MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

***wynajem z ogloszenia - na co zwrocic uwage?

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

fantastic1

Post #1 Ocena: 0

2012-05-03 18:37:02 (13 lat temu)

fantastic1

Z nami od: 01-01-1970

***wynajem z ogloszenia - na co zwrocic uwage?

Pisze do was o porady dotyczace wynajmu, np jesli chcesz wynajac pokoj od kogos brytola czy Polaka z ogloszenia na sklepie czy z internetu, powidzcie na co zrwocic uwage

- jak sie to ma do umowy, jesli osoba nie chce np dac umowy pisemnej?
- jezeli np osoba mi da recznie napisana umowe to co zrobic bo w banku nie zakaceptuja tego a rachunki domu sa zawsze na wlasciciela?
- jak jest z depozytem zeby potem ta osoba oddala depozyt?
- jak z podatkami itp

prosze o powazne porady, bo nie chce sie w pakowac w klopoty a kombinatorow mnostwo

dzieki

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

darek74

Post #2 Ocena: 0

2012-05-03 19:03:58 (13 lat temu)

darek74

Mężczyzna

Z nami od: 20-03-2012

Ja wynajmowalem kiedys pokoje tylko u polakow , nigdy nie mialem zadnej umowy, tylko ustna, depozyt zawsze zwracali bez problemu ale to moze dlatego , ze wygladam bardzo postawnie i moze sie obawiali;). A po co ci umowa najmu w banku??? zeby zalozyc konto podajesz tylko adres bez zadnej umowy.Co do rachunkow to zazwyczaj sa na wlasciciela.
Ja mialem problem zeby wynajac bo jak mnie widzieli to zazynali sie jakac;) a taki mily ze mnie gosciu;)

[ Ostatnio edytowany przez: darek74 03-05-2012 19:04 ]

Do góry stronyOffline

AGALON

Post #3 Ocena: 0

2012-05-03 19:53:01 (13 lat temu)

AGALON

Konto usunięte

Wszystko zalezy od tego czy umowe w formie pisemnej chcesz czy nie. Jesli chcesz,a wlasciciel sie nie zgadza, w takim wypadku - dziekuje, do widzenia.

Umowa moze byc recznie napisana, jednakze ma sie nijak do banku.
Jesli chodzi o rachunki, zawsze mozesz kupic tzw cash receipts lub wydrukowac szablon z internetu. Placac za prad czy gaz, popros wlasciciela aby wypisal z data, kwota (slownie tez) i za co + podpis oczywiscie.

Jesli chodzi o depozyt, powinno byc to ujete w umowie.

POdatki? Hmm zastanawiam sie co masz na mysli ?

Na co zwrocic uwage - nie wiem jak to jest w przypadku pokoju - nigdy nie podnajmowalam. Zajmuje sie tylko wynajmem flatow, a tu roznica jest.
Przede wszystkim zapytalabym o sasiedztwo, mozliwosc korzystania z kuchni, lazienki, ogrodu itp. Rzeczy ktore wydaja sie na poczatku banalnie proste do zalatwienia/ dogadania, pozniej okazuja sie powodem klotni.

Do góry stronyOffline

krakn

Post #4 Ocena: 0

2012-05-03 20:20:43 (13 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

jako loger, czyli po polsku sublokator, praktycznie jesteś gościem.
I masz tyle praw, co gość.

chcesz być na "prawie" to trzeba wynająć np studio flat, masz samodzielne mieszkanie, rejestrujesz się u dostawców energii, C. TAX, lista wyborców, masz umowę i zdeponowany depozyt w firmie depozytowej.

jeszcze są domy "studenckie" czyli np w 3 piętrowym domu, właściciel robi pokoje do wynajęcia, niektóre mają łazienkę, wielkosć kuchni, czasami nawet po kilka zlewozmywaków, lodówek, wszędzie gaśnice regulamin, taki mini hotel, szczete mówiąc komplenie nie wiem na jakiej zasadzie i podstawie prawnej to działa, ale mam klienta który ma kilkanaście takich domów w Londynie.
Wiem że bierze depozyt i z tego co słyszałem to nie robi praktycznie nigdy problemów, poza osobami ktore zdewastowały pokój.

Ale to chyba jest coś pośredniego miedzy logerem, a gościem hotelowym

Uwaga moderatora: chciałby prosić kolegę by zadawał pytania raz, na tym forum wystarczy

Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,