MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

FormularzE106

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

mysiapysia

Post #1 Ocena: 0

2011-05-17 17:36:11 (14 lat temu)

mysiapysia

Konto usunięte

WITAJCIE!
mam problem , pojechalam do domu do Polski na odpoczynek, nagle zachorowal moj maly , byl to nagly przypadek wymagajacy ingerencji chirurgicznej wiec zostal przyjety do szpitala bez problemu na podstawie karty ubezpieczenia europejskiego. Teraz wyrobilam mu pesel i musi przejsc jeszcze kilka zabiegow w tym tomograf komputerowy czaszki i stale byc pod obserwacja lekarzy z tad moja nastepujace pytanie ; NFZ wymaga ode mnie poświadczenia imiennego na syna żeby transferowac koszta leczenia miedzy soba tzn NFZ a NHS angielskim i musze zekomo wypelnic w Anglii wniosek e106 i dostarczyc go do NFZ i wtedy otrzymam zgode na bezplatne leczenie w Polsce , czy dlugo sie czeka na ten wniosek? czy dostane zgode? nie stac mnie na zaplate za tomograf z wlasnej kieszeni, czy ktos z was byl w takiej sytuacji tak to wyglada?

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

AndrzejW

Post #2 Ocena: 0

2011-05-17 17:51:08 (14 lat temu)

AndrzejW

Mężczyzna

Z nami od: 04-04-2007

E106 powinnaś dostać jeżeli pracujesz w Angielskiej firmie ale wykonujesz zawód poza granicami kraju.
Możesz sprawdzić na stronie NFZ

Jeżeli twój mąż pracuje w UK, a ty stale przebywasz w Polsce to raczej powinnaś starać się o E109.

Na oba zaświadczenia wystawia się jeden wniosek - do ściągnięcia stąd , ale czas oczekiwania jest od 1 do 4 miesięcy !!

[ Ostatnio edytowany przez: AndrzejW 17-05-2011 17:58 ]

Do góry stronyOffline

mysiapysia

Post #3 Ocena: 0

2011-05-17 18:11:21 (14 lat temu)

mysiapysia

Konto usunięte

ja i mąż na stałe mieszkamy w Londynie , oboje jestesmy samo zatrudnieni , placimy skladki i pracujemy , chce zostac w Polsce aby wykonac wszystkie badania , lekarze daja mi skierowania na badania i do szpitala dla syna ale boje sie ze potem mi wystawia rachunki za pobyt w szpitalu, te badania, wizyty u lekarza np za ten tomograf, co robic?
czytalam ze ten 109 jest dla czlonkow rodziny aby z twojego ubezpieczenia pokrywac ich leczenie tam gdzie mieszkają, ale tych ktorzy mieszkaja abroad , a ja nie mieszkam w Polsce przeciez ...

Do góry stronyOffline

mysiapysia

Post #4 Ocena: 0

2011-05-17 18:21:58 (14 lat temu)

mysiapysia

Konto usunięte

dodam tylko ze nie moge wrocic do Londynu bo maly jest na antybiotyku . podroz jest wykluczona, badaja go lekarze tutaj w Polsce i nie chce tego konczyc teraz w polowie, moze powolywac sie dalej na karte europejska?

Do góry stronyOffline

AndrzejW

Post #5 Ocena: 0

2011-05-17 21:43:32 (14 lat temu)

AndrzejW

Mężczyzna

Z nami od: 04-04-2007

Zdecydowanie Tak.
Skoro choroba dziecka była nagła i nie ma możliwości przyjechania do UK to wszystko powinno być automatycznie pokrywane z karty ubezpieczenia.

No - ale to Polska i polscy lekarze - zawsze można wymyślić jakiś problem, może znajdzie się naiwny i zapłaci...

Do góry stronyOffline

radzik77

Post #6 Ocena: 0

2011-05-17 22:21:26 (14 lat temu)

radzik77

Konto usunięte

Z tego co mi wiadomo to jesli oboje mieszkacie w Londynie, zakladam ze dziecko rowniez, wystarczy ze poslugujecie sie europejska karta zdrowia EHIC.
Formularz E106/109 wypelniasz w przypadku gdyby Twoje dziecko mieszkalo w PL, a Ty tutaj.
U mnie jest inna sytuacja troszke bo dzieci wlasnie mieszkaja w PL i korzystaja ze swiadczen lekarskich na podstawie oswiadczenia E109.

Do góry stronyOffline

mysiapysia

Post #7 Ocena: 0

2011-08-16 20:46:59 (14 lat temu)

mysiapysia

Konto usunięte

Witajcie, jestem autorka tego postu,moj syn jest juz po operacji czaszki, koszta zostaly pokryte z EHIC poniewaz lekarz wpisal w dokumenty ze decyzja o operacji zostala podjeta podczas naszego urlopu ,byla nagla i konieczna.
Mam do Was pytanie czy ktos wie gdzie trzeba zalatwic wniosek i jak on sie nazywa na planowany zabieg poza granicami Anglii? Musimy jechac w pazdzierniku na wyciagniecie krazka niklowego z czaszki i operacja jest planowana z tego co wiem to trzeba wziasc zgode z Anglii na operacje i Nhs za to zaplaci klinice w Polsce ?! DZieki z gory !

Do góry stronyOffline

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,