Str 155 z 328 |
|
---|---|
Maria13 | Post #1 Ocena: 0 2020-04-18 19:05:01 (5 lat temu) |
Z nami od: 30-05-2017 Skąd: Staines |
Richmond twoje kociaki chyba sie bardzo lubia
|
Richmond | Post #2 Ocena: 0 2020-04-18 22:45:57 (5 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Jak na dwa koty w różnym wieku i adoptowane z różnych miejsc, to idzie im nieźle. Kotka prycha na obydwa jak za blisko podejdą, wiec skumaly się między sobą.
Carpe diem.
|
galadriel | Post #3 Ocena: 0 2020-04-19 07:17:04 (5 lat temu) |
Z nami od: 29-01-2009 Skąd: Lothlorien |
A ja sobie wreszcie kupilam kamere do domu i moge ogladac co osly wyprawiaja jak jestem w pracy.
Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy.
Ostatni Kontynent, Terry Pratchett
|
gosian | Post #4 Ocena: 0 2020-04-19 13:39:18 (5 lat temu) |
Z nami od: 06-09-2007 Skąd: z domku.... |
Nie wiem co zrobić. Z jednej strony bardzo, ale to bardzo chcę kolejnego kota. Tym razem Sfinksa... Z drugiej strony tak czytam i boję się czy dałabym radę opiekować się nim... No i oczywiście nie wiem jak zniosłaby kolejnego towarzysza moja pierwsza kotka. Dokocenie, kosztowało ją trochę stresu... Oczywiście Lucynka (tak miałaby na imię) jeżeli by się pojawiła to w przyszłym roku dopiero, więc mam czas na zastanowienie się... Serce - tak, rozum - nie i czego tu posłuchać?
![]() Dożyliśmy takich czasów, w których ucisza się mądrych ludzi, żeby to co mówią nie obraziło głupców.
|
karjo1 | Post #5 Ocena: 0 2020-04-19 13:46:50 (5 lat temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
Tylko i wylacznie rozumu, niestety.
Zestawienie tak roznych wymagan i specyfik ras, ryzykowanie duzego stresu i odchorowania byc moze przez 1 kota, a byc moze przez wszystkie, warte ryzyka? Zdecydowalabym sie chyba tylko w sytuacji, gdy kolejny kot napatoczylby mi sie pod nogi i bylaby to kwestia zycia i smierci. A i tak nie mialabym pewnosci, czy nie musialabym szukac domu i trzymac koty w izolacji. No i lysolce sa ciezkie, wymagajace, wysokie rachunki za ogrzewanie itp. |
|
|
galadriel | Post #6 Ocena: 0 2020-04-19 13:51:34 (5 lat temu) |
To bedziemy mieli na forum sfinksa- Lucynke. No to czekamy i trzymamy kciuki. A co pisza o opiece nad sfinksami, pewnie trzeba o skore delikatna dbac? Wiem, ze nie moga na skonce wychodzic, bo sie poparza. Heden taki uciekl tu w te upaly rok temu u mnie w miescie, szukali go na fb, jak sie znalazl to byl poparzony od slonca i trzeba bylo ratowac. Ale potem chyba sie dobrze skonczylo wszystko.
Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy.
|
gosian | Post #7 Ocena: 0 2020-04-19 16:45:42 (5 lat temu) |
Oj Karjo dlaczego mi to zrobiłaś?
![]() O ogrzewanie się nie martwię, zawsze jest ciepło. Gal, te koty trzeba kąpać średnio co dwa tygodnie. Regularnie uszy czyścić. Zero słońca a zimą dbać żeby było im cieplutko. Poza tym brak sierści powoduje że potrzebują więcej jeść. Ogólnie moja luna zniosła dokocenie dobrze jak już spotkała się z młodym nos w nos. Najgorsza była ta izolacja Leona i gdzie ona zapoznawała się z jego zapachem itd. Wtedy to biedna nawet wymiotowała ze stresu. Ale jak się spotkali już bez transporterka tylko na wolnej przestrzeni to już wszystko było ok. Leon jest tylko kilka miesięcy młodszy od niej, a jak go przyniosłam do domu to miał prawie 8 miesięcy, więc już był dużym kotkiem. Lucynkę bym chciała młodą, żeby luna nie czuła się jakoś zagrożona a być może zaopiekowałaby się jak dzieckiem. Nie wiem... Muszę bardzo dokładne to wszystko przemyśleć... Dożyliśmy takich czasów, w których ucisza się mądrych ludzi, żeby to co mówią nie obraziło głupców.
|
galadriel | Post #8 Ocena: 0 2020-04-19 16:52:47 (5 lat temu) |
Ty to chociaz kota chcesz do rodziny wprowadzac, a ja rottweilerunia i wilka. I najlepiej od razu dorosle, wiec jak je moje kociambry potraktuja to dopiero jest zagadka!
|
karjo1 | Post #9 Ocena: 0 2020-04-19 17:16:50 (5 lat temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
Gosian, warto wiedziec na zas, w co sie wbijasz
![]() U kotow to tak nie dziala, ba zreszta u wiekszosci gatunkow, by samica 'przygarniala' mlode, zwlaszcza tej samej plci i nianczyla. To tylko wyjatkowe, wychowane stale z roznymi zwierzakami maja takie talenty. Zeby bylo smieszniej, czesciej takie zapedy zdarzaja sie u samcow. Dorosla kotka moze potraktowac inna,dojrzewajaca plciowo, jak zagrozenie, nawet jesli zaakceptuje/zignoruje w pierwszej fazie. Roznica charakterow ras, roznica wieku moze spowodowac, ze brytolki nie dadza rady energetycznemu mlodziakowi, moga roznie reagowac. Skad idea, ze sfinks musi byc kapany regularnie, co 2 tygodnie? Fajni ludzie od sfinksow i niezly poradnik na poczatek: sfinks poradnik A tu doskonaly opis sfinksa, ktoremu malo brakowalo do...: Tola Co do uszczesliwiania zwierzow na sile, na malym terenie, przy braku czasu, to juz bylo ![]() |
gosian | Post #10 Ocena: 0 2020-04-20 14:40:37 (5 lat temu) |
Przeczytałam cały wątek o Toli i jej walce o życie. Super zakończenie.. Tylko, że taka sytuacja może się zdarzyć w każdej rasie..
Gal, ty to jesteś zakręcona haha Ja kocham psy, ale wiem że na dzień dzisiejszy nie mogę mieć. Brak czasu na spacery regularne, a nie wyobrażam sobie żeby ogród służył za toaletę. Może na stare lata... Dożyliśmy takich czasów, w których ucisza się mądrych ludzi, żeby to co mówią nie obraziło głupców.
|