|
---|---|
wera29 | Post #1 Ocena: 0 2012-05-05 06:21:39 (13 lat temu) |
Z nami od: 05-05-2012 Skąd: l |
witam
mam na oku nocleg /mieszkanie-apartament dla 6 osób / w dzielnicy deptford /blackheath rd/ za 25Ł/os/dobę czy to dobra lokalizacja? która strefa? czy to dobra cena? jaki bilet musielibyśmy kupić, żeby pozwiedzać w układzie od piątku 9.30 do niedzieli 16.30? dziękuję życzliwym za odp. pozdr. joanna |
krakn | Post #2 Ocena: 0 2012-05-05 06:30:13 (13 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
Cena jak cena, nigdy nie byłem w budynku gdzie masz tą ofertę.
Więc nie wiem czy to dobra cena. Okolica to murzynownia, ale stamtąd faktycznie masz bardzo dobre połączenie do centrum miasta. Juz nie pamiętam jak jest podział na strefy komunikacyjne, Tam chyba jest już 2 lub 3 strefa, raczej 2, więc będziesz potrzebować na strefy 1 i 2 Ale wszytko na temat poruszania się po mieście i UK, masz w tym wątku: Transport publiczny w UK Edit, Znalazłem dla ciebie informacje , to jest na granicy 2-3 strefy, w zależnosci na którą stacje będziecie mieli bliżej. Strefy komunikacyjne w Londynie Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
wera29 | Post #3 Ocena: 0 2012-05-05 07:11:19 (13 lat temu) |
czy obskoczę większość atrakcji w centrum na travelcard zona 1-2?
najbliższa stacja deptford bridge - czy pociąg łapie się też na travelcard? |
wera29 | Post #4 Ocena: 0 2012-05-05 07:18:43 (13 lat temu) |
a może lepiej kupić te karty oyster? jeśli przejede przez bramki metra w strefie 1-2 i pojadę do strefy 6 - czy coś mi grozi? nie mogę rozgryźć jak system weryfikuje moje podróżowanie
z kartą oyster już wiem - przykładam kartę pod czytnik na koniec podróży - ale przy travelcard? |
krakn | Post #5 Ocena: 0 2012-05-05 07:25:39 (13 lat temu) |
tak, wg mapki deptford bridge jest na 2 strefach, łapie się jeszcze na 2 i na 3
czyli jak kupisz 1-2 to będzie OK I tak, tu pociągi i metro jeździ bardzo sprawnie tak że przemieszczanie metrem jest błyskawiczne, z tego co pamiętam przejazd od was do np muzeum techniki powinno zająć nie więcej jak godzinę. Może i szybciej. na stronie TFL masz planer, wpisujesz skąd i dokąd i masz podane wszystkie przesiadki oraz szacowany średni czas przejazdu. ja ostatnio metrem jeździłem 6 lat temu ![]() Ale bardzo dużo, tak z 7 lat temu zanim osiadłem tutaj to przyjechałem na wycieczke, i przez 3 tygodnie dzień dzień jeździłem po Londynie zwiedzając go ![]() Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
|
|
wera29 | Post #6 Ocena: 0 2012-05-05 07:30:01 (13 lat temu) |
skąd wziąć mapkę z zaznaczonymi jednocześnie stacjami przesiadkowymi i atrakcjami turystycznymi?
martwi mnie jeszcze gdzie zostawić bagaż po check-out - i jak naliczana jest opłata - od sztuki czy od schowka z pojemnością na kilka sztuk małych walizek no i jak najtaniej dotrzec z luton i do luton |
krakn | Post #7 Ocena: 0 2012-05-05 07:56:02 (13 lat temu) |
kup sobie Ouster card,
Bo chyba teraz jest już płatna, dawniej rozdawali za free, ale ludzie mieli po kilka szt :> no jak pojedziesz do strefy 6, to albo nie wyjdziesz przez bramki i trzeba będzie dopłacić, a jak cię kanary zgarną na stacji gdzie nie ma bramek to 25, albo 50 funtów Aha, tyle ze sprawdź sobie czy na pociągach działa Oster, a jeżeli tak to do jakiej strefy. Kilka lat temu były ograniczenia i się do mnie doczepili jak pojechałem pociągiem za lotnisko Heatrow, Ale zobaczyli ze niemota i skończyło się na dopłacie przy wyjściu. System weryfikacji działa bardzo sprawnie, tak samo czy to travell cart czy oyster to bez znaczenia bilet papierowy ma pasek magnetyczny i po prostu system wie gdzie wsiadałaś i przez jakie strefy musiałaś przejechać żeby dostać się np po drugiej stronie miasta. Mapki są na stacjach metra, prawie wszędzie poza tym masz na tablicach, w metrze tez wymalowane ... nie ma z tym problemu. Jedna uwaga. Jeżeli uczyłaś się na geografi czytać mapę po wojskowemu, czyli że zawsze północ jest na górze, to tu musisz się przestawić, mapki na przystankach autobusowych są zoriętowane w kierunku jazdy. Cisus, co ja się nachodziłem w drugą stronę niż powinienem isć! ![]() Bo nic mi się nie zgadzało i raz pasowało raz nie, dopiero po kilku godzinnym spacerze i błądzeniu załapałem ze tłuki obracają mape. hahaha A potem chodzi ci o samolot? Masz wszytko napisane na stronach lini lotniczych Z luton do London? najtaniej to taxi ![]() żartuje, chyba że większa grupa to sie zgadza, za około 30-40 funtów powinien was minicab zawieźć na miejsce. pociąg niestety jest drogi ale szybki, i szybko mogli byscie sie dostać do celu, przesiadajac się na Pancracy / king cross Ale kiedyś bilet to 14 funtów, nie wiem ile teraz, Poza tym są autobusy, koszt około 5-8 funtów, i jedzie na Victorię, tyle że ta wycieczka może trwać nawet i 3 godziny lub więcej bo ostatnie kilka kilometrów potrafi pochłonąć nawet 1-2 godziny. Poznasz co to jest traffic, i w polsce już nigdy nie powiesz że jest korek ![]() A przecież potem z Viktorii jeszcze spory kawałek jest, ale zakadam że w tym momenmcie kupili byście sobie travel, czy oyster cart Poznasz co to znaczy traffic ![]() ![]() ![]() Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
wera29 | Post #8 Ocena: 0 2012-05-05 07:59:42 (13 lat temu) |
dzięki za info
![]() kupię chyba oyster - wyjdzie chyba taniej niż travel - tylko czy dam radę bez znajomości ang........ znalazłąm mapkę o którą mi chodzi :http://www.tfl.gov.uk/assets/downloads/central_bus_map.pdf obrazkowo widzę w którą stronę warto zmierzać |
wera29 | Post #9 Ocena: 0 2012-05-05 08:29:12 (13 lat temu) |
czy mając wylot w niedzielę o 20.00 muszę też brać pod uwagę traffic? - wydaje mi się, że to powinien byc względnie spokojny moment na przejazd autobusem w rozsądnym czasie
|
Post #10 Ocena: 0 2012-05-05 08:42:16 (13 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|