MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Boga nie ma.

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 9 z 59 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 8 | 9 | 10 ... 57 | 58 | 59 ] - Skocz do strony

Str 9 z 59

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

marklar666

Post #1 Ocena: 0

2011-06-28 15:14:38 (14 lat temu)

marklar666

Mężczyzna

Z nami od: 20-03-2008

Cytat:
nie zabijac ludzi, nie siac nienawisci w stosunku do innych itd itd.

Z wyjatkiem innowiercow :) Tych zawsze mozna bylo i dalej mozna wyrzynac bez obawy o kare boska.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Rivil

Post #2 Ocena: 0

2011-06-28 15:17:08 (14 lat temu)

Rivil

Mężczyzna

Z nami od: 05-01-2011

A gdzie jest tak powiedziane/napisane?

[ Ostatnio edytowany przez: Rivil 28-06-2011 15:17 ]

Tu bylem. Rivil Rycerz chędożony! Herbowy! Trzy lwy w tarczy! Dwa srają, a trzeci warczy!

Do góry stronyOffline

Strona WWWNumer SkypeNumer gadu-gadu

marklar666

Post #3 Ocena: 0

2011-06-28 15:41:18 (14 lat temu)

marklar666

Mężczyzna

Nie wiem na ile cytaty sa prawdziwe, nie czytalem oryginalu ;)

ksiega wyjscia 32 „Oto, co rzekł Jehowa, Bóg Izraela: ‚Niech każdy z was przypasze miecz do swego boku. Przejdźcie i wróćcie od bramy do bramy w obozie, i zabijcie — każdy swego brata i każdy swego bliźniego, i każdy swego najbliższego znajomego’”.

ksiega liczb

31 1 rzekl pan do mojzesza
pomscij izraelitow na medianitach.
I wszczęli wojnę przeciwko Midianowi, tak jak Jehowa nakazał Mojżeszowi, i zabili każdego mężczyznę.

...

13 Wtedy Mojżesz i kapłan Eleazar oraz wszyscy naczelnicy zgromadzenia wyszli naprzeciw nich poza obóz. 14 I oburzył się Mojżesz na ustanowionych mężczyzn z sił bojowych, na przełożonych nad tysiącami i przełożonych nad setkami, którzy przyszli z wyprawy wojennej. 15 Mojżesz powiedział więc do nich: „Czy zachowaliście przy życiu każdą kobietę? 16 Przecież to one na słowo Balaama pobudzały synów Izraela do niewierności wobec Jehowy w związku z Peorem, tak iż na zgromadzenie Jehowy spadła plaga. 17 Zabijcie zatem każde maleństwo płci męskiej i zabijcie każdą kobietę, która już współżyła z mężczyzną, kładąc się z mężczyzną

Do góry stronyOffline

Rivil

Post #4 Ocena: 0

2011-06-28 15:52:52 (14 lat temu)

Rivil

Mężczyzna

Z nami od: 05-01-2011

Dobre fragmenty i chetnie sie do nich odniose... ale niestety pozniej w pracy jestem i nie mam za bardzo mozliwosci teraz doczytac reszty.

Juz i tak przetracilem wiekszosc dnia na 2 debaty :D

Tak tylko zaznaczam, ze nie wycofuje sie :), z mojej roli adwokata diabla :)
Tu bylem. Rivil Rycerz chędożony! Herbowy! Trzy lwy w tarczy! Dwa srają, a trzeci warczy!

Do góry stronyOffline

Strona WWWNumer SkypeNumer gadu-gadu

Sarmatian

Post #5 Ocena: 0

2011-06-28 16:01:38 (14 lat temu)

Sarmatian

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 13-06-2010

Cytat:

2011-06-28 15:14:38, marklar666 napisał(a):
Cytat:
nie zabijac ludzi, nie siac nienawisci w stosunku do innych itd itd.

Z wyjatkiem innowiercow :) Tych zawsze mozna bylo i dalej mozna wyrzynac bez obawy o kare boska.

Jaka kara boska skoro sam Bóg na to zezwolił ?
Gdzie napisane że dalej można wyrzynać ?
Gdzie napisane że zawsze można było wyrzynać ?

Czyż te cytaty to nie zalecenia Boga na konkretne sytuacje i przewinienia?

Podam przykład:
Jeżeli Bóg wyda Ci polecenie żebyś ściął konkretne drzewo i zrobił krzesło to jak to zrozumiesz ?
Raczej proste. Masz ściąć drzewo i zrobić krzesło, tyle, zadanie wykonane według woli Boga.
Nie jest to przyzwolenie na wycięcie wszystkich drzew na ziemi.
Tak ja i polecenie zabicia pewnych ludzi którzy popełnili pewne wykroczenie nie jest zezwoleniem do wyrżnięcia wszystkich mieszkańców ziemi.
"Tylko dzięki zaiste niepojętej, a tak wielkiej i niezbadanej litości boskiej, ludzie w tym kraju nie na czworakach chodzą, a na dwóch nogach, udając człowieka." - Józef Piłsudski .

Do góry stronyOffline

marklar666

Post #6 Ocena: 0

2011-06-28 16:22:32 (14 lat temu)

marklar666

Mężczyzna

Przeciez napisalem ze nie bedzie kary boskiej. przeczytaj jeszcze raz, wolniej.

Nie mam pojecia co chciales pokazac tym przykladem. Ze bog kazal zabic tylko okreslona grupe ludzi??? Przeciez o tym samym napisalem - zabic innowiercow. Czyli nie wszystkich ludzi na ziemi. Ponownie polecam przeczytac uwazniej. Tak czy inaczej nie zaprzeczysz ze kloci sie to z przykazaniem "nie zabijaj" :)

Do góry stronyOffline

Sarmatian

Post #7 Ocena: 0

2011-06-28 16:26:59 (14 lat temu)

Sarmatian

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 13-06-2010

Cytat:

2011-06-28 15:14:38, marklar666 napisał(a):

Masz jakieś problemy z pamięcią ??

Cytat:

"można było i dalej można wyrzynać"

Koniec cytatu.
Przeczytaj powoli 17 razy.

Potem podajesz cytaty dotyczące konkretnych sytuacji gdzie Bóg wydał polecenie i polecenie zostało wykonane (tak jak w przykładzie z drzewem i krzesłem).
Dlatego nie ma tu Twojego-"dalej można wyrzynać"

.

[ Ostatnio edytowany przez: Sarmatian 28-06-2011 16:34 ]

"Tylko dzięki zaiste niepojętej, a tak wielkiej i niezbadanej litości boskiej, ludzie w tym kraju nie na czworakach chodzą, a na dwóch nogach, udając człowieka." - Józef Piłsudski .

Do góry stronyOffline

marklar666

Post #8 Ocena: 0

2011-06-28 16:46:57 (14 lat temu)

marklar666

Mężczyzna

Z pamiecia nie, raczej ze zrozumieniem belkotu.

Sprobuje wyjasnic lopatologicznie.
Zdanie "Z wyjatkiem innowiercow :) Tych zawsze mozna bylo i dalej mozna wyrzynac bez obawy o kare boska" oznacza ze mozna zabijac bezkarnie innowiercow. Czyli nie WSZYSTKICH ludzi na ziemi ale tylko okreslona grupe. Bez znaczenia czy sa oni w wiekszosci czy mniejszosci.

Ty swoja wypowiedzia "Tak ja i polecenie zabicia pewnych ludzi którzy popełnili pewne wykroczenie nie jest zezwoleniem do wyrżnięcia wszystkich mieszkańców ziemi" insynuujesz ze ja mialem na mysli wyrzynanie wszystkich ludzi na ziemi. Akapit wyzej wyjasnilem ci o co mi chodzilo. Mam nadzieje ze dotarlo.
Jesli nie to posluze sie analogia:
Ja mowie ze 2 + 2 = 4
Ty z oburzeniem ze to g. prawda bo 2 + 2 = 4.

edit: widze ze wyedytowales swojego posta precyzujac o co ci chodzi. Wyjasnie ci tylko ze piszac "dalej mozna wyrzynac" mialem na mysli wspolczesne popisy panow w recznikach na glowach. Nigdzie nie sugerowalem ze chodzi mi tylko o religie chrzescijanska.

[ Ostatnio edytowany przez: marklar666 28-06-2011 16:50 ]

Do góry stronyOffline

stokrotka1975

Post #9 Ocena: 0

2011-06-28 16:50:29 (14 lat temu)

stokrotka1975

Kobieta

Z nami od: 16-02-2010

Moja wiara jest taka: nie wierzę w Stary Testament (z pewnymi wyjątkami)- jeżeli chodzi o powstanie świata to przychylam się do wartości naukowych, to samo dotyczy powstania człowieka - ewolucja. Wierzę natomiast w Nowy Testament w Jezusa, który był dobry, wierzę również, że postępując zgodnie z przykazaniami będziemy lepszymi ludźmi. Wierzę w życie po życiu, energię która po nas pozostaje i potrafi oddziaływać na swoich bliskich. Wierzę w Matkę Boską, podziwiam ją jako kobietę, która wiele wycierpiała ale nie wierzę w niepokalane poczęcie. Czyli wybiórczo wierzę w założenia religii katolickiej.

Do góry stronyOffline

marklar666

Post #10 Ocena: 0

2011-06-28 16:59:43 (14 lat temu)

marklar666

Mężczyzna

Ja mam podobnie ze swietym mikolajem. Tez w niego nie wierze ale wierze w renifery (ze istnieja). Wierze rowniez w "dziadka" ktory ubiera czerwone wdzianko zeby wreczyc dzieciom prezenty. Nawet jestem sklonny uwierzyc ze wchodzi do domu przez komin :)

Powaznie teraz. Piszesz ze wierzysz w Jezusa i jego matke. Zyli sobie te 2k lat temu i umarli. Co sie stalo z nimi wg Ciebie? Poszli do niebia? Jakiego nieba skoro odrzucasz stary testament? To samo z zyciem po smierci. Gdzie jest jego kontynuacja? Niebo, pieklo? Wierzysz w to?

Do góry stronyOffline

Strona 9 z 59 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 8 | 9 | 10 ... 57 | 58 | 59 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,