MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Dowód osobisty

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 5 z 14 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 ... 12 | 13 | 14 ] - Skocz do strony

Str 5 z 14

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

sparky1

Post #1 Ocena: 0

2013-02-03 20:33:32 (12 lat temu)

sparky1

Mężczyzna

Z nami od: 24-01-2012

Cytat:

2013-02-03 20:06:35, Richmond napisał(a):
Cytat:

2013-02-03 19:01:26, sparky1 napisał(a):
Wiesz co nie wiem jakby to bylo w innym przypadku ale jak pisalem notariusz zazadal odemnie DO a nie paszportu.To pewnie standartowy nawyk bo kazdy urzednik prosi o dowod. Powiem jeszcze tak gdy wypelnialem wniosek o nowy dowod wpisalem dane z paszportu bo jest taka rubryka - efekt: zwrocony wniosek z prosba o wpisanie danych ze starego dowodu. Jak to zinterpretujesz?

Wiekszosc lub kazdy urzednik w Polsce zapyta sie lub poprosi o dowod osobisty, poniewaz mieszkancy Polski uzywaja dowodow osobistych do zalatwiania wiekszosci spraw i jest na nich numer pesel i adres.

Wystarczy powiedziec, ze nie masz dowodu, podac paszport i po sprawie. To, ze notariusz poprosil o dowod nie znaczy, ze nie przyjalby paszportu jako dokumentu tozsamosci.

Swoja droga w Polsce uwielbiaja biurokracje. Ostatnio placilam za wirtualny serwer karta kredytowa i jest tam rubryka: pesel i bez podania prawidlowego numeru pesel nijak nie da sie zaplacic. Po kij numer pesel przy platnosci karta kredytowa ...

Tak samo wiekszosc urzednikow oczekuja, ze znasz na pamiec numer NIP. Jak powiedzialam w banku, ze nie znam NIP i nie jest rezydentem podatkowym, to wywolalam panike u osoby ktora mnie obslugiwala.

wyobraz sobie ze wypozyczalnia zamochodow nie wypozyczyla mi auta bo nie mialem wpisanego adresu zameldowania w nowym DO o koncie bankowym tez zapomnij jak nie mieszkasz w polsce

[ Ostatnio edytowany przez: sparky1 03-02-2013 20:39 ]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

sparky1

Post #2 Ocena: 0

2013-02-03 21:18:36 (12 lat temu)

sparky1

Mężczyzna

Wlasnie Krakn zaloz sobie konto w polskim banku bez DO
Powodzenia:-]

Do góry stronyOffline

sparky1

Post #3 Ocena: 0

2013-02-03 22:32:10 (12 lat temu)

sparky1

Mężczyzna

Cytat:

2013-02-03 20:06:35, Richmond napisał(a):
Cytat:

2013-02-03 19:01:26, sparky1 napisał(a):
Wiesz co nie wiem jakby to bylo w innym przypadku ale jak pisalem notariusz zazadal odemnie DO a nie paszportu.To pewnie standartowy nawyk bo kazdy urzednik prosi o dowod. Powiem jeszcze tak gdy wypelnialem wniosek o nowy dowod wpisalem dane z paszportu bo jest taka rubryka - efekt: zwrocony wniosek z prosba o wpisanie danych ze starego dowodu. Jak to zinterpretujesz?

Wiekszosc lub kazdy urzednik w Polsce zapyta sie lub poprosi o dowod osobisty, poniewaz mieszkancy Polski uzywaja dowodow osobistych do zalatwiania wiekszosci spraw i jest na nich numer pesel i adres.

Wystarczy powiedziec, ze nie masz dowodu, podac paszport i po sprawie. To, ze notariusz poprosil o dowod nie znaczy, ze nie przyjalby paszportu jako dokumentu tozsamosci.

Swoja droga w Polsce uwielbiaja biurokracje. Ostatnio placilam za wirtualny serwer karta kredytowa i jest tam rubryka: pesel i bez podania prawidlowego numeru pesel nijak nie da sie zaplacic. Po kij numer pesel przy platnosci karta kredytowa ...

Tak samo wiekszosc urzednikow oczekuja, ze znasz na pamiec numer NIP. Jak powiedzialam w banku, ze nie znam NIP i nie jest rezydentem podatkowym, to wywolalam panike u osoby ktora mnie obslugiwala.

ok nasuwa mi sie kolejne pytanie powiedz mi jak udowodnisz urzednikowi ze mieszkasz za granica i posiadasz tylko paszport? Jaki dokument mu przedstawisz?

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #4 Ocena: 0

2013-02-03 22:35:58 (12 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

A jak urzednik udowodni Ci, ze jest inaczej, tzn nie mieszkasz za granica? W ogole z jakim urzednikiem masz zamiar spierac sie|

Jak ktos ma zagraniczne prawo jazdy, to moze pokazac je. Albo inny dokument z adresem.

Nie wiem gdzie pozyczales samochod, bo mnie nigdy o dowod nie prosza, a wypozyczam je czesto. Zwykle interesuje ich prawo jazdy i karta kredytowa. Ale ja zawsze rezerwuje auto podajac adres w UK, wiec nikogo nie interesuje moj adres w PL ani polskie dokumenty.

Jakos wszyscy Ci pod gorke z tym dowodem.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

sparky1

Post #5 Ocena: 0

2013-02-03 22:44:48 (12 lat temu)

sparky1

Mężczyzna

Cytat:

2013-02-03 22:35:58, Richmond napisał(a):
A jak urzednik udowdni Ci, ze jest inaczej, tzn nie mieszkasz za granica?

Jak ktos ma zagraniczne prawo jazdy, to moze pokazac je.

Nie wiem gdzie pozyczales samochod, bo mnie nigdy o dowod nie prosza, a wypozyczam je czesto. Zwykle interesuje ich prawo jazdy i karta kredytowa. Ale ja zawsze rezerwuje auto podajac adres w UK, wiec nikogo nie interesuje moj adres w PL ani polskie dokumenty.

To obywatel ma udowodnic urzednikowi ze mieszka za granica a nie na odwrot
Wiem ze mam racje bo dokumentem urzedowym w polsce jest polski dowod osobisty, zasada jest taka jezeli mieszkasz za granica to w miejscu gdzie jest adres stalego zameldowania nie wpisujesz nic i tak zostaje na dowodzie. Nie mieszkasz w polsce = brak meldunku
Ja pisze o zalatwianiu spraw w polsce w polskich urzedach i instytucjach miedzynarodowe dzialaja inaczej
chcesz moge ci podac namiar na ta wypozyczalnie jesli nie wierzysz

[ Ostatnio edytowany przez: sparky1 03-02-2013 22:49 ]

Do góry stronyOffline

Adacymru

Post #6 Ocena: 0

2013-02-03 22:51:45 (12 lat temu)

Adacymru

Konto usunięte

Ciekawe jak osoba bezdomna udowodni, ze mieszka w Polsce, skoro to obowiazkiem petenta jest udowodnic, bo oswiadczenie nie ma w sobie zadnej wartosci...
Ada

Do góry stronyOffline

krakn

Post #7 Ocena: 0

2013-02-03 22:53:44 (12 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

Cytat:

2013-02-03 22:44:48, sparky1 napisał(a):

Wiem ze mam racje bo dokumentem urzedowym w polsce jest polski dowod osobisty, zasada jest taka jezeli mieszkasz za granica to w miejscu gdzie jest adres stalego zameldowania nie wpisujesz nic i tak zostaje na dowodzie. Nie mieszkasz w polsce = brak meldunku

No to przecież my tłuczemy cały czas to samo, Mieszkańcy Polski, muszą mieć D.O. Osoby mieszkające poza granicami nie muszą.

Więc jak NIE mieszkasz w Polsce, a coś masz załatwić to muszą ci uznać Paszport jako ID.

7 lat mieszkałem w Polsce i prowadziłem firmę, dało się bez dowodu.

Cytat:

2013-02-03 22:51:45, Adacymru napisał(a):
Ciekawe jak osoba bezdomna udowodni, ze mieszka w Polsce, skoro to obowiazkiem petenta jest udowodnic, bo oswiadczenie nie ma w sobie zadnej wartosci...

Z tego co pamiętam to bezdomnych przypisują tak jak mnie do Warszawy.
Nie pamiętam tej paranoi bo w końcu zajęła się za mnie tym pracownica.
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

sparky1

Post #8 Ocena: 0

2013-02-03 22:56:47 (12 lat temu)

sparky1

Mężczyzna

Cytat:

wiesz co nie wiem jak ale jak pojedziesz do pl to pokaz im paszport i powiedz ze mieszkaz za granica:-]

Do góry stronyOffline

sparky1

Post #9 Ocena: 0

2013-02-03 22:59:15 (12 lat temu)

sparky1

Mężczyzna

Cytat:

2013-02-03 22:53:44, krakn napisał(a):
Cytat:

2013-02-03 22:44:48, sparky1 napisał(a):

No to przecież my tłuczemy cały czas to samo, Mieszkańcy Polski, muszą mieć D.O. Osoby mieszkające poza granicami nie muszą.

Więc jak NIE mieszkasz w Polsce, a coś masz załatwić to muszą ci uznać Paszport jako ID.

7 lat mieszkałem w Polsce i prowadziłem firmę, dało się bez dowodu.

Cytat:

Z tego co pamiętam to bezdomnych przypisują tak jak mnie do Warszawy.
Nie pamiętam tej paranoi bo w końcu zajęła się za mnie tym pracownica.

no wlasnie z byle czym musisz jechac do warszawy. Tak zeby wiedziec gdzie stolica jest:-] ale i tak usisz miec ten g niany dowod

[ Ostatnio edytowany przez: sparky1 03-02-2013 23:01 ]

Do góry stronyOffline

krakn

Post #10 Ocena: 0

2013-02-03 22:59:53 (12 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

Cytat:

2013-02-03 22:56:47, sparky1 napisał(a):
Cytat:

wiesz co nie wiem jak ale jak pojedziesz do pl to pokaz im paszport i powiedz ze mieszkaz za granica:-]

No ja ci mówię że nie mam dowodu osobistego.
Jedyny dokument jaki mam to paszport i żyję już ponad 40 lat i mimo że kilka razy mogłem zmienić obywatelstwo jakoś tak tkwię.
I dało się załatwiać też i w Polsce.

Ty mieszkasz w UK? czy nadal jesteś rezydentem Polskim?
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

Strona 5 z 14 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 ... 12 | 13 | 14 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,