|
---|---|
jasiek35 | Post #1 Ocena: 0 2012-09-02 12:41:51 (13 lat temu) |
Z nami od: 02-09-2012 Skąd: Londyn |
Witam.Pod koniec września wylatuję z kolegą do Londynu do pracy.Chcę się do tego jak najlepiej przygotować więc mam kilka pytań odnośnie mojego wyjazdu.
1. Przed wyjazdem będę jeszcze starał się umówić na rozmowy kwalifikacyjne z potencjalnymi pracodawcami. Czy NIN można załatwić nie mając jeszcze pracy? Chciałbym w tym samym dniu po przylocie skontaktować się poprzez Job Centre z urzędnikiem aby umówić się na interview. Czy takie coś jest realne czy najpierw muszę mieć podpisaną umowę o pracę? 2. Drugie pytanie wiąże się poniekąd z pierwszym. W jakim banku można założyć sobie konto nie posiadając jeszcze stałego dochodu i potwierdzonego adresu? Słyszałem, że takie coś jest możliwe w Lloyds ale nie jestem do końca pewny. 3. Trzecia kwestia dotyczy zakwaterowania. Z poczatku myślałem o wynajęciu pokoju ale przeglądając ogłoszenia chociażby na FlatShare czy SpareRoom to ceny po prostu zabijają (będę miał ze sobą ok 1200 funtów). Nie jestem w stanie zapłacić od razu miesięcznego czynszu plus depozytu w wysokości kolejnego miesięcznego czynszu. No chyba, że można znaleźć ogłoszenia gdzie wystarczy zapłacić tylko np. tygodniowy czynsz i depozyt. Poza tym większość landlordów wymaga referencji. Czy akceptowane są referncje od polskiego pracodawcy (oczywiście przetłumaczone przez tł. przysięgłego) Druga opcja o której myślę to zareezerwowanie na początek (gdzieś ok tygodnia czy dwóch) miejsca w schronisku młodzieżowym dopóki nie znajdzie się pracy i zacznie zarabiać jakieś pieniądze. Tylko nie wiem czy takie coś będzie opłacalne no i poz tym jak to będzie wyglądało pod względem bezpieczeństwa (czy są tam zamykane szafki gdzie można zostawić swoje rzeczy czy dokumenty). 4. I ostatnia rzecz trochę kretyńska. Otóż posiadam zapalniczkę która ma dla mnie wartość raczej pamiątkowo-sentymentalną i chciałbym ją zabrać ze sobą. Czy będę mógł ją przewieźć np w kieszeni czy walizce czy mogą z tym być kłopoty? Wiem że pytań trochę jest ale tak jak pisałem na początku zależy mi na jak najlepszym przygotowaniu się do wyjazdu.Pozdrawiam. |
EspE2000 | Post #2 Ocena: 0 2012-09-02 13:49:00 (13 lat temu) |
Z nami od: 17-12-2011 Skąd: Londyn |
1. Po NIN to ja radze dzwonić już teraz i sie umówić na październik bo czas oczekiwania to jakiś miesiąc. Powiesz, że pracujesz w fabryce jakieś i będzie. Będziesz musiał podać jakiś adres wiec może jakiś znajomy mieszka w Londynie?
2. W Lloydsie można założyć konto ot tak. W innych bankach raczej nie. 3. Na gumtree szukaj ogłoszeń. Najbardziej podłe, a zarazem najtańsze można znaleźć właśnie tam. Flatshare czy spareroom to już wyższy standard, strony płatne. Referencje nie wymagane. Niektórzy (znajomi) mieszkają w ekstremalnych warunkach, tj pokoj (8 os) z wyżywieniem za ... 250 Funtów na miesiąc. Ale to już raczej trzeba być z Indii ![]() Znajdziesz pokoj za 300 funtow miesiecznie, depozyt wpłacisz tylko za 2 tygodnie i powinno Ci kaski wystarczyć na jakiś czas. 4. Zapalniczke pewnie przewieziesz, może będziesz musiał wpierw spuścić z niej gaz. A i nie wiem czy aplikujesz na stanowiska menadżerskie czy bardziej praca biurowa, może jakieś programowanie? Tak czy owak powinieneś szybko znaleźć pracę bo kasy masz na prawde mało. Z pracami fizycznymi jest kiepsko. Fabryki ludzi nie przyjmują. Ale jest jeden pracodawca który nie odmówi zatrudnienia. Szczególnie w Londynie. To poszciwy Macdonald. A i jedzenie miałbyś za free. Jak nie umiesz po angielsku to bedziesz frytki smażył ![]() [ Ostatnio edytowany przez: EspE2000 02-09-2012 13:56 ] |
jasiek35 | Post #3 Ocena: 0 2012-09-03 09:17:47 (13 lat temu) |
Wielkie dzięki EspE2000 za wyczerpującą odpwiedź. Mam jeszcze tylko jedno pytanko odnośnie Lloyds'a.Otóż znalazłem takie coś http://www.lloydstsb.com/campaign/polska.asp i nie wiem czy to jakiś przekręt czy rzeczywiście można złożyc wniosek o konto jeszcze przed przyjazdem do UK?
|
Post #4 Ocena: 0 2012-09-03 09:22:20 (13 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
jasiek35 | Post #5 Ocena: 0 2012-09-03 09:40:49 (13 lat temu) |
Wielkie dzięki EspE2000 za wyczerpującą odpwiedź. Mam jeszcze tylko jedno pytanko odnośnie Lloyds'a.Otóż znalazłem takie coś http://www.lloydstsb.com/campaign/polska.asp i nie wiem czy to jakiś przekręt czy rzeczywiście można złożyc wniosek o konto jeszcze przed przyjazdem do UK?
|
|
|
Post #6 Ocena: 0 2012-09-03 09:46:24 (13 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Richmond | Post #7 Ocena: 0 2012-09-03 19:02:40 (13 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Cytat: 2012-09-03 09:40:49, jasiek35 napisał(a): Wielkie dzięki EspE2000 za wyczerpującą odpwiedź. Mam jeszcze tylko jedno pytanko odnośnie Lloyds'a.Otóż znalazłem takie coś <a href="http://www.lloydstsb.com/campaign/polska.asp" target="_blank" target="_new">http://www.lloydstsb.com/campaign/polska.asp</a> i nie wiem czy to jakiś przekręt czy rzeczywiście można złożyc wniosek o konto jeszcze przed przyjazdem do UK? W Lloyds TSB otwieraja konto na dowod lub paszport. Nie trzeba potwierdzenia adresu. Pojdziesz z marszu i powinni otworzyc bez problemu. Ostatnio kolezanka otworzyla, a potem dopisala druga osobe do konta bez problemu. Carpe diem.
|
EspE2000 | Post #8 Ocena: 0 2012-09-05 00:28:14 (13 lat temu) |
Z nami od: 17-12-2011 Skąd: Londyn |
To nie przekręt, możesz tak założyć konto, jeżeli nie chcesz osobiście tego robić, co by się wiązało z czekaniem do dwóch tygodnia do czasu otwarcia konta.
|
AdasQ87 | Post #9 Ocena: 0 2012-09-08 11:30:09 (13 lat temu) |
Z nami od: 08-09-2012 Skąd: Hounslow |
Cytat: 1. Przed wyjazdem będę jeszcze starał się umówić na rozmowy kwalifikacyjne z potencjalnymi pracodawcami.
Czy NIN można załatwić nie mając jeszcze pracy? Chciałbym w tym samym dniu po przylocie skontaktować się poprzez Job Centre z urzędnikiem aby umówić się na interview. Czy takie coś jest realne czy najpierw muszę mieć podpisaną umowę o pracę? Teoretycznie jak bedziesz załatwiał robote w agencji to możesz przed zatrudnieniem poprosić ich o "letter" czyli list od pracodawcy ktory zapewni Ci otrzymanie NINu, ja sam pare miesiecy temu zadzwoniłem o spotkanie o NIN i miałem termin albo na za 2 dni albo za 6 tygodni (może poprostu miałem szczęście i za kogoś kto zrezygnował wskoczyłem) Zdarza sie też tak że niektóre agencje zatrudniają bez NINu i możesz wyrobić już pracując (pod warunkiem że znajdziesz poważną agencje a nie taką z budy z 2 pokojami 3x3m) Mi do otrzymania NINu wystarczył paszport i list od pracodawcy oraz dokładny adres wykuty na pamięć Cytat: 2. Drugie pytanie wiąże się poniekąd z pierwszym. W jakim banku można założyć sobie konto nie posiadając jeszcze stałego dochodu i potwierdzonego adresu? Słyszałem, że takie coś jest możliwe w Lloyds ale nie jestem do końca pewny.
Owszem w lloydsie latwo zalatwic, nie sprawdzaja specjalnie papierow poza paszportem - miejsce pracy podałem takie jakie teoretycznie miałem dostac ale nie musialem tego potwierdzac, na wszelki wypadek ściemniłem że w UK jestem od 3 miesięcy Możesz też dostać prace w agencjach bez konta bankowego, dostawac bedziesz poprostu czeki które pozniej zrealizujesz w banku Co do nieposiadania stałego adresu - może jakis znajomy?? musisz mieć raczej adres bo na niego dostaniesz karte i PIN Cytat: 3. Trzecia kwestia dotyczy zakwaterowania. Z poczatku myślałem o wynajęciu pokoju ale przeglądając ogłoszenia chociażby na FlatShare czy SpareRoom to ceny po prostu zabijają (będę miał ze sobą ok 1200 funtów). Nie jestem w stanie zapłacić od razu miesięcznego czynszu plus depozytu w wysokości kolejnego miesięcznego czynszu. No chyba, że można znaleźć ogłoszenia gdzie wystarczy zapłacić tylko np. tygodniowy czynsz i depozyt. Poza tym większość landlordów wymaga referencji. Czy akceptowane są referncje od polskiego pracodawcy (oczywiście przetłumaczone przez tł. przysięgłego)
Druga opcja o której myślę to zareezerwowanie na początek (gdzieś ok tygodnia czy dwóch) miejsca w schronisku młodzieżowym dopóki nie znajdzie się pracy i zacznie zarabiać jakieś pieniądze. Tylko nie wiem czy takie coś będzie opłacalne no i poz tym jak to będzie wyglądało pod względem bezpieczeństwa (czy są tam zamykane szafki gdzie można zostawić swoje rzeczy czy dokumenty). Tak jak ktos juz napisał gumtree lub oferty z MW lub londynka chociaz moze byc ciezko zalatwic pokoj z polski bo kazdy chce sie zawsze spotkac i Cie ocenic czy warto Ci wynajac pokoj, zlodzieji dojezdzajacych z Polski nie mało Cytat: 4. I ostatnia rzecz trochę kretyńska. Otóż posiadam zapalniczkę która ma dla mnie wartość raczej pamiątkowo-sentymentalną i chciałbym ją zabrać ze sobą. Czy będę mógł ją przewieźć np w kieszeni czy walizce czy mogą z tym być kłopoty?
a dlaczego miałyby być kłopoty? ja wiozłem 3 zapalniczki w walizce i 1 w kieszeni, problemów nie było, możesz na wszelki wypadek zaiwestowac w paczke papierosów żeby wyglądać na bramkach na palacza a nie podpalacza pozdrawiam i zycze powodzenia! |
sto-krotka | Post #10 Ocena: 0 2012-09-08 11:49:51 (13 lat temu) |
Z nami od: 07-09-2012 Skąd: North West |
A tak na wypadek jakbys moze wolal inne miejsce poza Londynem gdzie jest DROGO to zapraszam na pw
... serva me, servabo te...
|