... radze jesc tanio ale bez przesady bo pracujac na budowie musisz miec sily ... Zakupy rob w supermarketach typu Asda czy Lidl. W Asdzie czesto jest promocja na mieso typu kup 3 paczki piersi czy kotletow i zaplac 10 funtow , korzystaj i mroz sobie w zamrazalce . Do tego ziemniaki czy ryz , szynka w polskim sklepie koszt okolo 10f/kg , pol kilo tygodniowo chyba Ci starczy , troche sera , maslo , chleb i mysle ze nie wydasz wiecej na jedzenie niz 40 funtow tygodniowo.
Jesli palisz papierosy - nie kupuj ich w UK gdyz ceny Cie zaskocza , lepiej kupuj tabake spod lady w lokalnym ciapku (Polacy Ci pokaza gdzie) i skrecaj sobie skrety - tabaka 50g + filtry i papierki okolo 10 funtow a na tydzien Ci starczy
Kontakt z rodzina - najlepiej wez laptopa , prawie w kazdym domu pod wynajem jest internet i rozmawiaj przez skype , jesli nie mozesz to przywiez sam odblokowany telefon i kup contract SIM Only ,nie musisz miec konta w banku bo kiedys Polak poprosil mnie w sklepie Carphone Warehouse bym mu to zalatwil za gotowke , i np siec Orange za 11 funtow na miesiac oferuje 1000 darmowych minut , do tego dokupujesz karte typu Talk Home kozt 5 funtow i dzieki minutom z kontraktu za te 5 funto mozesz miec 1000 minut na stacjonarne lub ok 200 na komorki do Polski
Podsumowujac
pokoj - liczmy srednio 90
jedzenie - 40
travel card - 35
telefon - 11/4 tygodnie = 3f / tydz
tabaka - 10
NIN 3
Zarabiasz 300 - 181 = 119 Ci zostaje
Myslac ze czesto sa nieprzewidziane wydatki , a i czesto czlowieka smali a , ze nie wielblad to wypic musi wiec jakas flaszeczka czy zgrzewka piwa sie nalezy :) Oszczedz ta 100 tygodniowo i bedziesz mial na kredyt i bedziesz mogl zbierac na przyjaz rodziny. Po drodze szukaj czegos lepszego , zapoznaj sie z rzeczywistoscia w UK , z zyciem w Londynie itp itd . Jesli masz przyjezdzac to zrob to jak najszybciej bo juz za miesiac Anglie najada tiry Rumunow i Bulgarow ktorzy chetnie popracuja za te 6 funtow .
Wiem , ze latwo pisac ile sie wyda na to i na to , a ja tak szczerze przez pierwsze 4 lata nie oszczedzilem ani funta , ale jestem innym przypadkiem , nie mialem rodziny , zobowiazan , wiec bawilem sie ile da i nie zaluje tego :-D

Zrobisz jak uwazasz , ale pierw dogadaj wszystkie szczegoly Twojej pracy z "szefem" , i pamietaj - nie ufaj zbytnio Polakom za granica. To smutne , ale to prawda .

Kolega ma rację w tym co tutaj napisał.
Masz robotę za 6f (300 na tydzień) to bierz i nie czekaj.
W między czasie możesz szukać coś lepszego (tym bardziej że dobrze znasz angielski). Znam takiego jednego "szefa" co już teraz straszy swoich pracowników że po nowym roku przyjadą rumuni i będą pracowali za 2.50 na godz.
Prawda że 6 to jest kiepska kasa ale...
Nawet jak razem przyjedziecie to za pokój 120 zapłacicie. Jak zaciśniecie pasa to spokojnie starczy na kredyt. Początki zawsze są trudne.

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

Strona 4 z 7 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,