Akurat jeżeli chodzi o niemcy, to o ile ktoś wybiera się do miasta to nie ma problemu, ale jak ktoś wybiera się na wycieczke np w góry czy lasy, niemieckie informacje turystyczne zalecają jak najbardziej szczepienie na tężec i coś jeszcze ... nie pamiętam.
Wynika to z faktu że niemieckie lasy są od kilku lat niesamowicie obsypane kleszczami.
Co do ulotki, ot "Informator Sponsorowany"
W gazetach zwłaszcza tych typowo reklamowych, bardzo często są robione "wywiady" czy też "Porady" na różne tematy jednocześnie podając niby mimochodem, że rozwiązanie na problem ma firma XYZ
napadniętym, okradzionym można zostać wszędzie, nawet w Monaco...
poza tym napisali prawdę, większość dworców kolejowych w Polsce to po prostu śmierdzące lochy, o wagonach przekonywać nikogo nie trzeba ...
Jak raz w Katowicach nie wytrzymałem i napisałem na portalu UM w Katowicach że mają syf, a całe to mycie to ściema bo on to czym myje i jak myje to jeszcze bardziej śmierdzi, i kropi podłogę a nie myje bo mu się pewnie nie chce wymienić wody w myjce, to faktycznie po paru dniach zaczęli lepiej myć, ale i tak był syf wszędzie bo ćpuny tam szczają po kontach.
W Krakowie fakt nieco lepiej, zwłaszcza po przebudowie dworca jest bardziej przyjemnie.
no chyba że już zdążyli zepsuć i zasikać.
A co do złodziej, kiedyś udało mi się jednego dopaść, ukradł staruszce bilet kolejowy, tani to on nie był.
Powaliłem go na ziemie i myślicie że ktoś z ochrony przyszedł?
mimo że ziajcie miało miejsce na peronie 1 dosłownie pod kamerą?
Specjalnie go trzymałem na ziemi, I nic!
babcia dostała swój bilet, a złodziej strzała i na tym się skończyło.
A ilu zostało okradzionych w pociągach i na peronach gdy sobie zasnęli?
Słynne szajki jadące od Przemyśla przez Katowice do szczecina.
Lepiej turystów ostrzegać niż potem być obsmarowanym.
Z drugiej strony gdy pojechaliśmy na Sycylie (Palermo), też dostaliśmy od kogoś ostrzeżenie by panie nosiły torebki z przodu nie z tyłu, albo najlepiej w ogóle, a ja swój sprzęt foto bym miał na szyj, albo schowany w torbie.
A torbę przełożoną przez ramie na krzyż, bo złodzieje kradną jadąc skuterem, nie dość że można zostać okradzionym to jeszcze poturbowanym.
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.