MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Wakacje w Londynie - sprzeczne informacje o Travelcards - POMOCY!

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

u99artur

Post #1 Ocena: 0

2012-05-08 20:17:11 (13 lat temu)

u99artur

Mężczyzna

Z nami od: 08-05-2012

Witajcie,

W czerwcu jadę z żoną i dziećmi do Londynu na tydzień. ZAplanujemy, że kupimy 7 days Travelcards dla nas, a dzieciaki niby podróżują za darmo autobusami, metrem i DLRką w asyście dorosłych posaidających ważne bilety. Jest też taka oferta 2for1 prowadzona przez National Railways, ale ważna tylko wtedy gdy kupisz np. travelki u nich w kasie a nie w kasie metra... no i dzisiaj napisała mi babka od nich, że jak kupię u nic travelki to wtedy dzieci nie będą mogły podróżować z nami free bo to dotyczy tylko tych travelek, które kupisz w kasa metra... zatem obie oferty niby sie wykluczają, choć wszędzie jest napisane, że

children aged five to 10 can travel free at any time on buses, Tube, DLR, tramsLondon Overground as long as they travel with an adult who has a valid ticket

i nie ma nic o tym gdzie ten ticket ma być kupiony...no i zgłupiałem :( ktoś wie coś na ten temat? Może ktoś sięego dowiedzieć?

Dodatkowo podobno od 20 maja żeby kupić 7 days TRavelcard trzeba mieć zdjęcie... a znów na stronie "trasnport for London" nie piszą tego, ale w zakładce z cenami jest napisane, że żeby kupić w kasie 7 dniową travelkę trzeba mieć najpierw Oyster!!!! CZY TO PRAWDA? Bo jednocześnie sprzedają online 7 dniowe bez zdjęcia i bez żądnego kupowania Oystera...

Ludzie pomóżcie bo mi się to wszystko już pieprzy a muszę wiedzieć wcześniej c robićna miejscu i na co być przygotowanym cenowo i w ogóle...

Z góry dziękuję "tubylcom" za POTWIERDZONE informacje...

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Richmond

Post #2 Ocena: 0

2012-05-08 20:22:10 (13 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Na potrzeby tej promocji 2 za 1 kolejowej, musisz miec papierowe bilety - travel cards.

Jak kupisz na stacji kolejowej 7 dniowa travel card (np w automacie), to nie potrzebujesz karty Oyster do tego.

"Please note that if you buy a 7 Day Travelcard from a TfL outlet upon arrival in London it will be issued to you on an Oyster Card."
Czyli tylko jak kupisz w kiosku lub na stracji metra.

Wiem, brzmi to zawile, ale metro i kolej to jednak dwie osobne instytucje, mimo ze sprzedaja travelcards, ktore wazne sa w tych samych srodkach transportu.

Poza tym reszta sie zgadza, to co wyczytales. Jak chcesz, zeby dzieci jezdzily za darmo z Toba i sa ponizej 10 roku zycia, to musisz miec Oyster.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

u99artur

Post #3 Ocena: 0

2012-05-08 20:24:06 (13 lat temu)

u99artur

Mężczyzna

dobra, a co z kupowaniem w ogóle TRavelcards na 7 dni w tzw. dowolnym punkcie? Muszę mieć jakiś oyster?

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #4 Ocena: 0

2012-05-08 20:30:41 (13 lat temu)

Richmond

Kobieta

Jak pojdziesz do kiosku, ktory sprzedaje bilety, to sprzedadza Ci bilet na Oyster. Jak pojdziesz na stacje kolejowa i jest to np. stacja zarzadzana przez TFL, to bedziesz mial opcje Oyster albo papierek. Jak pojdziesz na stacje kolejowa, gdzie nie ma metra, to moze byc tylko papierek.

Brzmi to wszystko paradoksalnie, ale do niedawna niektore stacje kolejowe nie dawaly mozliwosci doladowania kart Oyster czy kupna biletow na nich. Nie wiem czy juz w calym Londynie dodali te mozliwosc.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

u99artur

Post #5 Ocena: 0

2012-05-08 21:03:49 (13 lat temu)

u99artur

Mężczyzna

powiedzmy, ze wszystko jasne tylko mi sięnie zgadza to że piszesz, że "Jak chcesz, zeby dzieci jezdzily za darmo z Toba i sa ponizej 10 roku zycia, to musisz miec Oyster. "

a tu na stronie TFL jak byk:
Your child doesn't need an Oyster photocard

* To travel free on buses and trams
* To buy child-rate cash singles, returns and Day Travelcards
* If travelling with an adult who has a valid ticket, Freedom Pass or Veterans photocard or who is using pay as you go (up to four children per adult)

Czyli wynika, że nie muszą mieć Oystera! CHolera widzę, że te angole mają wszystko tak popieprzone, ze nawet "tambylcy" się nie do końca orientują :)) gorzej niż w Polsce

Do góry stronyOffline

Post #6 Ocena: 0

2012-05-08 21:50:08 (13 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #7 Ocena: 0

2012-05-08 21:56:37 (13 lat temu)

Richmond

Kobieta

Cytat:

2012-05-08 21:03:49, u99artur napisał(a):
powiedzmy, ze wszystko jasne tylko mi sięnie zgadza to że piszesz, że "Jak chcesz, zeby dzieci jezdzily za darmo z Toba i sa ponizej 10 roku zycia, to musisz miec Oyster. "

a tu na stronie TFL jak byk:
Your child doesn't need an Oyster photocard

* To travel free on buses and trams
* To buy child-rate cash singles, returns and Day Travelcards
* If travelling with an adult who has a valid ticket, Freedom Pass or Veterans photocard or who is using pay as you go (up to four children per adult)

Czyli wynika, że nie muszą mieć Oystera! CHolera widzę, że te angole mają wszystko tak popieprzone, ze nawet "tambylcy" się nie do końca orientują :)) gorzej niż w Polsce

Ty - opiekun musi miec Oyster. Nie pisalam nic w liczbie mnogiej, ze dzieci musza miec.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

u99artur

Post #8 Ocena: 0

2012-05-08 22:02:46 (13 lat temu)

u99artur

Mężczyzna

ja? po co oyster? a nie mogę miec np. 1 day travelcard na papierku, albo 7 days paper travelcard? Toż to jest VALID TICKET! YES OR NOT? SAma widzisz... masakra jakas

Do góry stronyOffline

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,