|
|
---|---|
klaudiask | Post #1 Ocena: 0 2013-07-19 21:44:53 (12 lat temu) |
Z nami od: 19-07-2013 Skąd: Hemel Hempstead |
Aplikowalam o EEA2 wize dla meza 6 miesiecy temu jako poszukujaca pracy. Sprawa byla sponsorowana przez panstwo jako ze nie przedstawialam zadnych dochodow ani oszczednosci. Adwokat, ktory prowadzil sprawe poprosil o zebranie dowodow potwierdzajacych poszukiwanie pracy (zaproszenia na rozmowy kwalifikacyjne itp.) Zostalismy poinformowanie o mozliwosci podjecia przeze mnie studiow oraz zarejestrowaniu mojej osoby w Job Center jako poszukujacej pracy. Nie podjelam sie tego. Zlozylismy do adwokata komplet dokumentow, ktore on uwazal za ''w zupelnosci wystarczajace''. Aplikacja zostala wyslana. Oczekiwanie 6 miesiecy (to prawdobodobie ostateczny termin dla HO na rozpatrzenie decyzji). Po upywie 6 miesiecy zostalismy poinformowani o zmianie naszego adwokata na innego i poproszeni o spotkanie. Na spotkaniu okazalo sie ze nowy adwokat posiada odpowiedz z HO (negatywna) - powod niewystarczajace dowody na poszukiwanie pracy, brak jakkiego kolwiek wsparcia finansowego. Oznajmil on nam, ze mamy dwa wyjscia- albo podac HO do sadu o spoznienie z decyzjia, albo ponowne zlozenie aplikacji, ktore kosztowac bedzie 700 funtow. Poinformowal nas o znizce jaka jest w stanie nam udzielic jako iz mielismy juz u nich sprawe i zakonczyla sie niepowiedzeniem. Ostateczna cena 500 funtow + oplaty do H0 w wysokocsi 55 funtow. Podsumowujac obawiam sie ze pierwszy adwokac celowo nie poinformowal nas o tym, ze nasze dowody sa niewystarczajace. Zgranal kase ze sponsoringu. Sprawa zakonczyla sie dla nas nie pomyslnie, stracilismy 6 miesiecy i mozliwosc aplikowania sponsorowanego. HO zatrzymal paszport meza i w obawie o deportacje chcac jak najszybciej wznowic postepowanie umiescilismy wplate 500 funtow na konto nowego adwokata.
Prosze powiedzcie mi czy widzicie tu jakies machlujki. Czyje sie oszukana i pozbawiona 500 funtow. (wiem ze moglam szukac tanszego adwokata ale w momencie gdy HO ma paszport meza zwyczajnie balismy sie to przedluzac) |
clockwork_orang | Post #2 Ocena: 0 2013-07-19 22:05:03 (12 lat temu) |
Z nami od: 28-06-2007 |
Cytat: 2013-07-19 21:44:53, klaudiask napisał(a): Zostalismy poinformowanie o mozliwosci podjecia przeze mnie studiow oraz zarejestrowaniu mojej osoby w Job Center jako poszukujacej pracy. Nie podjelam sie tego. Prosze powiedzcie mi czy widzicie tu jakies machlujki. Czyje sie oszukana i pozbawiona 500 funtow. (wiem ze moglam szukac tanszego adwokata ale w momencie gdy HO ma paszport meza zwyczajnie balismy sie to przedluzac) sama piszesz, ze nie dopelnilas warunkow do przyznania wizy... wiec, gdzie widzisz oszustwo urzedu? ps. jak masz list z decyzja urzedu, a nie wiedze powodu by byl wyslany na adres kancelarii, to spojrz na daty, bo rownie dobrze adwokat mogl wyslac Twoja aplikacje pol roku za pozno... ![]() |
Vivienne | Post #3 Ocena: 0 2013-07-19 22:50:32 (12 lat temu) |
Z nami od: 26-01-2010 Skąd: London |
Cytat: 2013-07-19 21:44:53, klaudiask napisał(a): Aplikowalam o EEA2 wize dla meza 6 miesiecy temu jako poszukujaca pracy. Sprawa byla sponsorowana przez panstwo jako ze nie przedstawialam zadnych dochodow ani oszczednosci. Adwokat, ktory prowadzil sprawe poprosil o zebranie dowodow potwierdzajacych poszukiwanie pracy (zaproszenia na rozmowy kwalifikacyjne itp.) Zostalismy poinformowanie o mozliwosci podjecia przeze mnie studiow oraz zarejestrowaniu mojej osoby w Job Center jako poszukujacej pracy. Nie podjelam sie tego. Jak wyobrazalas sobie zycie tutaj: bez oszczednosci, bez pracy? I Studia tez mialby byc lewe. |
klaudiask | Post #4 Ocena: 0 2013-07-19 23:56:08 (12 lat temu) |
Prace stracilam, poniewaz przenioslam sie do innego miasta. A oszczednosci o ktorych byla mowa to ponad 8 tys funtow. Nie udalo mie sie tego zaoszczedzic w ciagu roku.
|
klaudiask | Post #5 Ocena: 0 2013-07-19 23:59:20 (12 lat temu) |
On nadmienil tylko o opcjach. Nie powiedzial slowa o tym, ze niezarejestrowanie sie przeze mnie wplynie w duzym stopniu negatywnie na rezultat aplikacji. Skoro powiedzial, ze to co mu dalam w zupelnosci wystarczy to nie kombinowalam wiecej.
|
|
|
klaudiask | Post #6 Ocena: 0 2013-07-20 00:01:07 (12 lat temu) |
Wystarczyloby gdybym uczesczala na jakies kursy w collegu - to chyba nie jest lewe....
|
klaudiask | Post #7 Ocena: 0 2013-07-20 00:02:25 (12 lat temu) |
Cala korespondencja z HO wysylana byla na adres kancelarii a on nich do nas.
|
klaudiask | Post #8 Ocena: 0 2013-07-20 00:04:41 (12 lat temu) |
Wiem tez ze aplikacja zostala wyslana 6 miesiecy temu poniewaz dostalismy od kancelarii potwierdzenie przyjecia aplikacji z HO
|
|