MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Do wszystkich co tęsknią za Polską- zamienimy się ?

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 9 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 7 | 8 | 9 ] - Skocz do strony

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

takimamplan

Post #1 Ocena: 0

2013-02-12 10:34:49 (12 lat temu)

takimamplan

Kobieta

Z nami od: 12-02-2013

Szukam argumentów i kogoś kto skutecznie zniechęci mnie do wyjazdu do UK (Londyn) !
A więc tak- znam doskonale ten portal jak i kilka innych polonijnych ale tu widzę największą aktywność i „życzliwość” dla pytających i radzących się hihihiihih.:)
Sprawa jest następująca – napiszcie mi coś -co skutecznie zniechęci mnie do przyjazdu na stałe na Wyspy.
Przedstawię Wam moją sytuację w skrócie:
A więc obecnie mieszkam w PL, mam bardzo dobrą pracę w administracji, stała umowa i różne dodatki , wynagrodzenie łącznie 3500 na rękę. Mam swoje mieszkanie ( 1200 zł to koszt utrzymania mieszkania w tym kredyt). Mam auto, czasem wakacje, czasem jakieś atrakcje typu koncert czy mecz. No i sama wychowuję syna. Powiem Wam, że żyję skromnie a po wyliczeniu mi emerytury w przyszłości ( chodź pracuję od 19 roku ) życia wychodzi mi że dostanę jakieś 600 zł na miesiąc. Mam 38 lat. Do tego druga strona, ta nie materialna: mentalność ludzi, ograniczenia i kontrola ze strony państwa (tak!), stres i walka o stołki, wszędzie polityka i układy i układziki.
A teraz mój ulubiony temat 
Mieszkałam w Londynie w latach 2003-2005, znam realia, język. Wróciłam do tej Ojczyzny, wszystko sobie ułożyłam ale i tak nie ma dnia abym nie myślała o powrocie do Uk. Dlaczego ? Nie wiem, uwielbiam wielkie miasta, możliwości które daje, myślę też o szkołach i przyszłości dla swojego dziecka. Teoretycznie w PL wszystko mam ale nie czuję się wolna i spokojna tak jak było to UK. No i przyszłość też raczej się nie zapowiada ciekawie. Jednak gdy zrobiłam starą metodą listę z +/- to na rzecz PL było więcej plusów ale i to mnie nie przekonuje, mam bzika totalnego na wyjazd, na bieżąco wiem co się dzieje w UK i Londynie, czytam i słucham newsów. No i oczywiście często odwiedzam stare kąty- za tydzień znowu lecę do Londynu :0
Oprócz tego, że jestem taką powsinogą , lubię podróże, lubię jak coś się dzieje to i czynnik materialny jest tu dość istotny. Pieniądze które zarabiam to przy kosztach życia w PL są grosze, tak wiem, że ludzie żyją za 1200 albo wcale nie mają pracy ale co to za życie ?
Ja pracując 2 lata w UK na czarno (przed wejściem do UK) zarobiłam więcej niż tu w PL na dość wysokim stanowisku przez 7 lat , fakt… funt był raz nawet po 8 zł .
Plan mam prosty, zostawiam robotę w PL, wynajmuję moje mieszkanie w PL i wracam do Londynu, mieszkam z dzieckiem przez około rok na pokoju, potem staję na nogi i mieszkamy sami, pracuję na part time a dziecko się uczy i spełnia swoje marzenia.
Oczywiście mam w UK znajomych i nawet dalszą rodzinę oraz pieniądze na start. Pracę znajdę o tym wiem a że ambitny typ ze mnie to sobie poradzę.
Uffff a teraz jeśli ktoś ma ochotę i jakieś argumenty aby powiedzieć mi, że jestem głupia bo chcę wrócić do UK to zapraszam.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Richmond

Post #2 Ocena: 0

2013-02-12 10:39:07 (12 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

A w jakim charaketrze chcesz pracowac w UK, masz jakis zawod, bo praca w administracji to moze byc wszystko.

A druga wazna sprawa, to ile lat ma dziecko. Im starsze tym lepiej, bo odpadnie Ci koszt opiekunki.

Wynajecie pokoju z dzieckiem moze nie byc takie proste.

Poza tym, to odwaznych swiat nalezy. Chcesz sie wloczyc po swiecie, to wlocz sie :-) Lepiej niz zalowac potem na starosc, ze siedzialo sie na d... i nic sie nie zrobilo.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

Dwunasty

Post #3 Ocena: 0

2013-02-12 10:44:01 (12 lat temu)

Dwunasty

Konto usunięte

Cytat:

2013-02-12 10:34:49, takimamplan napisał(a):

Plan mam prosty, zostawiam robotę w PL, wynajmuję moje mieszkanie w PL i wracam do Londynu, mieszkam z dzieckiem przez około rok na pokoju, potem staję na nogi i mieszkamy sami, pracuję na part time a dziecko się uczy i spełnia swoje marzenia.

W Londynie? Na swoim? Part time? Uczące się i spełniające marzenia dziecko...
Przepraszam tak tylko zapytam, jako kto zamierzasz pracować?

Jeszcze jedno, realia 2003 -2005 znacznie się różnią od 2013. Wiem co mówię.

Do góry stronyOffline

Post #4 Ocena: 0

2013-02-12 10:51:54 (12 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Post #5 Ocena: 0

2013-02-12 10:59:37 (12 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Post #6 Ocena: 0

2013-02-12 11:02:38 (12 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Post #7 Ocena: 0

2013-02-12 11:08:08 (12 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

gdanszczanka

Post #8 Ocena: 0

2013-02-12 11:11:47 (12 lat temu)

gdanszczanka

Kobieta

Z nami od: 16-10-2012

Takimamplan - rozumiem Twoje rozterki, myślę, że warto spróbować...
Gdybym była na Twoinm miejscu, mogła liczyć na wsparcie rodziny - nie zastanawiałabym się ani minuty....
Jedna uwaga tylko - wiadomo, z pracą znacznie trudniej obecnie- może lepiej byłoby przyjechać samemu i zorganizować się tutaj, a dopiero wówczas sprowadzić dziecko??? Tobie byłoby łatwiej, a i dzieciakowi zaoszczędziłabyś stresu...*DONT_KNOW*

Tak czy inaczej - powodzenia :-]
Phi

Do góry stronyOffline

Mr_les

Post #9 Ocena: 0

2013-02-12 11:40:37 (12 lat temu)

Mr_les

Mężczyzna

Z nami od: 23-01-2013

Byłaś dwa lata w UK, znasz realia.
Decyzję już podjełaś, moim zdaniem słuszną.
A dziecko podziekuje Ci w przyszłości,
tak jak moje mi dziękują.
Powodzenia życzę.
Marzenia się spełniają

Do góry stronyOffline

galadriel

Post #10 Ocena: 0

2013-02-12 12:06:59 (12 lat temu)

galadriel

Kobieta

Z nami od: 29-01-2009

Cytat:
Sprawa jest następująca – napiszcie mi coś -co skutecznie zniechęci mnie do przyjazdu na stałe na Wyspy.

Poza tym co napisał 12-ty...

Skazujesz swoje dziecko na pozostanie w kręgu klasy pracującej. Chyba, że zakładasz, iż stać cię będzie na zapewnienie mu prywatnej edukacji i posłanie na najlepsze uniwersytety, gdzie i tak będzie traktowany z góry.

Chyba, że te ambicje o których piszesz ograniczają się do "łatwiejszej" codzienności.
Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy. Ostatni Kontynent, Terry Pratchett

Do góry stronyOffline

Strona 1 z 9 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 7 | 8 | 9 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,