MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Przeprowadzka z Polski do UK.

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 12 z 25 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 11 | 12 | 13 ... 23 | 24 | 25 ] - Skocz do strony

Str 12 z 25

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Post #1 Ocena: 0

2012-04-17 14:43:54 (13 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Post #2 Ocena: 0

2012-04-17 14:44:42 (13 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

nemesis83

Post #3 Ocena: 0

2012-04-17 14:46:57 (13 lat temu)

nemesis83

Kobieta

Z nami od: 21-01-2011

Cytat:

Z drugiej strony większość tych, którzy odradzają ci przyjazd nie zdaje się sobie sprawy co się dzieje w Polsce, szczególnie w mniejszych miejscowościach w których jak nie masz plecow lub rodzicow którzy mogą pomoc to jedyne na co możesz liczyc to vegetacja.

a ja wiem co się dzieje w mniejszych miejscowościach bo z takiej pochodzę, co zrobiłam znalazłam prace 40 km od tej małej miejscowości. Trzeba zacząć szukać, by móc stwierdzić, że zrobiło się już wszystko i nie zostaje nic innego jak szukanie pracy np w Uk.

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #4 Ocena: 0

2012-04-17 14:50:54 (13 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Cytat:

2012-04-17 12:30:28, Pigula75 napisał(a):
I jeszcze tylko chcialam zapytac komu , kto potrafi odlozyc polowe swojej pensji chowajac ja w "skarpetke" ???
Pytanie do ludzi, zarabiajacych tu srednia albo najnizsza krajowa, zyjaca tu normalnie a nie tylko po to zeby zarobic :-Y
Bo jak przeczytalam post o tym jak to pieknie sie tu odklada polowe pensji to RR mi sie podnioslo :-]

Taka opcja jest mozliwa przy niskich kosztach utrzymania lub wysokich zarobkach. Ale w drugim przypadku trzeba sie pilnowac, zeby nie ulec inflacji kosztow zycia i nie zaczac zyc ponad stan. Bo wtedy nic nie zostanie.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

Post #5 Ocena: 0

2012-04-17 14:51:46 (13 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Van_Helsing

Post #6 Ocena: 0

2012-04-17 15:02:39 (13 lat temu)

Van_Helsing

Mężczyzna

Z nami od: 03-05-2007

Cytat:

2012-04-17 14:46:57, nemesis83 napisał(a):

a ja wiem co się dzieje w mniejszych miejscowościach bo z takiej pochodzę, co zrobiłam znalazłam prace 40 km od tej małej miejscowości. Trzeba zacząć szukać, by móc stwierdzić, że zrobiło się już wszystko i nie zostaje nic innego jak szukanie pracy np w Uk.

No i to jest duzy problem w PL... Ludzie nie sa nauczeni szukania pracy dalej niz ich miejscowosc .. jak maja 10 km dojezdzac to zle lepiej w domu siedziec..
Ja tutaj mam do pracy w jedna strone 35 km i trzeba z tym zyc ... w PL mam znajomego ktory przez kilkanascie lat dojezdzal codziennie 100 km do pracy .. ale mial prace i to dobra.. wiadomo rynek jest taki ze trzeba szukac wszedzie.. a nie tylko w swojej malej miescinie.
Zycie jest sztuka wyboru - sir Adam 12/05/12

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

Vivienne

Post #7 Ocena: 0

2012-04-17 15:17:34 (13 lat temu)

Vivienne

Kobieta

Z nami od: 26-01-2010

Ubiegles mnie.
Nie bede pisac o sytuacji ekonomicznej, rynku pracy, warunkach zycia/przezycia w UK.
Masz solidny fach w reku, dlaczego nie poszukasz pracy wlasnie w duzym miescie, wspomnianych przez Ciebie Warszawie czy Poznaniu?
Propozycji pracy dla fryzjerek, kosmetyczek czy manikjuzystek jest dosc duzo. Sama rowniez powinnas wyslylas swoje CV do gabinetow kosmetycznych, sadze, ze z Twoim doswiadczeniem zawodowym szybko znalazlabys prace.
Rowniez w ekskluzywnych sklepach z kosmetykami zatrudniane sa kosmetyczki
Koszty utrzymania w "stolycy" Polski sa nizsze niz koszty zycia tutaj. Mozesz wynajac na poczatek pokoj, dziecko oddac do przedszkola.

A teraz czekamy na Twoje kontrargumenty.

Do góry stronyOffline

Mieszko

Post #8 Ocena: 0

2012-04-17 15:39:57 (13 lat temu)

Mieszko

Kobieta

Z nami od: 16-07-2009

Cytat:

2012-04-17 13:10:46, Katerina06 napisał(a):
Przykro mi z powodu Twojej koleżanki, tylko odpowiedz mi na pytanie,albo wyjasnij dlaczego ja mam składać długopisy, skoro mam dobry zawód i dyplom. Nie po to jeździłam na uczelnie w ciązy w igłami w żyłach,żeby teraz składać długopisy,albo zatrzaski do wieszaków,nie po to płaciłam za szkołę , nie po to płaciłam za do jazdy do niej,żeby mój zawód i wykształcenie poszło na marne.

Zaszokuję Cię: nie Ty jedna masz ukończone studia, nie Ty jedna włożyłaś w naukę pieniądze i wysiłek.
Kolejny szok: tu, w tym wspaniałym Uk, ludzie po studiach też nie mogą znaleźc pracy. A - choc może nie uwierzysz - włożyli w studia jeszcze więcej kasy niż Ty.
I coś jeszcze - ale tu na pewno nie dasz wiary - polskie kwalifikacje są baaardzo często nieuznawane. I niewazne, że szkoła z Polski dumnie ogłasza, że po jej ukończeniu można pracowac w całej Europie. Jakoś Anglików to nie rusza.

Cytat:

2012-04-17 13:10:46, Katerina06 napisał(a):
Skoro mam dyplom i widniejące na nim wysokie wyniki procentowe,to dlaczego z tego nie skorzystać???? Jeśli chodzi o mój dyplom to jest on już przetłumaczony przez szkołę na język angielski i jak to Dziekan mówił, jest on bardzo uważany w całej unii europejskiej.W koncu jestem po szkole a nie po kursie.Mam dyplom i tytuł.

Jak wyżej: nie Ty jedna masz dyplom i tytuł. Dziekan mówi, a Anglicy chcą zatrudniac kogoś kto kończył szkołę tu, w Anglii. I wiem co mówię, bo sama tez jestem kosmetyczką. Po szkole w Polsce.

Cytat:

2012-04-17 11:22:45, Katerina06 napisał(a):
Z tego co wiem na początku ,żeby otworzyć własną działalność w Uk, 3ba bardzo dużo zapłacić jakiegoś tam podatku.Nie wiem czy to prawda. Z resztą lokale są bardzo drogie.Nie znam się na Sanepidzie Brytyjskim nie wiem jakie wymogi itd.

??? Twierdzisz, że nie masz w Polsce na życie, ale mówisz o otwarciu salonu w Anglii? I nie chodzi mi o sprawy urzędowe, myślę o lokalu, wyposażeniu itd.
Cytat:

2012-04-17 12:44:54, Katerina06 napisał(a):
Siedzę i kombinuje na różne sposoby,co zrobić zeby było nam lepiej.Mamy 17 kwietnia a ja już jestem bez środków do życia.

Może, żeby było lepiej trzeba się łapac za jakąkolwiek pracę, aby miec na chleb? A nie krzyczec o studiach i dyplomach?

Poza tym chyba z tymi środkami na życie nie jest tak źle skoro praca poniżej kwalifikacji jest poniżej Twojej godności. Tylko dziwi mnie, że jakoś życie w znacznym stopniu dzięki pieniędzom taty jakoś tej godności nie szkodzi.

[ Ostatnio edytowany przez: Mieszko 17-04-2012 15:41 ]

Do góry stronyOffline

marklar666

Post #9 Ocena: 0

2012-04-17 15:41:18 (13 lat temu)

marklar666

Mężczyzna

Z nami od: 20-03-2008

Cytat:

2012-04-17 14:39:45, Pigula75 napisał(a):
Nie wierze, ze szukasz pracy!Nie wierze ,ze robisz jakikolwiek krok na przod zeby polepszyc swoj byt!
Nie chcesz brudzic raczek drobna robota bo jestes kosmetyczka!

Co w tym zlego ze Katerina szuka pracy w swoim zawodzie? Skoro moze sobie jeszcze pozwolic na taki luksus to dlaczego nie? Jak ja przycisnie to skonczy na zmywaku czy w magazynie, ale rownie dobrze moze bedzie miala fart i znajdzie prace jako kosmetyczka. Rynek pracy jest inny niz 5 lat temu ale nie jest to niemozliwe.

Do góry stronyOffline

Mieszko

Post #10 Ocena: 0

2012-04-17 15:44:25 (13 lat temu)

Mieszko

Kobieta

Z nami od: 16-07-2009

Cytat:

2012-04-17 15:41:18, marklar666 napisał(a):
Cytat:

2012-04-17 14:39:45, Pigula75 napisał(a):
Nie wierze, ze szukasz pracy!Nie wierze ,ze robisz jakikolwiek krok na przod zeby polepszyc swoj byt!
Nie chcesz brudzic raczek drobna robota bo jestes kosmetyczka!

Co w tym zlego ze Katerina szuka pracy w swoim zawodzie? Skoro moze sobie jeszcze pozwolic na taki luksus to dlaczego nie? Jak ja przycisnie to skonczy na zmywaku czy w magazynie, ale rownie dobrze moze bedzie miala fart i znajdzie prace jako kosmetyczka. Rynek pracy jest inny niz 5 lat temu ale nie jest to niemozliwe.

Nie ma w tym nic złego. Ale jak przeczytasz uważnie posty Keteriny to zauważysz, że dziewczyna już jest "przyciśnięta" i twierdzi, że nie ma z czego życ. A w takiej sytuacji rozsądnie myślący człowiek bierze się za jakąkolwie pracę, a nie marudzi o ukończonych szkołach.

Do góry stronyOffline

Strona 12 z 25 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 11 | 12 | 13 ... 23 | 24 | 25 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,