MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Wypowiedzenie wynajmu gdy nie ma umowy najmu.

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Michal41

Post #1 Ocena: 0

2011-09-24 21:09:18 (14 lat temu)

Michal41

Mężczyzna

Z nami od: 24-09-2011

Witam!
Od listopada 2006 roku (z polroczna przerwa miedzy sierpniem 2007, a styczniem 2008) wynajmuje tani pokoj od przyjaciółki mojego wujka.
Nie mam zadnej umowy najmu spisanej.
Wlascicielka domu miesiąc temu doznala wylewu i lezy sparalizowana w szpitalu.
Jej dzieci daly mi ustne wypowiedzenie ostatniego sierpnia, ze mam się wyprowadzic do konca wrzesnia.
Poprosiłem pare dni temu o wypowiedzenie na pismie, bo staram się od 5 lat o mieszkanie z councilu i powiedziałem im, ze to być może pomogloby mi otrzymac to mieszkanie szybciej, bo mam duzo mebli i rzeczy, z którymi nie mam się teraz gdzie podziac, ale odmowili.
Gdy kilka miesięcy temu starałem się o adwokata z urzędu w innej sprawie, to wlascicielka podpisala mi takie oświadczenie, ze od lutego 2008 roku wynajmuje mi pokoj, z który place 50 funtow tygodniowo.
Jest to jedyny dokument potwierdzający, ze tam mieszkam podpisany przez właścicielkę. Mogę tez oczywiście udowodnic fakt zamieszkania tam statementami z banku itd.
Dodam, ze jestem w bardzo ciezkiej sytuacji finansowej, nie mam stalej pracy, od ponad 3 lat jezdze prawie co miesiąc do Polski na sprawy rozwodowe i w celu odwiedzin dziecka, tracac w tym czasie zlecenia itd.
Za 3 tyg znowu jade do Polski i boje się, ze mogą mnie eksmitowac pod moja nieobecność.

Byłem w Councilu i tam kazali mi czekac do 3 pazdziernika, bo dopiero wtedy jakis pracownik zajmie się moim problemem, a do tego czasu nie podpisywac zadnych umow z rodzina właścicielki, nie opuszczac tego pokoju, tylko mieszkac tam i placic za pokoj (od momentu, gdy wlascicielka trafila do szpitala, nie place za pokoj, wiec chce w poniedziałek poprosic jej rodzine o podanie mi konta, gdzie mam wpłacać lub o pokwitowanie odbioru gotowki).

Co zrobic, jeśli nie będą chcieli przyjąć gotowki i nie będą chcieli podac mi nr konta?
Obawiam się, ze mogą chcieć wykorzystac pretekst, ze nie place za pokoj, żeby mnie wyrzucic.
Dzwoniłem tez do kilku polskich prawnikow i każdy mowil co innego. Jeden ze nie mogę się „stawiac”, bo mnie do sadu pozwa i wygraja sprawe „na bank”, a mnie obciaza kosztami (ok. 3 tys funtow) ale dodal, ze maja mi wpierw dac na pismie wypowiedzenie. Inny twierdzil, ze nie mam szans, bo bez pisemnej umowy wynajmu, to mogą mnie nawet z tygodniowym wymowieniem ustnym wyrzucic itd., a znajomy mowil z kolei, ze mam domagac się 2 miesiecznego wypowiedzenia na pismie – tzw. Section 21 Notice To Quit (ale mysle, ze to ostatnie dotyczy tylko sytuacji gdy ma się umowe najmu na pismie, wiec znajomy chyba nie ma racji).
Proszę o pilna pomoc, bo już w poniedziałek spotykam się z rodzina właścicielki i nie wiem, czy mogę domagac się tego 2 miesiecznego wypowiedzenia na pismie (co by mnie ratowalo przyznam, bo w pazdzierniku to chyba ostatnia już rozprawa apelacyjna w Polsce mnie czeka, a pozniej mogę szukac stalej pracy i jakiegos lokum), czy musze przystac na ich warunki?

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Richmond

Post #2 Ocena: 0

2011-09-24 23:18:58 (14 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Jestes lokatorem - lodgerem i nie masz praktycznie zadnych praw. Teoretycznie od czasu, gdy wlasciciel nie mieszka w domu, to mozesz sie stac wynajmujacym na normalnych zasadach - tenant, ale mysle, ze w przypadku choroby wlasciciela, ktory jest tylko tymczasowo nieobecny, trudno o tym mowic.

Zreszta rodzina i tak byla mila, bo dala Ci miesiac wypowiedzenia. Obawiam sie, ze nie masz wielu opcji, szukaj nowego pokoju.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

Michal41

Post #3 Ocena: 0

2011-09-24 23:51:19 (14 lat temu)

Michal41

Mężczyzna

Dziekuje za blyskawiczna odpowiedz.
Czyli oswiadczenie wlascicielki i ponad 3 letnie wynajmowanie pokoju nie ma zadnego znaczenia?
Staram sie przedluzyc pobyt tutaj, bo za 3 tyg znowu jade do Polski.
Czy fakt, ze nikt z rodziny wlascicielki nie mieszka w tym domu i ze prawdopodobnie nie maja jeszcze jakiegos pelnomocnictwa (staraja sie chyba o ubezwlasnowolnienie swojej chorej matki) moze mi jakkos pomoc? W koncu umawialem sie z wlascicielka, a nie z nimi.
Zalezy mi tez na pisemnym wypowiedzeniu ze wzgledu na Council. Gdy opuszcze ten pokoj, to mi juz Council nie pomoze.

Do góry stronyOffline

krakn

Post #4 Ocena: 0

2011-09-25 07:17:56 (14 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

wg prawa i na sile to proces eksmisji trwa do 6 miesiecy.

natomiast druga strona medalu to taka ze jak cie eksmituja to potem bedzie problem z wynajeciem mieszkania.
moga tez. choc to niezgodne z prawem wywalic twoje graty gdy cie nie bedzie.
no i potem ew bedziesz mial sile i czas by dochodzic swoich praw?
malo masz juz innych klopotow na glowie?
no ale sam wybieraj swoja droge. jestes juz duzy ;-)
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

Richmond

Post #5 Ocena: 0

2011-09-25 09:04:39 (14 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Moim zdaniem dopoki wlascicielka zyje i tylko tymczasowo jej nie ma w domu, to ciagle jestes lodger. Jakby umarla lub przeniesli ja do jakiegos domu opieki, to wtedy zostalbys wynajmujacym - tenant, bo nie byloby wlasciciela.

Nie ma znaczenia ile mieszkasz w pokoju, jesli ciagle jestess lokatorem - lodgerem.

Mozesz probowac prosic ich o to wymienie na pismie, wyjasnic dlaczego jest Ci to potrzebne, powolac sie na to, zebyles dobrym (byles?) lokatorem przez ten okres itp. Ale jak Ci nie dadza, to nic z tym nie zrobisz.

Moim zdaniem lepiej bedzie poszukac nowego lokum niz czekac, az Cie wyrzuca. Pojedziesz do PL, oni zmienia zamki i co zrobisz? Policja pomoze Ci odzyskac swoje rzeczy i nic wiecej. Bedzies na ulicy.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

Post #6 Ocena: 0

2011-09-25 09:09:18 (14 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

AndrzejW

Post #7 Ocena: 0

2011-09-25 13:14:55 (14 lat temu)

AndrzejW

Mężczyzna

Z nami od: 04-04-2007

Cytat:

2011-09-24 21:09:18, Michal41 napisał(a):
....
Dodam, ze jestem w bardzo ciezkiej sytuacji finansowej, nie mam stalej pracy, od ponad 3 lat jezdze prawie co miesiąc do Polski na sprawy rozwodowe i w celu odwiedzin dziecka, tracac w tym czasie zlecenia itd.
Za 3 tyg znowu jade do Polski i boje się, ze mogą mnie eksmitowac pod moja nieobecność.
...

Jeżeli chcesz się często widywać z dzieckiem - przeprowadź się do Polski. Proste i logiczne.

Dopóki robisz to na swój rachunek - to twój problem. Gdy wsytępujesz o pomoc do council'u - jest to również problem nas wszystkich.

Czy mogę wystąpić o dofinansowanie do mieszkania, bo np. co miesiąc muszę pojechać na tygodniowe wczasy na południe Francji i przez to za mało zarabiam?

Do góry stronyOffline

Post #8 Ocena: 0

2011-09-25 13:23:05 (14 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

PaniDomu

Post #9 Ocena: 0

2011-09-25 13:45:04 (14 lat temu)

PaniDomu

Kobieta

Konto zablokowane

Z nami od: 11-09-2011

Jezeli juz jestes na liscie oczekujacych na mieszkanie z coucilu,to idz do nich i wytlumacz w jakiej jestes sytuacji i ze grozi Ci bezdomnosc.Na pewno dostaniesz dodatkowe punkty za to.

Nie rob sobie problemow i innym,nie kombinuj.Moim zdaniem Ci ludzie byli i tak ok w stosunku do ciebie,ze dali Ci miesieczne wypowiedzenie.
Szukaj nowego lokum.
Czytaj Oszczedna Pani Domu w Londynie

Do góry stronyOffline

Michal41

Post #10 Ocena: 0

2011-09-25 21:07:21 (14 lat temu)

Michal41

Mężczyzna

1. Bylem w councilu i odradzali mi opuszczanie tego pokoju na wlasna reke. Ponoc dopoki mam klucze do domu i pokoju, to prawo jest po mojej stronie. W/g nich mam mieszkac, placic i czekac na spotkanie w Councilu 3 pazdziernika, ale wypowiedzenie ustne mam do konca wrzesnia.
2. Rodzina dala mi wypowiedzenie miesieczne wiedzac, ze wyjezdzam nazajutrz do Polski na 2 tyg.
3. Do Polski nie jezdze na wczasy, tylko na rozprawy do sadow, bo "zonka" pomawia mnie o niestworzone rzeczy, zeby przedluzac rozwod (liczy na zdobycie polskiego obywatelstwa w miedzyczasie), zaklada mi rozne sprawy, ktore sa umarzane, ale musze sie na nie stawiac i pilnowac sam tego wszystkiego, bo juz sparzylem sie wystarczajaco na adwokatach. Z kolei ja walcze w polskich sadach rodzinnych (czego nikomu nie zycze)o dziecko, ktorego nie widzialem juz od roku.
4. Do Polski nie mam po co wracac, bo dziecka nie ma tam juz od roku i nie wiem gdzie jest. Zglosilem rok temu zaginiecie dziecka, a ostatnia rozprawa to byla wlasnie z powodu mojego rzekomego zlosliwego wprowadzenia polskiej policji w blad, gdy zglosilem zaginiecie dziecka (podobno wiedzialem gdzie ono jest).
5. Rodzina wlascicielki rzekomo potrzebuje ten moj pokoj dla opiekunki swojej matki, ale ta byla i przyszla opiekunka mieszka juz od kilku lat w sasiednim pokoju, a moj pokoj potrzebny jest dla jej rodziny, ktora ona chce tu sprowadzic, bo wynajmuja w tej chwili drozszy pokoj gdzie indziej.
6. Oprocz mnie mieszkaja tam jeszcze 3 inne osoby, ale pozbywaja sie tylko mnie (uprzedzajac docinki dodam, ze place najwiecej w tym domu, choc wiem ze to i tak bardzo tanio). Ta opiekunka juz wczesniej "kopala dolki" podemna, ale wlascicielka wiedziala o tym i smiala sie z tych zalosnych podchodow.
Moge sie domyslac, ze teraz dogadala sie z rodzina wlascicielki i postawila na swoim.
7. Nie chce sie stawiac, grzecznie poprosilem o wypowiedzenie na pismie, mowiac w jakim celu to potrzebuje i grzecznie poprosilem tez o ewentualne przedluzenie okresu wypowiedzenia o te pare tygodni, ale gosc sie zagotowal i powiedzial NIE, bo uwaza, ze Polacy tylko wykorzystuja biednych Anglikow i ich socjal, a on do wszystkiego doszedl bez pensa pomocy ze strony panstwa. Gdy pracowalem i zarabialem normalnie, to tez nie w glowie mi bylo proszenie o jakakolwiek pomoc. To zapobiegliwa "zonka" 5 lat temu zlozyla wniosek o mieszkanie councilowskie, a teraz akurat jestem w bardzo ciezkiej sytuacji i przydaloby sie to mieszkanie bardzo (albo przynajmniej tani pokoj). Mimo wszystko zostawilem juz tutaj przynajmniej ladnych parenascie tysiecy funtow w postaci podatkow przez ponad 8 lat pobytu.
8. Chcialem sie dowiedziec jakie bylyby konsekwencje tego, gdybym przedluzyl swoj pobyt np o 3 tyg. i wyprowadzil sie zanim dostane jakies pismo z sadu.

Do góry stronyOffline

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,