Str 20 z 59 |
|
---|---|
marklar666 | Post #1 Ocena: 0 2011-09-20 10:49:52 (14 lat temu) |
Z nami od: 20-03-2008 Skąd: London |
Chrzczac swoje dziecko i wysylajac je do komunii wlasnie zachecasz je do religii narzucajac mu wiare jego ojca! Nie chce ci mowic co dobre dla twojego dziecka bo to nie moja sprawa ale przyznasz ze zaprzeczasz sama sobie.
|
brookaciki12 | Post #2 Ocena: 0 2011-09-20 11:26:39 (14 lat temu) |
Z nami od: 26-07-2011 Skąd: D |
Cytat: 2011-09-20 10:49:52, marklar666 napisał(a): Chrzczac swoje dziecko i wysylajac je do komunii wlasnie zachecasz je do religii narzucajac mu wiare jego ojca! Nie chce ci mowic co dobre dla twojego dziecka bo to nie moja sprawa ale przyznasz ze zaprzeczasz sama sobie. chce mu poprostu ułatwić pewne sprawy, nie chrzcząc go bądz nie posyłajac go do komunii w dorosłym życiu mógłby mieć problemy chcąc pozostać przy kościele, niestety chodzi mi tu głównie o to że kościół jest na tyle skorumpowany i pełen hipokrytów, że bez chrztu w przyszłości mógłby być poprostu wyrzucony z mszy jeśli taka droge by obrał, jesli jednak podjał by inna decyzje chrzest bądz inny z sakrametów nie przeszkodziłby mu w zmianie wiary...... niestety dla księdza ja jestem nikim, a przeciez nie robie nic złego nikomu i nikt przezemnie nie cierpi, dlaczego wiec niewierząc jestem dla niektórych gorszą osobą |
Post #3 Ocena: 0 2011-09-20 11:43:58 (14 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Falcon | Post #4 Ocena: 0 2011-09-20 12:11:36 (14 lat temu) |
Z nami od: 14-02-2011 Skąd: Sunny California |
Cytat: 2011-09-20 09:40:50, marklar666 napisał(a): No widzisz, a za zachodnia granica mielismy III Rzesze w ktorej kosciolowi ograniczono tylko wplyw na polityke. Poza tym nikt ich tam nie przesladowal ani nie zamykal w obozach. Jaki wplyw na gestosc zaludnienia w Europie miala III Rzesza wszyscy wiemy. Cytat: episkopat niemiecki odnosił się do hitleryzmu z sympatią większą niż kiedyś do republiki demokratyczno-parlamentarnej. Przykładem tego są orędzia, jakie wydawano po wybuchu wojny z Polska. Wezwano wtedy żołnierzy do wypełnienia obowiązku, natomiast później zachowywał na ogół milczenie. Papież Pius XII żywił szczególną sympatię do Niemiec. Wiązało się to z jego przeszłością. Otóż od 1917 był on nuncjuszem w Bawarii a w latach 1920 do 1929 Rzeszy. Sam bał się komunizmu więc działanie władz Rzeszy nie wywoływały w nim sprzeciwu. Nie potępił on nigdy zbrodni hitlerowskich.
Troche odbieglismy od tematu napisalem w sumie do postu Spalacza o dobrobycie 'w krajach, których do wiary podchodzi się z dystansem i które w większości opierają się na fundamentach ateistycznych, panuje względny porządek, dobrobyt, normalność.' Ty widze postanowiles wrzucic watek z dzialan kosciola podczas 2 wojny swiatowej . Wiele razy Pius XII był oskarżany przez szukające haków na KK lewicowe media o niechęć wobec żydów w czasie II wojny światowej czy wręcz o współpracę z nazistami. Okazją do zdementowania tych oszczerstw była niedawna smierć arcybiskupa Giovanniego Ferrofino który w imieniu Piusa XII uratował tysiące żydów. Zaświadczył o tym nie kto inny ale żyd Gary Krupp, założyciel "Pave the Way Foundation", który mówił iż Giowanni Ferrofino był "być może największym żyjącym naocznym świadkiem wysiłków Piusa XII w celi ratowania żydów". Więcej pod adresem:link [ Ostatnio edytowany przez: Falcon 20-09-2011 12:12 ] “You can't stay in your corner of the Forest waiting for others to come to you. You have to go to them sometimes.”
― A.A. Milne, Winnie-the-Pooh
|
marklar666 | Post #5 Ocena: 0 2011-09-20 12:58:13 (14 lat temu) |
Cytat: Troche odbieglismy od tematu napisalem w sumie do postu Spalacza... To trzeba bylo zacytowac jego post a nie moj. ZSRR to akurat przydklad gdzie wiare w boga zastapiono wiara w partie. Z jednej skrajnosci w druga. |
|
|
Falcon | Post #6 Ocena: 0 2011-09-20 13:32:42 (14 lat temu) |
Cytat: 2011-09-20 12:58:13, marklar666 napisał(a): Cytat: Troche odbieglismy od tematu napisalem w sumie do postu Spalacza... To trzeba bylo zacytowac jego post a nie moj. ZSRR to akurat przydklad gdzie wiare w boga zastapiono wiara w partie. Z jednej skrajnosci w druga. Moze i tak ale ale boga to tam na pewno nie bylo ![]() Moglem i moze trzeba bylo ale w sumie widziales ze nawiazalem swoj pierwszy post do jego wypowiedzi . Przy okazji pouczylismy sie troche historii i moze inni skorzystaja czytajac . A co do sciagania characzu przez kosciol jak to ujales to w polsce mamy dobrowlny z regoly naiwecej krzycza ci co nic nie daja a jak ktos daje to jego prywatna sprawa to moja prywatna opinia. W niemczech w tym momencie jak pracuejsz to sie deklarujesz i wtedy masz pieniadze odprowadzane od wyplaty ksieza rowniez dostaja wyplate od panstwa remonty tez dokonuje panstwo system moze lepszy niz w polsce nie wiem trudno mi ocenic. “You can't stay in your corner of the Forest waiting for others to come to you. You have to go to them sometimes.”
|
marklar666 | Post #7 Ocena: 0 2011-09-20 13:39:57 (14 lat temu) |
Akurat w PL daja wszyscy bo kosciol finansowany jest z podatkow. System niemiecki napewno zadowala nie wierzacych. Wierzacym zapewne wszystko jedno ale juz kosciol pewnie wiele na tym traci. W Polsce innowiercy/ateisci raczej nie doczekaja sie takiego systemu finansowania.
|
Falcon | Post #8 Ocena: 0 2011-09-20 13:47:06 (14 lat temu) |
Cytat: 2011-09-20 13:39:57, marklar666 napisał(a): W Polsce innowiercy/ateisci raczej nie doczekaja sie takiego systemu finansowania. Moze powinni sie o to pomodlic ![]() ![]() ![]() “You can't stay in your corner of the Forest waiting for others to come to you. You have to go to them sometimes.”
|
Post #9 Ocena: 0 2011-09-20 13:51:15 (14 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Falcon | Post #10 Ocena: 0 2011-09-20 13:55:48 (14 lat temu) |
Cytat: 2011-09-20 13:51:15, Mama-Myszy napisał(a): Brookaciki, moja cora jest ochrzczona, bo "tak wypadalo", a ze byla wczesniakiem to nie chcialo mi sie wyklocac z matkami o to i dla swietego spokoju poszlam z moim owczesnym mezem prosic pokornie o chrzest dla malej. Co sie nasluchalam to moje, po koledzie ksiadz nie przychodzil bo tylko slub cywilny, od razu zaznaczyli, ze drugiego dziecka bez koscielnego nie ochrzcza, a mala w przyszlosci do komunii nie pojdzie bo jej nie dopuszcza. Ale sie zdziwil jak otworzyl koperte, na ktora lypal co chwila oczami ![]() ![]() Ciekawe w sumie MM mam znajomych ktorych corka przed ich slubem tylko cywilnym byla ochrzczona i maja ksiedza po koledzie co roku. [ Ostatnio edytowany przez: Falcon 20-09-2011 16:17 ] “You can't stay in your corner of the Forest waiting for others to come to you. You have to go to them sometimes.”
|