Str 255 z 328 |
|
---|---|
Maat17 | Post #1 Ocena: 0 2022-05-12 17:24:27 (3 lata temu) |
Z nami od: 18-02-2021 Skąd: New Kingdom |
Dobrze, ze zyje I nic mu nie jest. To wielka ulga.
|
Richmond | Post #2 Ocena: 0 2022-05-12 17:28:29 (3 lata temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
To wiedzielismy, bo przychodzil do ogrodu albo garazu raz dziennie. Ale milo, ze postanowil troche posiedziec "w domu".
Wystawilam mu mokre, ale uciekl jak tylko uslyszal skrzypienie drzwi do ogrodu. Skusilo go jednak i wrocil na szope, a potem do naszego ogrodka. Teraz siedzi sobie za choinka. To pierwszy raz, kiedy nie poszedl od razu po jedzeniu, tylko zostal na swoich wlosciach. Carpe diem.
|
gosian | Post #3 Ocena: 0 2022-05-12 17:42:55 (3 lata temu) |
Z nami od: 06-09-2007 Skąd: z domku.... |
Może zaczyna tęsknić?
Dożyliśmy takich czasów, w których ucisza się mądrych ludzi, żeby to co mówią nie obraziło głupców.
|
Emeryt56 | Post #4 Ocena: 0 2022-05-13 00:02:29 (3 lata temu) |
Z nami od: 15-01-2018 Skąd: Montreal (Bristol) |
.
Krajo, pytasz mnie : "Emeryt, co z tymi bengalami? Nasz bez zebow, Wasz bez pazurow." Ten nasz przeszedł operację w celu wyjęcia mu pazurów. Szkoda mi kota ale to mojej córki kot i tak zdecydowała. Pomimo tego łapie ptaki i myszy w ogrodzie. Obecnie u nas ( Montreal) jest już zakaz robienia takich operacji. Ciekawski kot lubi za mną chodzić i sprawdzać co robię. Jak wyjdę wysoko na drabinę to na mnie patrzy i miałczy, chyba się boi żebym nie spadł z drabiny. |
kksiezniczka | Post #5 Ocena: 0 2022-05-13 01:10:49 (3 lata temu) |
Z nami od: 22-12-2006 Skąd: Już nie Essex |
Cytat: 2022-05-13 00:02:29, Emeryt56 napisał(a): . Krajo, pytasz mnie : "Emeryt, co z tymi bengalami? Nasz bez zebow, Wasz bez pazurow." Ten nasz przeszedł operację w celu wyjęcia mu pazurów. Szkoda mi kota ale to mojej córki kot i tak zdecydowała. Pomimo tego łapie ptaki i myszy w ogrodzie. Obecnie u nas ( Montreal) jest już zakaz robienia takich operacji. Ciekawski kot lubi za mną chodzić i sprawdzać co robię. Jak wyjdę wysoko na drabinę to na mnie patrzy i miałczy, chyba się boi żebym nie spadł z drabiny. Co to znaczy „bez pazurów”? Takie gole łapy ma? Żeby zdrowy był? Tak pytam, bo nawet nie wiedziałam, ze tak można. Nasza Krysia tylko wysterylizowana ale pazury i zeby jeszcze ma mimo podeszłego wieku ![]() ...Wehikuł czasu to byłby cud...
|
|
|
Maat17 | Post #6 Ocena: 0 2022-05-13 01:21:41 (3 lata temu) |
Z nami od: 18-02-2021 Skąd: New Kingdom |
Cytat: 2022-05-13 01:10:49, kksiezniczka napisał(a): Co to znaczy „bez pazurów”? Takie gole łapy ma? Żeby zdrowy był? Tak pytam, bo nawet nie wiedziałam, ze tak można. Nasza Krysia tylko wysterylizowana ale pazury i zeby jeszcze ma mimo podeszłego wieku ![]() Mozna, ale nie w Europie. Moje poprzednie futrzaki nie mialy pazorkow na "kciukach" one lubie wrastac, gdy nie obcinane I wet sam zaproponowal. U kotow domowych usuwa sie, by nie "niszczyly" mebli, niestety na wolnosci sobie nie poradza, nie obronia sie, nie wleza na drzewo, by sie ukryc, nie zdobeda pozywienia. Do poczytania. "If you have a kitten who is scratching up your furniture and generally tearing up your house, you may be tempted to have it declawed. Read this first. Cats by nature have a need to scratch to mark their territory, stretch their bodies, and remove the worn-out outer claws to expose fresher sharper claws underneath. For an indoor cat, this natural instinct can result in tattered curtains, torn up sofas, and carpets left in shreds—destructive and cranky behaviors that can leave frustrated pet parents scrambling for a solution. Some may be tempted to declaw their cats. Also known as onychectomy, declawing is a surgical process in which the front knuckles of the cat’s toes are amputated so the animal can no longer use its claws to scratch household items or hurt others during rough play—or defend itself should it meet an aggressive cat or another animal outdoors or even hop a fence or climb to get away from a predator. Many groups, including the ASPCA and American Veterinary Medical Association (AVMA), discourage declawing and suggests non-surgical alternatives. This major surgery has the potential to result in chronic, lifelong pain, and a change in the animal’s gait. In 2019, New York State became the first state to outlaw the procedure. Declawing is illegal in many countries in Europe, as well as in the United Kingdom, Brazil, Australia, New Zealand, and Israel." [ Ostatnio edytowany przez: Maat17 13-05-2022 01:32 ] |
Richmond | Post #7 Ocena: 0 2022-05-18 09:24:54 (3 lata temu) |
Jutro bedzie 2 tygodnie od czasu jak kot wybral wolnosc. W miedzyczasie poswiecilam pare stowek na kamery, zeby go monitorowac. Zrobilismy mu "stolowke" z nieuzywanego, okraglego kosza na smieci, zeby nie padalo i nie swiecilo na jedzenie. A wczoraj zamontowalismy bude pod drzewami, zeby mogl tam spac i schowac sie przed sloncem/deszczem. Za pierwszym razem nie zwrocil w ogole uwagi na bude, ale w nocy poszedl obwachac i zjadl przysmaki, ktore mu tam zostawilismy. Czy bedzie jej uzywal, tego nie wiem, ale jest i czeka na niego.
Przychodzi ze 2-3 razy na dobe do naszego ogrodu, wieczorem na glownym posilek, w nocy pokrecic sie lub dojesc to co zostalo z kolacji i miedzy 9.00-10.00 na sniadanie. Ale nie zawsze zostawialismy mu jedzenie tak rano, ale bedziemy to robic. Garaz zamknelam, bo zaczelo robic sie tam zoo i nie chcialam, zeby obce koty obsikaly mi opony czy inne rzeczy, ktore tam stoja. Jest juz troche skundlony i bedzie gorzej. Do tego czesto ma cos przyklejone do siersci, jakies galazki, listki, itp. Poza tym wyglada ok. Carpe diem.
|
galadriel | Post #8 Ocena: 0 2022-05-18 19:50:18 (3 lata temu) |
Z nami od: 29-01-2009 Skąd: Lothlorien |
No niestety, jak dlugowlosy idzie AWOL, to potem wraca z dredami. Oslowi tak do dzis zostaly na brzuchu, na grzbiecie dalismy rade obciac ale trwalo to latami, na brzuchu nie da sie obciac. Myslalam nawet zeby go pod narkoza wygolic u weta, ale nie dosc, ze taka operacja to jakies 260+, to jeszcze moze sie nie obudzic (bo otyly, wiec jest ryzyko). No to ma te dredy i tyle. Ale teraz juz zawsze wraca, ogolnie zauwazylam, odkad maja cat flap to wychodza dwa razy moze w ciagu doby polezec na trwace, a potem powrot na parapet albo pod lozko i tam wiekszosc czasu. Moze to z wiekiem tak im sie odmienilo.
Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy.
Ostatni Kontynent, Terry Pratchett
|
Richmond | Post #9 Ocena: 0 2022-05-18 20:29:39 (3 lata temu) |
Wizyta u groomera powinna rozwiązać problem dredów i dużo tańsza niż weterynarz. Oni mają swoje sposoby.
Carpe diem.
|
gosian | Post #10 Ocena: 0 2022-05-18 20:36:20 (3 lata temu) |
Z nami od: 06-09-2007 Skąd: z domku.... |
Rich, ale uparciuch z twojego kudłacza. Mam nadzieję że sąsiedzi nie dokarmiają go, bo to pogorszy sytuację. W klatkę - łapkę nie wejdzie?
Dożyliśmy takich czasów, w których ucisza się mądrych ludzi, żeby to co mówią nie obraziło głupców.
|