MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Siostry corka chce tu do szkoly.. co robic???

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 3 z 7 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 ] - Skocz do strony

Str 3 z 7

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Adacymru

Post #1 Ocena: 0

2012-06-18 19:42:26 (13 lat temu)

Adacymru

Konto usunięte

Poradzic sobie mozna, nie przyjedzie caly tabun, tylko jedna. Z drugiej strony wszystko zalezy jakie sa relacje z siostra i siostrzenica jeszcze, i jakie ma podejscie do zycia siostrzenica nawet w tym mlodym wieku.

Mezowi nie ma co sie dziwic, bo wasz dom nie bedzie juz tylko wasz, rodzina, ale mimo wszystko relacje sie zmienia.

Inna sprawa, ze co bedzie jak po roku siostrzenica nie bedzie chciala wracac? Sila jej nie wyslesz do domu, za drzwi nie wystawisz, bo zaloze sie, ze poczucie odpowiedzialnosci nie zaniknie bez sladu jak "okres gwarancji" sie skonczy.

Z legalnego punktu widzenia, to w wieku 16/17 lat ona moglaby w UK podjac prace, mieszkac osobno od rodzicow i sprawa dalszej edukacji, to tylko sprawa jej dobrej woli, i waszych kosztow.
Ada

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Post #2 Ocena: 0

2012-06-18 19:46:08 (13 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Dangerous__girl

Post #3 Ocena: 0

2012-06-18 19:55:33 (13 lat temu)

Dangerous__girl

Kobieta

Z nami od: 13-02-2011

Cytat:

2012-06-18 19:46:08, dudzia napisał(a):

wiem, ze nie bede stawiala relacji miedzy mna a mezem na ostrzu noza ale nie chcialabym tez psuc relacji w najblizszej rodzinie ...

to rodzina ciebie stawia w trudnej sytuacji, wogole proszac o taka przysluge. dla ciebie najwazniejsze powinny byc relacje miedzy toba a twoim mezem.
musze tylko dodac od siebie ze ja jako nastolatka przechodzilam podobny okres co by miala przezyc twoja siostrzenica. skonczylam gimnazjum. i chcialam sie przeniesc. chcialam zmian, tak sie zlozylo,ze moja babcia mieszkala 60km od mojego domu w wiekszym miescie. w gimnazjum bylam w pierwszej trojce najlepszych uczniow w klasie. Zaczelam liceum o profilu strazy granicznej, mialam 9 miejsce na liscie uczniow starajacych sie dostac do tej klasy, ludzie z calego pomorskiego sie tam zglaszali, bylo ponad 100 chetnych na 30 miejsc. przenioslam sie, nie bylam juz pod kontrola mamy. pierwsze pol roku bylo ok, uczylam sie, poznawalam znajomych, pozniej przyjaciol. jak juz mialam miasto, i kolegow ogarnietych to sie zaczelo. oklamywanie dziadkow, wyniki w nauce sie znacznie pogorszyly, imprezy, picie itd. skonczylo sie na tym,ze liceum nie skonczylam na miesiac przed koncem 3 klasy i wyjechalam tutaj nikogo o tym nie informujac, mysleli,ze jade na 2 tygodnie na wakacje. Tak to jest z nastolatkami, i to,ze dziewczyna jest teraz ogranieta, nie pije, ma dobre wyniki w nauce nie ma tu nic do rzeczy. widzisz co sie stalo w moim przypadku i co co pisala poluszkaa.

[ Ostatnio edytowany przez: Dangerous__girl 18-06-2012 19:56 ]

Do góry stronyOffline

Twinkle

Post #4 Ocena: 0

2012-06-18 19:56:14 (13 lat temu)

Twinkle

Kobieta

Z nami od: 18-12-2011

Cytat:

2012-06-18 19:46:08, dudzia napisał(a):
dzis rozmawialam z siostra, pzedstawilam jej nasze obawy... ze boimy sie odpowiedzialnosci... maz tez zasugerowal wyjazd wakacyjny i ja tez chce aby tak to bylo.. tylko jak szukam takich kursow to sie przerzilam... 6 tygodni bez zakwaterowania prawie 2000f ;-o;-o;-o;-o.... macie racje z tym co piszecie...

Ewamik, dziewczę skonczylo gimnajum z czerwonym paskiem, jest dobrze poukladana nastolatka, nie pije i nie pali...
wiem, ze nie bede stawiala relacji miedzy mna a mezem na ostrzu noza ale nie chcialabym tez psuc relacji w najblizszej rodzinie ...

jezeli konczy gimnazjum to okolo 16 lat...
ja tez mialam w tym wieku czerwony pasek,ale wlasnie w wieku 16 lat zaczyna sie 'doroslosc'pasek akurat nie ma nic do tego.
Nie pije i nie pali...byc moze tak mysla rodzice...a rzeczywistosc moze byc calkiem inna.
Ja osobiscie uwazam ze dziewczyna w wieku 16 lat powinna byc w domu gdzie jest ojsciec i matka.
Ja pamietam ten wiek,pierwsze milsoci,pokusy i inne mlodziencze wymysly.
16 lat to jeszcze dziecko,powinna skonczyc liceum/technikum,mature i wtedy ewentualnie zdecydowac sie na wyjazd za granice lub byc moze zapragnie studiowac w kraju.
A jezyk...w Polsce tez mozna,moja kolezanka zawsze kochala angielski,chodzila do szkoly jezykowej,doksztalcala sie w domu i wyjezdzajac do UK miala angielski w paluszku,bo to bylo jej pasja.
A rodzina rowniez powinna uszanowac ze boisz sie odpowiedzialnosci za nei swoje dziecko,ze moze chcesz miec swoja prywatnosc itd..
My kiedys pomoglismy bratu meza,mial 19 lat,ale jednak byl pelnoletni,postawilismy warunki jasno,tesciowa rowniez dala mu wyklad przed wyjazdem i chlopak szybko poszedl do pracy,potem znalezlismy mu pokoj i wszytsko pieknie sie skonczylo.
Ale 16 lat to stanowczo za malo.ale to tylko moje zdanie
lake...

Do góry stronyOffline

ewamik

Post #5 Ocena: 0

2012-06-18 19:59:48 (13 lat temu)

ewamik

Kobieta

Z nami od: 30-10-2007

Mam !!! Znalazłam !!! Iście salomonowe wyjście...
Wilk syty i owca cała.....zjeśc ciaseczko-miec ciasteczko !

Szansa na j.angielski

Do góry stronyOffline

karjo1

Post #6 Ocena: 0

2012-06-18 20:03:19 (13 lat temu)

karjo1

Mężczyzna

Z nami od: 01-06-2008

Nawet jesli dzieciak jest super hiper, spokojny, odwpoiedzialny itp., to sie nie przeskoczy realiow edukacji w UK.
Teraz mloda powinna byc po dosc istotnych egzaminach GCSE, bedacych podstawa do kolejnej szkoly. Bez tych egzaminow beda mloda zbywac, wysylac na kurs jezykowy, a Wy bedzie sporo na glowie, jesli chodzi o zalatwianie formalnosci i wprowadzanie mlodej w tutejsze zycie, zapewnienie jej jakiegos kursu jezykowego i zycia towarzyskiego.

Do góry stronyOffline

Twinkle

Post #7 Ocena: 0

2012-06-18 20:51:27 (13 lat temu)

Twinkle

Kobieta

Z nami od: 18-12-2011

Cytat:

2012-06-18 19:59:48, ewamik napisał(a):
Mam !!! Znalazłam !!! Iście salomonowe wyjście...
Wilk syty i owca cała.....zjeśc ciaseczko-miec ciasteczko !

Szansa na j.angielski

a no wlasnie przypomnialo mi sie,kiedys jak chodzilam na esol to byla tam dziewczyna ktora z czech,mieszkala u ang.rodziny i byla opiekunka do dzieci,za kurs chyba placili rodzice dzieci
lake...

Do góry stronyOffline

Post #8 Ocena: 0

2012-06-18 21:06:24 (13 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

littleflower

Post #9 Ocena: 0

2012-06-18 21:56:35 (13 lat temu)

littleflower

Kobieta

Z nami od: 15-07-2008

z Autopsji - moja chrzesnica - 17 lat jak tu przyjechala, dobra uczennica, nie pije , nie pali, w domu pomaga - do szkoly zapisalam bez problemu ( naprzod na full time esol polaczony z innymi przedmiotami ) - btw zadne benefity sie na nia mi nie naleza a nawet bylo tak ze gdyby ona cos zarobila to musialabym podac jej dochody do moich ale ona nie byla doliczana jako czlonek mojej rodziny np przy house benefit , taki paradox,
Po okolo kilku miesiacach znalazla chlopaka i dorosla mi zgrywac zaczela, po tym jak przez 3 dni na noc nie wrocila - powiedzialam jej ze ma wracac do PL bo ja i bez tego mam dosyc klopotow i mam tez mlodsze corki, nie chce by mialy taki przyklad, mloda wziela sie spakowala i wyprowadzila do chlopaka, dziewczyna nie do poznania - mimo ze niezbyt szczesliwa z chlopakiem to ani do mnie ani do Polski do matki wrocic nie chce, do mnie bo za krotko trzymam - nie rozumie ze my juz przezylismy to i chcemy je uchronic - nastolatki czesto mysla ze sa dorosli juz ale zachowuje sie bardzo dziecinnie.

Po prostu to ryzyko jest, ale czasem moze warto podjac to ryzuko, Lepiej znasz te dziewczyne niz ktokolwiek z nas z forum, od strony prawnej nie ma zadnych problemow, po prostu czy to w szkole czy u lekarza podajesz siebie za opiekuna, nie musisz miec zadnych zaswiadczenien z PL czy od notariusza.
"Take a chance because you never know how absolutely perfect something could turn out to be."

Do góry stronyOffline

Numer SkypeNumer MSN MessengerNumer gadu-gadu

Post #10 Ocena: 0

2012-06-18 22:56:33 (13 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Strona 3 z 7 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,