MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Koty koty wszystko o kotach

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 17 z 328 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 16 | 17 | 18 ... 326 | 327 | 328 ] - Skocz do strony

Str 17 z 328

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

karjo1

Post #1 Ocena: 0

2016-01-22 19:45:03 (9 lat temu)

karjo1

Mężczyzna

Z nami od: 01-06-2008

Bardzo ostrozna bylabym z odrobaczaniem kociaka, pojedyncza dawka nie wystarczy przy takim zarobaczeniu, ze wychodza z kalem przed podaniem srodka.
Wydalanie po preparacie moze potrwac znacznie dluzej, problem moze byc, kiedy robale zostana w organizmie i toksyny zaczna podtruwac.
Tak do poczytania:
kociak i odrobaczanie
Koteczka wczesniej byla odrobaczana, urodzona u Ciebie, czy nabyta? Jesli sa inne koty, to do przemyslenia porzadne sprzatanie domu, pranie poscieli i poslan kocich, odrobaczanie reszty zwierzat.

[ Ostatnio edytowany przez: karjo1 22-01-2016 19:45 ]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

wkasik

Post #2 Ocena: 0

2016-01-22 22:49:59 (9 lat temu)

wkasik

Kobieta

Z nami od: 08-01-2014

Sytuacja wygląda tak.
Rano po kupce zauważyłam jednego białego (ryżowego) robaka przy odbycie. Zaraz potem wszystkie moje trzy koty, dwa dorosłe dostały środek na odrobaczenie. Koty dorosłe obeszły się beż żadnych rewolucji, czyli robali nie mają. Młoda ( tak rodzona u mnie)odrobaczana była regularnie jak młodzież być powinna. Po podaniu środka dwie rzadkie kupki. Pierwsza z jednym tańczącym robalem, druga czysta. Na razie jeśli chodzi o kupki to wszystko. Je normalnie tyle, że po syropku jakby lekko niemrawa, ale po drugiej kupce już zaczęła normalnie dokazywać.
I tak koty wychodzą poza ogród. Dwa dorosłe to moje przybłędy więc trudno je było zatrzymać w domu. młoda za rodzicami gania.
Jeszce jedno. W zeszły poniedziałek była u weta na sterylce od tego czasu siedzi w domu z wygolonym bokiem, czy mogła ewentualnie załapać tam? ( choć wątpię).
A gdy młode miały około 6 tyg to byłam u weta i pytałam, czy maluchom mogę zapodać ten środek i nie widział przeciwwskazań, dlatego uzywałam tego bo małą dobrze go pochłaniała, nie było przy tym wojny na pazury.

Do góry stronyOffline

karjo1

Post #3 Ocena: 0

2016-01-23 23:01:49 (9 lat temu)

karjo1

Mężczyzna

Doczytaj sposob podawania w przypadku zarobaczenia, a nie jako profilaktyka.
Warto by bylo dezyfekowac kuwety, wyprac legowiska, zmywac podlogi z plynem dezynfekujacym przez pewien czas po zakonczeniu odrobaczania (warto poczytac o naturalnych metodach zamiast chemii).
A robale mogla zalapac byle gdzie, nie ma co sie doszukiwac teraz.

Do góry stronyOffline

wkasik

Post #4 Ocena: 0

2016-01-24 13:00:45 (9 lat temu)

wkasik

Kobieta

Niestety nie ma innego sposobu podawania. Środek i tak już mi się skończył i nie działa. Robaki wychodzą z luźną kupką i są żywe(wczoraj 3 kupy i żywe robale w każdej). Wyglądają jak młode mady. Kuwety dezynfekuję przy każdej wymianie żwirku, a legowiska też dość często są prane lub traktowane odkurzaczem parowym, aby zapobiegać też i pchłom. W poniedziałek jedziemy do wetka bo ja sie na tym nie znam, a nie chcę zaszkodzić.

[ Ostatnio edytowany przez: wkasik 24-01-2016 13:04 ]

Do góry stronyOffline

Post #5 Ocena: 0

2016-01-24 15:19:12 (9 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

karjo1

Post #6 Ocena: 0

2016-01-24 15:35:36 (9 lat temu)

karjo1

Mężczyzna

Miko, nie mow nigdy ;).
Moje jedno przywloklo pchly przed swietami, taki tutejszy urok, ciepla zima, sporo roznych (dzikich tez) zwierzat dookola.
A podawanie preparatow jest ograniczone wymogami producenta.
Poza tym robi sie odstepy czasowe miedzy poszczegolnymi zabiegami (sterylka, szczepienia, odrobaczanie, odpchlanie), nie da sie zrobic wszystko w jednym, bo skutko moga byc kiepskie.

Jako ciekawostka, raptem u moich wylazl problem skorny, najpierw u jednego, potem u drugiego. Mamy x diagnoz, wlasciwie nic nie wiadomo i tak naprawde kurujemy na wlasna reke, na podstawie obserwacji i nabytej wiedzy od praktykow kocich, weci niewiele sa w stanie zaproponowac poza sterydami, dzialajacymi na krotka mete.
I zwierzeta nie przerosly nas finansowo ;).

Wet obejrze malolate i cos zaproponuje na typ robali, chyba lepsze to niz strzelanie w ciemno :)?

Do góry stronyOffline

GhostDogg

Post #7 Ocena: 0

2016-01-24 17:08:16 (9 lat temu)

GhostDogg

Mężczyzna

Z nami od: 22-12-2015

kajro, o jakich problemach skornych mowisz? Jedna z mojego stada, kiedy jeszcze w tym stadzie niei byla wyrywala do krwi siersc na karku:( Doktory oczywiscie, alergia, dermatoza itp, miala zrobione wszystkie mozliwe testy ad. alergii i chorob skornych, wyszly negatywne, ona tak ma. Wydedukowalismy, ze moze teskni, bo podczas naszego wyjazdu wydarla kark, a pozniej bez przyczyny, bedac holubiona nestorka. Dzis jest alfa i okazyjnie kilka razy w roku tak robi bez potrzeby, bez przyczyny, kot ma swoj rozum i cos manifestuje, ale my za malo inteligentni zeby odgadnac jej intencje :(

Do góry stronyOffline

karjo1

Post #8 Ocena: 0

2016-01-24 17:39:26 (9 lat temu)

karjo1

Mężczyzna

Pewnie za glupi jestesmy, zeby odgadnac problem :(.
Na badaniach wyszly rozne hipotezy, od uczulenia na pchly, ktore przywlokl Cetek, przez swierzb, grzybice, alergie pokarmowa do reakcji hormonalnych i tyle weci.
Wg naszych obserwacji, zaczelo sie wlasnie od Cetka (wychodzacego), byc moze pchly, po odpchleniu troche sie uspokoilo z drapaniem. Po tygodniu zaczal lysiec przy nasadzie ogona i na tylnich lapach, drapaly sie obydwa (stad domniemanie o czyms zakaznym/przekazanym miedzy zwierzami).
Wykapalismy w hexodermie, p/grzybiczo poszlo smarowanie, zmiana diety na eliminacyjna krolik z odrobina ryzu i siemienia, troche sie uspokoilo drapanie, ale Szara lysieje dalej.
Wrocilismy do normalnej diety, do tego suplementacja witaminami Beaphar i co pare dni wapno.
Od tygodnia drapanie sie nasililo, Szara w polowie lysa, podobnie sie zaczelo - nasada ogona i tylnie lapy.
Ogolnie koty w dobrej kondycji, zrelaksowane, zaaklimatyzowaly sie po przeprowadzce (jedno na poczatku pazdziernika, drugie pod koniec sie wprowadzilo).
Preparaty p/grzybicze nie zadzialaly, troche ulgi dalo zakwaszanie miejscowe skory (woda z cytryna), co wskazywaloby jednak na grzyb/swierzb, ktore nie wyszly w badaniach?
Pytanie, czy faktycznie, czy tylko alergia na cos, czy infekcja wtorna zyjatkami stale obecnymi na futrze?
Oczywiscie sprzatanie domu, posciele, kuwety, co sie da znacznie dokladniej i czesciej.
No i piekny plan, by odrobaczyc i szczepic, poszedl sie bujac w oblokach.
Na razie za ryzykowne dla futer, zdaniem wetow, a my tez troche dmuchamy i chuchamy ;).

Do góry stronyOffline

wkasik

Post #9 Ocena: 0

2016-01-25 09:55:28 (9 lat temu)

wkasik

Kobieta

Cytat:

2016-01-24 15:19:12, 12miko12 napisał(a):
Pchły??? jak są pchły to naturalnie są i robale, wkasik, chyba zwierzęta przerosły wasze możliwości, zwierzęta kosztują ... no niestety.

Mój/moja kota chodzi codziennie po dworze, w tym roku będzie miała 4 lata, nigdy w życiu nie miała pcheł!

Niestety nie mogę się z tobą zgodzić. Masz szczęście, że twój kot nie ma pcheł. A powiem ci taka ciekawostkę, mój Stefan w Polsce był nie wychodzącym kotem, a pchły załapał. Może dlatego, że mieszkaliśmy w kamienicy i na klatce schodowej wałęsały się czasem jakieś bezdomniaki, może przynieśliśmy z dworu albo od kogoś kto miał zwierzęta. Ale robali nigdy nie miał.

Teraz moim zdarzają się pchły czasem, ale i tak regularnie dostają środki. A pisałam, że często piorę i dezynfekuję posłania, bo chcę ich uniknąć. Więc nie przypuszczam, że zwierzęta przerosły mnie finansowo, bo gdyby tak było nie sterylizowałabym, nie kupowała środków na robale i pchły, bo szkoda kasy co nie, niech się drapią. A dbam o ich komfort i mój przy okazji, bo to chyba nie fajne jak ich coś zjada i ciebie też.

Do góry stronyOffline

Post #10 Ocena: 0

2016-01-25 11:03:07 (9 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Strona 17 z 328 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 16 | 17 | 18 ... 326 | 327 | 328 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,