2011-07-17 16:07:27, krakn napisał(a):
Anthrax, możesz jechać, ale jako obywatel Polski, mimo że brytyjski to zgodnie z przepisami Nie wolno ci się przedstawiać w Polsce jako obywatel UK.
I tu się moze zrobić problem na lotnisku w Polsce, bo celnik może / nie musi, zakwestionować twój dokument.
I wtedy zaczyna się akcja z próbą oszustwa ID.
Za to można nawet iść siedzieć.
że tak powiem otarłem się o ten temat dość blisko, bo ktoś z mojego otoczenia kilka lat temu został zatrzymany do kontroli, pokazał paszport jako obywatel innego kraju.
Został zatrzymany na 48 godzin, a na końcu miał jazde z sądem.
fakt ze orzeczono małą szkodliwość czynu ....
Jako Obywatel również polski możesz/ powinnaś złożyć wniosek o wydanie duplikatu paszportu.
Dowodu osobistego nie musisz mieć, ani nawet nie mozesz jeżeli nie jesteś zameldowana w polsce bo zgodnie z ustawą o ewidencji ludności, dowód osobisty jest dokumentem ewidencyjnym mieszkańców polski.
Dlatego nie wydaje się go poza krajem tak jak paszport.
I ja go też nie mam mimo że jakimś cudem cały czas jestem polakiem

![:-] :-]](modules/Forum/images/smiles/lol.gif )
![:-] :-]](modules/Forum/images/smiles/lol.gif )
duplikatu ani odnowionego polskiego paszportu ta osoba nie ma - bo w ambasadzie od paru tygodni nie ma wizyt o paszport az do konca sierpnia
wyjazd jest za tydzien, i nie w celach pogrzebowych (na ktore by sie appointment mozeby :-Y znalazl), ale skoro to jest wyjazd na slub kolegi - to nie kwalifikuje sie na emergency appointment - ergo pozostaje wyjazd na paszport brytyjski
ambasady nie obchodzi ze slub byl organizowany z miesiaca na miesiac - mozna po prostu nie jechac, bo co to za fanaberie zeby sobie tak na krotkoterminowo planowane wyjazdy pozwalac