MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Polonia a poziom angielskiego

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 6 z 13 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 5 | 6 | 7 ... 11 | 12 | 13 ] - Skocz do strony

Str 6 z 13

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Dinth1906

Post #1 Ocena: 0

2012-06-14 21:52:46 (13 lat temu)

Dinth1906

Konto usunięte

A ja zadam takie poboczne pytanie - czy ktos z Was moze powiedziec o sobie ze nauczyl sie angielskiego w szkole, liceum, studiach (z wyjatkiem tych zwiazanych z jezykiem angielskim) na takim poziomie aby tutaj przezyc?
Nie chodzi mi o jakis poziom CAE albo wyzej, tylko zeby sie wszedzie dogadac i rozumiec automatycznie wszystko co rozmowca mowi ?

Sam sie uczylem angielskiego prywatnie od przedszkola, pozniej cala podstawowka (z native speakerem), gimnazjum, technikum, akurat z tego przedmiotu mialem zawsze 4 i 5, ogladalem filmy po angielsku, itp... a po przyjezdzie tutaj jak glowa w mur - nikogo nie rozumiem, nikt mnie nie rozumie :) OK moze nie az tak zle zeby nie moc sobie znalezc pracy, ale do dzisiaj moja wymowa jest do du...szy (mimo ze robie specjalistyczne kursy z wymowy) i czesto gdy spotkam (lub nie daj boze musze rozmawiac przez telefon) jakiegos Pakistanca czy innego Boliwijczyka to ni w zab nie rozumiem _niczego_ co po angielsku mowi (wiem ze akcent maja koszmarny, ale angole ich dobrze rozumieja), bardziej sie domyslajac i robiac dobra mine.

Gdy sobie przypomne ze chyba pierwszym slowem na ktorym uczylismy sie w szkole angielskiej wymowy bylo "tomato" i jak nas uczono pieknie mowic "tomejto", dajac po uszach za mowienie tak jak sie czyta to mi sie noz w kieszeni otwiera :)

[ Ostatnio edytowany przez: Dinth1906 14-06-2012 21:55 ]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

OKidoki444

Post #2 Ocena: 0

2012-06-14 22:01:02 (13 lat temu)

OKidoki444

Kobieta

Konto zablokowane

Z nami od: 10-06-2012

szkola dala mi solidne podstawy ,ktore sie sprawdzaly na wyjazdach na wakacje i poszly sie szyko pier...c wraz z pierwszym spotkaniem rodowitego angola...bylo to 8 lat temu ale nigdy tego nie zapomne-jeden wieli belkot uslyszalam i myslalam ze zemdleje a taki kozak bylam ze sie dogadam no nie-heheh

[ Ostatnio edytowany przez: OKidoki444 14-06-2012 22:02 ]

[url=][img][/img][/url]

Do góry stronyOffline

clockwork_orang

Post #3 Ocena: 0

2012-06-14 22:12:10 (13 lat temu)

clockwork_orange

Z nami od: 28-06-2007

Cytat:

2012-06-14 21:43:08, ola_zet napisał(a):
Pracuję nad reportażem dla Dziennika Polskiego...

acha... dzieki za odpowiedz 8-)

Do góry stronyOffline

Capricorn

Post #4 Ocena: 0

2012-06-14 22:41:08 (13 lat temu)

Capricorn

Kobieta

Z nami od: 05-02-2012

Cytat:

2012-06-14 21:52:46, Dinth1906 napisał(a):
A ja zadam takie poboczne pytanie - czy ktos z Was moze powiedziec o sobie ze nauczyl sie angielskiego w szkole, liceum, studiach (z wyjatkiem tych zwiazanych z jezykiem angielskim) na takim poziomie aby tutaj przezyc?
Nie chodzi mi o jakis poziom CAE albo wyzej, tylko zeby sie wszedzie dogadac i rozumiec automatycznie wszystko co rozmowca mowi ?

Sam sie uczylem angielskiego prywatnie od przedszkola, pozniej cala podstawowka (z native speakerem), gimnazjum, technikum, akurat z tego przedmiotu mialem zawsze 4 i 5, ogladalem filmy po angielsku, itp... a po przyjezdzie tutaj jak glowa w mur - nikogo nie rozumiem, nikt mnie nie rozumie :) OK moze nie az tak zle zeby nie moc sobie znalezc pracy, ale do dzisiaj moja wymowa jest do du...szy (mimo ze robie specjalistyczne kursy z wymowy) i czesto gdy spotkam (lub nie daj boze musze rozmawiac przez telefon) jakiegos Pakistanca czy innego Boliwijczyka to ni w zab nie rozumiem _niczego_ co po angielsku mowi (wiem ze akcent maja koszmarny, ale angole ich dobrze rozumieja), bardziej sie domyslajac i robiac dobra mine.

Gdy sobie przypomne ze chyba pierwszym slowem na ktorym uczylismy sie w szkole angielskiej wymowy bylo "tomato" i jak nas uczono pieknie mowic "tomejto", dajac po uszach za mowienie tak jak sie czyta to mi sie noz w kieszeni otwiera :)

[ Ostatnio edytowany przez: <i>Dinth1906</i> 14-06-2012 21:55 ]

'tomejto' wymawia się w amerykańskiej odmianie angielskiego. W Anglii jest to oczywiście 'tomato'. I to, jak się uczymy, zależy od nauczycieli - jedni uczą amerykańskiej wymowy, inni angielskiej.
Ja się uczyłam angielskiego przez kilka lat i fakt - też pierwszego dnia myślałam, że chyba kraje i języki pomyliłam. Ale to kwestia osłuchania się. Szybko się zaklimatyzowałam i z angielskich problemów nie mam.

Żeby dobrze nauczyć się angielskiego, należy tego chcieć przede wszystkim. Wielu Polaków popełnia błąd, zamykając się w polskim środowisku, montując anteny Polsatu, robiąc zakupy w polskim sklepie i spędzając czas w domu. Trzeba wyjść do ludzi, w końcu chyba tu mieszkamy, prawda? Najlepiej mieć taką pracę, w której nie ma Polaków albo jest ich niewielu. Jak przyjęto mnie do tej pracy, w której jestem, 4 lata temu, to byłam pierwszą nie anglojęzyczną osobą, tzn dla której angielski nie był pierwszym językiem. I bardzo dobrze, bo dzięki temu jeszcze lepiej język poznałam, język oficjalny, z oficjalnych pism, maili, telefonów. Mam wielu znajomych i przyjaciół Anglików, polskiej telewizji nie posiadam, czytam pisma angielskie, polskie też kupuję, bo lubię.
I o to chodzi, by być otwartym, nie być takim dusigroszem, który tylko dla pieniędzy tu jest. Skoro się decydujemy na mieszkanie w obcym kraju, to wypada znać język w stopniu co najmniej komunikatywnym.

Zgadzam się, że do języków trzeba mieć talent, ale przy odrobinie chęci, każdy może się nauczyć angielskiego na poziomie komunikatywnym. Tylko trzeba w to włożyć trochę wysiłku, a nie wysługiwać się w urzędach, w sklepie, czy na poczcie znajomymi.

Do góry stronyOffline

macadi

Post #5 Ocena: 0

2012-06-14 22:47:08 (13 lat temu)

macadi

Kobieta

Z nami od: 02-12-2010

Cytat:

2012-06-14 21:43:59, karjo1 napisał(a):
Macadi, nie mieszaj czysto scholastycznej nauki jezykow obcych z obywaniem sie z jezykiem na codzien, byciem otoczonym nim.
Wtedy te 'ciezkie' ucho, 'niewyuczalnosc' przestaja miec znaczenie.
Bardziej istotna jest chec do poslugiwania sie obcym jezykiem, a z czasem przestaje on byc taki 'obcy'.

A czym to się niby różni? "Ciężkie ucho" nie ma znaczenia w wieku 2-3 lat. Gdyby nauka języka obcego przychodziła automatycznie w każdym wieku to wszyscy emigranci by tu śmigali po angielsku. Moja siostra po 4 latach pobytu w UK i wielu kursach nie doszła do poziomu swobodnej komunikacji i wcale nie dlatego, że nie chciała.
Z kolei moje kuzynki po kilku latach nauki tylko w polskiej szkole i na studiach są w stanie prowadzic konwersację po angielsku na każdy niemal temat.

[ Ostatnio edytowany przez: macadi 14-06-2012 22:49 ]

Do góry stronyOffline

nemesis83

Post #6 Ocena: 0

2012-06-14 22:47:53 (13 lat temu)

nemesis83

Kobieta

Z nami od: 21-01-2011

Ja mieszkam w Uk od roku,tak się złożyło, że w Polsce nie uczyłam się angielskiego nigdy, bo co szkoła to inny język był. Przyjeżdżając tutaj znałam tylko angielski "ze słyszenia". I nie powiem było ciężko się przełamać. Ale poszłam na kurs. Niby to tylko zajęcia raz w tygodniu ale dużo mi dają. Słownik jest ciągle w użyciu. Coś próbuje zrobić. Ale poznałam tutaj osobę, która mieszka tu już 4 lata i jej angielski nawet nie jest na żenującym poziomie. Pojechała do szpitala i nic nie załatwiła bo tłumacza nie było. Więc jej mówię, że o tłumacza to się chyba prosi z wyprzedzeniem. Przecież polskie nazwisko nie świadczy o tym, że jego pomoc będzie niezbędna. Ale ona wychodzi chyba z innego założenia. Z każdym problemem szła do znajomych. Ale w szkole Naszch dzieci od niedawna pracuje Polka, taka pomoc przy załatwianiu różnych spraw itp. Więc teraz już nie znajomi jej pomagają a ta Pani przy byle jakim problemie. Więc po co ma się uczyć języka jak zawsze znajdzie się ktoś kto jej pomoże. Dla mnie to jest dramat.

Do góry stronyOffline

OKidoki444

Post #7 Ocena: 0

2012-06-14 22:55:37 (13 lat temu)

OKidoki444

Kobieta

Konto zablokowane

Z nami od: 10-06-2012

Cytat:

2012-06-14 22:47:53, nemesis83 napisał(a):
Ja mieszkam w Uk od roku,tak się złożyło, że w Polsce nie uczyłam się angielskiego nigdy, bo co szkoła to inny język był. Przyjeżdżając tutaj znałam tylko angielski "ze słyszenia". I nie powiem było ciężko się przełamać. Ale poszłam na kurs. Niby to tylko zajęcia raz w tygodniu ale dużo mi dają. Słownik jest ciągle w użyciu. Coś próbuje zrobić. Ale poznałam tutaj osobę, która mieszka tu już 4 lata i jej angielski nawet nie jest na żenującym poziomie. Pojechała do szpitala i nic nie załatwiła bo tłumacza nie było. Więc jej mówię, że o tłumacza to się chyba prosi z wyprzedzeniem. Przecież polskie nazwisko nie świadczy o tym, że jego pomoc będzie niezbędna. Ale ona wychodzi chyba z innego założenia. Z każdym problemem szła do znajomych. Ale w szkole Naszch dzieci od niedawna pracuje Polka, taka pomoc przy załatwianiu różnych spraw itp. Więc teraz już nie znajomi jej pomagają a ta Pani przy byle jakim problemie. Więc po co ma się uczyć języka jak zawsze znajdzie się ktoś kto jej pomoże. Dla mnie to jest dramat.
ja mam czesto taka sytuacje i nie zawsze potrafie odmowic tlumaczenia choc wkurza mnie to niesamowice,ze ktos sobie nawet trudu nie zada zeby sie chociaz postarac dogadac,ludzie sie robili juz do tego stopnia bezczelni w szpitalu(pacjeci z polski) ze wolali mnie zeby im menu wypelnic:-Yczujesz baze,tupnelam noga w koncu i zaslonilam sie prawem bo w koncu to nie jest legalne ze ja tlumacze a nie tlumacz i teraz tylko pomagam swoim tzn jak ktos z innych fizjo ma polaka bez jezyka a inni niech sobie radza ehhh
[url=][img][/img][/url]

Do góry stronyOffline

Anthrax

Post #8 Ocena: 0

2012-06-14 23:19:05 (13 lat temu)

Anthrax

Z nami od: 31-01-2009

Cytat:

2012-06-14 17:12:48, ola_zet napisał(a):
Witam,

Zbieram materiał na powyższy temat. Artykuł ma na celu ukazanie poziomu języka angielskiego wśród zamieszkującej UK Polonii. W szczególności interesują mnie historie osób, które bez znajomości języka mieszkają w Londynie od dłuższego czasu. Mile widziane będą również wszelkie obserwacje dotyczące tego tematu. Bardzo proszę o wypowiedzenie się na forum oraz w szczególności o kontakt na priv.

Z góry dziękuję za pomoc,
Ola

gdybym byl na twoim miejscu to stanal bym pod ktoryms z polskich sklepow na ealingu, acton albo w innym Slough, i przeprowadzal prawdziwe interview, albo lepiej nawiaz kontakt z jakims tlumaczem albo 'pomocnikiem' od 'zatatwiania spraw' - u nich ludzi jakich szukasz pelno 8-)
-----------.Bee alive!!..: w w w. s a v e o u r b e e s. o r g. u k --------------------- Support Bacteria - It's The Only Culture Some People Have

Do góry stronyOffline

kolezanka_szkla

Post #9 Ocena: 0

2012-06-14 23:39:02 (13 lat temu)

kolezanka_szkla

Kobieta

Z nami od: 17-12-2010

Nie mialam nigdy zadnych dodatkowych lekcji jezyka angielskiego. Szkola i moje samozaparcie doprowadzily mnie do tego, ze jako tako gadam. W szkole uczono mnie amerykanskiej wymowy (diabli wiedza dlaczego).
Ja tak tylko dla przypomnienia wspomne, ze mieszkam w Liverpoolu. Jesli ktokowliek mial klopoty z dostosowaniem sie do mowy angielskiej - moze pomyslec o mnie. Scouse to jest najpodlejsza odmiana angielskiego. Nie porownujcie go do cockney, ktory BYWA uzywany. Scouse JEST uzywany na kazdym kroku.
A liverpoolskie charczenie i warczenie doprowadzalo mnie na poczatku do nerwicy.

[ Ostatnio edytowany przez: kolezanka_szkla 14-06-2012 23:54 ]

"Chuda krowa, to jeszcze nie sarenka"

Do góry stronyOffline

autor65

Post #10 Ocena: 0

2012-06-14 23:49:42 (13 lat temu)

autor65

Mężczyzna

Z nami od: 02-08-2010

ja nigdy nie uczylem sie w szkole angielskiego
w domu tez
tutaj tez nie
i wiecie co...?
nic.
dalej nie umie:-?
człowiek się zmienia za ...granicą

Do góry stronyOffline

Strona WWW

Strona 6 z 13 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 5 | 6 | 7 ... 11 | 12 | 13 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,