MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Pomocy- mandat za jazde bez biletu

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 4 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ] - Skocz do strony

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

muszebiec

Post #1 Ocena: 0

2011-10-27 13:36:46 (14 lat temu)

muszebiec

Kobieta

Z nami od: 27-10-2011

Witam, z gory przepraszam za powielanie, jesli ow temat powstal juz wczesniej.
Staralam sie go znalezc, niestety bez skutku, dlatego tez zalozylam nowy watek.

Mam problem z mandatem, mianowicie w 2009 roku przyjechalam do Londynu po raz pierwszy.
Nie znajac jezyka, nie majac znajomych.
Pewnego razu kiedy wracalam ze sklepu obladowania ciezkimi torbami z jedzeniem , wsiadlam w autobus sieci 25, gdzie nie trzeba skanowac oystera przy kierowcy.
Wsiadlam wiec z trudem, obciazona kilogramami i wcisnelam sie miedzy tlum ludzi.
Jak na zlosc okazalo się ,ze oyster lezal na dnie jednej z 2 toreb razem z portfelem.
Zanim udalo mi sie przegrzebac reka na dno do autobusu wsiadlo kilku kontrolerow , którzy migiem mnie otoczyli domagajac się okazania biletu.
Wydukalam ,ze nie go mam, majac na mysli ,ze nie zdzylam sie nawet do niego dokpac.
Chwile pozniej stalam z nimi na zewnatrz bedac spisywana.
Z racji bardzo kulejacego jezyka nie potrafilam im wtedy powiedziec, dlaczego taka sytuacja miala miejsce, tylko biernie przypatrywalam się wypisywaniu mandatu.
Kilka dni pozniej dostalam pierwsza prace , do ktorej zaaferowana jechalam pilnujac przystankow i powtorka z rozrywki, z tym ,ze tym razem skupilam się zbyt mocno na pilnowaniu trasy przez o umknelo mi skanowanie się oysterem, również w sieci 25 i panowie obdarowali mnie mandatem numer 2.
To byl naprawde kiepski okres , ponieważ hotel dla którego zaczelam prace i który miał mi wyplacac tygodniowke oswiadczyl ,ze panuje u nich jakies niekontrolowane zamieszanie, pierwsze od ‘nastu’ lat i w zwiazku z tym nasze wyplaty będą mialy do 5 tyugodni opoznienia i nie będą wypacone w calosci, co mialo oznaczac ,ze pierwsza tygodniowke dostane za 5 tygodni.
Dlatego gdy do wyboru bylo oplacenie mandatu, albo mieszkania, wybieralam opcje 2.
W niedalekim czasie, dostalam propozycje pracy w innym miescie, oddalonym o kilka godzin drogi od Londynu, a ze nic mnie w ow Londku nie trzymalo , spakowalam sie i zmienilam miejsce zamieszkania. Prowadzilam dosc intensywny tryb rzycia pracujac po kilkanascie godzin dziennie i nie mialam czasu ani sil , zeby zajac sie zaleglym mandatem.
Kiedy stac mnie bylo na jego oplacenie i wracalam do niego myslami mialam zastoj w pracy i sytuacja materialna rownala sie zerem.
Okazalo sie rowniez, iz moi byli wspollokatorzy nie odkladali mi listow , zawiadomień itp, tak jak ich o to prosilam, , wiec sila rzeczy nie mialam wglodu w obrot spraw zwiazanych z mandatem za jazde na gape. Niemniej, nie chce sie uchylac od odpowiedzialnosci i nazwyczajniej w swiecie boje sie ,ze mnie 'dopadna'. Mozecie mi powiedziec, jakie konsekwencje groza mi po roku zwloki i , jak moge naleznosc uiscic ?
Prosze tez o ewentualne nie prawienie mi moralow.
Wiem , gdzie i jaki popelnilam blad.
Prosze tylko o rzeczowe informacje, gdzie powinnam się zglosic( telefon, mail), czy istnieje mozliwosc rozlozenia kary na raty, jakie groza mi konsekwencje za zwloke itp.

Za wszelka pomoc bardzo dziekuje.
Pozdrawiam serdecznie.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Post #2 Ocena: 0

2011-10-27 13:43:16 (14 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

znowu-ciupek

Post #3 Ocena: 0

2011-10-27 13:47:58 (14 lat temu)

znowu-ciupek

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 19-02-2010

Możesz nawet zagrać na Niemca...
Dostałaś dwa mandaty i po miesiącu wysłałaś im czek na kwotę (kwota dwóch mandatów) ale przeglądając statement zauważyłaś że te pieniądze nigdy nie zostały pobrane z Twojego konta.W związku z czym chcesz zapłacić i mieć to z głowy...
Nie popełniłaś żadnego przestępstwa i nikt nie będzie Cię za to po sądach ciągał

Do góry stronyOffline

muszebiec

Post #4 Ocena: 0

2011-10-27 13:49:43 (14 lat temu)

muszebiec

Kobieta

Nie zamierzam sie odwolywac, bo bylby to przede wszystkim szczyt bezczelnosci po takim czasie, nie ukrywam jednak ,ze zalezaloby mi na ominieciu odsetek, bo najzwyczajniej w swiecie mnie na to nie stac. Natomiast nie wiem, skad uzyskac ew mail, w ktorym moge opisac sprawe i liczyc na wyrozumialosc. Na stronie tfl.gov.uk nie moge tego znalezc. Jest oczywiscie podany numer telefonu, obawiam sie jednak, ze moj jezyk przy rozmowe telefoniczniej uniemozliwi mi zalatwienie i wytlumaczeia sprawy, tak jakbym chciala.

W kazdym razie dziekuej za odpowiedz.

Do góry stronyOffline

Post #5 Ocena: 0

2011-10-27 13:52:05 (14 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

muszebiec

Post #6 Ocena: 0

2011-10-27 13:52:06 (14 lat temu)

muszebiec

Kobieta

Leonka:
Podalas mi informacje- Nie wyswietlily sie one kiedy pierwszy raz odczytywalam Twoja odpowiedz.
Dziekuje!

Znowu-ciupek:
Kilka dni temu pewna osoba napisala mi ,ze po takim uplywie czasu sprawa na pewno zostala przekazana do sadu i mam uwazac nagranicy.

Zmartwilo mnie to potwornie. Nie jestem przeciez zadnym przestepca.

Do góry stronyOffline

Post #7 Ocena: 0

2011-10-27 13:53:48 (14 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

mlody_leszczyk

Post #8 Ocena: 0

2011-10-27 16:43:03 (14 lat temu)

mlody_leszczyk

Mężczyzna

Z nami od: 03-06-2010

Cytat:

2011-10-27 13:53:48, leonka napisał(a):
No co ty! Za kwote 100 funtow raczej niewiele ci grozi (bynajmniej nie na granicy)...

Najgorzej jesli sprzedali twoj dlug windykatorowi - oni nie odpuszczaja i jesli sa odsetki - bedziesz splacac, choc da sie w ratach...

Sześć lat temu kolega, też jechał bez biletu. Sprawę obrazu skierowali do sądu. Poszedł na wezwanie i bardzo się zdziwił, myśląc że będzie to coś w rodzaju kolegium takiego jak kiedyś w polsce były. A tam on, sędzia w peruce i 4 adwokatów wynajętych przeciwko niemu przez TfL. On powiedział, swoją wersję że jechał do nowej pracy i nie miał pieniędzy na bilet. Ci adwokaci, że przez takich jak on firma traci milony funtów w skali roku i dlatego chcą aby go ukarać £1000. Ale sędzia też człowiek skończyło się na £60, bo pierwszy raz i nie może tak być, aby jeden złapany gapowicz płacił za innych...

Do góry stronyOffline

Post #9 Ocena: 0

2011-10-27 16:48:23 (14 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #10 Ocena: 0

2011-10-27 17:13:24 (14 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Sprawdz historie kredytowa i dowiesz sie od razu czy przekazali sprawe do windykacji czy nie. Sprawy niezaplaconych mandatow czesto trafiaja do sadow.

Od razu podaje linka jak to zrobic, zeby uniknac dalszych pytan:
http://inwestowanieuk.blogspot.com/2010/07/historia-kredytowa-online.html

A tak poza tym, to istnieje cos takiego jak przekierowanie poczty. Mozna kupic te usluge w Royal Mail az na 2 lata. Odpada opcja, ze nie otrzymalo sie poczty po przeprowadzce.
Carpe diem.

Do góry stronyOnline

Strona 1 z 4 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,