MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Jak to jest naprawde??

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 5 z 8 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 ] - Skocz do strony

Str 5 z 8

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Somebody80

Post #1 Ocena: 0

2012-07-03 18:15:56 (13 lat temu)

Somebody80

Mężczyzna

Z nami od: 17-06-2012

do autora:
z tymi plytkami jak jestes dobry to mozesz cos zdzialac jak ktos da Ci szanse sie wykazac na poczatek..jednak budownictwo teraz nei kwitnie wiec mozesz byc zmuszony podczepic sie do jakiegos Mariana z wasami na poczatek za psie pieniadze ktory ma wyrobiona pozycje na rynku a po pol roku kupic sprzet i jakies stare auto i probowac robic na wlasna reke po konkurencyjnych stawkach. do fabryki kurczakow nie idz..zarobisz sie tylko a kasa licha..wykorzystaj to co umiesz zeby nie startowac od zera..

a z tymi papierami spoza UK to nie do konca tak.
papiery z Irlandii, w sensie doswiadczenie w moim przypadku honoruja jednak. zreszta moi znajomi tez dostali prace w zawodzie nie pracujac tam nigdy wczesniej.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

znowu-ciupek

Post #2 Ocena: 0

2012-07-03 18:19:37 (13 lat temu)

znowu-ciupek

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 19-02-2010

Gienek...
Prawda jest tak że na forum odpowiedzi nie znajdziesz.Jak juz Hail zauważył słusznie zresztą to co dla nas jest masakrą dla Ciebie moze być całkiem spoko.Myśmy juz za przeproszeniem przyzwyczili dupy do wygodnego i jak braknie parę funtów to człowiekowi krzywda się widzi.
Nie wiem jak w innych rejonach kraju ale u nas wcale nie tak trudno pracę ogarnac,tylko niestety tego angielskiego trzeba troche kumać.
Są jeszcze miejsca w UK gdzie praca jest od ręki nawet bez języka.Byle jaka tyrka za minimum ale jest.Zresztą jak Krun się pojawi w tym temacie to potwierdzi że są tu ludzie którzy potrafią pracę załatwić od ręki.

Do góry stronyOffline

Post #3 Ocena: 0

2012-07-03 18:35:31 (13 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

gienek1234

Post #4 Ocena: 0

2012-07-03 20:55:31 (13 lat temu)

gienek1234

Mężczyzna

Z nami od: 02-07-2012

dzieki zieki ale nie moge poleciec sobie byle gdzie mam dziecko i kobiete nie che aby bala sie po ulicach chodzic i zeby syn nie dorastal w patologi heroinistow dlatego wybralem chester bo wiem ze i bezpiecznie i ladnie ale tez i drogo....a z tymi kurczakami to jak bym mial dostac ta prace i dzieki niej moja kobieta otrzymala by dodatki na dziecko abysmy na poczatku sie jakos tam ogarneli z tym wszystkim to ja moge tam isc pracy sie nie boje byle na dach nad glowa bylo i wlasne(wynajete mieszkanie) bez tesciowwej.....

Do góry stronyOffline

gienek1234

Post #5 Ocena: 0

2012-07-03 20:57:38 (13 lat temu)

gienek1234

Mężczyzna

dziekuje wam wszystkim za inf narazie skupie sie na jezyku jeszcze sie pojawie hehhhe zobaczymy jak to pojdzie powodzonka dla wszystkich i niech wam sie....pozdrooo

Do góry stronyOffline

Adacymru

Post #6 Ocena: 0

2012-07-03 21:10:05 (13 lat temu)

Adacymru

Konto usunięte

Cytat:
ak bym mial dostac ta prace i dzieki niej moja kobieta otrzymala by dodatki na dziecko abysmy na poczatku sie jakos tam ogarneli z tym wszystkim

Jak juz ktos wczesniej zauwazyl, i nie byly to puste slowa, na poczatku nie ma co liczyc na dodatki, bo po pierwsze musisz przepracowac minimum czasu okreslonego przepisami zanim mozesz o cos aplikowac, do tego nalezy doliczyc czasem miesiace oczekiwania na decyzje.

Nie odradzam ci absolutnie przyjazdu, tylko im bardziej realistycznie sie do niego przygotujesz, tym stres mniejszy pozniej.
Ada

Do góry stronyOffline

Somebody80

Post #7 Ocena: 0

2012-07-03 21:47:32 (13 lat temu)

Somebody80

Mężczyzna

Z nami od: 17-06-2012

Ja również powodzenia życzę..pierwszy raz byłem w UK jeszcze przed wejściem do UE na studiach..wszystko na nielegalu a i tak zmieniałem pracę jak rękawiczki w ciągu krótkiego czasu..da się wszystko ale Ty masz rodzinę i musisz pamiętać o tym żeby zapewnić im w miarę dostatnie życie a nie mieszkanie w grzybie w przyziemiu..nie raz widziałem rodziny polskie w Irlandii w takich chatach z małymi dziećmi..
mam nadzieję że teściowa twa nie czyta tego forum!;-)

Do góry stronyOffline

darmund

Post #8 Ocena: 0

2012-07-03 22:10:10 (13 lat temu)

darmund

Mężczyzna

Z nami od: 02-01-2012

Opiszę pokrótce moją przygodę z UK i wyciągnij wnioski.
Przyjechałem (mając w kieszeni 200 funtów)dwa lata temu do Harlow (ok.20 mil na północ od Londynu), zonę (pracowała, zarabiała 1200zł jako szwaczka), syna (miał wowczas 12 lat)zostawiłem w kraju. Może niektórzy tutaj w to nie uwierzą (ja na początku sam nie wierzyłem), ale praca znalazła mnie. Kiedy aplikowałem na stanowisko podane w ogłoszeniu nie myślałem, że będzie jakikolwiek odzew. Po 7 miesiącach (w międzyczasie znalazłem pracę w Polsce) zadzwoniła konsultantka z zapytaniem czy jestem nadal zainteresowany . Miałem 3 dni na zastanowienie. Zdecydowałem się, gdyż wróciłbym wreszcie do zawodu i na maszynę na której pracowałem w Polsce 6 lat.
Pokój nie był przepiekny(55 funtów na tydzień), ale wystarczał - mieszkałem ze spokojnym łotewskim małżeństwem oraz litewską parą. Do dziś wspominam ich dobrze i utrzymuję sporadyczne kontakty. Po 3 miesiącach przyjechała żona, pracy szukała 3 tygodnie - znalazła w Londynie jako szwaczka ( to co robiła przez 12 lat w Polsce).
Po 5 miesiącach pracy jako operator CNC zmuszony byłem szukać pracy, gdyz nawał pracy się skończył i były redukcje.
W tym samym czasie musiałem zmienić miejsce zamieszkania, gdyż counsil stwierdził, że na mieszkaniu jest nas za dużo. Wynająłem pokój razem z żoną (100 funtów na tydzień) w tej samej agencji, nie płacąc depozytu (pierwszym razem tez nie płaciłem, agencja za mnie poręczyła). Pracy szukałem 3 dni, znalazłem, ale musiałem pojechać do Hull (coś ok.200 mil od Harlow). Pracowałem tam tydzień, nie bardzo się tam widziałem przy tym starym parku maszynowym. Miałem już jakieś znajomości i koleś dal mi znać, że szukają do fabryki palet 7 mil od Harlow. Przyjechałem spowrotem, złożyłem aplikację, udało się (ważny wniosek - dobrze gdy jest się mobilnym, gdyz aplikacja musiała byc złożona musowo w piątek, auto jest ważne, czyni Cie w pewnym stopniu niezależnym). Po pół roku pracy na kontrakcie przy reperacji palet wróciłem spowrotem do pierwszego zakładu jako operator CNC - po prostu coś mnie ciągnęło do maszyny i mebli . Po prawie roku pracy w tym zakładzie (przez agencję), skorzystałem z oferty pracy złożonej przez managera zakładu mojej żony poszukującego osoby do przyuczenia jako krojczy krawatów, gdyż obecny krojczy za 2 lata odchodzi na emeryturę.
Jeśli chodzi o pieniądze to startowalem od 7.8 brutto jako operator cnc (mało bo przez agencję), największa stawka w zakładzie na tym stanowisku to 9,22 . W paletach miałem 8,89 wraz z dodatkiem nocnym (pracowałem tylko na nockach), obecnie mam 9.88 brutto.
Overtimy - przez agencję taka sama stawka jak za podstawowe godziny. W paletach tylko w niedzielę, system zmian nie pozwalał inaczej , 1,5 stawki podstawowej. Obecnie - za pierwsze 4 godziny 1,5 stawki, za nastepne podwójna stawka, ale nadgodziny zdarzają się bardzo rzadko ( 3 lub 4 soboty w roku ).
Syn przyjechał po roku ( kiedy skończył podstawówkę), aklimatyzuje się.
Nie wiem czy odważyłbym się przyjeżdzać tutaj, nawet mając pracę, z całą rodziną tak od razu bez rozeznania się.
Angielski przed przyjazdem tutaj był słaby, brak używania. Obecnie się poprawia, trochę nauki w domu i używanie w pracy,

[ Ostatnio edytowany przez: darmund 05-07-2012 18:55 ]

Do góry stronyOffline

gienek1234

Post #9 Ocena: 0

2012-07-05 09:15:37 (13 lat temu)

gienek1234

Mężczyzna

z tego co zrozumialem to miales prace non stop tylko sam niemogles sie zdecydowac gdzie tak naprawde chcesz pracowac

Do góry stronyOffline

Dwunasty

Post #10 Ocena: 0

2012-07-05 09:19:51 (13 lat temu)

Dwunasty

Konto usunięte

Trzeba przyznać Dartmund że masz zdolność do wyszukiwania tanich mieszkań.;-)

Do góry stronyOffline

Strona 5 z 8 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,