MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Potrzebuje pewnych info ohouse benefit

« poprzednia strona

Strona 3 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony

Str 3 z 3

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Post #1 Ocena: 0

2013-06-22 13:16:31 (12 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Capricorn

Post #2 Ocena: 0

2013-06-22 13:17:16 (12 lat temu)

Capricorn

Kobieta

Z nami od: 05-02-2012

Cytat:

2013-06-22 12:20:12, aniusia935 napisał(a):
Cytat:

2013-06-22 11:03:29, x_fish napisał(a):
Kiedys tez mnie to denerwowalo - dlaczego ja musze zapieprzac na rodzine a inni dostaja za darmo? - ale juz mi przeszlo.

Doszedlem do wniosku, ze zdrowiej jest jak czlowiek zajmuje sie tylko swoimi finansami.

Skad inni biora kase: czy pracuja, czy kombinuja czy panstwo im daje to przeciez nie moja sprawa.
Kazdy orze jak moze.

Tylko czasem ciężko jest patrzeć i zyc ze swiadomoscia ze np. mój partner zapie*a w pracy po 60godz tygodniowo, placi podatki, ja w chwili obecnej jestem na macierzyńskim i nam nie należy się praktycznie nic. HB odpada bo dochod, Maternity Grant nie dostałam, bo dochod... No masakra. Staramy się zyc jak możemy,, liczymy każdy grosz żeby moc cos odlozyc, a ktoś sobie po prostu przyjezdza, siedzi z dupskiem w domu, ani słowa po angielsku i zyje sobie jak paczek w maśle na koszt państwa. Rozumiem kiedy ktoś nie może pracować, albo samotne matki, ale cala reszta? No bez przesady....

Mam podobne zdanie i sytuacje. Maz pracuje ile moze, ja niedawno wrocilam do pracy po urlopie macierzynskim. Wiekszosc wyplaty idzie na oplacenie zlobka. Mglabym spoczac na laurach, zrezygnowac z pracy i siedziec z corka w domu i pobierac benefiy. Ale niektorzy, jak ja, maja jakies ambicje. Chce dac corce dobry przyklad. Ona korzysta ze zlobka, tam nauczy sie angielskiego i juz widze, ze wiele pozytywnego jej zlobek daje. Ja natomiast czuje, ze jestem potrzebna i moge sie realizowac w pracy. Ciezko jest pogodzic prace zawodowa z macierzynstwem, ale jakos sobie radzimy bez pomocy panstwa. Zyjemy skromnie, ale godnie, wynajmujemy mieszkanie, nie mamy samochodu, bo oszczedzamy na swoj dom. Niektorzy mysla, ze tak lekko na benefitach cale zycie przezyja. Nie mysla o zabezpieczeniu finansowym na przyszlosc, o emeryturze, przyszlosci dzieci (my juz teraz odkladamy co miesiac CHB dla corki na studia). A kiedys obudza sie z reka w nocniku z poczuciem, ze nic w zyciu nie osiagneli. Benefity powinny byc dla tych, ktorym sie noga w zyciu podwinie, samotnych matek, niepelnosprawnych itp, a nie dla wygodnych, bez ambicji, ktorzy nie chca pracowac, ani nauczyc sie dobrze jezyka. :-M]

Do góry stronyOffline

Post #3 Ocena: 0

2013-06-22 13:43:59 (12 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Capricorn

Post #4 Ocena: 0

2013-06-22 14:02:57 (12 lat temu)

Capricorn

Kobieta

Mame ma 4 dni w tygodniu, 3 dni w pracy. To chyba dobry balans. A im szybciej nauczy sie samodzielnosci i angielskiego tym lepiej. Corka ma 9 miesiecy, zlobek uwielbia, krzywda jej sie tam nie dzieje. Staram sie znalezc dobry balans miedzy praca i opieka nad dzieckiem. Jak jestesmy razem, to wykorzystuje kazda chwile na wspolne spedzanie czasu. Ale masz racje, to indywidualna sprawa kazdego. Pod warunkiem, ze kogos stac na siedzenie w domu a nie naciaga podatnikow.

Do góry stronyOffline

Post #5 Ocena: 0

2013-06-22 14:17:16 (12 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Capricorn

Post #6 Ocena: 0

2013-06-22 16:43:50 (12 lat temu)

Capricorn

Kobieta

Wiesz, nie mialabym nic przeciwko posiedziec z corka dluzej. Ale mam taki rodzaj pracy, ze wszystko u nas sie zmienia szybko, juz teraz ciezko mi wdrozyc sie w rytm, a co dopiero po 2 latach. Zlobki w moim odczuciu sa edukacyjne i realizuja pewne programy pozwalajace na rozwoj dzieci (przynajmniej nasz zlobek), natomiast babcie bywaja zwykle nadopiekuncze.
Nie krytykuje kobiet zostajacych dluzej w domu, ale kombinowanie i celowe unikanie zatrudnienia i ogolne kombinatorstwo w celu zdobycia benefitow, jest nie do zaakceptowania dla mnie. Zeby dostac benefity, musialabym sie zwolnic z pracy. Jakie bylyby moje szanse zatrudnienia za 2-3 lata na podobnym stanowisku? Jesli ktos pracuje w knajpie czy sprzata, to sobie moze pozwolic na taki 'luksus' zwolnienia. Wiekszosc mam na etacie moze jedynie zredukowac liczbe przepracowanych godzin w tygodniu.

[ Ostatnio edytowany przez: Capricorn 22-06-2013 16:47 ]

Do góry stronyOffline

Roberto480

Post #7 Ocena: 0

2013-06-22 16:55:52 (12 lat temu)

Roberto480

Mężczyzna

Z nami od: 11-07-2012

Mam pytanie
Dlaczego samotnym matkom dawac?
Ojcom samotnym nie dawac?
Wiesz ile bedzie samotnych matek jak im beda tylko dawac i ludzia bez nog?
Poczytaj co sie dzieje w PL w przeczkolach tam 70% samotnych matek bo dzieci takowych sa przyjmowane bez kolejki.
Wspaniale pomysly
Jak domy i auta beda dawac dziecia z domow dziecka to tylko w takich beda dzieci.

Do góry stronyOffline

stanislawski

Post #8 Ocena: 0

2013-06-22 16:58:17 (12 lat temu)

stanislawski

Mężczyzna

Z nami od: 10-04-2008

Cytat:

2013-06-21 12:19:00, johny1910 napisał(a):
a jakie mozemy dostac mieszkanie na nasza rodzine i czy bedzie to takie dofinansowanie ze pokryje calosc oplat tzn czynsz i cansil?????????

Żartuje albo jakiś troll chyba... Całość opłat...

Do góry stronyOffline

Strona WWW

relly

Post #9 Ocena: 0

2013-06-22 18:25:30 (12 lat temu)

relly

Z nami od: 01-01-1970

capricorn

cytuje
"Nie mysla o zabezpieczeniu finansowym na przyszlosc, o emeryturze, przyszlosci dzieci (my juz teraz odkladamy co miesiac CHB dla corki na studia). A kiedys obudza sie z reka w nocniku z poczuciem, ze nic w zyciu nie osiagneli."
to jest twoja filozofia zyciowa i okej
ale zapewniam ciebie ze ona jest tak samo dobra jak kazda inna
a co kto w zyciu osiagnie to zalezy od jego celów nie kazdego celem jest dozycie 100-tki
ja nie mysle o zabezpieczeniu na przyszłośc
nie mysle o studiach corki (moze dlatego ze za rok konczy )
a obudziłem sie jak skonczyłem 36 lat -dochodzac do wniosku
ZE NIC FAJNEGO W ZYCIU NIE ROBIE- rzuciłem wszytko i od tego czasu zyje i nawet jesli na starośc bedzie ciezko i żle ( o ile dożyje)to tego co przezyłem i widziałem nikt mi nie zabierze

Do góry stronyOffline

Post #10 Ocena: 0

2013-06-22 18:49:32 (12 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Strona 3 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona

Dodaj ogłoszenie