MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Wyjazd do Londynu - kilka pytań

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

jasiek35

Post #1 Ocena: 0

2012-09-02 12:41:51 (13 lat temu)

jasiek35

Mężczyzna

Z nami od: 02-09-2012

Witam.Pod koniec września wylatuję z kolegą do Londynu do pracy.Chcę się do tego jak najlepiej przygotować więc mam kilka pytań odnośnie mojego wyjazdu.

1. Przed wyjazdem będę jeszcze starał się umówić na rozmowy kwalifikacyjne z potencjalnymi pracodawcami.
Czy NIN można załatwić nie mając jeszcze pracy? Chciałbym w tym samym dniu po przylocie skontaktować się poprzez Job Centre z urzędnikiem aby umówić się na interview. Czy takie coś jest realne czy najpierw muszę mieć podpisaną umowę o pracę?

2. Drugie pytanie wiąże się poniekąd z pierwszym. W jakim banku można założyć sobie konto nie posiadając jeszcze stałego dochodu i potwierdzonego adresu? Słyszałem, że takie coś jest możliwe w Lloyds ale nie jestem do końca pewny.

3. Trzecia kwestia dotyczy zakwaterowania. Z poczatku myślałem o wynajęciu pokoju ale przeglądając ogłoszenia chociażby na FlatShare czy SpareRoom to ceny po prostu zabijają (będę miał ze sobą ok 1200 funtów). Nie jestem w stanie zapłacić od razu miesięcznego czynszu plus depozytu w wysokości kolejnego miesięcznego czynszu. No chyba, że można znaleźć ogłoszenia gdzie wystarczy zapłacić tylko np. tygodniowy czynsz i depozyt. Poza tym większość landlordów wymaga referencji. Czy akceptowane są referncje od polskiego pracodawcy (oczywiście przetłumaczone przez tł. przysięgłego)
Druga opcja o której myślę to zareezerwowanie na początek (gdzieś ok tygodnia czy dwóch) miejsca w schronisku młodzieżowym dopóki nie znajdzie się pracy i zacznie zarabiać jakieś pieniądze. Tylko nie wiem czy takie coś będzie opłacalne no i poz tym jak to będzie wyglądało pod względem bezpieczeństwa (czy są tam zamykane szafki gdzie można zostawić swoje rzeczy czy dokumenty).

4. I ostatnia rzecz trochę kretyńska. Otóż posiadam zapalniczkę która ma dla mnie wartość raczej pamiątkowo-sentymentalną i chciałbym ją zabrać ze sobą. Czy będę mógł ją przewieźć np w kieszeni czy walizce czy mogą z tym być kłopoty?

Wiem że pytań trochę jest ale tak jak pisałem na początku zależy mi na jak najlepszym przygotowaniu się do wyjazdu.Pozdrawiam.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

EspE2000

Post #2 Ocena: 0

2012-09-02 13:49:00 (13 lat temu)

EspE2000

Mężczyzna

Z nami od: 17-12-2011

1. Po NIN to ja radze dzwonić już teraz i sie umówić na październik bo czas oczekiwania to jakiś miesiąc. Powiesz, że pracujesz w fabryce jakieś i będzie. Będziesz musiał podać jakiś adres wiec może jakiś znajomy mieszka w Londynie?

2. W Lloydsie można założyć konto ot tak. W innych bankach raczej nie.

3. Na gumtree szukaj ogłoszeń. Najbardziej podłe, a zarazem najtańsze można znaleźć właśnie tam. Flatshare czy spareroom to już wyższy standard, strony płatne.
Referencje nie wymagane. Niektórzy (znajomi) mieszkają w ekstremalnych warunkach, tj pokoj (8 os) z wyżywieniem za ... 250 Funtów na miesiąc. Ale to już raczej trzeba być z Indii :).
Znajdziesz pokoj za 300 funtow miesiecznie, depozyt wpłacisz tylko za 2 tygodnie i powinno Ci kaski wystarczyć na jakiś czas.

4. Zapalniczke pewnie przewieziesz, może będziesz musiał wpierw spuścić z niej gaz.

A i nie wiem czy aplikujesz na stanowiska menadżerskie czy bardziej praca biurowa, może jakieś programowanie?
Tak czy owak powinieneś szybko znaleźć pracę bo kasy masz na prawde mało. Z pracami fizycznymi jest kiepsko. Fabryki ludzi nie przyjmują. Ale jest jeden pracodawca który nie odmówi zatrudnienia. Szczególnie w Londynie. To poszciwy Macdonald. A i jedzenie miałbyś za free. Jak nie umiesz po angielsku to bedziesz frytki smażył :)

[ Ostatnio edytowany przez: EspE2000 02-09-2012 13:56 ]

Do góry stronyOffline

jasiek35

Post #3 Ocena: 0

2012-09-03 09:17:47 (13 lat temu)

jasiek35

Mężczyzna

Wielkie dzięki EspE2000 za wyczerpującą odpwiedź. Mam jeszcze tylko jedno pytanko odnośnie Lloyds'a.Otóż znalazłem takie coś http://www.lloydstsb.com/campaign/polska.asp i nie wiem czy to jakiś przekręt czy rzeczywiście można złożyc wniosek o konto jeszcze przed przyjazdem do UK?

Do góry stronyOffline

Post #4 Ocena: 0

2012-09-03 09:22:20 (13 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

jasiek35

Post #5 Ocena: 0

2012-09-03 09:40:49 (13 lat temu)

jasiek35

Mężczyzna

Wielkie dzięki EspE2000 za wyczerpującą odpwiedź. Mam jeszcze tylko jedno pytanko odnośnie Lloyds'a.Otóż znalazłem takie coś http://www.lloydstsb.com/campaign/polska.asp i nie wiem czy to jakiś przekręt czy rzeczywiście można złożyc wniosek o konto jeszcze przed przyjazdem do UK?

Do góry stronyOffline

Post #6 Ocena: 0

2012-09-03 09:46:24 (13 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #7 Ocena: 0

2012-09-03 19:02:40 (13 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Cytat:

2012-09-03 09:40:49, jasiek35 napisał(a):
Wielkie dzięki EspE2000 za wyczerpującą odpwiedź. Mam jeszcze tylko jedno pytanko odnośnie Lloyds'a.Otóż znalazłem takie coś <a href="http://www.lloydstsb.com/campaign/polska.asp" target="_blank" target="_new">http://www.lloydstsb.com/campaign/polska.asp</a> i nie wiem czy to jakiś przekręt czy rzeczywiście można złożyc wniosek o konto jeszcze przed przyjazdem do UK?

W Lloyds TSB otwieraja konto na dowod lub paszport. Nie trzeba potwierdzenia adresu. Pojdziesz z marszu i powinni otworzyc bez problemu. Ostatnio kolezanka otworzyla, a potem dopisala druga osobe do konta bez problemu.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

EspE2000

Post #8 Ocena: 0

2012-09-05 00:28:14 (13 lat temu)

EspE2000

Mężczyzna

Z nami od: 17-12-2011

To nie przekręt, możesz tak założyć konto, jeżeli nie chcesz osobiście tego robić, co by się wiązało z czekaniem do dwóch tygodnia do czasu otwarcia konta.

Do góry stronyOffline

AdasQ87

Post #9 Ocena: 0

2012-09-08 11:30:09 (13 lat temu)

AdasQ87

Mężczyzna

Z nami od: 08-09-2012

Cytat:
1. Przed wyjazdem będę jeszcze starał się umówić na rozmowy kwalifikacyjne z potencjalnymi pracodawcami.
Czy NIN można załatwić nie mając jeszcze pracy? Chciałbym w tym samym dniu po przylocie skontaktować się poprzez Job Centre z urzędnikiem aby umówić się na interview. Czy takie coś jest realne czy najpierw muszę mieć podpisaną umowę o pracę?

Teoretycznie jak bedziesz załatwiał robote w agencji to możesz przed zatrudnieniem poprosić ich o "letter" czyli list od pracodawcy ktory zapewni Ci otrzymanie NINu, ja sam pare miesiecy temu zadzwoniłem o spotkanie o NIN i miałem termin albo na za 2 dni albo za 6 tygodni (może poprostu miałem szczęście i za kogoś kto zrezygnował wskoczyłem)
Zdarza sie też tak że niektóre agencje zatrudniają bez NINu i możesz wyrobić już pracując (pod warunkiem że znajdziesz poważną agencje a nie taką z budy z 2 pokojami 3x3m)
Mi do otrzymania NINu wystarczył paszport i list od pracodawcy oraz dokładny adres wykuty na pamięć

Cytat:
2. Drugie pytanie wiąże się poniekąd z pierwszym. W jakim banku można założyć sobie konto nie posiadając jeszcze stałego dochodu i potwierdzonego adresu? Słyszałem, że takie coś jest możliwe w Lloyds ale nie jestem do końca pewny.

Owszem w lloydsie latwo zalatwic, nie sprawdzaja specjalnie papierow poza paszportem - miejsce pracy podałem takie jakie teoretycznie miałem dostac ale nie musialem tego potwierdzac, na wszelki wypadek ściemniłem że w UK jestem od 3 miesięcy
Możesz też dostać prace w agencjach bez konta bankowego, dostawac bedziesz poprostu czeki które pozniej zrealizujesz w banku
Co do nieposiadania stałego adresu - może jakis znajomy?? musisz mieć raczej adres bo na niego dostaniesz karte i PIN

Cytat:
3. Trzecia kwestia dotyczy zakwaterowania. Z poczatku myślałem o wynajęciu pokoju ale przeglądając ogłoszenia chociażby na FlatShare czy SpareRoom to ceny po prostu zabijają (będę miał ze sobą ok 1200 funtów). Nie jestem w stanie zapłacić od razu miesięcznego czynszu plus depozytu w wysokości kolejnego miesięcznego czynszu. No chyba, że można znaleźć ogłoszenia gdzie wystarczy zapłacić tylko np. tygodniowy czynsz i depozyt. Poza tym większość landlordów wymaga referencji. Czy akceptowane są referncje od polskiego pracodawcy (oczywiście przetłumaczone przez tł. przysięgłego)
Druga opcja o której myślę to zareezerwowanie na początek (gdzieś ok tygodnia czy dwóch) miejsca w schronisku młodzieżowym dopóki nie znajdzie się pracy i zacznie zarabiać jakieś pieniądze. Tylko nie wiem czy takie coś będzie opłacalne no i poz tym jak to będzie wyglądało pod względem bezpieczeństwa (czy są tam zamykane szafki gdzie można zostawić swoje rzeczy czy dokumenty).

Tak jak ktos juz napisał gumtree lub oferty z MW lub londynka chociaz moze byc ciezko zalatwic pokoj z polski bo kazdy chce sie zawsze spotkac i Cie ocenic czy warto Ci wynajac pokoj, zlodzieji dojezdzajacych z Polski nie mało

Cytat:
4. I ostatnia rzecz trochę kretyńska. Otóż posiadam zapalniczkę która ma dla mnie wartość raczej pamiątkowo-sentymentalną i chciałbym ją zabrać ze sobą. Czy będę mógł ją przewieźć np w kieszeni czy walizce czy mogą z tym być kłopoty?

a dlaczego miałyby być kłopoty? ja wiozłem 3 zapalniczki w walizce i 1 w kieszeni, problemów nie było, możesz na wszelki wypadek zaiwestowac w paczke papierosów żeby wyglądać na bramkach na palacza a nie podpalacza

pozdrawiam i zycze powodzenia!

Do góry stronyOffline

sto-krotka

Post #10 Ocena: 0

2012-09-08 11:49:51 (13 lat temu)

sto-krotka

Kobieta

Z nami od: 07-09-2012

A tak na wypadek jakbys moze wolal inne miejsce poza Londynem gdzie jest DROGO to zapraszam na pw

Uwaga moderatora: post edytowany(11+1)

... serva me, servabo te...

Do góry stronyOffline

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,