Str 315 z 328 |
odpowiedz | nowy temat | Regulamin |
daavid |
Post #1 Ocena: 0 2024-09-04 21:04:56 (9 miesięcy temu) |
Z nami od: 12-03-2007 Skąd: Birmingham |
Cytat:
2024-09-02 22:17:38, gosian napisał(a):
Pytanie czy dostanę coś na swędzenie skóry dla kota? Leon biedny przy uszach prawie aż do krwi się drapie. Ma czerwoną skórę tam i przy dupalu też..
Od veta przytargal pchły, ale już jest po i żadnej nie ma, więc to na pewno nie od pcheł..dieta nie zmieniona, jedynie co to miesiąc temu miał narkozę,ale drapać zaczął się tak mocno od niedawna.
Nie chcę kolejnej wizyty u veta, więc może jest coś, co mogę kupić w sklepie lub online?
U nas kot tak się drapał, szczególnie koło ogona. Żona po jakimś czasie stwierdziła, że to w wyniku stresu, przeszło po czasie. To było na samym początku, jak kota przygarnęliśmy. Wydaje mi się, że żona to oliwą smarowała, zapytam później.
Nie wiem w sumie czy oliwa taka dobra, bo być może kot ją chciał zlizywać a z drugiej strony co by się nie użyło to kot będzie to lizać, chyba że kołnierz mu przeszkodzi.
|

|
 |
|
|
dominikana36 |
Post #2 Ocena: 0 2024-09-04 21:05:21 (9 miesięcy temu) |
Z nami od: 21-03-2016 Skąd: Quinton |
Cytat:
2024-09-02 22:17:38, gosian napisał(a):
Pytanie czy dostanę coś na swędzenie skóry dla kota? Leon biedny przy uszach prawie aż do krwi się drapie. Ma czerwoną skórę tam i przy dupalu też..
Od veta przytargal pchły, ale już jest po i żadnej nie ma, więc to na pewno nie od pcheł..dieta nie zmieniona, jedynie co to miesiąc temu miał narkozę,ale drapać zaczął się tak mocno od niedawna.
Nie chcę kolejnej wizyty u veta, więc może jest coś, co mogę kupić w sklepie lub online?
Gosian , moze sie nie obejsc bez veta. Moj kocur jest na pchly uczulony. I jak tylko zlapie, to pchly sa wytepione od razu, ale niestety alegria objawia sie wlasnie drapaniem do krwi w okolicach uszu, odbytu i wygryzania siersci miedzy palcami. Bez zastrzyku antyhistaminowego nie da rady.
Moze tez byc grzybiczne, moze byc stres.
Ale kolnierza bym nie zakladala bo jesli bedzie go swedziec uporczywie a na swiad alergiczny krem nie pomoze, to kocina zwarjuje. [ Ostatnio edytowany przez: dominikana36 04-09-2024 21:08 ]
|

|
 |
|
gosian |
Post #3 Ocena: 0 2024-09-04 21:24:50 (9 miesięcy temu) |
Z nami od: 06-09-2007 Skąd: z domku.... |
Kilka lat temu miał pchły i uczulenia nie miał, więc nie sądzę żeby to było to. No chyba że po kilku latach mu się zmieniło.podmaruje mu tą maścią i zobaczymy.. może to wynik stresu.ogolnie był najpierw na 1 antybiotyku, potem vet stwierdził że potrzebny drugi.i tu żałuję że nie posłuchałam swojej intuicji,bo wydaje mi się że ten drugi nie był potrzebny, raczej vet potrzebował kogoś naciągnąć na kasę. Ja poleciałam w tym czasie do Pl a mój kot po 3-4 dniach dostał rozwolnienie i wymioty. Kazałam przestać mu dawać i po kilku dniach się unormował, ale jak wróciłam to zauważyłam właśnie to jego swędzenie. Może to po antybiotyku teraz sobie tak myślę.. jeżeli tak to chyba powinno samo przejść? A jak od stresu,to jak go zawiozę do veta to znowu stres będzie miał mega więc bezsensowne to by było. Dożyliśmy takich czasów, w których ucisza się mądrych ludzi, żeby to co mówią nie obraziło głupców.
|

|

|
|
karjo1 |
Post #4 Ocena: 0 2024-09-04 21:36:31 (9 miesięcy temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
Dziecko z kremu sie nie wylize, a kot jak najbardziej.
Opcja dogadania z wetem sposobu postepowania, mozliwosci zrobienia zeskrobin, a dopiero potem wizyta ze zwierzem?
No i stary sposob sprawdzenia pchel, zczesanie kota, szczegolnie przy ogonie, na biala kartke i pokropienie woda wyczesanych drobin. Jesli woda zabarwi sie na czerwonawo, to od odchodow pchel, a wystarczy jedna, by wrazliwca do obledu doprowadzic.
|

|
 |
|
dominikana36 |
Post #5 Ocena: 0 2024-09-04 21:49:17 (9 miesięcy temu) |
Jak mial 2 antybiotyki to moze byc grzybiczne jak najbardziej.
Mozesz sama sprobowac pobrac zeskrobine ale to nie takie latwe dobrze zrobic, bo jak pobierzesz za plytko lub dla odmiany za gleboko, to wynik nie bedzie wiarygodny.
Moze tez zestresowany jest. Chory byl, do veta musial, leki mial wciskane, zle sie czul, Ciebie nie bylo w tym czasie. Koty wrazliwe sa na takie rrzeczy.
|

|
 |
|
|
gosian |
Post #6 Ocena: 0 2024-09-04 21:57:11 (9 miesięcy temu) |
Dziękuję.poobserwuje jeszcze kilka dni i zobaczę.
Pcheł nie ma,bo czeszę go codziennie i czysty jest. Tym bardziej bym zauważyła odchody,bo Leon białym kotem jest..
Jeszcze raz dzięki Dożyliśmy takich czasów, w których ucisza się mądrych ludzi, żeby to co mówią nie obraziło głupców.
|

|

|
|
fugazi |
Post #7 Ocena: 0 2024-09-04 22:13:04 (9 miesięcy temu) |
Z nami od: 27-03-2016 Skąd: l |
Cytat:
2024-09-04 21:57:11, gosian napisał(a):
Pcheł nie ma,bo czeszę go codziennie i czysty jest. Tym bardziej bym zauważyła odchody,bo Leon białym kotem jest..
A to urosły temu maluchowi w końcu włosy  myślałem że będzie łysołkiem for life
Fajnie cię Gosian widzieć znowu
|

|
 |
|
gosian |
Post #8 Ocena: 0 2024-09-04 22:23:42 (9 miesięcy temu) |
Łysol jak była lysolem tak jest.. mam kotów 3 sztuki i to biały ma problem, mam nadzieję że nie duży i przejdzie wszystko samo,bo biedaczek już przeżył swoje za młodu.. Dożyliśmy takich czasów, w których ucisza się mądrych ludzi, żeby to co mówią nie obraziło głupców.
|

|

|
|
dominikana36 |
Post #9 Ocena: 0 2024-09-04 22:27:05 (9 miesięcy temu) |
Ile ma lat, Gosian?
|

|
 |
|
gosian |
Post #10 Ocena: 0 2024-09-04 22:34:17 (9 miesięcy temu) |
7 lat. Adopciak w wieku 8-9 miesięcy był. Wygłodzony,mega wystraszony a zarazem pragnący głaskania tak bardzo, że drżał podchodząc ale podchodził.kazdy szelest worka foliowego wywoływał u niego prawie panikę, więc mogę się tylko domyślać że był wkładany do worka. Dużo by pisać.. kochany jest Dożyliśmy takich czasów, w których ucisza się mądrych ludzi, żeby to co mówią nie obraziło głupców.
|

|

|
|