MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Prosba o pomoc w sprawie NIN

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Niespod

Post #1 Ocena: 0

2013-06-28 11:54:51 (12 lat temu)

Niespod

Mężczyzna

Z nami od: 28-06-2013

Pytanie do Was, pewnie wiecej wiecej na ten temat, niestety jak pytam kolegów to kazdy mowi co innego.
Problem: dostałem prace jako muzyk. Co jakis czas bede przyjezdzac, moze 2 razy na miesiac moze raz. Wystawiam Invoice bo tak zwykle proszą. Na razie wystawilem dwa takie. Na stałe mieszkam w Polsce.
Mam konto w Lloydsie, na adres ktory podałem, gdzie czasem mieszkam

Idea: chce placic podatki w Londynie z tego co zarobię w UK, bo chyba są mniejsze niz w Polsce. Chce nie popasc w problemy z urzedem podatkowym. Chcę miec swoj numer ubezpieczenia zeby w razie czego tez móc sie leczyc w szpitalu w Anglii tak jak obytwatel angielski, wpłacając sobie stałą kwotę, Jestem zagubiony jak mam to wszystko zalatwic, jak sie rozliczac z podatków pozniej.

Wiem ze mam sie umowic po NIN, mam karte bankomatową na dany adres, nie mam nic więcej. Jak najrposciej zalatwic zeby mi go dano, co jeszcze mieć muszę. Mogę miec tez potwierdzenie ze wplacono mi pieniądze na konto z jakiejs agencji albo z miejsca gdzie pracowalem. NIe wiem co zrobic zeby sie nie umowic na termin, a pozniej zeby mnie nie odeslano po brakujące dokumenty bo nie wiem co trzeba.
Chce zalozyc sobie Self Employment, choc by po to zebym na przyklad mogl kupic sobie i odliczyc drugi komputer ktory mi potrzebny do pracy.
Podpowiedzcie co nalezy zrobic krok po kroku. Aha, do anglii bede przyjezdzac ale nie chce mieszkac tam permanentnie chyba ze cos sie zmieni za jakis czas w perspektywie moich zarobków. Czytalem wiele na ten temat ale pytam z doswiadczenia jak to wygląda. To tak samo jak nie chcieli mi zalozyc konta w Barclaysie bo niemialem dowodu zameldowania to w Lloydsie zalozyli bez problemu.

[ Ostatnio edytowany przez: Niespod 28-06-2013 11:56 ]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

karjo1

Post #2 Ocena: 0

2013-06-28 15:27:53 (12 lat temu)

karjo1

Mężczyzna

Z nami od: 01-06-2008

Az tak dobrze to nie ma. Wiekszosc czasu spedzasz w Polsce i tam jestes rezydentem podatkowym i tam sie rozliczasz.
NIN tez w tej sytuacji jest zbedny, bo w razie naglego zachorowania masz karte EKUZ.
Jak zdecydujesz sie przeprowadzic na stale, wtedy papierologia i zalatwianie urzedow.

[ Ostatnio edytowany przez: karjo1 28-06-2013 15:29 ]

Do góry stronyOffline

Niespod

Post #3 Ocena: 0

2013-06-28 15:48:05 (12 lat temu)

Niespod

Mężczyzna

Nie bardzo rozumiem. Nie wiem czy spędzam większość czasu w Polsce a na pewno nie będę i nie zamierzam. Pracę mam tego typu że mogę spędzać gdzie chcę. Na ubezpieczenie chcę sobie wpłacać a nie żeby ktoś mi dał, więc nie wiem jak się z tym zgodzić. I nie chodzi mi o nagłe zachorowania tylko o ewentualne poważne zachorowania. Polska kasa chorych nie refunduje niektórych leków.
Napisałem też żę chcę zarejestrować Self Employment i płacić podatki w Anglii.

[ Ostatnio edytowany przez: Niespod 28-06-2013 15:50 ]

Do góry stronyOffline

Nie_z_tej_bajki

Post #4 Ocena: 0

2013-06-28 15:56:30 (12 lat temu)

Nie_z_tej_bajki

Kobieta

Z nami od: 23-08-2010

Jeśli chcesz się zarejestrować jako SE, nie potrzebujesz NINo. Dostaniesz wtedy swój własny numer UTR ( Unique Tax Reference ).
Dzięki niemu będziesz mógł rozliczać się co roku z tego, co zarobisz w UK.

Do wyrobienia NINo - jakiś list urzędowy na Twoje nazwisko, dokument tożsamości, list który oni przyślą, potwierdzenie adresu ( np. list z banku właśnie, nie starszy niż sprzed 3 m-cy ) i informacja po co chcesz wyrobić NINo. Powiesz, że przyjeżdżasz do pracy, chcesz założyć SE, ale nigdy nie wiadomo jak z tym pójdzie, więc w międzyczasie będziesz szukał pracy.
Powinni Cię umówić na spotkanie.

[ Ostatnio edytowany przez: Nie_z_tej_bajki 28-06-2013 16:01 ]

Nie myśl o szczęściu. Nie przyj­dzie - nie zro­bi Ci za­wodu.... Przyj­dzie - zro­bi niespodziankę :D. W życiu niczego nie żałuj! Po prostu Carpe Diem!!! :-D

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

karjo1

Post #5 Ocena: 0

2013-06-28 16:13:08 (12 lat temu)

karjo1

Mężczyzna

Z nami od: 01-06-2008

Dla scislosci, UK tez nie refunduje niektorych metod leczenia czy lekow.
Do rozliczenia sie z skarbowka podstawa bedzie rezydentura podatkowa, a masz ja tam, gdzie przebywasz co najmniej 183 dni w roku.

Do góry stronyOffline

clockwork_orang

Post #6 Ocena: 0

2013-06-28 16:17:34 (12 lat temu)

clockwork_orange

Z nami od: 28-06-2007

Cytat:

2013-06-28 15:48:05, Niespod napisał(a):
Nie bardzo rozumiem. Nie wiem czy spędzam większość czasu w Polsce a na pewno nie będę i nie zamierzam.

przeciez sam napisales nie tak dawno...
Cytat:

2013-06-28 11:54:51, Niespod napisał(a):
Na stałe mieszkam w Polsce.

...szybko zmieniasz zdanie, panie dzieju 8-)

ps. wedle umowy o podwojnym opodatkowaniu miedzy Polska a Wielka Brytania, powinienes rozliczac sie w Polsce:
b) jeżeli nie można ustalić, w którym Państwie osoba ma ośrodek interesów życiowych, albo jeżeli nie posiada ona stałego miejsca zamieszkania w żadnym z Państw, to uważa się ją za mającą miejsce zamieszkania tylko w tym Państwie, w którym zwykle przebywa;

c) jeżeli przebywa ona zazwyczaj w obu Umawiających się Państwach lub nie przebywa zazwyczaj w żadnym z nich, to uważa się ją za mającą miejsce zamieszkania tylko w tym Państwie, którego jest obywatelem;

d) jeżeli osoba jest obywatelem obydwu Umawiających się Państw lub nie jest obywatelem żadnego z nich, to właściwe organy Umawiających się Państw rozstrzygną tę sprawę w drodze wzajemnego porozumienia.

zrodelko

Do góry stronyOffline

Niespod

Post #7 Ocena: 0

2013-06-28 21:11:32 (12 lat temu)

Niespod

Mężczyzna

Jeśli sie okaże ze z pracy którą wykonuje (Oprócz tej podstawowej którą mam w Polsce ale to jest najmniejszy etat, w dodatku moge pracować zdalnie) większą ilośc zleceń i przychodow mam z Anglii (rożne zlecenia które muszę wykonywać w Anglii bo wymagają mojej obecności) i jeżdżę tam regularnie. Rowniez prace twórczą mogę wykonywać tam mimo ze zleca ją sporadycznie Polska. Dla mnie to oznacza ze mam ośrodek interesów życiowych w Anglii. Nie jest napisane nigdzie ze tam gdzie częściej przebywam (czy ktoś to sprawdza ile razy latam i kiedy? Nie chce nic oszukiwać tylko naprawde latam)

Jeśli chcesz się zarejestrować jako SE, nie potrzebujesz NINo. Dostaniesz wtedy swój własny numer UTR ( Unique Tax Reference ). Dzięki niemu będziesz mógł rozliczać się co roku z tego, co zarobisz w UK.

Ale wtedy mam nadzieje ze nie będę musiał z tego samego w Polsce! ? Jak to zrobic zeby tak sie nie stało?

"Do wyrobienia NINo - jakiś list urzędowy na Twoje nazwisko"

Mam z banku z kilka listów,

" dokument tożsamości"
jaki dokument? Mam tylko polskii dowód paszport i prawo jazdy. Mam tez kartę debetową z Lloydsa

<c) jeżeli przebywa ona zazwyczaj w obu Umawiających się Państwach lub nie <przebywa zazwyczaj w żadnym z nich, to uważa się ją za mającą miejsce <zamieszkania tylko w tym Państwie, którego jest obywatelem;

Zaraz zaraz przecież większość mieszkajacych Polaków w Anglii ma jednak obywatelstwo polskie- to by oznaczalo ze powinni sie rozliczac w Polsce a tak chyba nie jest

Dla scislosci, UK tez nie refunduje niektorych metod leczenia czy lekow. Do rozliczenia sie z skarbowka podstawa bedzie rezydentura podatkowa, a masz ja tam, gdzie przebywasz co najmniej 183 dni w roku.

No dobrze - czyli nie ma co zakładać self emploeyed bo i tak ktoś sprawdza ile razy jestem tu a ile tam i nawet jak zapłacę podatek w Anglii to za chwile dorypią mi w Polsce?

[ Ostatnio edytowany przez: Niespod 28-06-2013 21:15 ]

Do góry stronyOffline

agarudii

Post #8 Ocena: 0

2013-06-28 22:55:11 (12 lat temu)

agarudii

Kobieta

Z nami od: 30-08-2011

NIN nie ma nic wspolnego z ubezpieczeniem medycznym. Darmowa opieka zdrowotna jest dla rezydentow UK. Jezeli tutaj nie mieszkasz na stale to zaden "numerek" nie pomoze ci tego przeskoczyc. Szpital potraktuje cie jako turyste i wystawi rachunek.
Błogosławiony ten, co nie ma nic do powiedzenia, a pomimo to milczy.

Do góry stronyOffline

Mieszko

Post #9 Ocena: 0

2013-06-28 23:08:30 (12 lat temu)

Mieszko

Kobieta

Z nami od: 16-07-2009

Cytat:

2013-06-28 21:11:32, Niespod napisał(a):

<c) jeżeli przebywa ona zazwyczaj w obu Umawiających się Państwach lub nie <przebywa zazwyczaj w żadnym z nich, to uważa się ją za mającą miejsce <zamieszkania tylko w tym Państwie, którego jest obywatelem;

Zaraz zaraz przecież większość mieszkajacych Polaków w Anglii ma jednak obywatelstwo polskie- to by oznaczalo ze powinni sie rozliczac w Polsce a tak chyba nie jest

Ale dlaczego rozliczac w Polsce? Znakomita większośc Polaków tu przebywających naprawdę to mieszka przez większośc roku - czyli są rezydentami UK i w UK sie rozliczają. A Ty chcesz tylko tu co jakiś czas przyjeżdżac.
A o byciu "podatkowym" rezydentem w UK możesz sobie poczytac np. tu:
www.hmrc.gov.uk/international/residence.htm#4

Cytat:

[B]2013-06-28 21:11:32, Niespod napisał(a):

No dobrze - czyli nie ma co zakładać self emploeyed bo i tak ktoś sprawdza ile razy jestem tu a ile tam i nawet jak zapłacę podatek w Anglii to za chwile dorypią mi w Polsce?

[ Ostatnio edytowany przez: <i>Niespod</i> 28-06-2013 21:15 ]

No, ale przecież jeśli będziesz musiał się w Polsce rozliczyc z dochodów w UK to i tak jakoś musisz wykazac ile tego było. Czyli albo self-employed albo jakieś kontrakty albo musisz byc przez kogoś zatrudniony.

[ Ostatnio edytowany przez: Mieszko 28-06-2013 23:19 ]

Do góry stronyOffline

Niespod

Post #10 Ocena: 0

2013-06-28 23:19:59 (12 lat temu)

Niespod

Mężczyzna

A jeżeli popracuje rok to czy będę rezydentem UK? Jak to jest?

Do góry stronyOffline

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,