Dzieciaki wola czytac ksiazki i ogladac filmy wylacznie po angielsku.
Troche smute

Str 2 z 2 |
|
---|---|
Fisolka | Post #1 Ocena: +1 2012-01-16 22:19:08 (13 lat temu) |
Z nami od: 27-12-2010 Skąd: Londyn |
Za kilka lat bedzie odwroty problem...
Dzieciaki wola czytac ksiazki i ogladac filmy wylacznie po angielsku. Troche smute ![]() ,,Czysta logika jest ruiną ducha ''— Antoine de Saint-Exupéry
k
|
KaskaM | Post #2 Ocena: +1 2012-01-16 22:32:53 (13 lat temu) |
Z nami od: 17-12-2010 Skąd: dziura zabita dechami |
roznie to z tym bywa.moja cora zaczela 3 lata temu szkole.ma 13 lat.i przez te 3 lata w szkole sie nie odzywa wogole-choc wiem ze umie dobrze jezyk bo prace pisemne pisze bardzo dobrze.nie moze sie przelamac bo sie boi ze ja wysmieja.
|
ewamik | Post #3 Ocena: +1 2012-01-16 22:58:16 (13 lat temu) |
Z nami od: 30-10-2007 Skąd: London |
Nic na siłę.Ona na swój sposób równiez przezywa stres.Nie krzycz na nią,nie zmuszaj,bo znienawidzi Anglie,Ciebie.
W tej chwili wkracza w okres dorastania.Moja mama mówi na to"cielęcy wiek" Nic na siłę.Bardziej dobrym słowem. MOże wybierzcie się do kina na film? Zawsze to coś.Będzie chciała częściej chodzić,to niestety alemusi nauczyć sie języka.To może w jakiś sposób zmotywuje ją. Idźcie do księgarni,chociażby pooglądac ksiązki. Moja starsza córka poszła tu do szkoły,gdy miała 4,5roku.Kilka miesiący po przyjeździe. Był płacz co rano.Bała się i oczywiście stresowała.Dzieki cudownym nauczycielom i dyrektorce przełamała się.Każdego ranka dyrektorka stała przy drzwiach i czekała na małą Weronike.Mówiła jej,że nie może sie jej doczekać(dyrektorka jest Polką z pochodzenia). Jak juz szkołe panowalismy,to zaczęła sie nauka języka.nagrywalismy bajki po angielsku. Pamiętam pierwsza bajke"The wild" Ona nie rozumiała.Pytała co sie dzieje i dlaczego. W szkole zajęcia wyrównawcze z języka przez 1.5roku. Teraz ma prawie 10lat.Więcej czyta po angielsku.Chodzimy do kina,na musicale. Nic na siłe.Cierpliwością więcej zdziałasz. Wjedź jej na ambicje bardziej,może to coś pomoże? |
tomaszzet | Post #4 Ocena: +1 2012-01-16 22:59:00 (13 lat temu) |
Z nami od: 09-05-2010 Skąd: South Yorkshire |
Cytat: 2012-01-16 22:08:51, Marineczka napisał(a): ... U nas problem z kolei teraz polega na tym, że w szkole pojawiło się więcej polaków i byliśmy wszyscy wzywani do szkoły, aby upomnieć dzieci, że podczas pobytu w szkole mają (muszą!) używać wyłącznie j.angielskiego! A jakie prawo tak stanowi? Polityczny inaczej. Czytam w radiu bajki dla dzieci.
|
ewamik | Post #5 Ocena: +1 2012-01-16 23:25:12 (13 lat temu) |
Z nami od: 30-10-2007 Skąd: London |
troche śmieszne prawo.Powiedziałabym-dyskryminacja.
Z kolei u nas w szkole w klasie mojej córki na 30dzieci-8Polaków U modszej córki 25dzieci-6Polaków W każdej klasie min.5 z Polski. W klasie owszem trzeba po angielsku ale na przerwie moga nawet po chińsku. 3nauczycielki z Polski i dyrektorka polskiego pochodzenia.Nawet napisy-drzwi,sekretariat,szyba,woda-wszystko po polsku i angielsku. I pani z Polski prowadzi korepetycje z angielskiego dla dzieci z Polski. |
|
|
kosiaupl | Post #6 Ocena: 0 2012-01-17 19:09:49 (13 lat temu) |
Z nami od: 16-11-2011 Skąd: londyn |
dziekuję za odpowiedzi ; )
|
darmund | Post #7 Ocena: 0 2012-01-17 19:28:49 (13 lat temu) |
Z nami od: 02-01-2012 Skąd: Dartford |
Cytat: 2012-01-16 22:59:00, tomaszzet napisał(a): Cytat: 2012-01-16 22:08:51, Marineczka napisał(a): ... U nas problem z kolei teraz polega na tym, że w szkole pojawiło się więcej polaków i byliśmy wszyscy wzywani do szkoły, aby upomnieć dzieci, że podczas pobytu w szkole mają (muszą!) używać wyłącznie j.angielskiego! A jakie prawo tak stanowi? Zadne prawo i nawet mowy o tym w tym poscie nie ma . W szkole do ktorej chodzi moj syn ,deryktor szkoly poprosila mnie o chwile rozmowy,w ktorej poprosila mnie o przekazanie znajomej,ktorej corka chodzi z moim synem klasy,ze czesto podczas przerw pomiedzy lekcjami stoi ze swoja polska kolezanka niedaleko nauczyciela , robi jakies dziwne miny (postarala mi sie zademonstrowac ta mine ) oraz mowi cos po polsku . Pani dyrektor uwaza,ze nie jest to mile i prosi o przekazanie mamie zeby porozmawiala z corka na ten temat . Wiec stad moze to spotkanie . |
krakn | Post #8 Ocena: 0 2012-01-17 19:36:35 (13 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
Cytat: 2012-01-16 22:59:00, tomaszzet napisał(a): Cytat: 2012-01-16 22:08:51, Marineczka napisał(a): ... U nas problem z kolei teraz polega na tym, że w szkole pojawiło się więcej polaków i byliśmy wszyscy wzywani do szkoły, aby upomnieć dzieci, że podczas pobytu w szkole mają (muszą!) używać wyłącznie j.angielskiego! A jakie prawo tak stanowi? prawo miejskie dżungli U mnie w pracy też był trend by wszyscy mówili po angielsku, choć wiele mówiliśmy po włosku bo ponad połowa to byli włosi, potem polacy i paru angielsko mówiących ![]() Zasadniczo chodziło o to by ludzie uczyli się angielskiego. A w szkole to chyba o to chodzi nie?? Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|