...to by mnie z rodziny wydziedziczyli....
![:-] :-]](modules/Forum/images/smiles/lol.gif )
Str 6 z 14 |
|
---|---|
Adacymru | Post #1 Ocena: 0 2013-02-03 23:03:08 (12 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat: Z tego co pamiętam to bezdomnych przypisują tak jak mnie do Warszawy.
...to by mnie z rodziny wydziedziczyli.... ![]()
Ada
|
sparky1 | Post #2 Ocena: 0 2013-02-03 23:04:57 (12 lat temu) |
Z nami od: 24-01-2012 Skąd: London |
Cytat: 2013-02-03 22:59:53, krakn napisał(a): Cytat: 2013-02-03 22:56:47, sparky1 napisał(a): Cytat: 2013-02-03 22:51:45, Adacymru napisał(a): Ciekawe jak osoba bezdomna udowodni, ze mieszka w Polsce, skoro to obowiazkiem petenta jest udowodnic, bo oswiadczenie nie ma w sobie zadnej wartosci... wiesz co nie wiem jak ale jak pojedziesz do pl to pokaz im paszport i powiedz ze mieszkaz za granica ![]() No ja ci mówię że nie mam dowodu osobistego. Jedyny dokument jaki mam to paszport i żyję już ponad 40 lat i mimo że kilka razy mogłem zmienić obywatelstwo jakoś tak tkwię. I dało się załatwiać też i w Polsce. Ty mieszkasz w UK? czy nadal jesteś rezydentem Polskim? widzeze dochodzimy do sedna sprawy majac tylko pasport dalej nie masz oficjalnego POLSKIEGO dokumentu ze mieszkasz za granica. Mieszkam w uk i w tym roku wyrobilem sobie nowy dowod osobisty bez adresu |
krakn | Post #3 Ocena: 0 2013-02-03 23:05:31 (12 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
Cytat: 2013-02-03 23:03:08, Adacymru napisał(a): Cytat: Z tego co pamiętam to bezdomnych przypisują tak jak mnie do Warszawy.
...to by mnie z rodziny wydziedziczyli.... ![]() Nawet nie nie gadaj, jak se uświadomiłem to było za późno, i się rodzina zeźliła ![]() ![]() i kupili mi krawat na tą okazje ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
sparky1 | Post #4 Ocena: 0 2013-02-03 23:13:59 (12 lat temu) |
Cytat: 2013-02-03 22:59:53, krakn napisał(a): Cytat: 2013-02-03 22:56:47, sparky1 napisał(a): Cytat: 2013-02-03 22:51:45, Adacymru napisał(a): Ciekawe jak osoba bezdomna udowodni, ze mieszka w Polsce, skoro to obowiazkiem petenta jest udowodnic, bo oswiadczenie nie ma w sobie zadnej wartosci... wiesz co nie wiem jak ale jak pojedziesz do pl to pokaz im paszport i powiedz ze mieszkaz za granica ![]() No ja ci mówię że nie mam dowodu osobistego. Jedyny dokument jaki mam to paszport i żyję już ponad 40 lat i mimo że kilka razy mogłem zmienić obywatelstwo jakoś tak tkwię. I dało się załatwiać też i w Polsce. Ty mieszkasz w UK? czy nadal jesteś rezydentem Polskim? ciekwe jak cie policja zatrzyma to tez im powiesz ze mieszkasz za granica i pomachasz polskim paszportem? |
krakn | Post #5 Ocena: 0 2013-02-03 23:14:22 (12 lat temu) |
Cytat: 2013-02-03 23:04:57, sparky1 napisał(a): widzeze dochodzimy do sedna sprawy majac tylko pasport dalej nie masz oficjalnego POLSKIEGO dokumentu ze mieszkasz za granica. Czyli gdyby mi przyszlo do głowy następnym razem coś kombinować z Polską nie daj boże takie myśli. To ten paszport mam potwierdzić notarialnie ze mieszkam za granicą? Bo w wyrobionym przez ciebie dowodzie nie ma adresu, więc jest to nadal dokument który nie potwierdza mieszkania za granicą, tylko nie potwierdza że mieszkasz pod konkretnym adresem, natomiast zgodnie z zasadą ewidencji ludności, stwierdza że jesteś mieszkańcem Polski. Stąd też obowiązek powiadamiania Polskiego urzędu Podatkowego przy każdej wymianie dowodu osobistego. Wymiana Paszportu nie wymaga takiego zgłoszenia. Cytat: 2013-02-03 23:13:59, sparky1 napisał(a): ciekwe jak cie policja zatrzyma to tez im powiesz ze mieszkasz za granica i pomachasz polskim paszportem? tak, wielokrotnie i bez problemów. Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
|
|
sparky1 | Post #6 Ocena: 0 2013-02-03 23:28:08 (12 lat temu) |
Cytat: 2013-02-03 23:14:22, krakn napisał(a): Cytat: 2013-02-03 23:04:57, sparky1 napisał(a): widzeze dochodzimy do sedna sprawy majac tylko pasport dalej nie masz oficjalnego POLSKIEGO dokumentu ze mieszkasz za granica. Czyli gdyby mi przyszlo do głowy następnym razem coś kombinować z Polską nie daj boże takie myśli. To ten paszport mam potwierdzić notarialnie ze mieszkam za granicą? Bo w wyrobionym przez ciebie dowodzie nie ma adresu, więc jest to nadal dokument który nie potwierdza mieszkania za granicą, tylko nie potwierdza że mieszkasz pod konkretnym adresem, natomiast zgodnie z zasadą ewidencji ludności, stwierdza że jesteś mieszkańcem Polski. Stąd też obowiązek powiadamiania Polskiego urzędu Podatkowego przy każdej wymianie dowodu osobistego. Wymiana Paszportu nie wymaga takiego zgłoszenia. Cytat: 2013-02-03 23:13:59, sparky1 napisał(a): ciekwe jak cie policja zatrzyma to tez im powiesz ze mieszkasz za granica i pomachasz polskim paszportem? tak, wielokrotnie i bez problemów. wlasnie i tu widac niezgodnosc wypelniajac wniosek o DO i mieszkajac za granica w miejscu stalego adresu zamieszkania nie wpisujesz nic (glupie ale prawdziwe)nawet adresu pod ktorym mieszkasz i to ma rzekomo oznaczac ze nie mieszkasz w pl. Dowod jest poswiadczeniem ze jestes obywatelem polski ale jak nie ma adresu to raczej mieszkancem nie bedziesz. A kto niby ma powiadamiac urzad skarbowy o zmianie DO chyba cos ci sie pomylilo |
krakn | Post #7 Ocena: 0 2013-02-03 23:32:35 (12 lat temu) |
No to mi się zechciało i:
Dowód osobisty jest dokumentem stwierdzającym tożsamość osoby, poświadczającym obywatelstwo polskie oraz uprawniającym obywateli polskich do przekraczania granic państw członkowskich Unii Europejskiej, państw Europejskiego Obszaru Gospodarczego nienależących do Unii Europejskiej oraz państw niebędących stronami umowy o Europejskim Obszarze Gospodarczym, których obywatele mogą korzystać ze swobody przepływu osób na podstawie umów zawartych przez te państwa ze Wspólnotą Europejską i jej państwami członkowskimi, uznających ten dokument za wystarczający do przekraczania ich granicy. ustawa jednoznacznie określa do czego dokument jest przeznaczony i kto go MUSI honorować, stąd czasami problemy w "monopolowym", czy urzędach które nie muszą go uznać. Właściwość organu Dowód osobisty wydaje: właściwy ze względu na miejsce zameldowania na pobyt stały organ gminy (wójt, burmistrz lub prezydent miasta). w razie braku miejsca zameldowania na pobyt stały - organ gminy ostatniego miejsca pobytu stałego tej osoby. jeśli nie można ustalić właściwości miejscowej organu w sposób wskazany wyżej, dowód osobisty wydaje organ gminy właściwy dla obszaru dzielnicy Śródmieście w m.st. Warszawie. Wniosek można składać za pośrednictwem organu gminy właściwego ze względu na miejsce pobytu czasowego wnioskodawcy, jeżeli jego złożenie we właściwym organie gminy nie jest możliwe. "Dowód osobisty dla obywatela polskiego zamieszkującego poza granicami RP Obywatele polscy zamieszkujący poza granicami kraju mają [b]prawo, a nie obowiązek posiadania dowodu osobistego. Obowiązek ten ciąży wyłącznie na obywatelach polskich mieszkających w RP. Złożenie wniosku o wydanie dowodu osobistego i odbiór dowodu osobistego wymaga osobistego stawiennictwa wnioskodawcy w organie gminy właściwym do wydania dowodu osobistego. Nie ma możliwości pośredniczenia konsula RP, czy pełnomocnika przy wydaniu dowodu osobistego dla obywatela polskiego przebywającego poza granicami kraju.[/B] Skopiowane z TUTAJ Obowiązek powiadomienia urzędu skarbowego o wymianie dowodu osobistego Obowiązek aktualizowania danych objętych zgłoszeniem identyfikacyjnym (w tym również serii i numeru dowodu osobistego w przypadku jego wymiany) spoczywa wyłącznie na podatnikach podatku od towarów i usług lub podatku akcyzowego a także na osobach fizycznych prowadzących działalność gospodarczą. Zgłoszenia takiego dokonuje się bezpośrednio do naczelnika urzędu skarbowego, nie później niż w terminie 7 dni od dnia, w którym nastąpiła zmiana danych Obowiazek_powiadomienia_urzedu_skarbowego_o_wymianie_dowodu_osobistego.html faktycznie, dotyczyło to osób prowadzących działalność na terenie Polski. Tu się trochę myliłem. Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
sparky1 | Post #8 Ocena: 0 2013-02-03 23:32:58 (12 lat temu) |
i jeszcze jedna sprawa powiedzmy ze jestes urzednikiem panstwowym na stanowisku i przychodzi do ciebie delikwent z paszportem i mowi ze mieszka za granica i ty mu uwierzysz ?
|
krakn | Post #9 Ocena: 0 2013-02-03 23:41:03 (12 lat temu) |
Cytat: 2013-02-03 23:32:58, sparky1 napisał(a): i jeszcze jedna sprawa powiedzmy ze jestes urzednikiem panstwowym na stanowisku i przychodzi do ciebie delikwent z paszportem i mowi ze mieszka za granica i ty mu uwierzysz ? Ale jakie to ma znaczenie? Paszport jest potwierdzeniem twojej tożsamości, TY na dokumencie to TY W każdym kraju na świecie, mają obowiązek uznać. Tym bardziej że obowiązek meldunkowy został zniesiony, to jakie ma znaczenie Gdzie mieszkasz? Jeżeli będzie sprawa dotycząca nie identyfikacji, tylko ustalenia miejsca zamieszkania, to żaden problem, daje prawo jazdy tam jest aktualny mój adres, wyciąg z banku, rachunek, NIN, TAX itd Wszędzie ma napisane drukiem rzymskim adres. Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
sparky1 | Post #10 Ocena: 0 2013-02-03 23:43:45 (12 lat temu) |
Cytat: 2013-02-03 23:32:35, krakn napisał(a): No to mi się zechciało i: Dowód osobisty jest dokumentem stwierdzającym tożsamość osoby, poświadczającym obywatelstwo polskie oraz uprawniającym obywateli polskich do przekraczania granic państw członkowskich Unii Europejskiej, państw Europejskiego Obszaru Gospodarczego nienależących do Unii Europejskiej oraz państw niebędących stronami umowy o Europejskim Obszarze Gospodarczym, których obywatele mogą korzystać ze swobody przepływu osób na podstawie umów zawartych przez te państwa ze Wspólnotą Europejską i jej państwami członkowskimi, uznających ten dokument za wystarczający do przekraczania ich granicy. ustawa jednoznacznie określa do czego dokument jest przeznaczony i kto go MUSI honorować, stąd czasami problemy w "monopolowym", czy urzędach które nie muszą go uznać. Właściwość organu Dowód osobisty wydaje: właściwy ze względu na miejsce zameldowania na pobyt stały organ gminy (wójt, burmistrz lub prezydent miasta). w razie braku miejsca zameldowania na pobyt stały - organ gminy ostatniego miejsca pobytu stałego tej osoby. jeśli nie można ustalić właściwości miejscowej organu w sposób wskazany wyżej, dowód osobisty wydaje organ gminy właściwy dla obszaru dzielnicy Śródmieście w m.st. Warszawie. Wniosek można składać za pośrednictwem organu gminy właściwego ze względu na miejsce pobytu czasowego wnioskodawcy, jeżeli jego złożenie we właściwym organie gminy nie jest możliwe. "Dowód osobisty dla obywatela polskiego zamieszkującego poza granicami RP Obywatele polscy zamieszkujący poza granicami kraju mają [b]prawo, a nie obowiązek posiadania dowodu osobistego. Obowiązek ten ciąży wyłącznie na obywatelach polskich mieszkających w RP. Złożenie wniosku o wydanie dowodu osobistego i odbiór dowodu osobistego wymaga osobistego stawiennictwa wnioskodawcy w organie gminy właściwym do wydania dowodu osobistego. Nie ma możliwości pośredniczenia konsula RP, czy pełnomocnika przy wydaniu dowodu osobistego dla obywatela polskiego przebywającego poza granicami kraju.[/B] Skopiowane z TUTAJ Obowiązek powiadomienia urzędu skarbowego o wymianie dowodu osobistego Obowiązek aktualizowania danych objętych zgłoszeniem identyfikacyjnym (w tym również serii i numeru dowodu osobistego w przypadku jego wymiany) spoczywa wyłącznie na podatnikach podatku od towarów i usług lub podatku akcyzowego a także na osobach fizycznych prowadzących działalność gospodarczą. Zgłoszenia takiego dokonuje się bezpośrednio do naczelnika urzędu skarbowego, nie później niż w terminie 7 dni od dnia, w którym nastąpiła zmiana danych Obowiazek_powiadomienia_urzedu_skarbowego_o_wymianie_dowodu_osobistego.html faktycznie, dotyczyło to osób prowadzących działalność na terenie Polski. Tu się trochę myliłem. zgadza sie ale zwykly zjadacz chleba nie musi powiadamiac us. To sa jak zwykle niuanse. Osoba mieszkajaca za granica nie musi miec DO bo mu jest niepotrzebny ZA GRANICA i tu wlasnie jest pies pogrzebany jak to zinterpretowac? Mozesz pisac do NSA i poprosic o interpretacje bo ja tu tylko sprzatam i zostalem poinformowany ze DO warto miec na wypadek zalatwiania spraw w pl.Chociazby zeby ktos nie chcial mi uwierzyc ze nie mieszkam w pl bo czasami pojawiam sie, rzadko ale sie pojawiam. |