Str 24 z 45 |
|
---|---|
sssid1 | Post #1 Ocena: 0 2013-04-02 00:12:16 (12 lat temu) |
Z nami od: 15-03-2013 Skąd: uk |
Dwunasty ok rozumiem. Bo juz zbaczamy z tematu watku.. .
Chcialam delikatnie zwrocic uwage piszacych zeby trzymali poziom, w sumie sama nie wiem po co.. bo ta wojenka z muzulmanami w tym watku juz zaczela mnie lekko kolec w oczy. Nie chce sie bawic w poprawna badz niepoprawna politycznie ale troszke tolerancji dla innych by sie przydalo przynajmniej na tyle aby sie nie obrazac. Jako ze niektorzy uwazaja sie za lepszych i madrzejszych od mniejszosci (na forum w tym watku, czyt.tu muzulmanow) to tym bardziej trzymajac poziom pokazuja swoja wyzszosc, a rzucajac miesem sami staja sie smieszni. Zreszta dyskusja na poziomie i argumenty jest chyba ciekawsza niz "latajace suki" miedzy uzytkownikami forum |
Post #2 Ocena: 0 2013-04-02 00:27:00 (12 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
ewamik | Post #3 Ocena: 0 2013-04-02 00:36:01 (12 lat temu) |
Z nami od: 30-10-2007 Skąd: London |
Nasza koleżanka jest większa muzułmanką niż Ci rodowici z dziada pradziada. Wyszczekana,pyskata,złosliwa.
Bardzo przypomina mi moja koleżankę. Znam dziewczyne od 95 roku z Polski. Znam jej rodziców,siostry,jej sekrety,problemy itd. Pomimo lat i odległości, ciągle miałyśmy bliski kontakt z nią i jej siostrami. 2 lata temu tu przyjechała. Słuzyłam jej rada i pomocą. W wakacje poprosiła mnie,bym przywiozła od jej rodziców jakaś paczkę. Przywiozłam.Poprosiła,żebym jej przywiozła do domu. Okazało sie,że nie chciało jej się z domu ruszać do mnie. Przyjęła mnie srednio ciepło. Powiedziała,że poznałą Syryjczyka 8mies wcześniej i od 2 tyg jest jego żoną. Mówie jej -coś Ty zrobiła?(ma 8-letnią córkę i dorosłego syna) A ona na to-"jakie wy wszystkie Polki jesteście dziwne,wszystkie takie same.Jeszcze raz coś powiesz,to będę zmuszona zerwać z toba kontakt,bo nie zycze sobie takiego gadania" Zamurowało mnie. On oczywiście nie pracuje,bo sie kilka razy dziennie modli,ona go utrzymuje. Jej zdaniem -NALEŻY im sie dom z counsilu,bo on ma brytyjski paszport i państwo brytyjskie łaski im nie robi. Zerwała ze mna kontakt. Rozmawiałam z jej siostra- ubiera sie inaczej,nie chce rozmawiac z rodzicami,kontakt raz na miesiąc przez kilka minut ale męzowi to sie nie podoba za bardzo i jej w sumie tez. On jej daje szczęsciea, ona zpełnia jego zachcianki. Córki nie posle do Komunii,bo kocha swojego Muslima. Stała się pyskata,wyszczekana,harda.Mówi,że zna inne Polki -muzułmanki i jest jej dobrze. Zmieniła dietę w domu,zero wieprzowiny. Juz nie jest ta wesoła,pomocną dziewczyną. Stała sie pyskatą córką,siostrą i koleżanką. Cóż, miłośc do Muslima i inna wiara zrobiła jej wodę z mózgu. |
darmund | Post #4 Ocena: 0 2013-04-02 00:46:52 (12 lat temu) |
Z nami od: 02-01-2012 Skąd: Dartford |
Cytat: 2013-04-01 12:22:45, FreelanceNurse napisał(a): Cytat: 2013-04-01 01:43:24, darmund napisał(a): Odebrałem jednak wrażenie, że Koran jest bardziej nietolerancyjny w swoim przekazie. W szczególności dotyczy to nie-muzułmanów, czyli niewiernych. To czytaj dokładnie, a nie wybiórczo, Biblię, a nie katechizm. Koran jest kontynuacją Biblii. Czyżby takiej tolerancyjnej? "I oddano im według zła, które wyrządzili bliźniemu, aby spełnić Prawo Mojżeszowe; zabili ich przeto, a krew niewinna ocalała w owym dniu" (Dn 13,61n). Księga Powtórzonego Prawa 19: 11. Jeśli jednak człowiek z nienawiści do swego bliźniego czatował na niego, powstał przeciw niemu, uderzył go śmiertelnie, tak iż tamten umarł, i potem uciekł do jednego z tych miast, 12. starsi tego miasta poślą po niego, zabiorą go stamtąd i oddadzą w ręce mściciela krwi, by umarł. 13. Nie zlituje się nad nim twoje oko, usuniesz spośród Izraela przelanie krwi niewinnego, by ci się dobrze powodziło. 21. Twe oko nie będzie miało litości. Życie za życie, oko za oko, ząb za ząb, ręka za rękę, noga za nogę. Leia mais em: <a href="http://www.bibliacatolica.com.br/biblia-tysiaclecia/ksiega-powtorzonego-prawa/19/#ixzz2PD2sgSgs" target="_blank" target="_new">http://www.bibliacatolica.com.br/biblia-tysiaclecia/ksiega-powtorzonego-prawa/19/#ixzz2PD2sgSgs</a> Księga Wyjścia 21 12 Jeśli kto tak uderzy kogoś, że uderzony umrze, winien sam być śmiercią ukarany. 13 [W tym jednak wypadku], gdy nie czyhał na niego, a tylko Bóg dopuścił, że sam wpadł w ręce, wyznaczę ci miejsce, do którego będzie mógł uciekać [zabójca]. 14 Jeśli zaś ktoś posunąłby się do tego, że bliźniego zabiłby podstępnie, oderwiesz go nawet od mego ołtarza, aby ukarać śmiercią. 15 Kto by uderzył swego ojca albo matkę, winien być ukarany śmiercią. 16 Kto by porwał człowieka i sprzedał go, albo znaleziono by go jeszcze w jego ręku, winien być ukarany śmiercią. 17 Kto by złorzeczył ojcu albo matce, winien być ukarany śmiercią. Koran zaś mówi o zabijaniu najeźdźców, tych którzy przychodzą nas wypędzać, prześladować. Ten, kto zabił człowieka, który nie popełnił zabójstwa i nie szerzył zgorszenia na ziemi Boga i Jego Posłańca, czyni tak, jakby zabił wszystkich ludzi. (Koran 5:32) Bóg nie zabrania wam, abyście byli dobrzy i sprawiedliwi względem tych, którzy was nie zwalczali z powodu religii ani nie wypędzali was z waszych domostw. Zaprawdę, Bóg miłuje ludzi sprawiedliwych! (60 ![]() Cytat: 2013-04-01 01:58:18, sssid1 napisał(a): A pies nie moze przebywac w jednym pomieszczeniu z muzulmaninem bo to obraza jego uczucia religijne, pies jest dla nich zwierzeciem nieczystym... To sa jak dla mnie idiotyczne przykazania, pojac nie moge i nie lubie ludzi ktorzy zle traktuja zwierzeta. Pies nie obraża niczyich uczuć religijnych. Są hadisy mówiące, że anioły nie przychodzą do domu, w którym jest pies. Dlatego pies nie może być w mieszkaniu. Są też hadisy, które mówią, że nie wolno zwierząt źle traktować. Te hadisy są jak biblijne przypowieści. Muzułmanin nie może źle traktować zwierząt, tak jak i chrześcijanin. A jak źle traktuje, to jest to zwykły za przeproszeniem, debil. Hmm. Nigdzie nie napisałem o Biblii,o Nowym Testamencie - tak. Biblia dzieli się na Nowy i Stary Testament. Osobiście nie uznaję Starego Testamentu gdyż w moim mniemaniu jest za bardzo krwawy, uważam że opiera się na zemście, chęci rewanżu. Są nim postacie bardziej świetliste np. św. Józef, ale i też bardzo krwawe, dla mnie wręcz mroczne. Nasuwa mi się nawet porównanie Starego Testamentu do Koranu. Ale to tylko takie moje postrzeganie. A Nowy Testament, wg mnie, jest zaprzeczeniem przekazu ST, jakby wskazaniem, że miłość i przebaczenie jest tą właściwą drogą. |
sssid1 | Post #5 Ocena: 0 2013-04-02 01:01:51 (12 lat temu) |
Z nami od: 15-03-2013 Skąd: uk |
Ewamik uwazam ze po pierwsze zakochanie to troche jak choroba, glupnie sie i nie dopuszcza do siebie argumentow. Moze przejrzy jeszcze na oczy.
Po drugie uwazam ze religia oglupia i robi wode z mozgu i nie wazne jaka. Moje dziecko tez nie bedzie chszczone i nie pojdzie do komuni. Jak skonczy 18 lat niech samo zdecyduje jesli chce sobie w cos wierzyc, ale szczerze mam nadzieje ze nie bedzie sie pchalo w takie jak dla mnie glupoty, a jesli juz trudno uszanuje jego wybor, ale na pewno bede troche zawiedzona. Bo niestety jak widze radykalow niektorych zarowno chrzescijanow jak i muzulmanow, czy hasydow (ortodoksyjnych zydow) to mnie nie raz ciarki przechodza. Podkreslam to jest tylko moje zdanie i prosze sie nie obrazac ja wyrazam swoja opinie, nie kazdy sie musi zgadzac. Dla mnie religia to glupota. Mozna miec zasady moralne i nie byc wierzacym. I na szczescie moja rodzina szanuje moje zdanie co do wychowania dziecka i sie nie wtraca i nie narzuca nic. Jesli zas ktos czuje potrzebe w cos wierzyc niech sobie wierzy byle nie narzucac swojej wiary i pogladow wszystkim wokol. |
|
|
ewamik | Post #6 Ocena: 0 2013-04-02 01:02:35 (12 lat temu) |
Z nami od: 30-10-2007 Skąd: London |
Wraz z narodzeniem Chrystusa,nasza wiara opiera sie na Nowym Testamencie.
Arabia Saudyjska W Arabii Saudyjskiej nie istnieje wolność religijna. Obywatele Arabii Saudyjskiej mogą wyznawać tylko islam, a system prawny oparty jest na szariacie. Zmiana religii i związane z tym odejście od islamu jest karane śmiercią, jeżeli konwertyta nie zmieni swej decyzji. Przykłady prześladowań, jakie przedostały się do mediów: W październiku 2010 r. policja religijna aresztowała 13 filipińskich chrześcijan podczas nabożeństwa odprawianego w prywatnym mieszkaniu. 8 lutego 2013 aresztowano ponad 50-cioro Etiopczyków, w większości kobiety, biorących udział w chrześcijańskim spotkaniu modlitewnym zorganizowanym w prywatnym mieszkaniu w mieście Damman na wschodzie kraju. Policja religijna interweniowała w czasie nabożeństwa, zatrzymując jego uczestników. Trzem kierującym zgromadzeniem mężczyznom postawiono zarzut nawracania muzułmanów na chrześcijaństwo. Egipt 200 tys. chrześcijan opuściło kraj w 2011, po serii zamachów bombowych na koptów. Jak podaje dziennik Rzeczpospolita, "ataki fizyczne na chrześcijan nie są w Egipcie zjawiskiem nowym, ale nowe jest to, że do pogromów nawołuje się z meczetów". Chrześcijanie w Egipcie nie mogą zajmować kluczowych stanowisk w administracji państwowej czy na uniwersytetach. Coraz częściej dochodzi do porwań młodych chrześcijanek. "Są przez miesiąc gwałcone, podawane im są narkotyki po to, by przed kamerą oświadczyły, że dobrowolnie przechodzą na islam. Ten proceder jest finansowany przez radykalne ugrupowania islamskie" - mówi prezes stowarzyszenia Głos Prześladowanych Chrześcijan. Irak Od 2000 r. z powodu czystek religijnych i exodusu liczba chrześcijan w Iraku spadła z 1,2 miliona do 250 tysięcy[53]. Przykłady: W roku 2010 zginęło zabitych co najmniej 90 chrześcijan, a wiele innych odniosło rany. 31 października 2010 islamscy bojówkarze napadli podczas mszy na katedrę kościoła katolickiego obrządku syryjskiego w Bagdadzie, zabijając 58 i raniąc 60 osób. Iran Przez Iran wciąż przetaczają się fale aresztowań wyznawców Chrystusa. Od 1 listopada 2009 r. do 31 października 2010 r. aresztowano łącznie kilkaset osób. Nabożeństwa w kościołach są często monitorowane przez służbę bezpieczeństwa. Władze poddają szczególnej presji chrześcijan aktywnych w swych społecznościach. Są oni wzywani na przesłuchania, wtrącani do więzienia, a nawet bici[51]. Chrześcijanie, którzy angażują się w zwiastowanie ewangelii muzułmanom, narażają się też na napaści ze strony islamskich ekstremistów. Naśladowcy Chrystusa w Iranie padają też ofiarą przemocy ze strony własnych rodzin. W 2010 r. jedna z nawróconych osób zmarła wskutek obrażeń doznanych po pobiciu przez swego krewnego. W pierwszej połowie 2010 r. służba bezpieczeństwa skonfiskowała i spaliła setki Biblii. W Iranie żyje obecnie około 450 tys. chrześcijan. Malediwy Godło Malediwów, przedstawiające złoty półksiężyc i gwiazdę - symbole islamu - religii państwowej Na archipelagu Malediwów islam jest oficjalną religią państwową i wszyscy obywatele muszą być muzułmanami. Prawo zabrania chrześcijanom praktykowania innej religii niż islam, kościoły nie mogą istnieć, zabronione jest sprowadzanie materiałów chrześcijańskich. Pakistan Radio Watykańskie w lutym 2013 wspomniało o incydencie w Lahaurze, gdzie "45-letni chrześcijanin Roshan Masih wdał się w rozmowę o wierze z muzułmaninem Sohalilem Akhatarem. Ten ostatni poczuł się dotknięty, jak to określił, „bluźnierczymi” argumentami swego adwersarza, odczekał dogodnej chwili i z zimną krwią zastrzelił chrześcijanina". W zachodnich mediach mocno nagłośniona została sprawa Asii Bibi, katoliczki z Pakistanu skazanej na śmierć za bluźnierstwo przeciw islamowi. Somalia Flaga wojenna Al-Shabaab z Somalii W okresie od 1 listopada 2009 r. do 31 października 2010 r. ośmioro wyznawców Chrystusa zostało zamordowanych przez islamskie bojówki, a znaczna ich liczba (około 25%) uciekła z kraju w obawie o swe życie[51]. Najtrudniejsza jest sytuacja w Somalii Południowej, kontrolowanej przez islamistyczne bojówki Al-Shabaab i Hizbul Islam. Ekstremiści z Al-Shabaab w najbardziej radykalny i bezwzględny sposób narzucają na opanowanych przez siebie terenach prawo szariatu, starając się też wykorzenić chrześcijaństwo z Somalii. Syria W wojnie domowej w Syrii (2011-2012) ucierpiało wielu chrześcijan. Jak podaje serwis Radia Watykańskiego, "wyrzucani są ze swych domów i zmuszani do opuszczania miast, w których żyli od wieków. Świadczyć to może o chęci przeprowadzenia przez islamskich rebeliantów czystki etnicznej". W Homs islamscy rebelianci wygnali 90 proc. wszystkich chrześcijan, siłą rekwirując ich domy. Z miasta Qusayar uciekło co najmniej 10 tys. chrześcijan. Do wypędzenia ich nawoływali z wież miejscowych meczetów muezini. Rableh zamieszkałe głównie przez melchitów i maronitów od tygodni otoczone jest przez oddziały rebelii utrudniające dostarczenie pomocy |
marklar666 | Post #7 Ocena: 0 2013-04-02 09:25:54 (12 lat temu) |
Z nami od: 20-03-2008 Skąd: London |
Widze po dlugim weekendzie, ze dyskusja dalej sie ciagnie. Zmienil sie tylko watek na forum
![]() Osobiscie wole Londonistan niz Polonistan, gdzie za obraze katolikow grozi 2 lata odsiadki. Inne religie, ta sama mentalnosc. [ Ostatnio edytowany przez: marklar666 02-04-2013 09:26 ] |
Post #8 Ocena: 0 2013-04-02 09:28:26 (12 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
marklar666 | Post #9 Ocena: 0 2013-04-02 09:35:10 (12 lat temu) |
Z nami od: 20-03-2008 Skąd: London |
Cale szczescie, ze Jarek nie ma juz wplywu na polityke i prokurature
![]() |
Post #10 Ocena: 0 2013-04-02 09:50:18 (12 lat temu) |
|
![]() Anonim |