MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Jak to jest naprawde??

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 8 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 6 | 7 | 8 ] - Skocz do strony

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

gienek1234

Post #1 Ocena: 0

2012-07-02 11:59:55 (13 lat temu)

gienek1234

Mężczyzna

Z nami od: 02-07-2012

witam wszystkich temat pewnie juz poruszany wiele razy na roznych forach ale zadnej konkretnej odpowiedzi... Prosze zyczliwych ludzi o pomoc w opisaniu jak naprawde wyglada sytuacja w miescie chester..

Mianowicie wybieram sie z dziewczyna i 5 miesiecznym synkiem do chester w polowie wrzesnia moja dziewczyna zna jezyk dosc dobrze ja dopiero sie ucze mam kilka konkretnych pytan..

- czy ze slaba znajomoscia jezyka( bo nieiwem ile naucze sie w 100godz lekcji)jest szansa na znalezienie pracy np.w fabrykach znajduacych sie na obrzezach chester badz w innym miejscu np zmywak itp.

- czy jezeli na poczatku nie znalazlbym pracy gdyz narazie ja bym tylko pracowal (dziecko jest zamale) moja dziewczyna ma szanse na otrzymanie dodatkow na dziecko tzw benefitow czy zeby je otrzymac ja musze pracowac??

- jak wygladac bezpieczenstwo w tym miescie chodzi mi o to czy bez obaw mozna jechac z malym dzieckiem czy jest duzo menelstwa itp..

- i ostatnie moje pytanie jak wyglada sytuacja z mieszkaniem bo wiem ze z dzieckiem jest ciezej nie wszyscy chca wynajmowac jak dlugo sie szuka mieszkanie i jakie sa mniej wiecej ceny wynajmu mieszkania na 3 osoby z kuchnia...

prosze bardzo o pomoc i opisanie jak to wyglada tylko osoby wiedzacych jak to jest naprawde ...z gory dziekuje...

Opinia moderatora: Edycja Moderatora (tylko troche tekst rozmieszczony dla poprawy czytelnosci)

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

clockwork_orang

Post #2 Ocena: 0

2012-07-02 12:23:42 (13 lat temu)

clockwork_orange

Z nami od: 28-06-2007

a czemu sam najpierw nie przyjedziesz? 2.5mc to sporo czasu na rozeznanie sie w sytuacji...
a tak:
- brak doswiadczenia, jezyka i referencji,
- wynajecie lozka jest tansze niz calego mieszkania (plus depozyt i jakis okres minimalny w jakim nie mozesz zrezygnowac z niego)
- a szukanie pracy moze zajac i miesiac, wszedzie najlepiej chodzic osobiscie, bo przy okazji sprawdzaja poziom jezyka angielskiego
- o benefity mozesz sie starac po przepracowaniu 3mc. (uwaga - praca a pobyt to dwie rozne rzeczy), ale i tu mozna poczekac nawet kilka miesiecy na decyzje
itd. itp...

Do góry stronyOffline

AliszyN

Post #3 Ocena: 0

2012-07-02 12:57:09 (13 lat temu)

AliszyN

Kobieta

Z nami od: 13-05-2008

Co do tematu, dziwie sie osobom ktora od razu chca ciagnac cala rodzine, pomimo tego ze nie maja pracy, wynajetego domu. Zycie w UK tez kosztuje, a jechac w ciemno razem z rodzina wydaje mi sie byc po prostu szalone i dotyczy to kazdego miasta. Sytuacja na rynku jaka jest kazdy z nas wie, a jadac w 3 z tego jeden bedzie szukac tylko pracy jest naprawde niekorzystne finansowo.

Opinia moderatora: Edycja Moderatora

Do góry stronyOffline

covboy12

Post #4 Ocena: 0

2012-07-02 13:06:15 (13 lat temu)

covboy12

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 30-05-2012

kolejny temat z kategori"chce wyjechac do UK i odmienic swoje zycie" Prawda jest taka ze to juz nie to co 5 lat temu-dobrze sie zastanow zanim "odmienisz swoje zycie"

Do góry stronyOffline

Post #5 Ocena: 0

2012-07-02 14:47:10 (13 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

greta

Post #6 Ocena: 0

2012-07-02 16:12:00 (13 lat temu)

greta

Kobieta

Z nami od: 26-05-2007

ja mieszkam w chester i powiem ci ze jest kiepsko z praca,moj syn ktory co prawda jeszcze sie uczy i nie mam problemu z utrzymywaniem go bezskutecznie poszukuje pracy od kilku miesiecy.
moj kumpel w tamtym roku po likwidacji jego zakladu zostal bez pracy i gdyby nie pomoc wszystkich znajomych i pozyczanie kasy to nie wiem jak by przezyl szukanie normalnej pracy na stale zajelo mu 6 m-cy,w miedzyczasie lapal sie na jakies dorywcze przez agencje ale nie bylo to na dlugo,dzwonili tylko wtedy kiedy bylo busy a tak siedzial w domu i lapal depresje schodl 20 kg.jego dziewczyna ktora pracowala w tym samym zakladzie miala troche wiecej szczescia i znalazla prace(sadzenie drzew oczywiscie poza chester) bo miala doswiadczenie chyba 5 letnie w tym kierunku.
dodam jeszcze ze ten moj kumpel byl kierowca zawodowym 5 lat przepracowal w tej samej firmie,pozniej chwytal sie innych prac jak sprzedawanie lodow z samochodu wszystkiego zeby sie utrzymac,teraz pakuje chrupki :/.
ogolnie mowiac o zmywaku zapomnij(wszystkie okupowane przez nastolatki chcace dorobic-nastolatka placa mniej niz doroslym-wiem bo moj syn i jego koledzy ze szkoly wszyscy tak pracowali)
jezeli chcesz pracowac w fabryce samochod jest nieodzowny bo fabryki wszystkie sa poza chester,
jesli chcesz benefity musisz pracowac minimum 24 godz w tygodniu,na benefity czeka sie do okolo roku od zlozenia papierow wiec kase musisz miec na przezycie.
naprawde zastanow sie grubo zanim zabierzesz dziecko i dziewczyne ze soba bo nie jest tak bajkowo jak myslisz.
co do samego chester to moge powiedziec ze jest bezpieczne nigdy nie slyszalam o zadnych rasitowskich napadach na moich znajomych(mieszkam tu juz 6 lat)aktualnie mieszkam na takiej niby gorszej dzielnicy gdzie niby mialo byc tragicznie ale jest calkiem fajnie cicho przyjemnie sasiedzi mili,a ze w pubie siedza i czasami sobie po mordzie dadza to mi nie przeszkadza do mnie nikt nic nie ma wrecz przeciwnie wszyscy mnie znaja i sa mili :).
jesli masz pieniadze odlozone sprobuj przyjechac sam a pozniej dziewczyne sciagnij nie biez calej rodziny ze soba to naprawde najlepsza rada ktora moge ci dac
a wlasnie doczytalam ze ty nawet mieszkania nie masz zalatwionego wiec to to juz naprawde poroniony pomysl ze tak sie wyraze.nikt ci mieszkania nie wynajmie tak bez dokumentow ze pracujesz,musisz miec konto w banku zalatwione a jeszcze jak masz dziecko i dziewczyne na utrzymaniu to zapomnij praktycznie nie mozliwe ze ci jakas agencja wynajmie ,moze prywatny landlord ale to tez przyszykuj sie na tygodnie poszukiwan.
ceny za dwa pokoje okolo 400/500f-zalezy gdzie-jaka dzielnica plus oplaty council tax 100f prad gaz woda telefon wyjdzie ci okolo 600f najmniej na miesiac do tego dojazdy do pracy jesli znajdziesz gdzies za chester to tez kosztuje.
pisze ci tak szczerze jak jest nie jest to zadna bajka w tym momencie zastanow sie jeszce raz tak powaznie zanim spakujesz dziewczyne i dziecko

[ Ostatnio edytowany przez: greta 02-07-2012 16:22 ]

Do góry stronyOffline

gosiaczek3006

Post #7 Ocena: 0

2012-07-02 18:25:48 (13 lat temu)

gosiaczek3006

Kobieta

Z nami od: 20-12-2010

Masz stronke z wynajmem domow itd, wpisz swoje wymagania i szukaj,nikt Ci tu nie powie za ile i po ile...bo ceny sa rozne ,zalezy czego oczekujesz i jaki masz budzet...
Nie masz zapewnionej pracy ani Ty ,ani dziewczyna wiec pojac nie moge jakim cudem chcecie tu przezyc:-o Chyba ,ze przyjezdzacie na poczatek do rodziny lub znajomych i macie duze zaplecze finnasowe na przetrwanie;-)

Co do benefitow ,chyba nie sadzisz ,ze zaraz po wyjsciu z samolotu beda na Was czekac...najpierw znajdz prace i na tym sie skup a nie na zasilkach...;-)

Wynajem domu

[ Ostatnio edytowany przez: gosiaczek3006 02-07-2012 18:28 ]

...Jesli dozyjesz 100 lat,to ja chce zyc 100 lat minus jeden dzien,zebym nigdy nie musiala zyc bez Ciebie....

Do góry stronyOffline

AliszyN

Post #8 Ocena: 0

2012-07-02 18:37:00 (13 lat temu)

AliszyN

Kobieta

Wyjdziesz z samolotu - wsiadziesz w taxi i gdzie pojedziesz do centrum miasta? I co dalej? Proponuje zaczac zalatwiac wszystko przez internet, poszukaj sobie pokoju,zalatw transport z lotniska. Nastepnie kup karte do telefonu angielskiej sieci..nastepnego dnia kierunek bank i otworzenie konta, zapytaja czy pracujesz mowisz ze masz sie jutro wstawic podpisac umowe ale potrzebujesz do tego konto bankowe. Na nastepny dzien kierunek agencje pracy, nie jedna - tyle ile starczy Ci czasu do tylu idziesz. Odbierasz kazdy telefon - a noz dzwonia z praca. udaj sie do jakis klubow Polonii, czy polskiego sklepu. Moze znajdzie sie ktos kto Ci doradzi.
Nawet mozesz chodzic pytac po car wash'ach - nielegalnie ale zawsze wleci 30 funtow

[ Ostatnio edytowany przez: AliszyN 02-07-2012 18:38 ]

Do góry stronyOffline

ChrisCov

Post #9 Ocena: 0

2012-07-02 18:52:17 (13 lat temu)

ChrisCov

Mężczyzna

Z nami od: 18-12-2008

Cytat:

2012-07-02 18:37:00, AliszyN napisał(a):
Nawet mozesz chodzic pytac po car wash'ach - nielegalnie ale zawsze wleci 30 funtow

[ Ostatnio edytowany przez: <i>AliszyN</i> 02-07-2012 18:38 ]

30 funtów dziennie to tak trochę dla desperados. Ludzie przy pracy fizycznej w Polsce zarabiają jakieś 60% tego i mają opłacone składki emerytalne. Dolicz tu znacznie wyższe ceny wynajmu mieszkania oraz transportu, trochę wyższe jedzenia, zainwestowanie kupy kasy na początek, to jest to takie "średnio" opłacalne. Co innego, gdy ktoś zarabia w Polsce powiedzmy 1200 zł na rękę lub nie ma pracy wcale.
A very unrealistic man who thinks his ass is like wine - the older the better

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

AliszyN

Post #10 Ocena: 0

2012-07-02 19:00:32 (13 lat temu)

AliszyN

Kobieta

ale ja nie mowie ze ma pracowac przez caly czas na myjni.Lepsze to niz siedzenie i czekanie. W weekendy np. agencje zwykle nie pracuja, a myjnie tak, wiec sobota, niedziela kierunek myjnia.

Do góry stronyOffline

Strona 1 z 8 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 6 | 7 | 8 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,