MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Programista: Londyn czy inna miejscowość?

« poprzednia strona

Strona 3 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony

Str 3 z 3

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

ramzixp

Post #1 Ocena: 0

2011-11-24 10:07:36 (14 lat temu)

ramzixp

Mężczyzna

Z nami od: 19-08-2011

... i za to Richmond dzięki wielkie, jak się rozpędziłem, to przeczytałem całego bloga...

Co do środowiska, w każdej dziedzinie znajdzie się ktoś, kto będzie próbował się dowartościować skacząc innym do gardeł. ;)

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Klapaucjusz

Post #2 Ocena: 0

2011-11-24 11:16:25 (14 lat temu)

Klapaucjusz

Mężczyzna

Z nami od: 27-08-2011

Hejka
Wejdź na stronki typu OPMjobs czy Gamesjobsdirect.
Jest kupa ofert w branży growej, szczególnie na handheldy.
Oczywiście jeśli jesteś zainteresowany gamedevem:)
Dodatkowo agenci całkiem sprawnie działają i kasy nie biorą od kandydata.
Jeśli wyglądasz na sensownego kandydata, firma odda ci kasę np. za dojazd.
Więc możesz sobie pojeździć o pooglądać okolicę.
Ja jak pracy szukałem to na interviewy po całym UK jeździłem, a grosza nie wydałem.
Nawet przeloty opłacali.

Z tym że to było przed kryzysem, nie wiem jak teraz sytuacja się przedstawia.
Z drugiej strony teraz jest spory boom na appsy androidowe więc sytuacja całkiem dobra dla ciebie powinna być.

Jeśli chcesz przyjechać na 2-4 lata, tzn. że oszczędnościowo?
Panmiętaj że te kwoty są przed opodatkowaniem, nie pamiętam ile dokładnie w tym przedziale podatek wynosi, ale chyba ~30%.
Więc weź na to poprawkę.
Czyli jeśli miesięcznie mówią 2000 to ty dostajesz jakieś 1400.
Przy w miarę sensownym życiu odkładasz jakieś 700funciaków miesiecznie, ale to bez że tak powiem ekstrawagancji tupu jedzenie na mieście i imprezowanie.

Co do dziur z ofertami - moja całkiem spora i porządna firma ma niby siedzibę w małym miasteczku pod Londynem, ale ja sobie taką sytuację cenię ze względu na święty spokój:)
Dodatkowo w małych dziurach nie musisz płacić horrendalnych sum za transport.
I taniej jest.

Ale ogólnie to zastanów sę poważnie, w obecnej sytuacji nie wiadomo jak z kursami walut np, może sie okazać że funt poleci na łeb i będziesz w czarnej pupie po 4 latach.
To już nie te czasy żę funt po 7 zeta:(

Węc tak pi razy drzwi po 4 latach będziesz miał ok 150 k pln, realistycznie patrząc.
Czyli w miarę sensowny wkład.
Biorą pod uwagę ryzyko kursowe, popatrz czy nie lepiej byłoby dla ciebie robić jako kontraktor.
Szczególnie że z głodu w PL nie umierasz.

Chybaże głównie po doświadczenie przyjeżdzasz.
To wtedy inne kryteria doboru pracy musisz mieć.
A co do angielskiego perfekt, ze swjego i innych doświadczeń wiem że jak się człowiek zderza z różnymi akcentami z UK to ten angielski perfekt leci na pysk i szybko się staje angielskim basic:D

Do góry stronyOffline

ChrisCov

Post #3 Ocena: 0

2011-11-24 13:33:53 (14 lat temu)

ChrisCov

Mężczyzna

Z nami od: 18-12-2008

Cytat:

2011-11-24 07:34:57, ramzixp napisał(a):
nie masz się czego czepić, to czep się dupy maryny :D
dla tego forum to takie typowe...

Taki juz jestem. Robisz drobne bledy po polsku, wiec znajomosc "perfect" angielskiego wydaje mi sie po prostu nielogiczna.
Ale nic to, powiedzmy, ze masz dzisiaj szczesliwy dzien.
Wychodzilem przed chwila z uniwerku, gdzie dali mi ulotke na temat Targow Pracy w Birmingham, ktore sie odbeda 25 i 26 listopada.
Pracodawcow bedzie kilkuset do wyboru w jednym miejscu, a na 26 listopada na pewno zdazysz. Miejsce jest przy samym Birmingham International Airport, wiec od lotniska nigdzie nie trzeba jezdzic.
Wstep za darmo.
* CV Clinic
* Interview Clinic
* Careers Advice Lounge
* Company presentations
* Engineering Challenge - win up to 750 GBP
* Women in Engineering Forum
* Professional Development Hub
* Subsidised transport
* Hundreds of vacancies

This is the first round interview so:
* dress to impress
* research your ideal job recruiters
* bring 10-20 copies of your CV
* sign up to EngineerMail for the inside info! Visit www.engineerjobs.co.uk

wchodzisz do pierwszego pomieszczenia, gdzie poprawiaja Ci CV (powinienes sie zorientowac, ze Twoj angielski moze nie byc wcale "perfect", a CV nie musi byc koniecznie zgodne z brytyjskim standardami). W kolejnym pomieszczeniu doradcy daja Ci rady, jak wypasc dobrze na rozmowie kwalifikacyjnej (jeszcze raz: tu jest inaczej niz w PL).
Potem mozesz pochodzic po tych pracodawcach, ktorych tu bedzie zatrzesienie i raczej jest niewiele okazji, zebys ich tylu w 1 miejscu spotkal.
Nastepna okazja za rok, wiec oplaca sie wydac na bilet lotniczy, mimo prawdopodobnie wysokiej ceny.
Troche sie napisalem. Dla tego forum to typowe, jak stwierdziles.
[brak polskich znakow]

[ Ostatnio edytowany przez: ChrisCov 24-11-2011 15:19 ]

A very unrealistic man who thinks his ass is like wine - the older the better

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

Klapaucjusz

Post #4 Ocena: 0

2011-11-24 16:41:28 (14 lat temu)

Klapaucjusz

Mężczyzna

Z nami od: 27-08-2011

Powiedzmy że w branży IT (szczególnie jeśli chodzi o gamedev) człowiek który ma sensowne doświadczenia/portfolio/umiejętności po prostu znajduje pracę.
Naoglądałem się trochę studenciaków przeróżnych tutaj, i fakt ci ludzie potrzebują pomocy i to DUŻEJ.
Z mojej firmy po pewnym czasie zrezygnowali z tego typu poszukiwań (chociaż to najtańszy sposób) bo poziom absolwentów był rażąco niski.

Nie sadzę żeby człowiek który - jak pisze i po angielsku mówi, i doświadczenia już ma musiał na jakieś szkolne targi pracy jeździć.
Sprawdź na LinkedIn, na stronkach z ofertami w gamedevie.
Wyślij do kilku agentów CV/portfolio i zobacz co będzie.
Agenci mają kontakty bezpośrednie z różnymi leadami w firmach, więc czasem firmy przyjmują kogoś "bo jest okazja", mimo że oferta pracy się nie pokazała.
Więc z agentami jakoś to lepiej i szybciej idzie.

[ Ostatnio edytowany przez: Klapaucjusz 24-11-2011 16:44 ]

Do góry stronyOffline

defcon1

Post #5 Ocena: 0

2011-11-24 17:14:28 (14 lat temu)

defcon1

Mężczyzna

Z nami od: 19-06-2010

Cytat:

2011-11-24 16:41:28, Klapaucjusz napisał(a):

Agenci mają kontakty bezpośrednie z różnymi leadami w firmach, więc czasem firmy przyjmują kogoś "bo jest okazja", mimo że oferta pracy się nie pokazała.

[ Ostatnio edytowany przez: <i>Klapaucjusz</i> 24-11-2011 16:44 ]

Mysle ze jak najbardziej warto rowniez bezposrednio do firm CV wysylac. Rekrutacja to droga impreza dla pracodawcy. Jak Klapaucjusz napisal, czasem moga Cie przyjac mimo braku oficjalnego ogloszenia.
"These days a paranoid may be defined as someone who has some idea of what's really going on"

Do góry stronyOffline

Strona WWW

Kulturalna

Post #6 Ocena: 0

2011-11-29 15:02:52 (14 lat temu)

Kulturalna

Kobieta

Z nami od: 16-12-2010

Z doswiadczenia (po drugiej stronie) moge napisac tyle ze wysylajac do agencji musisz sie liczyc z aplikacje na setki stanowisk. Ja oglaszajac stanowisko JAVA developer dostawalam okolo 100 aplikacji. Bycmoze latwiej bedzie ci znalezc prace bezposrednio aplikujac do pracodawcy, a nie przez agencje. Co do lokalizacji to Polecam gdzies pomiedzy Londynem a Thames Valley zeby moc aplikowac na stanowiska w obu lokalizacjach.

Powodzenia!

Cytat:

2011-11-24 17:14:28, defcon1 napisał(a):
Cytat:

2011-11-24 16:41:28, Klapaucjusz napisał(a):

[ Ostatnio edytowany przez: <i>Klapaucjusz</i> 24-11-2011 16:44 ]

Mysle ze jak najbardziej warto rowniez bezposrednio do firm CV wysylac. Rekrutacja to droga impreza dla pracodawcy. Jak Klapaucjusz napisal, czasem moga Cie przyjac mimo braku oficjalnego ogloszenia.

Do góry stronyOffline

Strona 3 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,