MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Boga nie ma.

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 54 z 59 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 53 | 54 | 55 ... 57 | 58 | 59 ] - Skocz do strony

Str 54 z 59

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Onieznajomy

Post #1 Ocena: 0

2012-12-04 13:10:58 (13 lat temu)

Onieznajomy

Mężczyzna

Z nami od: 02-09-2011

Cytat:

Moze teraz jest inaczej, albo ksieza po prostu wmawiaja ,ze bez poparcia kosciola dzieciak nie ma szans na dostanie sie do takiej szkoly.

[ Ostatnio edytowany przez: <i>MrMaverick1971</i> 04-12-2012 12:22 ]

W moim miescie do katolickich szkol, chodzi duzo dzieci o ciemnej karnacji, i innym wyznaniu. Zeby umozliwic jednak dzieciom katolikow dostanie sie do takij szkoly, zaczeto prosic o jakies slowo pisane od ksiedza.

Decyzja o przyjeciu do szkoly jest w gestii jej dyrektora, ale co nam szkodzic poszukac winy u ksiezy.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Post #2 Ocena: 0

2012-12-04 13:14:28 (13 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Nie_z_tej_bajki

Post #3 Ocena: 0

2012-12-04 13:30:21 (13 lat temu)

Nie_z_tej_bajki

Kobieta

Z nami od: 23-08-2010

Znałam jednego ateistę... Był nim ojciec mojego syna. Nie przyjechał nawet na chrzciny. Nie dlatego, że nie mógł - po prostu nie chciał i nie było to zgodne z jego przekonaniami.

Swoją drogą... ostatnio dość często zastanawiam się nad istnieniem Boga...
Nie myśl o szczęściu. Nie przyj­dzie - nie zro­bi Ci za­wodu.... Przyj­dzie - zro­bi niespodziankę :D. W życiu niczego nie żałuj! Po prostu Carpe Diem!!! :-D

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

MrMaverick1971

Post #4 Ocena: 0

2012-12-04 13:45:47 (13 lat temu)

MrMaverick1971

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 26-07-2012

Cytat:

2012-12-04 13:10:58, Onieznajomy napisał(a):

W moim miescie do katolickich szkol, chodzi duzo dzieci o ciemnej karnacji, i innym wyznaniu. Zeby umozliwic jednak dzieciom katolikow dostanie sie do takij szkoly, zaczeto prosic o jakies slowo pisane od ksiedza.

Decyzja o przyjeciu do szkoly jest w gestii jej dyrektora, ale co nam szkodzic poszukac winy u ksiezy.

..Jezeli chodzi o doswiadczenie mojego syna (a co za tym idzie i moje), to po ukonczeniu tej szkoly, zaczal myslec samodzielnie. Nauczyciele w tej szkole do ktorej uczeszczal, byli otwarci na wszelka dyskusje i nie narzucali swojego swiatopogladu. Moj dzieciak, przychodzil do domu naladowany pozytywna energia. W rozmowie ze mna(a ja jestem ateista od pewnego czasu) dostrzegl , ze jest zgodnosc wartosci chrzescijanskich z zasadami moralnymi ludzi niewierzacych.

Jezeli chodzi o ksiezy, to powiem Ci Onieznajomy, ze mielismy przypadek "zastraszania" przez proboszcza podczas "Kolendy".

Przyjelismy ksiedza z polskiej parafii "po kolendzie" w 2005 roku.
Ksiadz sie zapytal mojego synka (mial wtedy 11 lat) , jakim cudem dostal sie do katolickiej szkoly, skoro nie nalezy do parafii?

W tym momencie zabralem glos i wyjasnilem mu, ze nie ksiadz o tym decyduje.
Tak wygladala ostatnia wizyta ksiedza "po kolendzie" w naszym domu.

Nie lubie kiedy ktos , kto uwaza sie za autorytet nie zwraca sie do rodzicow, tylko atakuje dziecko idiotycznym pytaniem.

Mysle, ze wiara Boga nie ma nic wspolnego z kosciolem.
Kosciol to nic innego jak firma.

[ Ostatnio edytowany przez: MrMaverick1971 04-12-2012 14:17 ]

Do góry stronyOffline

marklar666

Post #5 Ocena: 0

2012-12-04 13:58:53 (13 lat temu)

marklar666

Mężczyzna

Z nami od: 20-03-2008

Cytat:

2012-12-04 13:30:21, Nie_z_tej_bajki napisał(a):
Znałam jednego ateistę... Był nim ojciec mojego syna. Nie przyjechał nawet na chrzciny. Nie dlatego, że nie mógł - po prostu nie chciał i nie było to zgodne z jego przekonaniami.

Nie dziwie mu sie. Sam nie mogl bym zniesc widoku swojego dziecka bioracego udzial w czyms takim.
Aby uniknac podobnych sytuacji znalazlem sobie kobiete ktorej nie przychodza do glowy takie pomysly jak chrzest :).

Do góry stronyOffline

Onieznajomy

Post #6 Ocena: 0

2012-12-04 14:11:54 (13 lat temu)

Onieznajomy

Mężczyzna

Z nami od: 02-09-2011

Zgadzam sie ze sa rozni ksieza, zgadzam sie ze sa tez zli. Ale wielu z nas spotkalo napewno ksiezy dobrych, ludzkich, pomocnych. Ja spotkalem, bylem pod wrazeniem. Oni sa ludzmi tak jak my.

Zacytuje fragment, ktory mi sie bardzo podoba, i uwazam ze warto go podkreslic:
Cytat:

2012-12-04 13:45:47, MrMaverick1971 napisał(a):
W rozmowie ze mna(a ja jestem ateista od pewnego czasu) dostrzegl , ze jest zgodnosc wartosci chrzescijanskich z zasadami moralnymi ludzi niewierzacych.

Do góry stronyOffline

marklar666

Post #7 Ocena: 0

2012-12-04 15:02:15 (13 lat temu)

marklar666

Mężczyzna

Z nami od: 20-03-2008

Mam rozumiec, ze zgadzasz sie z tym, ze nie ma nic wyjatkowego w wartosciach "chrzescijanskich" i sa one kopia uniwersalnych zasad obowiazujacych w kazdym zdrowym spoleczenstwie? Niekoniecznie religijnym.

Do góry stronyOffline

kolezanka_szkla

Post #8 Ocena: 0

2012-12-04 15:57:27 (13 lat temu)

kolezanka_szkla

Kobieta

Z nami od: 17-12-2010

Moja corka chodzi do katolickiej szkoly. Jestem bardzo zadowolona. Nie zauwazylam prania mozgow - a jestem na tym punkcie przewrazliwiona. Dyrektorke szkoly nazywaja "siostra". Ta wlasciwie nie wiem, czy ona jest zakonnica, czy swiecka i skad ta nazwa dyrektorki. Poprzednia angielska szkola corki tez byla katolicka - dyscyplina byla mniejsza od tej obecnej, poziom nauczania chyba tez nizszy, ale trudno mi porownywac, bo profile obie szkoly maja inne.

W Polsce rowniez chodzila do katolickiej szkoly - bylam MNIEJ (!!) zadowolona. Po roku przenioslam ja do szkoly swieckiej.Odetchnelam wtedy z ulga - nie powiem. Najsmieszniejsze w tym wszystkim, ze to nauczycielki swieckie praly mozgi w polskiej szkole. Najnormalniejszy z calej kadry byl ksiadz, z ktorym do tej pory utrzymujemy kontakt.
"Chuda krowa, to jeszcze nie sarenka"

Do góry stronyOffline

NikolaTesla

Post #9 Ocena: 0

2012-12-04 16:41:06 (13 lat temu)

NikolaTesla

Mężczyzna

Z nami od: 01-07-2011

Cytat:

2012-12-04 09:50:04, united4ever napisał(a):
Tak na marginesie Kościół Rzymsko-Katolicki już dawno uznał teorie ewolucji .

poczytaj o tym tutaj na przyklad
Cytat:

2012-12-04 10:04:50, Onieznajomy napisał(a):
Super tekst United.
Dla wielbicieli Piotra Natanka może i super.

Cytat:
Monsignor Ravasi said Darwin's theories had never been formally condemned by the Roman Catholic Church, (...)

Te groźby ekskomuniki za szerzenie poglądów innych niż kreacjonizm były więc nieformalne? Dlaczego przez sto lat nikt tym ludziom tego nie powiedział? :>

Mój dziadek był przez całe swoje życie kreacjonistą młodoziemskim. Nie dla tego, że zbadał dokładnie temat i doszedł do takich wniosków a dlatego, że przez całe życie ze strony kościoła słyszał, że myśleć co innego to grzech. Nieformalnie, jak się okazuje ;]

[ Ostatnio edytowany przez: NikolaTesla 04-12-2012 16:41 ]

---------------

Do góry stronyOffline

MrMaverick1971

Post #10 Ocena: 0

2012-12-04 16:54:31 (13 lat temu)

MrMaverick1971

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 26-07-2012

Cytat:

2012-12-04 16:41:06, NikolaTesla napisał(a):
Cytat:

2012-12-04 09:50:04, united4ever napisał(a):
Tak na marginesie Kościół Rzymsko-Katolicki już dawno uznał teorie ewolucji .

poczytaj o tym tutaj na przyklad
Cytat:

2012-12-04 10:04:50, Onieznajomy napisał(a):
Super tekst United.
Dla wielbicieli Piotra Natanka może i super.

Cytat:
Monsignor Ravasi said Darwin's theories had never been formally condemned by the Roman Catholic Church, (...)

Te groźby ekskomuniki za szerzenie poglądów innych niż kreacjonizm były więc nieformalne? Dlaczego przez sto lat nikt tym ludziom tego nie powiedział? :>

Mój dziadek był przez całe swoje życie kreacjonistą młodoziemskim. Nie dla tego, że zbadał dokładnie temat i doszedł do takich wniosków a dlatego, że przez całe życie ze strony kościoła słyszał, że myśleć co innego to grzech. Nieformalnie, jak się okazuje ;]

[ Ostatnio edytowany przez: <i>NikolaTesla</i> 04-12-2012 16:41 ]

Czasem mam wrazenie, ze za duzo powiesci Dan Brown przeczytales i za bardzo wziales sobie do serca jego teorie. Mysle , ze w odwecie za wojny krzyzowe chrzecijan , postanowiles rozpoczac swoja krucjate i paradoksalnie robisz teraz to co oni w owczesnych czasach:-]..uswiadamiasz ludzi...ale oni tego nie chca:-]

Daj im spokoj i poczekaj. Sam wiesz, ze nic na sile sie nie osiagnie.

Do góry stronyOffline

Strona 54 z 59 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 53 | 54 | 55 ... 57 | 58 | 59 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,