|
---|---|
anyczek | Post #1 Ocena: 0 2011-07-19 15:55:30 (14 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 19-07-2011 Skąd: Leeds |
Witam,
mam do was kilka pytań i proszę o konkretną rzeczową odpowiedź. Mój mąż jest informatykiem znającym płynnie język angielski. Ma 3 lata pracy na stanowiskach. Operator systemów komputerowych oraz młodszy specjalista IT. Chcielibyśmy całą rodziną wyjechać do Anglii interesują nas okolice (Leeds, Manchester,Liverpool). Boimy się tego wyjazdu. Chciałabym wiedzieć: Ile miesięcznie potrzeba na życie na 4 osobową rodzinę; Jak wygląda wynajęcie domku lub mieszkania (koszt plus opłaty)i czy można bez problemów je wynająć (straszyli mnie, że dopiero po 6 miesiącach od oficjalnej pracy) O jakie benefity mogę się starać ponieważ ja nie będę pracować mam 2 dzieci(córki)w wieku rok i trzy lata mają orzeczenia o niepełnosprawności. Ile przeciętnie od pensji odchodzi na podatek i inne opłaty; Czy jeśli nie mamy ślubu będę mogła być przy nim ubezpieczona? Jakie dokumenty trzeba przetłumaczyć i zabrać ze sobą. chciałabym wiedzieć na czym stoimy i za ile minimalnie mój partner musiałby iść do pracy aby żyć normalnie. Musze brać wszystko pod uwagę gdyż mamy dzieci, dlatego proszę o konkretne odpowiedzi oczywiście zdaje sobie sprawę ze podane kwoty będą podane ok bo można wynająć 5 pokoi i można wynająć 3 pokoje. nas interesuje 2sypialnie i salon lub 3 sypialnie i salon |
Post #2 Ocena: 0 2011-07-19 16:02:53 (14 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
anyczek | Post #3 Ocena: 0 2011-07-19 16:16:27 (14 lat temu) |
Porostu chciałabym poświecić się jeszcze trochę córeczkom. Młodsza ma padaczkę (na szczęście ataków na ten czas nie ma) a starsza wyrwany splot ramienny i nie bardzo chciałabym je zostawiać z kim obcym.
Codziennie się w domu rehabilitujemy. Byłam na kursie dlatego mogę sama zająć się jej leczeniem. Na pewno chciałabym iść do pracy i wolała w ogóle nie pobierać benefitów ale na razie muszę poświęcić się regularnej rehabilitacji dziewczynek. Dlatego musimy liczyć się z tym , że mój partner musi sam na nas zarobić proszę o konkrety |
anyczek | Post #4 Ocena: 0 2011-07-19 16:19:53 (14 lat temu) |
Cytat: 2011-07-19 16:16:27, anyczek napisał(a): Porostu chciałabym poświecić się jeszcze trochę córeczkom. Młodsza ma padaczkę (na szczęście ataków na ten czas nie ma) a starsza wyrwany splot ramienny i nie bardzo chciałabym je zostawiać z kim obcym. Codziennie się w domu rehabilitujemy. Byłam na kursie dlatego mogę sama zająć się jej leczeniem. Na pewno chciałabym iść do pracy i wolała w ogóle nie pobierać benefitów ale na razie muszę poświęcić się regularnej rehabilitacji dziewczynek. Dlatego musimy liczyć się z tym , że mój partner musi sam na nas zarobić proszę o konkrety A co do zamieszkania my wolelibyśmy mieszkać na pipidówie niż w mieście chodzi mi o okolice a nie o miasta bardziej |
clockwork_orang | Post #5 Ocena: 0 2011-07-19 16:20:06 (14 lat temu) |
Z nami od: 28-06-2007 |
z dzieciakami, w dodatku niepelnosprawnymi pchac sie w ciemno? glupota!
wyslij najpierw 'meza-nie meza' na rok - to akurat wystarczajacy kawal czasu na rozeznanie w terenie, zdobycie papierkow i referencji oraz jakis oszczednosci na depozyt... ![]() |
|
|
anyczek | Post #6 Ocena: 0 2011-07-19 16:25:34 (14 lat temu) |
nie do końca w ciemno i nie powiedziałam ze od razu pojedziemy z dziećmi nie jestem matka wariatką. porostu zanim podejmiemy decyzje o wyjeździe chcemy się zorientować w sytuacji czy w ogóle po tym jak on posiedzi pozałatwia wszystko jest szansa na to abyśmy dali rade się utrzymać.
Mąż ma tu prace ale jak to w Polsce jest ciężko. Po prostu prowadzę początkowe rozeznanie a wiec spokojnie |
anyczek | Post #7 Ocena: 0 2011-07-19 16:27:16 (14 lat temu) |
Cytat: 2011-07-19 16:20:06, clockwork_orange napisał(a): z dzieciakami, w dodatku niepelnosprawnymi pchac sie w ciemno? glupota! wyslij najpierw 'meza-nie meza' na rok - to akurat wystarczajacy kawal czasu na rozeznanie w terenie, zdobycie papierkow i referencji oraz jakis oszczednosci na depozyt... ![]() Pieniądze na początek też mamy około 2 tys funtów |
audacity | Post #8 Ocena: 0 2011-07-19 16:31:51 (14 lat temu) |
Z nami od: 14-07-2009 Skąd: newmarket |
Moja rada: wyslij najpierw meza samego, niech popracuje jakies pol roku... a dopiero potem niech sciaga rodzine...
2 tys funtow to jest malo jak na 4 os. rodzine. Oprocz zaplaty za wynajecie mieszkania z gory, trzeba tez wplacic depozyt - z reguly wysokosc miesiecznego lub poltoramiesiecznego czynszu... [ Ostatnio edytowany przez: audacity 19-07-2011 16:33 ] What would life be if we had no courage to attempt anything?
|
AndrzejW | Post #9 Ocena: 0 2011-07-19 16:35:23 (14 lat temu) |
Z nami od: 04-04-2007 Skąd: Grays |
Jeśli chodzi o pracę w IT to może jednak szeroko rozumiany Londyn albo ośrodki uniwersyteckie (Oxford, Cambridge)?
Pensję sobie policz np tutaj. ceny wynajmu domów np. na rightmove Pamiętaj, że za domy należy płacić dość wysoki Council Tax np. w Reading (stawki są różne w różnych miastach - przeciętny dom to band C-D). O benefitach nie będę pisał - jeśli sama nie znajdziesz, to chyba naprawdę nie chcesz. |
clockwork_orang | Post #10 Ocena: 0 2011-07-19 16:38:37 (14 lat temu) |
Z nami od: 28-06-2007 |
Cytat: 2011-07-19 16:27:16, anyczek napisał(a): Cytat: 2011-07-19 16:20:06, clockwork_orange napisał(a): z dzieciakami, w dodatku niepelnosprawnymi pchac sie w ciemno? glupota! wyslij najpierw 'meza-nie meza' na rok - to akurat wystarczajacy kawal czasu na rozeznanie w terenie, zdobycie papierkow i referencji oraz jakis oszczednosci na depozyt... ![]() Pieniądze na początek też mamy około 2 tys funtów czy maz-nie maz ma jakies oferty pracy stad? ma jakies referencje, certyfikaty itp? nawet jak podpisze kontrakt, to pieniadze zobaczy po miesiacu, a co przez ten czas? o benefity mozna wystapic po 3mc. (nie wiem jak z niepelnosprawnoscia, tu byc moze mozna przeniesc polska rente) zastanowcie jeszcze ze dwa razy - i to nie chodzi o zawisc czy cos takiego - czasy sie po prostu zmienily i teraz start jest bardzo ciezki... |