MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Koty koty wszystko o kotach

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 88 z 328 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 87 | 88 | 89 ... 326 | 327 | 328 ] - Skocz do strony

Str 88 z 328

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Maria13

Post #1 Ocena: 0

2018-11-22 09:39:02 (7 lat temu)

Maria13

Kobieta

Z nami od: 30-05-2017

poznalam realia polskich schronow. Tak prosilam sama o badania na wyjsciu, i pokrylam koszty.
w UK jest wiele rasowcow...w Polsce to rzadkosc
Z kwiatkami to bym uważała ;)

[ Ostatnio edytowany przez: Maria13 22-11-2018 10:21 ]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

malinowka

Post #2 Ocena: 0

2018-11-22 13:52:52 (7 lat temu)

malinowka

Konto usunięte

Mój kot jest chyba popsuty:-( Śpi po 14 godzin na dobę i jest to sen sprawiedliwych, nie żadna tam drzemka. Jak się już obudzi to łaskwaie coś zje, da się pomiziać i albo siedzi przy oknie i obserwuje życie na wolności albo uwali się na kanapie i... drzemie. Nie skacze po meblach, nie gryzie kabli, nie sika do kapci. Na zabawki reaguje pogardliwym spojrzeniem i odwraca się zadem i ,,,drzemie, Nie żebym miała pretensje, ale do diaska ale tak statycznego kota jeszcze nie widziałam:-8:-8
" Płakać trze­ba w spo­koju. Tyl­ko wte­dy ma się z te­go radość."

Do góry stronyOffline

stanislawski

Post #3 Ocena: 0

2018-11-22 14:45:14 (7 lat temu)

stanislawski

Mężczyzna

Z nami od: 10-04-2008

W związku z tym, że moja kotka dalej leje pod drzwiami, powstała dziś nowa koncepcja.
Kot ma szeroki wybór. Może w tym miejscu:
- szczać (ale nie jeść w ogóle - nigdzie)
- szczać i jeść (w tym samym miejscu wciąż)
- tylko jeść (szczać gdzie indziej)

A zrobiłem to tak, że kiedy rano się zlała, nie dostała w ogóle jedzenia. Po czym, kiedy już zobaczyła jak my wszczyscy jemy śniadanie - jej michę (i tylko suche - na rybkę musi poczekać dłużej) ustawiono pośrodku miejsca właśnie wymopowanego ze szczyn.
Początkowo duma, obrażanie się, brak decyzji.
Potrząsłem miską, powąchałem, "jakie dobre" - przybiegła i zjadła.
Póki co jest sucho.

Do góry stronyOffline

Strona WWW

Maria13

Post #4 Ocena: 0

2018-11-22 16:02:06 (7 lat temu)

Maria13

Kobieta

Mój kocurek co ma 2.5 roku też śpi bardzo dużo 3/4 doby. Czasami go budzę żeby go wybawic

Do góry stronyOffline

Maria13

Post #5 Ocena: 0

2018-11-22 21:36:47 (7 lat temu)

Maria13

Kobieta

"MY, TOWAR WYBRAKOWANY

Brak łapy, nie ma oka, nie ma zębów czy ucha albo całkiem nie słyszą. Inny zaś ma białaczkę lub cukrzycę. Te kolejne chorują neurologicznie. Towar wybrakowany wśród kotów. A prawda jest o wiele prostsza. W niczym się nie różnią od normalnego kota. Jak zmierzyć ilość cukru w cukrze? Jak zmierzyć procent kota w kocie? Prosto. Wystarczy spojrzeć i patrzeć nie oczami ale przede wszystkim sercem.

Dlaczego na te własnie koty patrzymy przez pryzmat "oj biedne zwierzę". Toż to kot ! 100% kot! Sak samo je, śpi, załatwia się i bawi. Tak samo potrzebuje miziania i tak samo kocha. Może niektórym należy się więcej uwagi względem pielęgnacyjnym lub żywieniowym. Ale w końcu jaka to przeszkoda? Niestety zadajemy sobie za wiele razy pytanie "czy ja sobie dam radę?" Jasne, że dasz! A jakby potrzebna była pomoc pamiętaj, że zawsze znajdzie się ktoś kto nie będzie obojętny.

Jeżeli jeszcze masz wątpliwości to odpowiedz sobie na pytanie dlaczego warto adoptować ten właśnie wybrakowany koci towar. Pomyśl, że wiele z nich nie cierpi dlatego że się tacy urodzili. Za 95% niepełnosprawności kociej stoi nikt inny jak człowiek. Znęcanie się i pastwienie nad bezbronnym zwierzęciem prowadzi do okaleczenia nie tylko cielesnego ale i psychicznego. Spłać ten dług człowieczeństwa i pokochaj taką kocią biedę. Daj mu kochający dom, nadzieję na lepsze jutro i przywróć wiarę. Spraw, że przestanie się bać. Czy warto? ZAWSZE. Pamiętajcie, że skoro kot sam nie ma świadomości swojej inności, my tym bardziej nie powinniśmy przypinać mu etykietki niepełnosprawnego.

Adopcja kalekiego kota daje większą satysfakcję i poczucie więzi. Adoptując takiego kota ratujesz życie, które ma małe szanse na happy end. Podaruj sobie uśmiech i ogromną dawkę miłości bo nikt nie kocha tak mocno jak zwierzęta, które przeszły piekło."

Do góry stronyOffline

gosian

Post #6 Ocena: 0

2018-11-23 00:33:16 (7 lat temu)

gosian

Kobieta

Z nami od: 06-09-2007

Stanisławski, nie wyobrażam sobie zrobić tak moim kotom. Brzmi to okropnie. Może dalej powinieneś szukać przyczyny, bo nie wydaje mi się żeby robiła to celowo. Albo zasięgnąć porady na jakimś typowo kocim forum? Żal mi kota.
Dożyliśmy takich czasów, w których ucisza się mądrych ludzi, żeby to co mówią nie obraziło głupców.

Do góry stronyOffline

Maria13

Post #7 Ocena: 0

2018-11-23 08:29:53 (7 lat temu)

Maria13

Kobieta

tez mi zal kotka, vet i behawiorzysta*THUMBS UP*

[ Ostatnio edytowany przez: Maria13 23-11-2018 08:31 ]

Do góry stronyOffline

karjo1

Post #8 Ocena: 0

2018-11-23 17:30:16 (7 lat temu)

karjo1

Mężczyzna

Z nami od: 01-06-2008

Stanislawski, moze byc problem behawioralny, ale podstawa sa badania, niestety.
Metoda moze sie sprawdzic na chwile, ale nie jest fajnym rozwiazaniem.
Poza tym 'czepilabym' sie suchej karmy, ani to dobre ani zdrowe, w dluzszym okresie czasu moze byc powodem sporych problemow ze zdrowiem.
Koty z natury niewiele pija, a suche zarcie dodatkowo je 'zasusza', sciagajac plyny potrzebne do trawienia z organizmu.
Do tego sklad czesto wola o pomste do nieba.
Ryba zbyt czesto tez nie jest wskazana, gatunki zawierajace tiaminaze powoduja braki wit.B1, nadmiar fosforu zaburza rownowage wapn-fosfor, no i kwestia osci.

Adopcja kota chorego, okaleczonego - chwalebna, piekna idea.
Ale za tym idzie koniecznosc przygotowania sie opiekuna, koszty, dostosowanie otoczenia i planu dnia.
Dobry pomysl, o ile bardzo dobrze przemyslany i przedyskutowany z wszystkimi domownikami, przewidujacy wspolne zycie przez kolejne kilka/kilkanascie lat, tak, by nie okazalo sie, ze jednak nie damy rady i kot jest zwracany po paru dniach/tygodniach.
A koszty leczenia, opieki wet. w UK sa wysokie, ubezpieczenie nie pokrywa juz istniejacych problemow.

Do góry stronyOffline

Emeryt56

Post #9 Ocena: 0

2018-11-23 19:10:33 (7 lat temu)

Emeryt56

Mężczyzna

Z nami od: 15-01-2018

Cytat:

2018-11-22 21:36:47, Maria13 napisał(a):
"MY, TOWAR WYBRAKOWANY

Niestety zadajemy sobie za wiele razy pytanie "czy ja sobie dam radę?" Jasne, że dasz!

Z takim podejściem się nie zgadzam.

To tak jak sprzedawca samochodów byle, grata wypchnąć za bramę.
Brać (adoptować) spontanicznie? a dalej to następny koci dramat?

Nie oszukujmy samego siebie, większość z nas dąży do " doskonałości", jak to kiedyś powiadano " równaj w górę".

Widzę to po mojej najmłodszej córce (23 lata).
Chce Bengala. Najpierw wybrała sobie rasę, następnie hodowcę, dalej zrobiła przedpłatę odpowiednio wcześniej aby być pierwszym w wyborze z miotu.
Hmm... to nie znaczy że to jedyna droga bo najstarsza córka wzięła (wybrała sobie) za parę groszy kociaka z lokalnego schroniska i widzę że po 7 latach jest z dzieciakami (4 i 6 lat) w pełnej harmonii.

Do góry stronyOffline

Maria13

Post #10 Ocena: 0

2018-11-23 20:33:13 (7 lat temu)

Maria13

Kobieta

kazdy jest informowany o stanie zdrowia od a do z jesli podejmuje sie adopcji ze schroniska.
chory czy zdrowy zasluguje na dobry dom.

sparta tylko najsilniejszy, najladniejszy ma prawo do zycia.....?

fajnie jakby kazdy z nas chociaz raz w zyciu dal dom kotku ze schroniska

[ Ostatnio edytowany przez: Maria13 23-11-2018 20:49 ]

Do góry stronyOffline

Strona 88 z 328 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 87 | 88 | 89 ... 326 | 327 | 328 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,