MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Do wszystkich co tęsknią za Polską- zamienimy się ?

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 4 z 9 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 ... 7 | 8 | 9 ] - Skocz do strony

Str 4 z 9

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Van_Helsing

Post #1 Ocena: 0

2013-02-14 11:15:44 (12 lat temu)

Van_Helsing

Mężczyzna

Z nami od: 03-05-2007

Cytat:

2013-02-14 11:12:22, David40 napisał(a):
Nie wiem czy zauwazyles Van-Helsing blokowiska np w hackney? Bylem mentorem pewnego chlopca ktory mieszkal na Hackney i jakos nie widzialem tej wspanialej Angli tam. Nie chce wspominac ile dzieci zyje na granicy nedzy wlasnie w Londynie, nikt o tym nie mowi bo nikogo to nie obchodzi a ponoc ta Anglia to kraj mlekiem i miodem plynacy. prosze zapoznac sie z praca organizacji Kids Company i zobaczyc jak cudownie moze sie zyc w Londynie.Nie chce wspomniec o tym ze za 5 lat ten kraj stanie sie islamskim krajem jak ten rzad nie zmieni swojej polityki.

Nie wiem David40 czy widziales blokowiska w Koninie - nie chcialbym tam mieszkac i wychowywac swoje dzieci - patologia na patologii.
Tak mozemy do usranej smierci bo owszem tutaj sa takie miejsca ale i w PL rowniez wiec nie wiem dlaczego tylko o UK sie mowi ze tutaj taka patologia *DONT_KNOW*
Zycie jest sztuka wyboru - sir Adam 12/05/12

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Numer gadu-gadu

Van_Helsing

Post #2 Ocena: 0

2013-02-14 11:16:58 (12 lat temu)

Van_Helsing

Mężczyzna

Z nami od: 03-05-2007

Cytat:

2013-02-14 11:12:22, David40 napisał(a):
Nie chce wspomniec o tym ze za 5 lat ten kraj stanie sie islamskim krajem jak ten rzad nie zmieni swojej polityki.

Tak tylko z tym moge sie zgodzic, ze prowadzi to w zla strone ten kraj.. Poprawnosc polityczna ich zniszczy... Tutaj masz racje
Zycie jest sztuka wyboru - sir Adam 12/05/12

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

Richmond

Post #3 Ocena: 0

2013-02-14 11:18:35 (12 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Cytat:

2013-02-14 10:48:33, David40 napisał(a):
Znam mnostwo Polakow, Polek ktorzy z magistrami pracuja jako sprzataczki od wielu wielu lat. I gdzie jest ta wspaniala Anglia? Dla niektrych Polakow wystarczy ze moga pozwolic sobie na jakies gadzety na ktore w Polsce go niebyloby ich stac ale to ze pracuje jako sprzataczka to nie ma znaczenia.

Ktos sprzatac musi. Ja to doceniam i szanuje ludzi, ktorzy to robia, bo mi sie nie chce tego robic samemu. Dobra pani sprzatajaca to skarb.

W ostatnich 15-20 latach w Polsce wyprodukowano nadmiar magistrow i wielu z nich w ogole nie powinno isc na te studia. W prawie kazdym ogloszeniu wymaga sie wyzszego wyksztalcenia, chociaz czesto jest ono do niczego niepotrzebne. Mlodzi ludzie wala wiec na te studia, zeby miec papierek. I tak mamy nadmiar magistrow wszelakich specjalnosci, ktorzy mogli spokojnie darowac sobie te studia.

Co z tego, ze ktos jest magistrem, jesli np nie zna angielskiego? Albo ktos skonczyl studia zupelnie bezuzyteczne w innym kraju?

W nawiazaniu zalet, o ktorych wspominala zalozycielka watku: galerie, muzea, koncerty itp. Znam rodzine, ktora mieszka w w 6 strefie Londynu i prawie nigdy nie jezdzi do centrum. Slyszalam tylko, ze raz pojechali wieczorem pokazac rodzicom. Jak widac jest mnostwo ludzi, ktorzy w ogole nie maja potrzeby zwiedzania okolic zamieszkania, a tym bardziej nie sa zainteresowani tym co oferuje to miasto. A przeciez wiele muzeow ma darmowy wstep.

Sa grupy ludzi, ktorzy sa zadowoleni ze wspomnianych gadzetow elektrocznicznych, duzyc TV i nie potrzebuja wiele wiecej do szczescia. Przeciez tak samo zachowywali sie w Polsce. Gdyby w Polsce byli ciekawi swiata i interesowaloby ich cos wiecej, to tak samo byloby w UK.

Zreszta to jest wtorna dyskusja. Wszystkie te argumenty byly juz tu wspominane na forum. Tak samo jak wielki zal Izabeli i ta sama dyskusja w innym watku.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

Post #4 Ocena: 0

2013-02-14 11:18:48 (12 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

vertigo

Post #5 Ocena: 0

2013-02-14 11:24:19 (12 lat temu)

vertigo

Kobieta

Z nami od: 11-02-2012

Takimamplan,czytam twoje posty i po prostu wydaje mi sie ze ty sie najzwyklej nudzisz.Masz dobra prace ,szpilki kawe na zawolanie....czego Ci jeszcze brakuje?Gwiazdki z nieba?Przypomina sie historia kiedy ksiaze Windsoru,w czasie pewnego przyjecia powiedzial do swojej zony Wallis Simpson -Ach znow ten kawior....Tez byl znudzony:)
Tu za zajecia dodatkowe po szkole tez sie placi,za wycieczki,bilety do muzeum i inne atrakcje rowniez.To sie tylko tak wydaje ze jak sie mieszka w Londynie lub w Anglii to w olnym czsie tylko sie zwiedza i ukulturalnia.A prawda jest taka ze wiekszosc z nas jest tak zmeczona po calym tygodniu pracy ,ze w weekend siedzi w domu zeby odpoczac i nabrac sil na kolejny tydzien.
Jesli chodzi zas o sprwy kosciola (komunii,bierzmowania itd.itp)czy na prawde wszyscy mysla ze wiara i kosciol to spolka z o.o,ze nic nie trzeba dac od siebie.Skoro sie wysyla dziecko do komunii to trzeba uczeszczac na spotkania, ktore do przyjecia tego sakramentu przygotowuja.W anglii rowniez i spotakania i msza sw. wnidziele jest obowiazkowa.Van _Helsing napisal, ze w Polsce sa ludzie z doktoratem pracujacy w Auchanie na kasie a ilu tutaj pracuje ludzi ponizej swoich kwalifikacji?
Zrobisz jak bedziesz chciala tylko jaki sens pytac ludzi na forum?Czy oni maja podjac decyzje za Ciebie?
If you bungle raising your children, I don't think whatever else you do well matters very much.

Do góry stronyOffline

bloby00

Post #6 Ocena: 0

2013-02-14 11:36:10 (12 lat temu)

bloby00

Mężczyzna

Z nami od: 23-01-2008

Wiadomo, że zawsze znajdą się jakieś plusy i minusy mieszkania w danym kraju.

W Polsce też są jakieś fajne rzeczy, za którymi się tęskni. Mi np za lasami i zielenią, choć ostatnio przeprowadziłem się w takie okolice, że mamy bardzo fajny lasek kilka minut jazdy od nas, więc nie jest źle.

W UK mimo wszystko jest pełno rzeczy co jest lepsze. No i chyba takie podsumowanie powinno decydować o tym, gdzie kto chce być. Tutaj ja mogę regularnie sobie chodzić do kina, jeździć na wakacje do ciepłych krajów, co potrzebuję sobie kupuję i mam dostęp do praktycznie wszystkiego.

Najbardziej lubię porównywać stan życia do osób które znam w Polsce. Patrząc np na mojego wujka, który z żoną mają całkiem dobre prace i zarobki. Mają jedno dziecko i prawie spłacone mieszkanie i są przed 40.

- W tym roku po raz drugi jadą na wakacje za granicę, do Hiszpanii. Niestety na hotel ich nie było stać, mieszkanie tam wynajmą od znajomych - Ja zaś jadę na 11 dni na Kretę, all incl i na pewno też wydamy extra kasę na atrakcje tam.

- w zeszłym roku byłem na Download Festival, gdzie grała sama Metallica. WOW, niezwykłe wydarzenie (zwłaszcza dla kogoś kto jest na takim koncercie po raz pierwszy). W tym będę w O2 na Pet Shop Boys (wiem, nieco inne klimaty niż na Download). Mój wujek był ostatnim razem na koncercie pewnie zanim się ożenił i było to T-Love (na którym ja też byłem, w Londynie!).

Można tak wymieniać wiele. Również i minusy na UK się znajdą. Gdybym miał możliwość dobrej pracy i warunków w Polsce.... mhmm, sam nie wiem. Mieszkam w UK już dosyć długo, więc pewnie ciężko by mi było przywyknąć do rzeczy które mnie raziły jak tam byłem. Nie stwierdzam jednak na 100% czy chciałbym być tam czy tu, pewnie by to zależało od konkretnej sytuacji.

Do góry stronyOffline

Post #7 Ocena: 0

2013-02-14 11:47:21 (12 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

David40

Post #8 Ocena: 0

2013-02-14 11:50:30 (12 lat temu)

David40

Mężczyzna

Z nami od: 14-02-2013

Richmond zgadzam sie z Toba w 100%.

Do góry stronyOffline

David40

Post #9 Ocena: 0

2013-02-14 11:55:21 (12 lat temu)

David40

Mężczyzna

Van-Helsing nikt nie mowi ze tu wlasnie jest patologia, co mnie wkurza to to ze w Polsce wszystko jest zle, dokladnie wszystko,nie ma nawet jednej rzeczy ktora by byla okey. Natomiast tutaj wszystko jest tak super ze ludzie nie musza pracowac bo pieniadze wyrastaja na drzewach, zyje sie bezstresowo, menadzerowie kochaja nas wszytskich, praca to sama przyjemnosc, do pracy chodzi sie w celach towarzyskich,wszyscy wynajmuja albo posiadaja 3 pokojowe mieszkania w 1 lub 2 strefie a do pracy dojezdzaja samochodami. W szkole dzieci maja samo A i na pewno ucza dzieci gdzie lezy Polska:)
Zyje tu od wielu lat i nie boje sie powiedziec co jest zle ale i co jest dobre. Tak samo o Polsce dlatego ze mi si etam nie udalo nie bede wieszac na tym kraju psow lub kotow, bo mam w Polsce rodzicow i przyjaciol ktorzy maja dobre zycie i sa tam szczesliwi.

Do góry stronyOffline

David40

Post #10 Ocena: 0

2013-02-14 12:00:37 (12 lat temu)

David40

Mężczyzna

Do wszystkich zainteresowanych Anglia okradala, okrada i bedzie okradac pol swiat, nie wspomne o wojnach ktore wywoluje dla zysku stad ten dobrobyt na wyspach z ktorego my korzystamy ale nie mamy odwago spojrzec glebiej. Polska byla okradana przez wszystkich i zeby sie z tego bagna podniesc to tzreba pokolen. Ni ewspomne o 60 latach komunizmu i co zrobili z ludzkimi umyslami. Najlepiej jest na Polske narzekac.

Do góry stronyOffline

Strona 4 z 9 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 ... 7 | 8 | 9 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,