MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Zostać elektrykiem ???

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 3 z 5 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 ] - Skocz do strony

Str 3 z 5

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

krakn

Post #1 Ocena: 0

2012-06-21 06:31:16 (13 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

Cytat:

2012-06-20 22:16:26, agarudii napisał(a):
Cytat:

2012-06-20 20:04:40, krakn napisał(a):
Cytat:

2012-06-20 20:03:26, Dobry_Wujek napisał(a):
Cytat:

2012-06-20 15:43:29, bossix1984 napisał(a):
Hej witam !
Chciałbym zostać elektrykiem w UK ale mam na ten temat zerowe pojęcie. Orientuje się ktoś z was może gdzie i jak zacząć zdobywanie wiedzy ? College raczej odpada gdyż z reguły zajęcia są tam dzienne no i trwa to około dwóch lat żeby dostać papier a słyszałem że są kursy nawet prowadzone przez polskie firmy które trwają dużo krócej... Jakie kwalifikacje są mi potrzebne żeby zacząć pracę jako elektryk w którejś z brytyjskich firm ? Da się z utrzymać siebie pracując jako elektryk ? ;] Pozdrawiam

Po takim kursie, dobrze by było gdybyś na pomocnika elektryka się załapał. Przynajmniej nabrałbyś praktyki a później kto wie...

na czeladnika, ...
dobre, przynajmniej nauczy się ciągnąć za przeproszeniem kable :-]:-]:-]

chyba druta:-]:-]:-]:-]:-]:-]:-]

Ech kobiety....
Tylko jedno im w głowie :-P :-) :-D

Nawrocony dokładnie wyjaśnił.
Zresztą w podanym linku, jasno jest napisane że jest to zawód, a kursy są na poszerzanie uprawnień i wiedzy, a nie zdobycie zawodu.
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mailStrona WWWNumer AIM

andyopole

Post #2 Ocena: 0

2012-06-21 07:00:25 (13 lat temu)

andyopole

Mężczyzna

Z nami od: 20-09-2008

ja tam niskiego sie boje a na wysokim sie nie znam (napieciu). Jak cos majstruje przy drucikach to zawsze pod napieciem, nigdy nie wykrecam korkow, z powodu powyzszego zawsze wiem czy jest prad i w ktorym kablu.
A jak nie wiem to mam inny sposob, kawal bedzie:
W sobote maz majstruje cosik w garazu a zona w kuchni, jak to czesto bywa, potrzebna byla trzecia reka zeby potrzymac przewod, maz wola zone i mowi wez no ptrzymaj ten drucik, Ona lapie i pyta: no i co? A maz jak to co, nic? Ano nic, zona na to. Maz pod nosem: cholera widocznie faza w tym drugim...!

Do góry stronyOffline

Dinth1906

Post #3 Ocena: 0

2012-06-21 07:09:02 (13 lat temu)

Dinth1906

Konto usunięte

Bossix: nie wiem czy zdajesz sobie sprawe ale prad zabija ! A ze wszystich "rodzajow" pradu, parametry tego ktore znajdujemy w gniazdach elektrycznych w naszych domach sa akurat w samym centrum zakresu tych najbardziej smiertelnych.

Pewnie sobie tlumaczysz ze bezpieczniki wyjmiesz, wszystko poskrecac tak jak powinno byc umiesz i bedzie dzialac. Pewnie nic Ci sie nie stanie, tu masz racje, ale w ten sposob mozesz z latwoscia zabic swojego klienta! Juz widzialem raz instalacje wykonana przez domoroslego elektryka w lazience, nad sama wanna, z faza na bolcu uziemienia (slowo!).

Nauka elektryki w Polsce przynajmniej to 5 lat technikum zawodowowego, z praktykami, a i potem nalezy sie sporo doksztalcic aby zdac uprawnienia SEP.

Do góry stronyOffline

andyopole

Post #4 Ocena: 0

2012-06-21 07:15:01 (13 lat temu)

andyopole

Mężczyzna

Z nami od: 20-09-2008

w mojej pierwszej pracy mialem takiego elektryka, mial SEpowskie uprawnienie a pompy (wodociagi) podlaczal nam tak ze faze rzucal na "ziemie". Zawsze musielismy po nim sprawdzac, po badaniach lekarskich okazalo sie ze jest "niepelnosprytny", poszedl na rente a po jakims czasie wzial i sie obwiesil. Tiaaaa, zawod elektryka jak sie okazuje to ciezki kawalek chleba....

Do góry stronyOffline

zuza11

Post #5 Ocena: 0

2012-06-21 07:25:56 (13 lat temu)

zuza11

Kobieta

Z nami od: 15-03-2012

Dodam tylko,że uprawnienia SEP-owskie odnawia sie cyklicznie!

Do góry stronyOffline

Post #6 Ocena: 0

2012-06-21 07:29:00 (13 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

krakn

Post #7 Ocena: 0

2012-06-21 07:32:41 (13 lat temu)

krakn

Mężczyzna

krissotrent, ale on napisał że nie chce aż tak długo, ani kosztownie.
robota mu bokami ucieka :)

Andy
no tak samo miałem w pierwszym mieszkaniu, który wynajmowałem.
Mieszkałem w bloku.

gdy dotykałem kaloryfera dziwnie mnie mrowiło.
czyli było przebicie i prąd pełzający.
Nie groźny ale się go czuło.

Przy okazji wizyty handymena, poprosiłem żeby sprawdził, no niby u nas w domu cała instalacja była ok.

Po około 3 latach, wyprowadzała się nasza sąsiadka obok .

Poprosiła mnie bym pomógł przy wyprowadzce, i między innymi bym zmienił lampę bo się na elektryka doczekać nie mogła.

Jakie było moje zdziwienie gdy zobaczyłem kabel Zero skręcony z uziemieniem ! i wkręcony w kostkę!
Po podłączeniu normalnie, nowej lampy u nas też kaloryfer przestał "mrowić"
hahahahaha

Tak wiem wiem, powinien ktoś sprawdzić dlaczego uziemienie ma przebicie na instalacje ogrzewania... ale nie miałem czasu ani ochoty tym się zajmować.
nie mój dom

Do góry stronyOffline

Dinth1906

Post #8 Ocena: 0

2012-06-21 07:57:44 (13 lat temu)

Dinth1906

Konto usunięte

Cytat:

Tak wiem wiem, powinien ktoś sprawdzić dlaczego uziemienie ma przebicie na instalacje ogrzewania... ale nie miałem czasu ani ochoty tym się zajmować.
nie mój dom

Jak to dlaczego ? To nie jest przebicie tylko po prostu ktos pewnie oszczedzil na instalacji, po co robic uziemienie skoro sa kaloryfery :) Nigdy nie widziales takich patentow ? :)

Do góry stronyOffline

Post #9 Ocena: 0

2012-06-21 08:10:09 (13 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

krakn

Post #10 Ocena: 0

2012-06-21 08:12:14 (13 lat temu)

krakn

Mężczyzna

to był blok, nad tamizą, więc raczej cała instalacja była, tyle że pewnie w innym miejscu jakiś fachura wpiął się, albo nie wpiął uziemia jak powinien i zamiast iść do gleby to po mniejszym oporze szło w kaloryfery.

he, a nasz znajomy na Fulham, dokładnie po drugiej stronie rzeki gdzie mieszkaliśmy, wynajmuje apartament, i za każdym razem gdy robiliśmy mu robotę po tanentach, to nie mogłem zrozumieć dlaczego kaloryfer elektryczny grzeje cały czas...
Okazało się dopiero gdy elektrownia wyłączyła prąd ... (jeden z tanentów nie płacił i w końcu uciekł) nigdzie nie było prądu, a kaloryfer dalej grzał i grzeje nadal :)
Wisi na ścianie sąsiadującej z sąsiadami :)
Living około 50m Kw, ogrzewanie sponsorują sąsiada tanenci :)))

Cytat:

2012-06-21 08:10:09, picasso1974 napisał(a):
Cytat:

2012-06-21 07:57:44, Dinth1906 napisał(a):

Jak to dlaczego ? To nie jest przebicie tylko po prostu ktos pewnie oszczedzil na instalacji, po co robic uziemienie skoro sa kaloryfery :) Nigdy nie widziales takich patentow ? :)

bardzo często spotykany patent u ciapków w domach, oszczędzając korzystają z usług "elektryków" po kursie korespondencyjnym!!

a to jeszcze mi się przypomniało.
wywaliłem kiedyś instalacje elektryczną u takiego niewiernego :-]:-]
Patrzę na skrzynkę elektryczną mam do dyspozycji 100A.
A że było jak było no to wodę z ogrodu, moc ogrzewania wody na full. maszyna na full, podbór około 70-80A

nagle pyk prąd znikł.

Idę do skrzynki, wszytko OK, no to myślę pewnie prądu mu brakło, bo na doładowanie.

Ale nie, na kontrakt... szukam dalej ...
główne zabezpieczenie przed licznikiem 60A :-]:-]

Kto mu założył bezpieczniki na 100A ?? :-]:-]:-]

Do góry stronyOffline

Strona 3 z 5 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,