|
|
---|---|
mariuszr | Post #1 Ocena: 0 2013-10-28 11:52:07 (12 lat temu) |
Z nami od: 27-10-2013 Skąd: n/a |
Czy po pojeciu decyzji o wynajmie pokoju z ogloszenia (np. gumtree.co.uk, londynek.net) podpisuje sie umowe z wlascicielem? (dlugosc wynajmu, wysokosc depozytu I czynszu, dlugosc trwania umowy itp). Wydaje mi sie, ze dobrze bylo by cos takiego miec za kazdym razem, ale nie mam pewnosci czy jest to ogolnie stosowane.
Dziekuje. |
Richmond | Post #2 Ocena: 0 2013-10-28 12:01:27 (12 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Dobrze by bylo miec cokolwiek na papierze, szczegolnie potwierdzenie wplaty jakichkolwiek pieniedzy. Niestety niektorzy nie praktykuja podpisywania umow.
Carpe diem.
|
NieCzarnyKot | Post #3 Ocena: 0 2013-10-28 13:03:04 (12 lat temu) |
Z nami od: 05-08-2013 Skąd: bucks |
Nie jest to stosowane, sszczegolnie, jesli rzecz tyczy się nizszej półki cenowej. Ja zawsze prosilam, zeby właściciel napisał mi odręczne poświadzczenie o wpłacie depozytu (zawsze robili wielkie oczy) Nie wiem niestety, czy to ma jakakolwiek wartość prawną, nigdy nie musiałam walczyć o zwrot(odpukać), ale słyszałam od znajomych, ze bywają z tym problemy.
"Niech na Ziemi będzie przyjemnie, niech to się zacznie ode mnie."
|
Richmond | Post #4 Ocena: 0 2013-10-28 13:04:46 (12 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Moja kolezanka dostala potwierdzenie wplaty depozytu na kartce z kalendarza, ale wlasciciel wpisal tam kwote i pelne dane. Zawsze lepiej miec chociaz cos takiego niz nic.
Carpe diem.
|
Post #5 Ocena: 0 2013-10-28 13:40:48 (12 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
|
|
lamargo | Post #6 Ocena: 0 2013-10-28 14:32:27 (12 lat temu) |
Z nami od: 12-06-2013 Skąd: Bath |
Nie ma reguly, ja znalazlam mieszkanie na gumtree i podpisywalam umowe z wlascicielem. W umowie byla zawarta kwota depozytu i wszystkie inne wymagane rzeczy. Ale... to byla niedziela, pan nie przygotowal dwoch egzemplarzy, ksera nigdzie w okolicy nie bylo, obiecywal ze poczta wysle - nie wyslal, mial przywiezc za miesiac- nie przywiozl... w miedzyczasie naczytalam sie historii na MW i metoda niekonczacej sie upierdliwosci wymoglam przyslanie skanu umowy na maila. Uff..
A ze lepiej uczy sie na cudzych bledach... jak bedziesz cos przypadkiem podpisywac w jednym egzemplarzu to przynajmniej zrob zdjecie tego dokumetu, chocby telefonem! ![]() |
Wielim | Post #7 Ocena: 0 2013-10-28 14:32:44 (12 lat temu) |
Z nami od: 03-09-2013 Skąd: Londyn |
ja jak wynajmowalem komus pokoj pisalem na kartce , ze przyjelem depozyt , w jakiej kwocie i kiedy i jak zostanie zwrocony, zazwyczaj do odmieszkania... , do tego jeszcze spisywalem dane z dowodu lub paszportu w razie W, nigdy nie wiadomo kto przyjdzie z Toba mieszkac :D
jak kiedys sam wynajmowalem pokoj od kogos roznie to z tymi potwierdzeniami bywalo , np w jednym z domow pobilem sie z wlascicielem przed domem bo nie oddal mi 2 tygodniowego depozytu, policja przyjechala, zgarnela nas i mieli mnie powiadomic o sprawie i zadzwonic do mnie, ale... zgubilem telefon ![]() ![]() |
|