|
---|---|
marcin21 | Post #1 Ocena: 0 2011-06-20 17:41:08 (14 lat temu) |
Z nami od: 05-08-2009 Skąd: Londyn |
Witam,
w grudniu 2009 roku zlozylem aplikacje na CHB i CTC.W tym roku otrzymalem decyzje ze CTC jest wyplacany na dzieci które mieszkaja w UK (moje sa w Polsce),ALE w zwiazku z tym iz jestem obywatelem UE CHB oraz CTC mi sie nalezy i otrzymalem wyrownanie za rok.Po 3 miesiacach otrzymalem pismo ze mam wstrzymany CTC oraz zadaja zwrotu CTC za ponad rok albowiem jak to napisali,nie jestem odpowiedzialny za swoje dzieci.Mam pytanko,czy ktos z Was byl w podobnej sytuacji i co nalezaloby z tym zrobic?????? Ewidentnie cos tutaj nie gra dlatego chciałbym wiedziec czy ktos byl w podobnej sytuacji. Pozdrawiam |
agamro90 | Post #2 Ocena: 0 2011-06-20 17:45:28 (14 lat temu) |
Z nami od: 27-09-2005 Skąd: Londyn |
CTC jest dla dzieci tu przebywajacych w UK, co z tego ze jestes obywatelem unii, CHB mozesz dostawac dla dzieci przebywajacych w innym kraju.
poczytaj inne tematy o CTC jestem po to aby byc z Toba J.
|
Post #3 Ocena: 0 2011-06-20 17:52:53 (14 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Post #4 Ocena: 0 2011-06-20 17:56:35 (14 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
marcin21 | Post #5 Ocena: 0 2011-06-20 18:05:17 (14 lat temu) |
Z nami od: 05-08-2009 Skąd: Londyn |
Szczerze????
przy wypełnianiu aplikacji podałem,że dzieci mieszkaja w Polsce.I oni to w Polsce sprawdzali (miałem kontrole z MOPS-u).Więc jak wydawali decyzje wiedzieli ze dzieci mieszkaja w Polsce.To raz.Dwa,z tego co ja wiem to przepisy Unijne mówią o tym że każdy obywatel UE pracujący w innym kraju UE,płacący podatki ma takie same prawa do świadczeń socjalnych co obywatel kraju w którym przebywa.Dlatego nie rozumiem czemu podjęli taką decyzję. |
|
|
Post #6 Ocena: 0 2011-06-20 18:20:03 (14 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Post #7 Ocena: 0 2011-06-20 18:38:02 (14 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Nie_z_tej_bajki | Post #8 Ocena: 0 2011-06-20 19:07:26 (14 lat temu) |
Z nami od: 23-08-2010 Skąd: Tam, gdzie pachnie kawą ;-) |
Child Tax Credit mozna pobierac na dzieci w PL pod warunkiem, ze osoba opiekujaca sie tam nimi, nie pracuje i nie pobiera zasilkow z opieki spolecznej. To info z CAB, HMRC i od doradcy od benefitow z councilu.
Nie myśl o szczęściu. Nie przyjdzie - nie zrobi Ci zawodu.... Przyjdzie - zrobi niespodziankę :D.
W życiu niczego nie żałuj! Po prostu Carpe Diem!!!
![]() |
stokesay | Post #9 Ocena: 0 2011-06-20 19:26:22 (14 lat temu) |
Z nami od: 30-05-2007 Skąd: Wellingborough |
Cytat: If you have a partner - and a child - outside the UK If you're working, you'll normally just get paid Working Tax Credit as a single person. Because you have a child, you may be able to get Child Tax Credit as well if:
You can't claim for a child who lives outside the EEA or Switzerland unless your partner is a Crown Servant posted abroad. If your partner and child join you in the UK you'll need to let the Tax Credit Office know within one month, as your tax credits payments may change. źródło Wynika więc z tego, że CTC można również otrzymywać na dziecko, które przebywa w PL. Wielu guru mówi, żeby unikać złego towarzystwa, póki się nie jest Mistrzem
|
Nie_z_tej_bajki | Post #10 Ocena: 0 2011-06-20 20:51:13 (14 lat temu) |
Z nami od: 23-08-2010 Skąd: Tam, gdzie pachnie kawą ;-) |
Cytat: 2011-06-20 19:26:22, stokesay napisał(a): Cytat: If you have a partner - and a child - outside the UK If you're working, you'll normally just get paid Working Tax Credit as a single person. Because you have a child, you may be able to get Child Tax Credit as well if:
You can't claim for a child who lives outside the EEA or Switzerland unless your partner is a Crown Servant posted abroad. If your partner and child join you in the UK you'll need to let the Tax Credit Office know within one month, as your tax credits payments may change. źródło Wynika więc z tego, że CTC można również otrzymywać na dziecko, które przebywa w PL. Nie ma zadnej daty ze "zrodla" - chodzi mi o date wejscia tych przepisow. Jeszcze poltora m-ca temu bylo jak napisalam wyzej. Byc moze zmiany o ktorych piszesz Stokesay, weszly po 1 maja 2011- czyli po dacie, gdy nie obowiazuje np WRS... Jesli ktos ma jakies zrodlo z data, chetnie poczytam - przyda sie ![]() Nie myśl o szczęściu. Nie przyjdzie - nie zrobi Ci zawodu.... Przyjdzie - zrobi niespodziankę :D.
W życiu niczego nie żałuj! Po prostu Carpe Diem!!!
![]() |