2013-04-03 10:18:42, ewa28300 napisał(a):
Nie widzę nic złego w rubryczkach gdzie każdy może wpisać swoje wyznanie lub bezwyznaniowosc.
Obowiązkowe lekcje konkretnej religii bez możliwości dokonania wyboru to już nie jest normalne, ja chodziłam na religie bo chciałam chodzić i nikt mnie nie zmuszał. Nie mam tez ochoty całowac nikogo w rękę, śmieszny pomysł jak dla mnie. Grecja jest krajem ortodoksyjnym, znam greckie rodziny gdzie kobiety nadal usluguja swoim mezom, dosłownie. Nie rozumiem dlaczego mamy brać przykład z krajów ortodoksyjnych równie dobrze możemy wzorować sie na Iranie i wprowadzać kolejne zakazy i nakazy. Tylko po co? Będziemy lepszymi ludźmi dlatego, ze nam czegoś zabroniono? Zadałam już wcześniej na forum to pytanie, nie doczekałam sie odpowiedzi.
To,ze kobiety usluguja tam mezczyznom wynika z ich kultury.Nie ma znaczenka religia. Wierz mi.
Nie mowie by brac przyklad ale tam tak jest i nikt nie ma problemu z tym.A jak ma,to nie mowi na forum publicznym ale w swojej chalupie. W kazdym badz razie nigdy nie slyszalam czy wsrod Grekow czy w tv.
W sklepach, urzedach wisi krzyz,ikony. Ktos otwiera sklep,to normalna rzecza jest,ze wola popa by poswiecil. Tak samo samochod.
Tam nie ma rubryczek,ze to chce to wpisuje. To jest obowiazek.
Tak jak Ty masz wpisany kolor oczu,wzrost,tam masz ponizej wpisane-christianos orthodoksos. Nikt nie robi problemu.
Tam w Grecji badz ateista- nie masz zycia.
Narzekacie w Polsce ale nie jest tak zle. A czy ktos ma odwage byc ateista w Iranie,Arabii czy Kuwejcie? Moze nawet nie ateista ale miec ciut inne poglady?