MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Jak szukać pracy w UK?

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

MarekOchman

Post #1 Ocena: 0

2012-03-09 11:42:09 (13 lat temu)

MarekOchman

Mężczyzna

Z nami od: 01-02-2012

Czy ktoś może opisać ( nie w teorii) na własnym przykładzie i w miarę dokładnie jak znalazł pierwszą pracę w Londynie, jak przebiegała rozmowa kwalifikacyjna ( co ze znajomością języka)? - może być w punktach :) Czytając forum wydaje mi się, że takie ogólne rady typu weź 1500 F, przyjedź, napisz CV, sprawdzaj fora i chodź po job office są mało przydatne w praktyce....

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

clockwork_orang

Post #2 Ocena: 0

2012-03-09 11:51:48 (13 lat temu)

clockwork_orange

Z nami od: 28-06-2007

moge Ci napisac, jak pol roku temu poszedlem z kumplem do 'swojej' agencji:
1. jezyk i to poziomie komunikatywnym, a nie podstawowym - i nie chodzi tylko o to, ze Ty rozumiesz, ale i oni maja zrozumiec Ciebie
2. referencje z poprzedniej pracy + P45/46
3. referencje od dwoch osob, ktore znaja dluzej niz 2 lata,
4. angielskie prawo jazdy (jesli wymagane w ogole) i max. chyba 6pkt.
5. NIN, konto w banku i proof of address...
6. jakies doswiadczenie angielskie (stad tez referencje potrzebne)

Do góry stronyOffline

wildesfan

Post #3 Ocena: 0

2012-03-09 12:20:32 (13 lat temu)

wildesfan

Kobieta

Z nami od: 24-03-2010

Poznalam wlasnie trzech mlodych nowo przyjezdnych. W pierwszy dzien wzieli cv i obeszli restauracje, dostali prace od razu w kuchni w pizza express w centrum Londynu. Jak widac mozna.

Do góry stronyOffline

galadriel

Post #4 Ocena: 0

2012-03-09 12:50:15 (13 lat temu)

galadriel

Kobieta

Z nami od: 29-01-2009

Cytat:

2012-03-09 11:42:09, MarekOchman napisał(a):
Czy ktoś może opisać ( nie w teorii) na własnym przykładzie i w miarę dokładnie jak znalazł pierwszą pracę w Londynie, jak przebiegała rozmowa kwalifikacyjna ( co ze znajomością języka)? - może być w punktach :) Czytając forum wydaje mi się, że takie ogólne rady typu weź 1500 F, przyjedź, napisz CV, sprawdzaj fora i chodź po job office są mało przydatne w praktyce....

- szukanie ofert necie, jeszcze w Polsce

-skontaktowanie się ze sprawdzoną agencją zatrudnienia zarejestrowaną w Polsce

-rozmowa z angielskim pracodawcą w siedzibie agencji w Polsce

- wyjazd z kontraktem w kieszeni (zapewnione mieszkanie, pomoc przy formalnościach typu Home Office, założenie konta itd...)

- po jakimś roku, półtorej, (już z angielskimi uprawnieniami do wykonywania zawodu, i na pewno z lepszym angielskim;), zmieniłam pracę

Wyjeżdżając do pierwszej kierowałam się tymi samymi kryteriami co Ty (czyli- co potrafię robić bez specjalnego wysiłku intelektualnego;)

A gdybyś przypadkowo był zainteresowany pracą szofera u prawdziwych torysów, mieszkaniem w pałacu i możliwością podszkolenia angielskiego, zapraszam na pw...

;)
Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy. Ostatni Kontynent, Terry Pratchett

Do góry stronyOffline

MarekOchman

Post #5 Ocena: 0

2012-03-12 08:34:52 (13 lat temu)

MarekOchman

Mężczyzna

Z nami od: 01-02-2012

Dzięki Wszystkim za info.

M

Do góry stronyOffline

Marchos87

Post #6 Ocena: 0

2012-05-09 12:22:38 (13 lat temu)

Marchos87

Mężczyzna

Z nami od: 14-09-2011

Cytat:

2012-03-09 11:51:48, clockwork_orange napisał(a):

Mam pytanie odnośnie tych 2 punktów.
Byłam w agencji i kobieta chciała ode mnie referencje od 2 osób,ale nie bardzo rozumiałam kto to ma być. Pracę tutaj miałam tylko jedną, więc kto może być tą drugą osobą? Jak zapytałam ją czy może to być ktoś z mieszkania to mi powiedziała że nie, chyba źle sformułowałam pytanie, bo chodziło mi o właściciela. Czy właściciel mieszkania może być?

Do góry stronyOffline

Strona WWW

Post #7 Ocena: 0

2012-05-09 12:26:06 (13 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

clockwork_orang

Post #8 Ocena: 0

2012-05-09 12:39:34 (13 lat temu)

clockwork_orange

Z nami od: 28-06-2007

Cytat:

2012-05-09 12:22:38, Marchos87 napisał(a):
Cytat:

2012-03-09 11:51:48, clockwork_orange napisał(a):

Mam pytanie odnośnie tych 2 punktów.
Byłam w agencji i kobieta chciała ode mnie referencje od 2 osób,ale nie bardzo rozumiałam kto to ma być. Pracę tutaj miałam tylko jedną, więc kto może być tą drugą osobą? Jak zapytałam ją czy może to być ktoś z mieszkania to mi powiedziała że nie, chyba źle sformułowałam pytanie, bo chodziło mi o właściciela. Czy właściciel mieszkania może być?

jedne referencje kumplowi napisalem ja, tyle ze mnie znali w agencji, bo dla nich pracowalem...
w sumie nie jest powiedziane od kogo maja byc referencje - czesto sa to tzw. ludzie publicznego zaufania jak lekarz, policjant czy ksiadz :-)

p45 otrzymasz z ostatniej pracy, prawdopodobnie trzeba sie o nie 'upomniec' - powinno byc w dwoch czesciach, jedna dla Ciebie, druga dla pracodawcy obecnego... im szybciej zalatwisz formularz, tym mniej podatku zaplacisz (HMRC potraktuje jako prace dodatkowa)

Do góry stronyOffline

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,